Horton Plains (World’s End)

Horton Plains is een prachtige regio in zuiden van Sri Lanka vlak bij Nuwara Eliya. Horton Plains ligt in de omgeving van de op twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola). Daardoor ligt het automatisch op een golvend plateau op zo’n 2.000 meter hoogte.

Wat zijn de Horton Plains

Horton Plains wordt bedekt door mooie graslanden, dichte bossen, indrukwekkende rotsen, watervallen en mistige meren. De verrassende diversiteit van het landschap wordt nog eens versterkt door de grote verscheidenheid van wilde dieren.

Doordat de Horton Plains zo hoog ligt, is het landschap hier totaal anders dan de rest van Sri Lanka. Niet alleen de natuur is hier anders, maar ook het klimaat.

TIP ♥ – ze vragen 5.800 LKR p.p voor entree! Je kunt korting krijgen als je in een groep reist, maar reken hier dus op!

Het is hier een stuk koeler dan in de rest van het land. Het natte klimaat hier beïnvloed ook de natuur die hier bijzonder groen is. In de Horton Plains stromen ook de Mahaweli, Kelani en Walawe rivieren, waardoor je hier ook indrukwekkende watervallen hebt.

Horton Plains

De wilde dieren die je hier nog steeds vind zijn er helaas in mindere aantallen dan vroeger. Wilde olifanten zijn allang verjaagd door koloniale jagers en de 45 luipaarden die hier leven komen niet in de buurt van mensen. De dieren die je hier kunt spotten zijn dus vooral herten, apen en vogels.

World’s End

Eén van de bekendste plekken op de Horton Plain is World’s End. Hier lijkt het plateau in één keer op te houden waardoor er een spectaculair uitzicht ontstaat op een prachtige vallei van zo’n 900 meter diep.

Het uitzicht bij World’s End kan belemmerd worden door dichte mist. Het geeft het uitzicht wel een magisch tintje maar je komt toch voor een mooi uitzicht. Zeker in het regenseizoen (april tot september) is hier veel mist.

De beste tijd om World’s End te bekijken is tussen 6:00 uur en 10:00 uur voordat de wolken verschijnen. Voordat de mist in komt zetten hier spot je in de vallei groene theeplantages en kun je zelfs de kust zien.

TIP ♥ – kom hier voor 6:00 uur, zodat je de drukte (en de wolken) voor bent.

Horton Plains

Neem warme kleding mee

Hou er rekening mee dat je op hoogte zit en dat het ’s avonds en vroeg in de morgen behoorlijk fris kan zijn. Je hebt dan minimaal een trui en een lange broek nodig. ’s middags warmt het hier behoorlijk op. Als je wat later op de dag vertrekt neem dan ook een ’t shirt mee.

Hiken in Horton Plains

Het pad waar je loopt is niet heel moeilijk begaanbaar. Iedereen met een beetje conditie moet deze hike kunnen doen. Als je begint, heb je 2 keuzes – rechts en links. Het pad loopt rond dus het maak niet uit welke kant je op gaat.

De meeste reizigers gaan links, als je dus rechts af gaat, is het wat minder druk onderweg, hoewel je zeker niet de enige zult zijn.

TIP ♥ – medewerkers van het park zijn erg milieubewust (gelukkig!). Laat daarom geen rotzooi achter en let er op dat je geen plastic zakken mee mag nemen!

Uitkijkpunten

Iedereen loopt deze hike vanwege de uitkijkpunten die je aan het einde van de hike hebt. Deze twee fantastische punten zijn World’s End (870 m.) en Little World’s End (270 m.). Als je mooi weer hebt, heb je een adembenemend uitzicht over de regio. Met een beetje geluk kun je Adam’s Peak zien liggen.

TIP ♥ – vertrek ’s ochtend vroeg, voor 10:00 uur. Als je later gaat, heb je kans dat de mist het uitzicht verpesten.

Als je het op je gemakje loopt duurt de wandeling zo’n twee tot drie uur. De wandeling zelf is niet uitdagend. Onderweg moet je zeker ook even stoppen bij de Baker’s Falls (zie foto hieronder). Zeker de moeite waard!

Horton Plains

Hoe kom je er?

Het makkelijkste is om een tuk-tuk te nemen vanuit Nuwara Eliya naar de vlaktes van Horton. Dat is redelijk te betalen. Afdingen is uiteraard een must als je een tuk-tuk neemt. Spreek van tevoren een prijs af, zodat je niet aan het einde van de rit het dubbele moet betalen.

Als je met meer dan 2 personen bent raden we aan om een minivan te huren. Dit is sneller en comfortabeler als een tuk-tuk.

Overnachten

Het is mogelijk om te overnachten in het Horton Plains National Park voor de liefhebbers. Het park heeft namelijk drie verschillende kampeerplekken waar je kunt overnachten. De kampeerplaatsen zijn te reserveren bij het Wild Life Department Office in Battaramulla.

Hou er wel rekening mee dat je alles zelf mee zult moeten slepen naar de kampeerplekken. Neem dus niet teveel mee en houd er rekening mee dat plastic niet is toegestaan in het park.

Wanneer je liever niet in een tentje in het park wilt slapen zijn er genoeg accommodaties te vinden net buiten het park. Deze liggen vaak wel afgelegen waardoor veel reizigers geneigd zijn om in Nuwara Eliya te overnachten.

TIP ♥ – Reserveer hier je accommodatie voor de Horton Plains

Locatie

0 gedachten over “Horton Plains (World’s End)”

 1. Ik ga dit jaar voor de tweede keer naar Sri Lanka en ook naar de Horton Plains.
  Vorig jaar was ik wat laat voor ik aan de wandeling begon en dat wil ik dit jaar anders doen.
  Verder hoop ik dat de vernielingen aan de informatieborden welke ik onderweg tegenkwam niet zijn toegenomen.
  Wie hiervoor dan ook verantwoordelijk moet worden gezien ik vindt het ronduit schandalig!!

 2. Hoi Sjoerd en Ties,

  Ik ga in januari/februari een maand naar Sri Lanka. Ik vroeg mij af of het ook mogelijk is om vanuit Ella een dagtrip te maken en te hiken in Horton Plains? Is dit te doen of moet je dan echt wat dichterbij zitten?

  Groetjes,

  Sophie

 3. Hallo,
  Ik zou graag met een vriendin in Juni naar Sri Lanka willen gaan, waarbij hiken wel een must is voor ons. Kunt u ons een eerlijk antwoord geven of Juni daarvoor een geschikte maand is qua klimaat?

  Bij voorbaat dank!
  Groetjes,
  Anat

  1. Hoi Anat,

   in juni heb je meer last van regen in Sri Lanka. Of je daar heel veel hinder van hebt is helaas niet te voorspellen. Meer info vind je hier.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven