Shwedagon Pagode

De Shwedagon Pagode is de grootste en belangrijkste boeddhistische tempel in heel Myanmar en zichtbaar vanuit heel Yangon. Het staat in Yangon en is de nationale trots van Myanmar. Het ligt op de Singuttara heuvel. De pagode is een bijna onwerkelijk mooi bouwwerk. Je ziet dit bouwwerk vanuit de verte glinsteren wanneer de zon er recht boven staat.

De trots van Myanmar

De tempel laat een unieke indruk als de zon ondergaat kleurt de tempel schitterend goud oranje wat de meest spectaculaire foto’s oplevert. De zonnestralen die hierbij weerkaatst worden rijken tot de het hele platform waar de tempel staat. Voor de bevolking is de Shwedagon Pagode de meest heilige en belangrijke boeddhistische tempel in heel Myanmar.

De pagode is maar liefst 98 meter hoog en, hou je vast, bedekt is met ruim 50.000 kilo aan bladgoud en duizenden kostbare edelstenen.

Elke boeddhist in Myanmar probeert minimaal één keer zijn leven de tempel te bezoeken. Als je hier als toerist bent heb je dus een voorrecht om dit schitterende bouwwerk te mogen bezichtigen.

Volgens de verhalen liggen er in de pagode acht haren van de laatste Boeddha, samen met relikwieën van drie voorgaande incarnaties van Boeddha.

Shwedagon Pagode Yangon
Shwedagon Pagode

Wat je moet weten

De pagode is vanuit de hele stad zichtbaar en ligt tussen het People’s Park en Kandawgyi. Net als de locals kan je langs één van de vier lange sierlijke trappen omhoog lopen. Mocht je hier ’s avonds zijn probeer dan de noordelijke poort te bezoeken. ’s Avonds maak je hier de beste foto’s.

Hoe kom je er?

Iedereen kent deze pagode en vanuit de stad kan elke taxi je naar de pagode brengen. De pagode vind je op de Pagoda Road in het Dagon Township. Een taxi kost je minimaal 7.500 Kyat, zo’n €5. Reken op iets meer.

Er gaan uiteraard ook bussen. Vraag bij een busstation welke bus er naar de pagode gaat en vraag aan de chauffeur of hij een seintje kan geven als je er bent. De bus kost vaak niet meer dan 100 Kyat.

Kleding

Bedenk goed dat je een religieus bouwwerk binnen gaat. Een van de belangrijkste in Azië. Geschikte kleding is daarom erg belangrijk. Zo moeten de mannen een broek dragen die tot over de knieën komt.

Petten/hoeden zijn verboden en slippers en/of schoenen moeten uit. Vrouwen dienen hun schouders en knieën te bedekken. Je moet er dus niet te bloot bijlopen.

Je kunt hier ook kleding huren voor het geval je het zelf niet hebt.

Entreekosten

Je betaald 8.000 Kyat per persoon (±€5) om binnen te komen. De tempel is elke dag geopend tussen 6:00 uur (voor de vroege vogels en 22:00 uur. Hou er rekening mee dat het tijdens zonsondergang erg druk kan zijn. Als je meer wil weten over de pagode kun je een Engels sprekende gids huren. Meestal zijn dit studenten. Dat kost je ongeveer $10.

TIP ♥ – mocht je nog meer willen weten check dan de officiële website

Shwedagon Pagode
Shwedagon Pagode

De Pagode staat op een vierkant plateau met daarom heen kleinere stoepa’s die iets hoger liggen. Rondom de Shwedagon Pagode heeft tevens nog 12 planetaire berichten die staan voor de dagen in de week. Je ziet locals ook bidden bij de dag waarop ze geboren zijn. Je kan hier zelf ook aan mee doen zo lang je respect toont voor de tempel en locals.

Geschiedenis Shwedagon Pagode

Zoals veel tempels in Azië bestaat er ook over de Shwedagon Pagode een mooie legende. Volgens de legende heeft er 2600 jaar een stoepa gestaan op de Singuttara Hill sinds de broers Tapussa en Ballika de boeddha hadden ontmoet.

De boeddha gaf hun 8 van zijn haren om deze mee te nemen naar Myanmar. Koning Okkalapa heerste op dat moment over Myanmar en hij besloot een gouden tempel te bouwen om de 8 haren, samen met overblijfselen van andere boeddha’s in te bewaren.

Uiteraard is dit een legende. Archeologen gaan er van uit dat de Mon bevolking de tempel tussen de 6e en 10e eeuw hebben gebouwd. Aangezien de Shwedagon Pagode in een aardbeving-gevoelig gebied staat is de pagode vaak herbouwt.

Trappen en liften

Het is gebruikelijk voor pagodas in Myanmar om een centrale trap te hebben. De vier trappen in de Shwedagon Pagoda brengen je allemaal naar de Singuttara Hill en dienen als ingangen naar het complex. Het zijn behoorlijk grote trappen.

TIP ♥ – de meest toegankelijke ingang is de zuidelijke trap met openbare toiletten voor toeristen en een balie om detoegangsprijs van 8.000 Kyat te betalen. Westelijke trap is de enige ingang met roltrappen.

Shwedagon Pagode
Shwedagon Pagode

Locatie Shwedagon Pagode

    Meer lezen over Myanmar?

0 gedachten over “Shwedagon Pagode”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven