Route Myanmar – 4 weken

Myanmar is een van de meest authentieke landen in Azië en een geweldig land om in te reizen. Er is van alles te zien en doen en met name de cultuur en de vele tempels die je hier kunt bezoeken zorgen voor een geweldige ervaring. Maar wat is nu een leuke route Myanmar om te volgen? Wij hebben onze tips, ervaringen, kosten en route bijgehouden en die delen we graag met jullie.

Dit is de perfecte route Myanmar

Ga jij binnenkort naar Myanmar, maar zit je te dubben over de route die je moet volgen of welke highlights je wil bezoeken? Goed nieuws, in dit blog nemen we je van dag tot dag mee met onze reis door Myanmar. De route Myanmar kun je zo overnemen en gebruiken voor je eigen reis.

31 dagen op reis

Voordat we de route Myanmar met jullie delen is het handig om te weten hoe lang we precies zijn geweest. Wij hebben onze reis door Myanmar gecombineerd met een paar dagen Bangkok. In totaal zijn we 31 dagen weg geweest, waarvan 3 dagen in Bangkok.

TIP ♥ – een vliegticket Bangkok is vele malen goedkoper dan een vliegticket naar Myanmar. Boek een ticket naar Bangkok en vanaf daar met AirAsia een retourtje Yangon. Dat is goedkoper.

burj khalifa Dubai
Met een tussenstop van 8 uur in Dubai heb je genoeg tijd om de stad in te gaan!

Dag 1 – Van Amsterdam ➜ Bangkok

De eerste dag van de reis is meestal niet zo heel spannend met de vlucht van Amsterdam naar Bangkok. Wij kwamen ’s avonds aan in Bangkok en hebben deze dag niet heel veel meer gedaan. Wij reserveren altijd de eerste nacht in het hostel voor aankomst. Dat is het enige wat we vastleggen op reis.

Dag 2 – Weekend Market in Bangkok

We kwamen op vrijdagavond aan in Bangkok en konden daarom zaterdag naar de Weekend Market in Bangkok, ook wel de Chatuchakmarkt genoemd. De markt is  op vrijdag geopend van 18:00 uur tot 24:00 uur en op zaterdag en zondag van 09:00 uur tot 18:00 uur.

Deze markt is een van de leukste markten in Azië en de perfecte plek voor koopjesjagers. Mocht je in Bangkok zijn raden we zeker aan om deze markt te bezoeken. Een TukTuk kost zo’n 200 bahtDe bus 18 baht.

TIP ♥ – meer weten over Bangkok? Check dan onze pagina over Bangkok

Dag 3 – Bangkok ➜ Yangon

Dag 3 van onze route Myanmar brengt je in Yangon. We vlogen ’s ochtends vroeg van Bangkok naar Yangon. Je kunt ook naar Mandalay vliegen, maar in deze route gaan we uit van Yangon. We raden aan om het retourtje van tevoren te boeken omdat dit goedkoper is en makkelijker in verband met je visum.

TIP ♥ – een retourtje Bangkok – Yangon kost je zo’n €35 p.p. Te boeken via Skyscanner.

weekend market Bangkok

Dag 4 – Shwedagon Pagode en Sule Pagode in Yangon

In je route Myanmar mag de Shwedagon Pagode niet ontbreken. Dit is de grootste en belangrijkste boeddhistische tempel in heel Myanmar. Naar Yangon gaan en deze tempel niet bezoeken is not done dus ook wij hebben de tempel uiteraard bezocht. Je kunt er de hele dag heen, maar wij besloten later in de middag te gaan zodat je hier de zonsondergang kunt zien.

Eerder op de dag zijn we ook naar de Sule Pagode geweest. Deze pagode ligt midden in de stad en is iets minder indrukwekkend dan de Shwedagon Pagode, maar nog steeds de moeite waard. Als je meer wil weten over deze pagodes kun je kijken op onze pagina over Yangon

TIP ♥ – wij namen de volgende morgen de bus van Yangon naar Bago. Dit kostte ons 1.500 Kyat.

Dag 5 – Yangon ➜ Bago

Dag 5 zijn we van Yangon met de bus naar Bago gereisd. We wilden graag naar Bago om vanaf hier de Gouden Rots te bekijken. Het is maar een reis van 2 uur van Yangon naar Bago dus als je vroeg weg gaat kun je in Bago nog van alles doen.

Wij hebben die middag nog de tempels van Bago verkent met een gids. De mooiste is natuurlijk de Shwemawdaw Pagoda, vergelijkbaar met de Shwedagon Pagode alleen dan 14 meter hoger 🙂 Verder is de Shwethalyaung Pagode een aanrader.

TIP ♥ – als je accommodatie kiest. Kies dan accommodatie die ver van de hoofdweg ligt. Hier rijden namelijk de hele dag vrachtwagens die constant toeteren. Niet bevorderlijk voor je rust 🙂

Shwemawdaw Pagoda Bago
Bago
De Shwemawdaw Pagoda

Dag 6 – Bago ➜ Gouden Rots

Vanaf Bago is het maar een klein stukje rijden naar de Gouden Rots. De route duurt zo’n 3 uur en je rijdt door een mooi landschap. Wij zijn in 1 dag heen en weer gereden van Bago naar de Gouden Rots (Kinpun), iets dat vrij makkelijk te regelen is.

De Gouden Rots is een belangrijk punt voor boeddhisten, maar wij vonden het een beetje tegenvallen. Het was er gigantisch druk en behoorlijk toeristisch.

TIP ♥ – de rit van Bago naar de Gouden Rots kost 7.000 Kyat. Entree voor de rots is $6 p.p.

Dag 7 – Bago ➜ Kalaw

We keerde dag 6 ’s avonds terug naar Bago waar we rond 18:00 uur ’s avonds (ze rijden nooit op tijd in Myanmar) de nachtbus namen naar Kalaw. Kalaw stond hoog op ons lijstje omdat we hier graag de 3-daagse trekking wilde doen naar het Inle Meer.

De busreis verliep prima en de bussen zijn van prima kwaliteit.

Je komt rond 7:00 uur de volgende morgen (dag 7) aan in Kalaw. We waren redelijk moe van de busreis dus hebben deze dag bijna niks gedaan. Het enige dat we hebben gedaan is de 3-daagse trekking boeken. Verder hebben we lekker gegeten en het stadje (wat niet groot is) verkent.

TIP ♥ – neem eten mee voor in de bus! Een kaartje voor de nachtbus kost $13 p.p. ongeveer 17.500 Kyat.

Gouden Rots
Kalaw
Het stadje Kalaw in de vroege morgen

Dag 8 t/m 10 – Kalaw ➜ Inle Meer (3-daagse trekking)

Dag 8 begon onze 3-daagse trekking naar het Inle Meer. Deze trekking mag absoluut niet ontbreken in je route Myanmar! Dit was een van de mooiste tours die we hebben gedaan in Myanmar en misschien wel in heel Azië.

De regio waar je doorheen wandelt is zo ontzettend mooi. De trekking is niet heel zwaar waardoor je onderweg kunt genieten van al het moois. De groene valleien, de chiliplantages, de oude dorpjes en de locals die hier wonen. Het is echt een aanrader!

Dag 1

Dag 1 van de trekking begin je in ’s morgens vroeg in Kalaw. Je loopt eerst zo’n 2 tot 3 uur naar Pawke, een Pao-dorp. Een mooie route waar je verschillende kleine heuvels op en af moet, maar het landschap is zo bizar mooi! Je loopt langs rijstterrassen, de chili-plantage en velden met bloemen. Je luncht in het dorp Pawke.

De trekking gaat verder met een wandeling van 3 uur naar Pattupauk, een ‘dorp’. Op weg er naar toe zie je weer prachtige dingen en vooral prachtige uitzichten. Aan het einde van de eerste dag overnacht je in het dorp Pattupauk.

TIP ♥ – neem ook warme kleding mee omdat het ’s avonds best kan afkoelen!

trekking naar het Inle lake
Kalaw Myanmar
Route Myanmar
Kalaw

Dag 2

De tweede dag moet je vroeg uit de veren voor een lange dag lopen. De omgeving is heel anders dan waar je de eerste dag door heen loopt, maar wederom schitterend. Zeker in de morgen wanneer het landschap nog bedekt ligt onder een dikke laag mist (levert mooie foto’s op).

Je loopt langs scholen, lokale boeren die vriendelijk zwaaiden, buffels die houten karren voorbij trekken, rijstplantages en chilivelden en oude dorpjes. We kwamen zelfs langs een soort vuurwerk oefening. Het schijnt dat ze hier elk jaar een Bamboo Rocket-wedstrijd hebben en de locals oefenen met hun eigen gebouwde vuurpijlen 🙂

Je luncht in een dopje waar ze chili verbouwen en je loopt tot het begin van de avond door tot je het stadje bereikt waar je overnacht.

Dag 3

De laatste dag moet je wederom vroeg op om het laatste stuk af te leggen. Het is een hike van ongeveer 5 uur en het brengt je wederom langs verschillende velden, maar dit keer kom je ook meer dorpen tegen omdat je iets meer in de bewoonde wereld komt. Je komt ook een aantal pagode’s tegen.

Aan het einde van dag kom je bij een dorpje aan de rand van het meer waar je eerst luncht en daarna de boot instapt om binnen een uur richting Nyaungshwe te varen. Nyaungshwe is de uitvalsbasis voor het verkennen van Inle Lake en biedt het beste aanbod aan accommodatie.

Wat kost de tour?

Kalaw zit vol met touroperators die tours aanbieden, variërend van een dag tot 5 dagen. De meest populaire is de 3 dagen, 2 nachten tour (3D / 2N). Ook de prijzen variëren enorm. Dit heeft te maken met het hoog- en laagseizoen, grootte je groep en je onderhandelkunsten. Er valt namelijk best wat te onderhandelen.

TIP ♥ – tours starten vanaf 40.000 kyat p.p. (voor een groep van 6), maar kunnen net zo makkelijk 90.000 kyat kosten. Deze kosten zijn incl. eten, drinken en overnachtingen. Hoe meer personen in de groep, hoe goedkoper het wordt.

Kalaw Myanmar
Route Myanmar
Kalaw Myanmar
Route Myanmar
Trekking Kalaw Myanmar
Trekking Kalaw naar Inle Lake

Dag 11 – Inle Meer

Het Inle Meer moet altijd in je route Myanmar zitten. Het is een van de vele hoogtepunten van het land. Het leven op en rond het meer is fantastisch om te zien en hoewel Nyaungshwe vrij toeristisch is, is het meer echt schitterend om te zien.

Op de laatste dag van je 3-daagse trekking vaar je over het meer langs de drijvende dorpen en je bezoekt ook meerdere plekken en fabrieken op het meer. Daarom is het niet per se nodig om in Nyaungshwe nog een tour te boeken naar het meer.

Dag 12 – Inle Meer (Nyaungshwe) en omstreken

De volgende dag hebben we een fiets gehuurd en hebben we Nyaungshwe verkent. De stad is niet super spectaculair. De markt is leuk om te zien, maar de kracht ligt in de omgeving van de stad. Wij hebben geen tour meer gedaan over het meer omdat we die met de trekking al hadden gezien.

Wij fietste onder andere naar een wijnboerderij (Red Mountain Estate Vineyards & Winery). Onderweg kom je langs de Red Mountains, een indrukwekkend natuurgebied. Verder zijn we naar Khaung Daing gefietst.

Dit is een dorp ver buiten het toeristische gebied. Het belangrijkste wat je hier vindt zijn de hot springs (entree $10 p.p.)! Lekker ontspannen na 3 dagen lopen 🙂

TIP ♥ – dag 12 hebben we de nachtbus genomen naar Mandalay. Kaartjes koop je bij JJ Tours (in Nyaungshwe) en kosten tussen de $10 en $13

Dag 13 – Mandalay

Dag 13 kwamen we ’s ochtend vroeg aan in Mandalay. Heeeeel erg vroeg! Nadag we een hostel hadden gevonden wilde we eigenlijk gelijk ons bed in, maar de eigenaar vertelde dat we precies op tijd waren om de zonsopkomst te zien bij de U-Bein Bridge.

Dit was blijkbaar een van de hoogtepunten in Mandalay. Ondanks dat we echt kapot waren besloten we toch te gaan.

Dat was meteen de beste beslissing in Myanmar! De zonsopkomst bij de U-Bein Bridge is een van de meest fotogenieke plekken in heel Azië! Echt prachtig! Dit moet je zeker opnemen in je route Myanmar.

TIP ♥ – een brommer naar de brug (kan met zijn 2e op 1 brommer) kost 6.000 kyat p.p (retour).

Inle Lake
Inle Lake
fotografie in Myanmar

Dag 14 – Mandalay ➜ Hsipaw

We zijn niet lang in Mandalay gebleven omdat we de stad niet heel bijzonder vonden. Daarom besloten we om de volgende dag om 4:00 uur (alweer vroeg op!) met de trein naar Hispaw te reizen. Deze treinreis staat aangeschreven als een van de mooiste treinritten in Maynmar. En daar is niks aan gelogen. Dit mag niet ontbreken in je route Myanmar.

Je reist met een oude trein, over een oud en hobbelig spoor naar Hsipaw. Hier kun je onze volledige avonturen lezen. Je kunt uit de trein hangen en rijdt door mooie landschappen. Het hoogtepunt van de reis is wel het stuk over het Gokteik Viaduct. Daarover lees je alles op de pagina Hsipaw.

We kwamen aan op 26 december, kerstavond. We hebben die avond heerlijk gegeten aan de waterkant bijThe Club Terrace. Een aanrader.

TIP ♥ – een kaartje voor de trein kost 4000 kyat. De trein vertrekt behoorlijk vroeg; om 4:00 uur. Je komt om 15:00 uur aan in Hsipaw.

Dag 15 – Rondwandelen in Hsipaw

Dag 15 hebben kwamen we in Hsipaw een groep Nederlanders tegen die in dezelfde accommodatie sliepen als wij. Ze waren op reis met Koning Aap en gingen die dag met gids wandelen door de regio en vroegen of wij mee wilde. En als echte Nederlanders slaan we een gratis tour natuurlijk nooit over 🙂

De rest van de dag hebben we de markt verkent en hebben we lekker rustig aan gedaan en vooral langs het water koffie gedronken.

Dag 16 – Fietsen in Hsipaw

Dag 16 hebben we fietsen gehuurd en hebben we de omgeving verkent. Zo kun je fietsen naar het Madahya Monastery, een houten klooster of de Bawyo Paya pagoda. Er is genoeg te zien en doen in de omgeving. Check zeker ook de markt, ze verkopen hier een hoop bijzondere dingen.

Dag 17 – ziek in Hsipaw

Dag 17 (29 december) wilde van Hsipaw naar Bagan reizen om daar te zijn voor Oud en Nieuw, maar helaas was één van ons erg ziek. Daarom besloten we nog 1 dag te blijven en de volgende dag naar Bagan te reizen.

Route Myanmar
Hsipaw

Dag 18 – Hispaw ➜ Bagan (Nyaung U)

Nadat we weer enigszins waren opgeknapt besloten we om dag 18 (30 december) de bus te nemen naar Nyaung U, dat is de bekendste plek bij bagan waar je tevens de meeste accommodatie vindt. De busreis duurt zo’n 10 tot 12 uur dus dag 18 hebben we de hele dag in de bus doorgebracht.

TIP ♥ – de busreis kost zoo’n 13.500 Kyat ($10). Reserveer je accommodatie in Nyaung U. Dat hadden wij niet gedaan en omdat alles volgeboekt was betaal je gelijk de hoofdprijs. Overigens betaal je als buitenlander $10 p.p. entree voor Bagan.

Dag 19 – De tempels van Bagan

Bagan mag natuurlijk niet ontbreken in je route Myanmar. Dag 19 was tevens 31 december. Overdag hebben we een aantal tempels bezocht op de fiets. Dat is geen aanrader! De hoofdwegen rondom de tempels zijn geasfalteerd, maar de wegen naar de tempel toe is gewoon zand. En dat fietst niet echt makkelijk 🙂

’s AvondsRoute Myanmar hebben we Oud&Nieuw gevierd in Bagan. Super gaaf om mee te maken, hoewel je zeker geen groot feest hoeft te verwachten.

Dag 20 en 21 – Tempels, tempels en nog eens tempels

Dag 20 en 21 gebruikte we om de meeste tempels te verkennen. De omgeving is gigantisch en je vindt hier in totaal zo’n 4.500 tempels en ruïnes. Het is onmogelijk om ze allemaal te bezoeken, maar op onze pagina over Bagan hebben we een selectie gemaakt van de mooiste tempels om te bezoeken.

TIP ♥ – voor deze twee dagen hebben geen fiets meer gebruikt, maar een E-bike (een soort elektrische scooters). Dat gaat een stuk makkelijker, ook omdat de tempels behoorlijk ver uit elkaar liggen. Je huurt ze voor  5.000 tot 8.000 kyat per dag.

Bagan
Bagan
Route Myanmar
Bagan
Bagan

Dag 22 – de mooiste dag in Myanmar

Dag 22 was veruit de mooiste dag in Myanmar, we hadden namelijk een ballonvlucht boven Bagan geboekt. We begrijpen dat het niet bij iedereen in het budget en dus route Myanmar past, maar mocht je het geld en de tijd hebben overweeg deze optie dan! Het is zo ontzettend bijzonder om in een luchtballon boven de tempels te vliegen.

Je vertrekt ’s ochtend vroeg waardoor het nog helemaal rustig is, samen met nog een aantal ballonnen stijg je op en zweef je geruisloos boven de tempels. Dat in combinatie met de opkomende zon en de duizenden ruïnes die je onder je ziet liggen is een magisch gevoel.

We reizen al heel wat jaar door en naar Azië, maar deze dag staat in de top 3 van mooiste dingen die ik ooit in Azië heb gedaan.

TIP ♥ – een ballonvlucht over de tempels kost je zo’n $330 tot $380 p.p. best duur, maar het is het dubbel en dwars waard. Hier lees je hoe je dat boekt. Reserveer een vlucht maanden van tevoren!

Route Myanmar Bagan

Dag 23 – Bagan ➜ Yangon ➜ Ngwe Saung

Dag 22 vertrokken we ’s avonds van Bagan terug naar Yangon. We hebben de nachtbus genomen zodat we in Yangon gelijk door konden reizen naar het strand van Ngwe Saung. We hebben ons redelijk vergist in de reistijd want het was een helse reis van bij elkaar meer dan 22 uur 🙂 De bus van Bagan naar Yangon is 12 uur en die van Yangon naar Ngwe Saung nog eens 8 uur.

Bussen rijden de hele dag, wij besloten de bus te nemen om 20:00 uur ’s avonds. We kwamen om 5:00 uur aan in Yangon en reisde vanaf het Hlaing Thar Yar busstation gelijk door naar Ngwe Saung.

TIP ♥ – de bus van Bagan naar Yangon kost tussen de $10 en $20 p.p.. Afhankelijk van welke bus je neemt en hoe laat. Ook deze kun je boeken bij JJ Tours (super bussen!). De bus van Yangon naar Ngwe Saung kost tussen de $15 en $20 p.p.

Dag 24 t/m 26 – Chillen aan het strand van Ngwe Saung

Dag 23 kwamen we tegen het begin van de avond aan in Ngwe Saung. We waren compleet gesloopt van de lange busreis dus besloten onze laatste dagen in Myanmar in een heerlijke bungalow aan het strand door te brengen. In je route Myanmar moet je tenslotte ook wat relaxen!

In Ngwe Saung  is niet heel veel te doen behalve relaxen aan het strand, fietsen huren en Lovers Island bezoeken. Toch is het heerlijk om de laatste paar dagen even helemaal tot rust te komen aan het strand.

Route Myanmar Ngwe Saung
Ngwe Saung

Dag 27 – Ngwe Saung ➜ Yangon

Dag 27 reisde we weer terug naar Yangon. Deze dag hebben we alleen maar in de bus gezeten en onze tas ingepakt omdat de we de volgende dag vroeg weer van Yangon naar Bangkok vlogen.

Dag 28 –  Yangon ➜ Bangkok

Dag 28 vlogen we vroeg van Yangon terug naar Thailand, Bangkok. In Bangkok bleven we tot dag 30. We waren wederom in het weekend in Bangkok en hebben eigenlijk niet meer gedaan dan souvenirs kopen op de weekend markt en heel veel massages genomen 🙂 Een  an de grote voordelen van Bangkok!

Dag 31 – Bangkok – Amsterdam

Dag 31, 12 januari, vlogen we terug naar Nederland. Hopelijk kunnen jullie deze route Myanmar gebruiken bij het plannen van je eigen reis!

    Meer lezen over Route Myanmar - 4 weken?

8 gedachten over “Route Myanmar – 4 weken”

  1. Robin De Brabanter

    Hey Ties, Roos,
    inderdaad na veel opzoekingen heb ik ook veel prijsverschillen genoteerd. Ik vertrek naar Myanmar 7maart voor een maand. Het enigste waar ik problemen mee heb is de terugkeer van Hsipaw naar bagan. Op Myanmar bustickets en 12go Asia niets gevonden. Kan je Ties of Roos mij hiermee helpen?

    groeten Robin

  2. Bedankt voor de info! Ik ben nu zelf in Myanmar en ik merk dat een aantal prijzen die jullie vermelden hier niet (meer) kloppen. Treinrit van Mandalay – Hsipaw kost maar 4000 kyat (€2,50), ebike in bagan 5000-8000 kyat. Ook vraag ik me af waarom de tour Kalaw – Inle lake via jullie €91 kost en als je hem in het dorp boekt is hij Max €55..? Zit daar nog een verschil in type tours? Ben benieuwd, bedankt!

    1. Hoi Roos,

      heel erg bedankt voor de update. We doen ons best om alles zo goed mogelijk bij te houden, maar dat valt niet altijd mee 🙂
      Het prijsverschil zit hem in het feit dat wij alleen werken met gecertifieerde gidsen en hoog aangeschreven touroperators. Wij willen namelijk dat iedereen dezelfde goede ervaring heeft met de tours als die wij hebben. Je kunt de tour dus zeker goedkoper boeken, maar dan is de kwaliteit (of het Engels van de gidsen) niet altijd gegarandeerd.

      Happy travels,
      Ties

  3. Hey! Wat super gaaf om je ervaringen te lezen. Ik zie een beetje op tegen de lange busreizen:hoe is jou ervaring hiermee? Zijn er stops onderweg of zit er een toilet in de bus?

    1. Hoi Louise,

      de busreizen in Myanmar zijn best een uitdaging 🙂 De laatste jaren rijden er gelukkig steeds betere bussen. Zeker rondom het Inle Lake.
      Sommige routes zijn echter lang in oude bussen zonder WC. Alle bussen stoppen wel om de paar uur om even de benen te strekken en naar de WC te kunnen. Het is een lange zit, maar wel prima te doen 🙂

      Happy travels,
      Ties

  4. Supergoed tips in jullie boek en blogs! We zijn wel benieuwd hoe de hike tussen Kalaw en het Inle Lake werkt qua bagage. Loop je drie dagen met je backpack? Of alleen een daypack en wordt je backpack doorgestuurd?

    Thanks 🙂

    1. Hoi Casper!

      Gelukkig hoef je niet 3 dagen met je backpack te lopen 😉 Ze hebben een bagage forward service. Ze brengen je backpack naar je gekozen hotel in Inle. Je loopt zelf met een day pack de 3-daagse hike. We bieden deze tocht sinds kort aan in onze webshop dus je kunt het ook bij ons boeken 😉

      Groeten,
      Ties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven