Als Nederlander mag je de stad Galle eigenlijk niet missen. Het is namelijk lang in handen geweest van de Nederlanders. Er hangt hier dan ook een Nederlandse sfeer. Hoewel de buitenwijken niet veel sfeer hebben veranderd dat zodra je de ommuurde binnenstad binnen komt en binnen treedt in een oude koloniale stad. Gelegen aan de oceaan is dit een unieke stad.

Galle; Nederlandse stad in Azië

Galle is gebouwd in 1663 door de Nederlands en is een unieke verzameling van cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht. Als je gewoon een wandeling maakt door de stad heen kom je het ene na de andere prachtige gebouw tegen. En met straten als Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en de Groote waan je je even in Nederland.

De ommuurde stad staat ook niet voor niets sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het meest bijzondere van de stad is dat het nog steeds een heerlijke vibe heeft. Locals doen nog steeds hun ding hier en het toerisme is nog niet booming.

Galle

Wat is er te doen in Galle?

Er is genoeg te beleven in het historische Galle. De stad kent een rijke historie die vandaag de dag nog goed terug te zien is.

Zo vind je er talloze koloniale gebouwen die vaak gebouwd zijn door de Nederlanders. We hebben de leukste activiteiten in Galle, voor je op een rij gezet.

#1 Bezoek het Galle Fort en de vuurtoren

Een absolute must-see in Galle is het historische fort van de stad. Je kunt bijna niet aan deze bezienswaardigheid ontsnappen, aangezien de hele binnenstad van Galle omringt is door de stadsmuren van het oude fort.

Je kunt over de muren van het oude fort lopen rond je stad. Een volledig rondje rond de stad is ongeveer 4 kilometer lopen.

Tijdens je wandeling zie je de oude iconische vuurtoren en de oude klokkentoren die nog bij het fort staan.

TIP ♥ – De zonsondergang is echt prachtig bij het oude fort

#2 Bezoek een oude Nederlandse kerk

In het oude centrum van Galle kun je ook nog een oude Hollandse kerk vinden. Deze kerk is gebouwd in het jaar 1752 in de barokstijl.

De kerkvloer is gevuld met Nederlandse grafstenen. Je komt dus nog genoeg Hollandse namen tegen in de kerk.

Het is vandaag de dag zelfs nog mogelijk om een kerkdienst bij te wonen in het gebouw als je daar behoefte aan hebt.

#3 Bezoek het Dutch Hospital

Aan de rand van het fort staat het Old Galle Dutch Hospital. Dit is een van de oudste gebouwen in Galle. Het oude ziekenhuis is hier in de VOC-tijd gebouwd voor de Nederlanders die naar de stad kwamen.

Inmiddels is het ziekenhuis omgebouwd tot een verzamelplek voor hippe restaurants en boetiekjes. Je kunt hier heerlijk eten en drinken met uitzicht over de zee.

Galle Dutch Hospital

#4 Bezoek het National Museum

Bezoek ook zeker het National Museum als je meer te weten wilt komen over het verleden van Galle.

In het National Museum kun je namelijk veel leren over het koloniale verleden van de handelsstad.

Het museum is gevestigd in een oud Hollands pand en is van dinsdag tot en met zaterdag van van 09:00 uur tot 17:00 uur.

#5 Ga shoppen in Galle

In het oude stadscentrum van Galle vind je veel leuke winkeltjes en boetiekjes. Je kunt dan ook goed shoppen in de stad. Overal zie je handgemaakte producten die in de verschillende winkels verkocht worden.

Je kunt hier bijna niet rondlopen zonder iets te kopen. De prijzen zijn in de meeste winkels wel iets duurder dan de rest van Sri Lanka.

Galle

Hoe kom je er?

Galle is gemakkelijk te bereiken via verschillende treinen en bussen. Deze pendelen voornamelijk op en neer tussen Colombo en Matara.

Vanaf deze steden gaan er weer verbindingen naar de rest van het land. We geven je een overzicht van de verschillende opties.

Bus

Er rijden dagelijks bussen vanuit Colombo naar Matara. Deze bussen rijden in 2 á 3 uur naar Galle en stoppen onderweg in populaire plaatsen zoals Benota en Hikkaduwa.

Vanuit Matara rijden er ieder uur bussen naar Galle. Je kunt in Matara en Colombo een bus pakken naar andere grote steden in Sri Lanka zoals; Kandy of Sigiriya.

Trein

Galle heeft een rechtstreekse treinverbinding met Matara en Colombo. Er rijden dagelijks meerdere treinen tussen de plaatsen. De totale rit duurt 2,5 tot 3 uur vanuit Colombo.

Het is een mooie treinreis, maar niet zo mooi als die van Ella naar Kandy. Vanuit Colombo en Matara kun je treinen pakken naar andere plekken in Sri Lanka.

Overnachten

Een accommodatie vinden zal in Galle geen probleem moeten zijn. De stad heeft zeer veel accommodaties te bieden van uitstekende kwaliteit. Galle is wel een van de duurder plekken om te overnachten in Sri Lanka.

Wanneer je er voor kiest om naar Galle te reizen, is het wel zo leuk om dan ook in het fort te verblijven. Er zijn dan ook genoeg accommodaties te vinden binnen de stadsmuren.

TIP ♥ – Reserveer hier je accommodatie voor Galle

Beste reistijd

De beste reistijd voor Galle zijn de maanden december tot maart. Je hebt in deze periode de beste kans op mooi weer en zo min mogelijk neerslag.

Van april tot aan september hebben we hier de Yala Monsoon waardoor het veel kan regenen in deze periode. Je kunt dan nog steeds rondreizen in het westen van Sri Lanka, maar je hebt wel meer kans op regen.

De beste reistijd voor Galle verschilt met andere delen Sri Lanka door de verschillende moesson regens die het land kent. Je leest hier meer informatie over de verschillende beste reistijden in Sri Lanka.

beste reistijd Sri Lanka

Locatie Galle

0 gedachten over “Galle”

 1. Ton Ackermans

  Hallo,
  Wij, familie met 2 ouders en 2 dochters van 13 & 17, hebben net tickets geboekt voor Colombo. Komen 20 July aan.
  Kunnen jullie mij zeggen of het te doen is om Tuktuk’s te huren voor 2 weken om rond te reizen of heeft dat weinig zin daar we niet genoeg kilometers kunnen maken om een goed indruk van het land te krijgen? Of beter met Trein reizen en dan op de stations lokaal transport te regelen? Ik hoor graag. Met vriendelijke groet, Ton Ackermans.

 2. Theo Sleddens

  Ik ga in mei naar Sri Lanka en maak dan een treinreis van Negombo naar Kandy Nuwara Eliya en Ella.
  Graag zou ik vernemen of er een treinverbinding van Ella naar Galle of als dat niet zo is wat voor vervoer er dan mogelijk is.

  Met vriendelijke groet,
  Theo

  1. Hoi Theo,

   er is een treinstation in Galle, maar er rijden geen treinen tussen Galle en Ella. Je moet dan eerst van Galle terug naar Colombo en daar op de trein stappen naar Kandy, Ella of Nuwara Eliya. Vanaf Galle kun je wel de bus nemen richting Ella (of een TukTuk huren).

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven