Meer dan 1.000 jaar was Anuradhapura toneel van Singhalese koningen die vanuit deze stad hun koninkrijk aanstuurde. Het was een van de grootste en belangrijkste Sri Lankaanse koninklijke hoofdsteden van die tijd. De glorie is enigszins vergaan, maar nog steeds is Anuradhapura een prachtige stad met paleizen, stoepa’s, schitterende tuinen en een indrukwekkende geschiedenis.

Anuradhapura; een oude wereldstad

De stad ligt op ruim 200 kilometer landinwaarts ten noorden van Colombo en heeft een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Ruim 1.200 jaar was Anuradhapura de stad waar alles gebeurde.

Het was de politiek, culturele en machtige hoofdstad van het Anuradhapura rijk. Hoewel de mystiek van een oude koningsstad een beetje is vergaan is de stad nog steeds toneel van vele bezienswaardigheden.

Je moet $25 p.p. entree betalen voor het park. Het is elke dag geopend van 8:30 uur tot 17:30 uur

Vandaag de dag wordt Anuradhapura door vele nog steeds gezien als heilige stad, mede door de Boom der Verlichting, ook wel de Bodhi Boom. De vijgenboom waaronder de Boeddha zijn verlichting vond. Anuradhapura is dan ook een belangrijk pelgrimsoord in Sri Lanka.

Anuradhapura

6x zien in Anuradhapura

Dat de stad nog steeds van grote waarde is blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad heeft dan ook veel highlights die het bezoeken waard zijn met de Bodhi Boom, Ruvanvelisaya Dagoba en Loha Prasada als bekendste.

#1 De Bodhi Boom

De Bodhi Boom is één van de belangrijkste plekken ter wereld voor boeddhisten. Het is deze vijgenboom waar boeddha verlichting zou hebben gevonden.

Aangezien het boeddhisme uit Sri Lanka de hele wereld over is gegaan is het voor veel boeddhisten een belangrijke plek. Rondom de boom vind je vier stoepa’s van 80 meter hoog die deze Boeddhistische plek moeten beschermen.

Hoewel het niet ongewoon is om 2000 jaar oude olijfbomen in Griekenland en het Midden-Oosten tegen te komen, is de Bodhi-boom in Anuradhapura geplant in 288 B.C., waardoor het een van de oudste levende boom ter wereld is!

Het wordt beschermd door een muur en wordt vereerd door duizenden boeddhistische pelgrims die er elke dag van het jaar een eerbetoon brengen.

TIP ♥ – gedraag je respectvol bij en tegenover de boom.

#2 De Loha Prasad

Dit paleis moet in zijn gloriedagen gigantisch zijn geweest. Het werd door koning Dutugemunu gebouwd in de tweede eeuw voor Chr. en telde in die dagen duizenden slaapplekken en negen verdiepingen.

Helaas is er niet veel meer over van het paleis zoals die was. Tegenwoordig zijn het de ruim 1.600 pilaren die delen van het paleis in eren houden.

#3 Het Abhayagiri Vihara complex

Dit complex werd gebouwd door koning Vattagamini in 88 B.C. en had de capaciteit om 5.000 monniken tegelijk te huisvesten. Bijna 600 jaar was dit het grootste klooster in Sri Lanka.

Het kloostercomplex, dat meer dan 500 hectare groot is, heeft Boeddha beelden, een stupa, een van de mooiste maanstenen in Sri Lanka (zie hieronder) en twee zeer beroemde zwembaden, de Kuttam Pokuna.

TIP ♥ – vergeet ook zeker niet de Sandaka Pahana, of de Moonstone, te bezichtigen.

#4 De mooiste dagoba; de Ruvanvelisaya Dagoba

Als vele gezien als de mooiste dagoba van de stad. Koning Dutthagamini’s liet deze tempel zo’n 140 voor Chr. bouwen en het schijnt één van de mooiste te zijn geweest.

Het wordt omringd door een mooie tuin waar zowel locals als reizigers even bijkomen.

De Ruvanvelisaya Dagoba is niet te missen in de stad, aangezien dit witte bouwwerk 55 meter hoog is en versierd is met prachtige details. Zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Anuradhapura.

Anuradhapura

#5 De Isurumuniya Vihara

De Isurumuniya Vihara is een kloostercomplex dat uit een rots is gesneden. Gebouwd door koning Devanampiyatissa, werd het gebruikt om 500 monniken te huisvesten.

Het waren Issira kinderen van adellijke families in hoge kasten die bereid waren hun leven te wijden aan Boeddha en de weg naar verlichting.

Pelgrmis brengen bloemoffers naar een standbeeld van een liggende Boeddha, die gekleed is in een helder rode mantel.

Het standbeeld is omringd met mooie schilderijen die het leven en de legendes van de Boeddha uit de oude wereld van Anuradhapurans uitbeelden.

#6 Jetavanaramaya Monastery

Het klooster en de stoepa van Jetavanaramaya werden gebouwd door koning Mahasen.

Het heeft een hoogte van 122 meter en het was een van de hoogste structuren in ter wereld toen het voltooid was. Alleen de Egyptische piramides bij Giza waren hoger.

Gebouwd met stenen gemaakt van zand en klei, is de Jetavanaramaya stupa zoveel een testament voor de oude techniek als het is voor spiritualiteit. Het is een indrukwekkend gezicht als je vlak voor de stoepa staat.

TIP ♥ – kijk eens bij Ranfer Travel voor dagtrips vanuit Colombo.

Een dagtrip naar Mihintale

Mihintale is een boeddhistische bedevaartsplaats op zo’n 13 kilometer ten oosten van Anuradhapur. Er wordt aangenomen dat dit de plek is waar Mahinda het Boeddhisme introduceerde bij Koning Devanampiyatissa introduceerde.

Mahinda was de zoon van een keizer uit India, maar werd in plaats van keizer een boeddhistische monnik. Mihintale, of “Mahinda’s Mountain”, werd uiteindelijk het beginpunt van Boeddhisme en Sinhalese cultuur. Eeuwenlang was dit een complex van grotwoningen, kloosters en stupas die door monniken werden gebruikt en gebouwd. Gelukkig zijn de ruïnes van sommige van deze gebouwen nog steeds te zien.

Wat is er te zien

De grote trap in Mihintale is behoorlijk indrukwekkend met 1.840 trappen. Het brengt bezoekers naar het eerste niveau van het Mihintale complex. Hier liggen verschillende ruïnes. Andere ruïnes om te bezoeken zijn de Lion Pond, Naga Pond, Mahinda’s Cave, Kantaka Cetiya Stupa, Maha Stupa en de Aradhana Gala Rock. Ga ook zeker naar de top van Aradhana Gala. Vanaf hier heb je mooie uitzichten, vooral rond zonsondergang.

TIP ♥ – in de maand juni komen veel Boeddhistische pelgrims naar Mihintale, om Posen Poya, de heiligste dag van het jaar, te vieren. Toegang tot Mihintale is 500 Rp.

Hoe kom je er?

Om het makkelijk te maken, Anuradhapura heeft drie busstations; Colombo Bus Station, New Bus Station en Old Bus Station. Van al deze drie busstations vertrekken bussen van en naar het hele land. Je kunt hier ook met de trein komen, maar dat is iets minder gebruikelijk.

Colombo Bus Station

Vanuit Colombo Bus Station vertrekken bussen naar de volgende plekken;

New Bus Station

Vanuit New Bus Station vertrekken bussen naar de volgende plekken;

  • Jaffna  330 LKR – 6 tot 8 uur
  • Mihintale  30 LKR – 30 minuten
  • Polonnaruwa  120 LKR – 3 uur

Old Bus Station

Vanuit Old Bus Station vertrekken bussen naar de volgende plekken;

    • Colombo via Negombo  250 LKR- 5 uur
    • Dambulla  100 LKR – 2 uur
    • Kandy 200 – 350 LKR – 4 uur

Overnachten

Anuradhapura was vroeger een van de belangrijkste steden in Sri Lanka. Tegenwoordig worden reizigers vooral naar de stad getrokken door de rijke geschiedenis die de stad kent.

Door het groeiende toerisme zijn er veel accommodaties te vinden in en rond de stad.

De meeste accommodaties liggen in het oude stadscentrum. Hier zijn de meeste budget accommodaties te vinden in de omgeving. De meer exclusievere accommodaties liggen meer aan de rand van de stad.

Je kunt er dus voor kiezen om dicht bij alle activiteiten te zitten midden in de stad of de rust van de buitenwijken op te zoeken.

TIP ♥ – Reserveer hier je accommodatie voor Anuradhapura 

Locatie Anuradhapura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven