Route Molukken

De Molukken is een van de mooiste regio’s van Indonesië. Iedereen reist naar eilanden als Bali, Java, Lombok of Sulawesi. En hoe mooi die ook zijn, ze zijn ook redelijk ontwikkeld. Als je eens écht wat anders wil is de Molukken zeker een optie. Wij zijn er geweest en delen graag onze route door de Molukken.

Onze route door de Molukken (21 dagen)

Na eerdere avonturen in Indonesië wilde ik een keer wat anders. De Molukken stond al heel lang op mijn verlanglijstje en ik moet zeggen; het was het lange wachten meer dan waard.

Het is geen bestemming om lekker te feesten of allerlei tours te ondernemen, maar wie op zoek is naar een laid-back sfeer, prachtige stranden en de mooiste koraalriffen ter wereld moet zeker naar de Molukken afreizen.

Hieronder mijn route door de Molukken van drie weken. Doe er je voordeel mee!

Onze route
MolukkenTies op Seram

Dag 1 Amsterdam naar Bali

Vergis je niet. De Molukken is geen bestemming waar je zo maar even heen reist. Wij zijn in totaal 4 dagen onderweg geweest om op onze eerste échte bestemming in de Molukken aan te komen. Dit was Ora Beach Resort op Seram.

Om daar te komen vlogen we eerst van Amsterdam naar Bali. Dat is al een aardige reis, maar prima te doen. Check hier de tickets naar Bali. We besloten 1 nacht op Bali te overnachten om de volgende dag richting Ambon te vliegen.

Ambon is het ‘hoofdeiland‘ van de Molukken en wordt gezien als de toegangspoort tot de regio.

Dag 2 Bali naar Ambon

De route door de Molukken begint eigenlijk pas in Ambon. Dit eiland is de toegangspoort tot de Molukken en vaak het eerste wat je ziet. Het is in vergelijking met de andere eilanden niet het mooiste eiland, zo eerlijk moeten we zijn. Maar het is zeker geen lelijk eiland.

Wij zijn 1 nacht op Ambon gebleven (we kwamen later terug), zodat we de volgende dag verder konden reizen naar Seram.

Maluku Resort & Spa

Ambon stad een van de weinige grote steden. De meeste accommodatie staat ook hier, maar deze stad is niet heel bijzonder. Wij sliepen in het Maluku Resort & Spa, iets buiten de stad. Dit hotel is iets duurder dan overige accommodatie, maar ook een van de betere.

Daarnaast zijn ze de eigenaar van Ora Beach Resort op Seram en dus kunnen ze pakket deals aanbieden inclusief vervoer naar Ora Beach Resort, want daar kom je niet zomaar.

TIP ♥ – bekijk hier de prijzen voor Maluku Resort & Spa

Route door de MolukkenDe lekkerste roedjak ooit!

Je hebt hier een hoop verlaten baaitjes

Dag 3 Ambon naar Seram (Ora Beach Resort)

De derde dag was het eindelijk zo ver. We reisden van Ambon naar Seram. Onze eerste échte bestemming in de Molukken. Seram is een van de grootste eilanden van de Molukken, maar tevens de minst bezochte.

Ik vond het een geweldig eiland. We hebben 0 andere reizigers gezien, er zijn over het hele eiland zo’n 5 hotels te vinden en de locals zijn oprecht blij dat je er bent. Hoewel ze dat lastig kenbaar kunnen maken omdat er weinig mensen Engels spreken.

Ora Beach Resort

Wij hebben eigenlijk maar één aanrader om te overnachten op het eiland en dat is het Ora Beach Resort. Het is een van de mooiste plekken waar ik ooit heb geslapen, midden in de Sawai baai. Ik kan er een pagina over vol schrijven, maar check hier de foto’s.

TIP ♥ – stuur Ora Beach Resort een appje of mail om te reserveren. Je kunt ook contact opnemen met Maluku Resort & Spa op Ambon. De eigenaar van Ora Beach.

Seram

Molukken

Ora Beach Resort

Dag 4, 5 en 6 Seram (Ora Beach Resort)

Ora Beach biedt verschillende pakketten aan om te overnachten variërend van 2 nachten tot 4 nachten. Je kunt ze echter gewoon appen met de vraag hoe lang je kunt blijven. Wij verbleven hier 4 nachten. Dat is genoeg.

Wij waren de enige toeristen op wat locals na. Bij Ora Beach is er verder ook niet heel veel. Je kunt een berg beklimmen, maar daar doe je 2 dagen over en is een van de zwaarste beklimmingen in Indonesië.

En als je in zo’n baai als hierboven bent wil je gewoon lekker relaxen 🙂

In de 5 dagen dat wij hier bleven hebben we vooral gesnorkeld, andere baaien bezocht, gekajakt, gezwommen en heel veel gerelaxt.

Kosten

Wij betaalden 21.000.000 IDR. Zo’n €1.385. Dat is voor 2 watervilla’s, voor 4 personen, voor 4 nachten inclusief snorkeltour en alle maaltijden en water, koffie en thee. Dat komt neer op ongeveer €85 p.p per nacht.

TIP ♥ – bekijk hier meer tips over Seram

Het strandje van Ora Beach

De omliggende baaien

SeramHello sunset

Dag 6 Seram naar Ambon

Het reizen in de Molukken is niet heel makkelijk. Je bent afhankelijk van bootschema’s en die varen niet altijd. Zeker niet als het weer slechter wordt. Daarom kun je niet altijd in één keer doorreizen.

Wij moesten daarom 2 nachten blijven om de volgende dag de boot te pakken naar de Banda eilanden.

Dat is niet heel erg, want ook Ambon is een mooi eiland. Wij hebben een scooter gehuurd en hebben behoorlijk veel van het eiland kunnen zien. Voor een scooter betaalde wij zo’n 150.000 IDR.

Dag 8 Ambon naar Banda

Dag 8 vervolgden wij onze route door de Molukken richting de Banda eilanden. Dit is een van de bekendste bestemmingen in de Molukken en is vooral bekend vanwege de schitterende onderwaterwereld.

Hoe kom je hier

Vanaf Tulehu op Ambon neem je de boot naar Banda Neira.

 • Ambon naar Banda Neira elke dinsdag en zaterdag om 9:00 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur
 • Banda Neira naar Ambon elke woensdag en zondag om 9:30 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur

Reserveren

Tickets hoeven niet van tevoren geboekt te worden. Ze worden in de haven van Tulehu verkocht. De boot is vrij groot en er is altijd wel plek. De prijs voor een Economy Class is 412.000 IDR en 650.000 IDR voor VIP.

TIP ♥ – hou je ogen open want onderweg zie je walvissen en dolfijnen!

Route door de MolukkenOnderweg op de boot

Banda eilandenDolfijnen onderweg

Gunung ApiAankomst op Ambon (de Gunung Api)

Dag 8, 9 en 10 Banda Neira

Wij zijn 3 dagen op Banda Neira geweest. Als jij je route door de Molukken wil inkorten kun je wat minder dagen op de Banda eilanden plannen. Banda Neira, het hoofdeiland, is niet heel groot en in 1 dag kun je alles zien.

Wij besloten echter rustig aan te doen en te genieten van de heerlijke sfeer op de Banda eilanden, want die is super relaxt.

Er komen (nog) niet zo veel reizigers, maar dat is de laatste jaren wel aan het veranderen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor Bali of Lombok en komen hier uit.

Banda Neira is een van de beste plekken in Indonesië om te duiken en snorkelen

De verschillende Banda eilanden

De Bande eilanden zijn vooral populair onder duikers, maar ook als je niet wil of kan duiken is hier genoeg te doen. Er zijn meerdere eilanden in deze regio en als je er nog nooit bent geweest kan het lastig zijn om te beslissen welke het beste is.

Daarom delen wij onze tips over de eilanden.

 • Banda Neira
 • Pulau Hatta
 • Banda Besar
 • Pulau Pisang (Syahrir)
 • Pulau Ai en Run

Wij zijn op Banda Neira geweest. In die drie dagen hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden gezien, een scooter gehuurd om het hele eiland te verkennen én een super toffe snorkeltour gedaan. En geloof ons. De onderwaterwereld hier is echt schitterend!

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Banda eilanden

Banda NeiraTies op Fort Belgica

Banda eilandenTijdens de tour

Route door de MolukkenOp de landingsbaan van Banda Neira

Route door de MolukkenUitzicht op Api vanaf ons hostel

Banda eilandenChillin’

Dag 11, 12 en 13 Pulau Hatta

In de buurt van Banda Neira vind je het kleine tropische eiland Pulau Hatta. Het ligt op ongeveer een uurtje varen en je kunt hier alleen komen met de public boat die elke ochtend (behalve vrijdag) vaart of een eigen privéboot.

Tot voor kort kon je nergens overnachten op het eiland. Vandaag de dag  zijn er een aantal guesthouses.

Kampung Lama is het ‘dorp’, maar de meeste accommodatie liggen aan het prachtige witte zandstrand, waar je ook het helderste water en de meest gekleurde koraalriffen vindt.

Snorkelen en duiken

Pulau Hatta staat bekend om de onderwaterwereld. Je kunt hier heel goed duiken en snorkelen. Wij hebben hier 3 dagen niks anders gedaan dan op onze strandstoel liggen en de onderwaterwereld verkennen. Zorg er voor dat je je eigen snorkelspullen hebt.

We hebben een halve dag om het eilandje gelopen. Dat is best pittig, maar je komt op prachtige plekken.

TIP ♥ – accommodatie op Pulau Hatta is niet online te vinden. Je kunt een trip naar Pulau Hatta regelen op Banda Neira.

Pulau Hatta, Banda eilandenSunset op Hatta

Route door de MolukkenTies op Hatta

Dag 14 Pulau Hatta naar Banda Neira

Dag 14 besloten we terug te gaan naar Banda Neira omdat we de volgende dag de Gunung Api wilde beklimmen. Plan je reis niet te ‘strak’ op de Banda’s. Boten varen niet volgens schema en de public ferry wordt vaak verhuurd aan duikscholen.

Plan altijd een dag extra om te voorkomen dat je de ferry van Banda Neira terug naar Ambon mist.

Dag 15 Banda Neira (Gunung Api)

Dag 15 hadden we het geweldige idee om de Gunung Api te beklimmen. Wij hebben ondertussen aardig wat vulkanen beklommen. Denk aan de Batur of Bromo in Indonesië of de Acatenango in Guatemala. Dat stuk voor stuk vulkanen van een paar kilometer hoog.

De Gunung Api is slechts 666 meter hoog. Appeltje eitje zou je denken… laat je niet misleiden want dit is een zware beklimmingen!

De tocht omhoog is pittig, maar prima te doen. Je doet er zo’n twee tot drie uur over. Doe de beklimming ’s ochtends (start uiterlijk 6:00 uur) aangezien het ’s middags heel erg heet wordt.

De terugweg is zwaar. Er is wel een pad, maar het is vrijwel de hele weg klimmen. Daarnaast is het pad bezaaid met losse stenen en bladeren. Omhoog gaat dat wel, maar terug is het behoorlijk pittig.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor het beklimmen van de Gunung Api

Banda eilandenOp de top

Banda eilandenMade it!

Route door de MolukkenMade it

Dag 16 Banda Neira naar Ambon

Je moet je route door de Molukken goed plannen. De boot van Banda Neira naar Ambon en andersom vaart namelijk niet elke dag. Dit zijn de vaartijden;

 • Ambon naar Banda Neira elke dinsdag en zaterdag om 9:00 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur
 • Banda Neira naar Ambon elke woensdag en zondag om 9:30 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur

Wij reisden op een zondag terug naar Ambon om vanaf Ambon het vliegtuig te pakken naar de Kei-eilanden.

Dag 17, 18 en 19 Ambon naar Kei-eilanden

Na 1 nacht op Ambon vlogen we dag 17 naar de Kei-eilanden. Vanaf Ambon vlieg je binnen 1,5 uur naar Kei Kecil (Langgur). De Kei-eilanden vormen een perfecte afsluiter van deze route door de Molukken.

De eilanden staan bekend om de hagelwitte stranden, prachtige lagunes en de perfecte duikmogelijkheden.

Het is een prima plek om de laatste dagen nog wat zon, zee en strand mee te pakken. Veel is er niet te doen op de Kei-eilanden, maar met zulke mooie stranden voor de deur is dat ook niet nodig.

Kei eilandenKei Kecil

Kei eilandenOhoidertawun Beach

Dag 20 Kei-eilanden naar Ambon

Dag 20 vlogen we terug van de Kei-eilanden naar Ambon. Een dag later vervolgden wij onze route naar Bali om vanaf Bali door te vliegen naar Sumba. Een van de mooiste en meest unieke eilanden in Indonesië waar ik ooit ben geweest.

Je kunt deze route door de Molukken natuurlijk indelen zoals je zelf wil. Heb je vragen over onze route? Let me know in de comments hieronder!

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Sumba

  Meer lezen over Route Molukken?

1 gedachte over “Route Molukken”

 1. wij komen na een aantal keren java en bali te hebben gedaan elk jaar naar bali voor n aantal maanden Volgend jaar gaan we 10 dagen naar sulawesi en ik kijk bij jullie om meer te kunnen zien Het zijn erg aanlokkende beschrijvingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven