Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Polonnaruwa

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in zijn hoogtijdagen.

De tempels van Polonnaruwa

Het bijzondere aan Polonnaruwa is dat de stad al meer dan 800 jaar oud is, maar vandaag de dag nog in bijzonder goede staat verkeert. Je vindt er schitterende tempels en oude ruïnes die een duidelijke Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben.

Veel reizigers vinden dat de tempels bij Polonnaruwa beter bewaard zijn dan die van Anuradhapura.

De entrance fee is $25 per persoon en kaartjes koop je bij het Archaeological Museum

Oude Koningsstad

Deze oude koningsstad gaat al een aardig tijdje terug. De stad werd gesticht door de Indiase Chola dynastie in de 10e eeuw. Het werd later de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk onder koning Vijayabahu.

De stad Polonnaruwa zoals we die vandaag kennen werd echter gebouwd door koning Parakramabahu. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende tempels en parken. De stad werd het bloeiende commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk.

Polonnaruwa

Wat is er te zien in Polonnaruwa

De stad is met haar ruïnes en tempels al een bezienswaardigheid op zich. Je vindt de meeste ruïnes in de oude kern van de stad. Hier staan de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van het oude koninklijke paleis.

In de tijden dat Polonnaruwa de belangrijkste stad van Sri Lanka was, was het koninklijk paleis een imposant bouwwerk van zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee zichtbaar.

#1 Royal Palace

De eerste groep ruïnes die je ziet in de Ancient City is het Royal Palace. Deze groep gebouwen stammen uit de periode 1153 tot 1186. Het Koninklijk Paleis was vroeger een gigantisch bouwwerk.

Vandaag zijn er slechts enkele muren over. Het is alsnog een indrukwekkend gezicht en de details op de muren zijn nog steeds zichtbaar.

TIP ♥ – de organisatie With Locals biedt leuke tours aan georganiseerd door locals

Polonnaruwa

#2 Gal Vihara

Gal Vihara is een groep van vier prachtige Boeddha’s die allemaal in perfecte staat zijn. Alle beelden zijn uit een grote rots gehakt.

De staande Boeddha is 7 meter lang en wordt vaak beschouwd als de mooiste van de vier beelden. De liggende Boeddha is zelfs 14 meter lang.

Dat beelden zo goed zichtbaar zijn komt, omdat de beelden worden beschermd door een ombouw. Dat is nodig om de beelden te beschermen tegen de weersomstandigheden in Sri Lanka, hoewel het niet bevorderlijk is voor de sfeer rondom de tempels.

Huur een fiets

De leukste manier om Polonnaruwa is op z’n Hollands. En dan bedoelen we niet zo goedkoop mogelijk, maar op de fiets. Polonnaruwa is niet heel groot, maar de afstanden zijn net te groot om te lopen. Een fiets huren kost je tussen de Rs350 en Rs450 per dag.

#3 Vatadage

Dit is een van de meest opvallende bouwwerken in Polonnaruwa. Deze stoepa heeft een diameter van 18 meter en vier ingangen.

Het meest bijzondere van deze stoepa is echter het grote aantal boeddha beelden dat hier staat.

De muren, beelden en trappen zijn allemaal bedekt met mooie details. Bijzonder om te zien dat de Vatadage vandaag de dag nog steeds zo goed zichtbaar is.

Polonnaruwa

#4 Atadage

De Atadage was vroeger waarschijnlijk een prachtig bouwwerk. Vandaag de dag is het een verzameling van tientallen stenen pilaren.

Dat maakt het aanzicht zeker niet minder mooi. Zeker met het staande boeddha beeld op de achtergrond, is Atadage zeker een van de mooiere plekjes hier.

#5 Hatadage

De namen lijken hier allemaal op elkaar. Toch zijn het echt allemaal andere tempels en heiligdommen. Ook dit is een ruïne van wat ooit een van de grotere tempels had moeten zijn.

Als je op het juiste plekje staat, kun je vanuit de Hatadage tempel de ronde Vatadage tempel zien liggen.

TIP ♥ – draag gepaste kleding. Bij boeddhistische bouwwerken dien je je schouders en knieën te bedekken.

#6 Rankot Vihara

Gek genoeg wordt deze stoepa niet beschouwd als het mooiste bouwwerk van Polonnaruwa.

Toegegeven, vergeleken met bijvoorbeeld de Vatadage is deze bruine/witte stoepa niet de allermooiste, maar toch zeker wel indrukwekkend.

De koepel van de stoepa is behoorlijk groot in vergelijking met andere.

Polonnaruwa

Extra tips voor Polonnaruwa

Polonnaruwa is samen met Anuradhapura de beste plek om tempels te kijken. Als je van cultuur houdt, is dit zeker een aanrader. De tempels die je hier ziet zijn indrukwekkend en wij hebben er al heel wat mogen zien in Azië.

Ben je van plan naar Polonnaruwa te gaan? Check dan nog even deze tips;

Toegangsprijs

Tickets om binnen te komen zijn $25 per persoon voor volwassenen en $12,50 per persoon voor kinderen.

Huur een fiets

Het is handig om een fiets te huren wanneer je de tempels in het gebied wilt gaan verkennen. De afstanden zijn net te groot om te lopen en door een fiets te huren heb je meer tijd om de tempels te bezoeken.

Je kunt op veel plekken een fiets huren. De meeste accommodaties hebben deze optie en andere zijn er genoeg verhuurbedrijven te vinden in de omgeving. Je kunt ook een tuk-tuk huren, maar dit is vele malen duurder dan zelf fietsen.

Kleed je gepast

De tempels zijn Boeddhistisch waardoor je dus je knieën en schouders zult moeten bedekken als je de tempels betreed. Neem dus passende kleding mee wanneer je naar de tempels toe gaat.

Ga daarnaast nooit met je rug naar de heilige Boeddha staan. Maak dus geen selfies met Boeddha beelden!

Neem sokken mee

Last but not least, neem sokken mee als je de tempels gaat bezoeken. Je moet namelijk je schoenen uittrekken bij de verschillende tempels en de grondtemperatuur kan behoorlijk oplopen hier.

Als je dus geen verbrande voeten wilt hebben zijn sokken wel echt een aanrader!

Polonnaruwa

Hoe kom je er?

Dit is een van Sri Lanka’s bekendste bezienswaardigheden dus het vervoer is goed geregeld. Je kunt Polonnaruwa via verschillende manieren bereiken.

Bus

De meeste reizigers komen met de bus vanaf Colombo (6 uur), Kandy (3 uur), Anuradhapura (3 uur) of Dambulla (1 uur). Bussen vertrekken en komen aan bij het Kaduruwela bus station net buiten de stad.

Trein

De stad heeft ook een treinstation dus het is ook mogelijk om met de trein naar Polonnaruwa te reizen. De stad is aangesloten op het Colombo – Batticaloa spoor. Deze steden zijn dan ook te bereiken vanuit Polonnaruwa.

De treinrit naar Batticaloa duurt in totaal zo’n 2,5 uur. De totale treinrit naar Colombo duurt 6 tot 7 uur en vertrekt tweemaal per dag. Er is een trein die overdag rijd en een nachttrein op de route.

Auto

Je kunt ook een auto met chauffeur huren om in de stad te komen. Dit is wel duurder, maar geeft je wel een stuk meer vrijheid.

Je kunt dan op elk gewenst moment stoppen voor een foto of om iets te eten. Het is vaak wel een stuk duurder dan het openbaar vervoer.

Taxi

Hoewel taxi’s relatief goedkoop zijn in vergelijking met hier is het toch een dure optie om het als standaard vervoersmiddel te gebruiken.

Voor de kleine ritjes is dit goed te doen, maar we raden je niet aan om urenlange taxi ritten te maken. Het is dan verstandiger om na te denken over een goedkopere optie.

Overnachten

Polonnaruwa is een van de bekendste plekken in Sri Lanka en daarom zijn er genoeg accommodaties te vinden in de regio. Er zijn geen specifieke wijken waar je het beste kunt verblijven.

De meeste accommodaties zijn te vinden in het centrum van de stad. Hier zijn ook de meeste budget accommodaties te vinden. De luxere accommodaties en resorts liggen meer afgelegen aan de rand van de stad.

TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Polonnaruwa 

Tip: Kijk ook eens bij de volgende pagina’s: overnachten Sri Lanka, vliegtickets Sri Lanka en reizen Sri Lanka. Je vindt hier een hoop extra informatie. Ook de pagina reisinformatie Sri Lanka staat boordevol informatie over dit prachtige land.

Locatie Polonnaruwa

Meer lezen over Sri Lanka?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU