Arugam Bay is een maanvormige baai in het oosten van het land. Het is volgens velen de plek om te surfen in Sri Lanka, hoewel er zeker ook andere plekken zijn. Arugam zelf is met slechts een paar honderd inwoners niet zo groot, maar de stad is ook niet de reden dat je hier komt. Het is het mooie, afgelegen strand waarvoor je komt.

Arguam Bay is het Surfers paradise

Arugam is een klein stadje met maar een hoofdstraat met winkels, restaurants en surfboard verhuur. Dat is ook meteen de reden dat je hier komt. Reizigers komen voor het surfen en de legendarische strandfeesten die ze hier organiseren.

Arguam Bay, ook wel, A-Bay, heeft een geweldige sfeer.

Hou je niet van surfen? Geen nood. Ook als je geen surfer bent, zijn er tal van andere dingen om te doen. Cocktails drinken in een beachbar, de hele dag chillen in je hangmat of de schitterende zonsondergang bijwonnen.

Je hoeft je hier zeker niet te vervelen. Daarnaast is Arugam Bay is ook een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende avonturen in het omliggende landschap.

Arugam Bay

7x doen in Arugam Bay

Hoewel het leven hier draait om surfen is er gelukkig nog veel meer te doen in de omgeving. Aan 2 of 3 dagen heb je in principe genoeg om dit stadje en de omgeving te verkennen. Wij hebben de leukste dingen om te doen in Arugam Bay op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

#1 Natuurlijk… ga surfen!

We beginnen maar meteen met het meest voor de hand liggende om te doen; surfen. Alles in Arugam draait om surfen dus het is niet zo gek dat eigenlijk alles hier is afgestemd op surflessen of surfboard verhuur.

Men zegt dat Arugam Bay bij de beste surfsports ter wereld hoort, dus naar Arugam gaan en niet surfen is natuurlijk not done!

Er zijn drie bekende surfspots waar je goed kunt surfen;

Main Point

Dit is de bekendste surfspot in Arugam Bay. Dat betekent ook dat je hier zeker niet de enige bent. Doordat het zo druk is, kun je beter naar een andere, rustigere stranden gaan als je wil leren surfen. Elke ochtend zie je tientallen surfers het water op gaan.

Dit strand is meer voor ervaren tot gevorderde surfers.

Peanut Farm

Op ongeveer 25 minuten van Arugam Bay ligt Peanut Farm. Dit strand en de surfplek ligt iets meer afgelegen waardoor het een stuk rustiger is. Zeer populair en zeer aan te bevelen. Ook dit strand is voor de iets meer ervaren surfers, hoewel er ook een golven zijn voor beginners.

Whisky Point

Whikey Point ligt ook op ongeveer 15 minuten rijden van Arugam Bay. Het is een bekend punt voor beginnende surfers gezien de kleine, maar uitstekende golven. Je vindt hier daarom ook veel surflessen en scholen.

TIP ♥ – een Tuktuk brengt je voor ongeveer 500 LKR naar Whisky Point en Peanut Farm.

Arugam Bay

#2 Verken de stranden

Het strand van Arugam Bay (Main Point) is lang en best indrukwekkend, maar dit is slechts een van de vele stranden die je hier vindt. Daarnaast is het hier niet echt lekker zwemmen door alle golven die binnen komen rollen.

Main Point is wel een van de gezelligste stranden, maar door de vele surfers soms wat overweldigend.

De hierboven genoemde surfplekken hebben allemaal mooie stranden. Je kunt je handdoek gewoon neerleggen op en plek waar niet zo veel surfers zitten. Tenzij je graag wil kijken. Een van de rustigste stranden hier is het strand van Peanut Farm, waar je ook een leuk café vindt waar je wat kan eten en drinken.

TIP ♥ – kijk uit waar je het water in loopt of waar je zwemt. Het is niet fijn om een surfboard tegen je hoofd te krijgen en surfers zien jou niet.

#3 Huur een scooter

Arugam Bay is leuk, maar er ligt in de omgeving van deze baai nog genoeg moois en het is zonde om dat niet te ontdekken. De beste manier om de regio te zien is met een scooter. Het gevoel van vrijheid in combinatie met de stranden en het lekkere weer is ongekend.

De wegen rond Arugam Bay zijn uitstekend en er zijn een aantal echt mooie dingen om te zien.

TIP ♥ – een scooter huren kost zo’n 800 tot 1000 LKR per dag, zo’n € 5,-

#4 Ga naar Panama

Ja, je leest het goed. Je kunt naar Panama. Niet het Panama in Midden-Amerika natuurlijk, maar Panama Tank in Sri Lanka, ook wel Crocodile Point genoemd. Het ligt vlak bij de Helava Wekanda en biedt bezoekers een mooi uitzicht op de omgeving.

Je kunt groene rijstvelden bewonderen, maar je komt hier natuurlijk voor de krokodillen die in het gras luieren bij het water. Je spot er ook regelmatig zeldzame vogels. Het is dan ook een populaire plek voor vogelspotters.

Het ligt op slechts 15 tot 20 minuten rijden van Arugam Bay en er is eigenlijk maar een pad om te rijden en te verkennen, dus verdwalen kun je niet 🙂

Arugam Bay
Arugam Bay

#5 Ga een avondje stappen

Naast surfen kun je hier ook een goed feestje vieren. Er komen veel jonge reizigers in Arugam Bay, dus er is meestal wel ergens een feestje aan de gang. Je kunt bij je ho(s)tel navragen waar er feestjes zijn.

Mochten zij het niet weten let dan goed op de posters verspreid over de stad, of volg gewoon de muziek, A-bay is niet zo groot.

#6 Volg een lesje yoga

Tsja, als er surfers zijn, kun je meestal ook yoga lessen volgen en Arugam Bay is geen uitzondering. Als je door de hoofdstraat loopt, zie je dat er veel plekken zijn om yoga lessen te volgen. Het moet je ding zijn, maar we moeten eerlijk zeggen dat het een goede manier is om je dag af te sluiten of juist te beginnen.

Er zijn veel plekken waar je een yoga les kan boeken. Mocht je niets kunnen vinden vraag het dan na bij je accommodatie. Zij kunnen vaak wel het een en ander voor je regelen.

#7 Wacht op de zonsondergang

Wij zijn groot fan van zonsondergangen. Het maakt niet uit waar ter wereld je ze bewonderd, het is altijd indrukwekkend. Zo ook die in Arugam Bay. Het maakt niet zo veel uit waar je gaat zitten om de zon onder te zien gaan, het is overal mooi.

Het beste is om een scooter te huren, een biertje (of wat fris) te kopen en naar een mooi plekje rijden om daar de zonsondergang te bekijken. Er zijn heel wat mooie plekken in Arugam.

Arugam Bay

#8 Maak een dagtrip naar Kumana

Overal in Arugam Bay staan borden met tours richting Kumana (een safari). Dit ligt naast Yala National Park als je nog geen safari’s hebt gedaan in Sri Lanka kan het ook hier! Je ziet veel olifanten en als je geluk hebt, kun je luipaarden spotten. hoewel die kans niet zo groot is.

Kumana National Park ligt op ongeveer 50 minuten rijden van Arugam Bay. Er zijn veel verschillende touroperators die verschillende soorten pakketten aanbieden dus vergelijk goed voordat je boekt. Je kunt ook tours bij je accommodatie boeken.

TIP ♥ – een tour kost ongeveer $30 tot $35 p.p.

Hoe kom je er?

Arguam is een bekende plek in Sri Lanka dus vanuit het hele land is het mogelijk om hier heen te reizen. Het is afhankelijk van welke plek je naar Arugam reist. Alle bussen rijden naar Pottuvil, de toegangspoort tot Arugman Bay. Dit zijn de bekendste plekken.

  • Colombo naar Arugam 2x een nachtbus naar Pottuvil (iets boven Arugam) | Kosten 1.000 LKR(€ 6,50)
  • Batticaloa naar Arguam 2x een bus naar Pottuvil (iets boven Arugam) | Kosten 135 LKR(€ 0,70)


Een Tuktuk van Pottuvil naar Arugam kost je 200 LKR.

Helaas is Arugam Bay niet te bereiken per trein. De dichtstbijzijnde plekken met een trein station zijn; Ella, Badulla en Batticaloa. Ook vanaf hier kun je bussen regelen naar Arugam Bay.

Overnachten

Arugam Bay is een populaire plek in Sri Lanka vanwege zijn perfecte surfstranden. Er zijn dan ook genoeg chille hostels en hotels te vinden in Arugam Bay die deze surfvibe weergeven.

De meeste accommodaties zijn uiteraard te vinden aan het strand van Arugam Bay. Dus zoekt een leuk ho(s)tel uit en geniet van de vibe in Arugam Bay.

TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Arugam Bay

Beste reistijd

De beste tijd om Arugam Bay te bezoeken is van april tot en met oktober. Dit is het tegenovergestelde van de rest van het land. Dat heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met de surfcondities. Die zijn namelijk het beste tussen april en oktober.

In deze periode worden de Surfers Championships in Sri Lanka gehouden, een evenement dat voor iedereen toegankelijk is en waar de hele regio op af lijkt te komen. Een gezellige tijd dus.

De surfcondities zijn het best in Arugam Bay van april tot oktober.

Je kunt hier meer informatie vinden over de verschillende moesson regens en de beste reistijd in de verschillende delen van Sri Lanka.

beste reistijd Sri Lanka

Arugam

Locatie Arugam Bay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven