Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mount Rinjani

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 22

Bijgewerkt op 6 november, 2023

Mount Rinjani, ook wel Gunung Rinjani, is één van de 129 (!) vulkanen die op Indonesië actief is. Mount Rinjani ligt op het eiland Lombok. De omgeving is schitterend en zeer geliefd bij bergbeklimmers. Met 3.726 meter is het de op één na hoogste vulkaan in Indonesië. Alleen de Mount Kerinci op Sumatra is hoger.

De Rinjani is een vulkaan die populair is bij reizigers. Veel mensen beklimmen de vulkaan tijdens hun reis door Indonesië. Een pittige klim, maar wel een onvergetelijke ervaring. Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze indrukwekkende vulkaan.

Onze ervaring mount Rinjani

De Rinjani ligt aan de noordkant van Lombok. Doordat de berg boven het groene landschap uittorent, is het zicht op de Rinjani spectaculair. De beklimming stond hoog (letterlijk) op ons lijstje om te doen in Indonesië.

Toen we de tour boekten werd ons verteld dat ‘zelfs onze oma de vulkaan kon beklimmen‘. Je moet een vrij fitte oma hebben want de klim naar de top van de Rinjani is niet voor de luie mensen onder ons. Het is een uitputtende, maar schitterende klim.

TIP ♥ – het is verboden om zelf, zonder porter en gids, de Rinjani te beklimmen

Onze hike

Onze tocht werd nog iets zwaarder doordat we 3 dagen ervoor voedselvergiftiging hadden opgelopen op de Gili eilanden. Maar laat je dat zeker niet afschrikken. Of je hier nu drie dagen bent of drie weken, het is een indrukwekkende tocht!

Op de top van mount Rinjani vindt je niet alleen een magisch uitzicht (met goed weer kun je de Gili Eilanden zien liggen), maar ook een indrukwekkende vulkaankrater met een diameter van acht bij vijf kilometer. In de krater ligt nog het Segara Anak meer.

mount Rinjani

De krater aan de top van de Rinjani

De Rinjani beklimmen

Voor veel reizigers is dit (letterlijk) een van de hoogtepunten tijdens hun reis. Het beklimmen van de Rinjani is zeker niet makkelijk, maar met een redelijke conditie wel prima te doen. Je hebt tours van 2 dagen (1 nacht) en 3 dagen (2 nachten).

Wij raden aan om die van 3 dagen te doen, omdat je dan meer ziet.

Dag 1  pittig, maar mooi

De eerste dag wordt je vroeg opgehaald en ga je richting de krater waar je een spectaculair uitzicht hebt op het turquoise meer, het Segara Anak (Child of the Sea).

Bij dit meer vindt je nog een kleinere vulkaan Gunung Baru (New Mountain) die slechts een paar jaar geleden is ontstaan na uitbarstingen. De laatste paar uur is best pittig dus goed het in het begin gewoon rustig aan. ’s Nachts kun je genieten van een ongekend mooie sterrenhemel en een (korte) nacht in een tentje.

Gunung Rinjani

Onderweg naar Rinjani

beklimmen mount Rinjani

Even op adem komen 

Dag 2 naar de top van mount Rinjani

De tweede dag is best pittig. Midden in de nacht (rond 2:00 uur, afhankelijk van je groep) sta je op om eerst te ontbijten. Na het ontbijt ga je omhoog naar de top. Je moet 3 heuvels op. En die heuvels zijn echt pittig, zeker omdat het grotendeels donker is.

Maar eenmaal boven ben je de horror van de klim snel vergeten. De zonsopkomst is namelijk ongekend mooi. Echt een onvergetelijke ervaring! Het uitzicht is schitterend en op goede dagen zie je Bali en de Gili Eilanden.

Na de zonsopkomst, en wat eten en drinken, vertrek je weer naar het punt waar je geslapen hebt. Dit is ongeveer 2 uur lopen. Daar kun je nog even bijkomen en je net gemaakte foto’s bekijken. Daarna kun je wel even afdalen naar het meer. Dit is ongeveer 3 uur lopen. Hier kun je nog lekker chillen bij hotsprings.

Het uitzicht

Uitzicht vanaf de top

Het krater meer

Het meer

bovenop mount Rinjani

Dit is waar je het voor doet!

Dag 3 terug naar huis

De derde en laatste dag is alleen afdalen. En hoewel dat makkelijk klinkt vonden wij dit veruit het heftige deel van de tocht. Het is superzwaar, omdat je 8 uur lang je lichaam moet opvangen (incl. tas op je rug). Een aanslag op je knieën!

De eerste uitbarsting die gedocumenteerd is, vond plaats in 1847, de laatste in 2010.

Het gebied bevat het Taman Nasional Gunung Rinjani dat is opgericht in 1997. De Indonesische overheid heeft in 2008 voorgesteld de Gunung Rinjani op de UNESCO lijst te zetten wat goedgekeurd werd.

Mount Rinjani is daarmee het eerste vulkanen park wat op de UNESCO lijst staat.

Een tour boeken

Een tour regelen is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kunt het op twee manieren doen. De eenvoudigste manier is om het gewoon zelf te doen als je in Indonesië bent. De tweede is om het van tevoren al vast te leggen, al dan niet via een Nederlandse partij. Vaak betaal je wel wat meer, maar dat levert ook kwaliteit en zekerheid op.

Aan beide opties zitten wat voor- en nadelen. Het voordeel van via een derde partij regelen is dat je zeker weet dat je een trekking kunt doen op de dag dat jij het wil. Het voordeel van ter plekke regelen is dat je het reisschema nog aan kunt passen en dus wat flexibeler bent.

Wij raden mensen die in het hoogseizoen reizen aan van tevoren te boeken. De trekking is vrij populair en het kan dus voorkomen dat er geen plaats meer beschikbaar is als jij de trekking ter plaatsen pas regelt.

De groep

Je groep bestaat meestal uit 6 tot 8 man/vrouw. Tenzij je een privégids hebt natuurlijk. Het is gebruikelijk om je gids een fooi te geven aan het einde van de toch, mits je tevreden bent. Hoeveel je geeft, gaat meestal in overleg met de rest van de groep.

Zeker de porters (degene die het eten en de tenten tillen) verdienen wel een fooi, aangezien ze met loodzware bagage omhoog lopen.

TIP ♥ – een fooi van 50.000 tot 75.000 IDR per dag is niet gek

Boek de tour vandaag nog!

Wij hebben deze tour zelf gedaan en waren zo enthousiast dat we een samenwerking hebben opgezet met een lokale partij. Sinds kort kan je de tour dus boeken via het Reis-Expert platform.

Een tour is beschikbaar vanaf €240 per persoon voor vier dagen. Dat is incl. ontbijt, lunch en avondeten. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard.

 • mis de tour niet en boek vandaag nog;
 • boek bij locals en steun de community;
 • de tour is met een Engelstalige gids(en);
 • slechts 10% aanbetaling;
 • prijs is inclusief overnachting, eten en drinken.


BOEK TOUR

 

De kosten

De koten kunnen variëren per tour, per seizoen en per organisatie. Daarnaast ligt het eraan of je een 2 dagen / 1 nacht (2D/1N) of 3 dagen / 2 nachten (3D/2N) boekt. Beide tours zijn indrukwekkend, maar als je de zonsopkomst wil zien en echt op de top wil staan raden we aan de 3D/2N tour te boeken. Reken op minimaal de volgende prijzen;

 • 3-daagse (2 nachten) tour – vanaf €244,95  incl. eten, water, porters een gids en tent
 • 2-daagse (1 nacht) tour – vanaf €160 incl. eten, water, porters een gids en tent
 • 1 dag tour – vanaf €55 hier beklim je de Rinjani in 1 dag, of eigenlijk nacht, omdat je ‘s avonds begint en die ochtend weer terug bent.

TIP ♥ – dit zijn gemiddelde prijzen voor alleen de trekking. Vaak komen er transportkosten bij als je bijvoorbeeld vanuit Denpasar boekt.

Mount Rinjani Trekking

De tentjes waar je in slaapt

gunung rinjani

Wat moet je meenemen?

Een goede conditie 🙂 Daarnaast zo min mogelijk. Hoe meer je meeneemt hoe meer je tilt. En dat is niet handig. Er lopen porters mee, maar die tillen alleen de tenten, het eten en drinken en zijn er niet om jouw tas omhoog te tillen.

Uitzondering daargelaten uiteraard. Maar wat moet je zoal meenemen? Wij hebben een aantal tips;

 • Klein rugtas (max. 40 liter)
 • Wandelschoenen (niet noodzakelijk, wel makkelijk)
 • Anti-muggen spray
 • Zonnebrand
 • Zaklamp
 • 1 korte broek
 • 1 lange broek (’s avonds tegen de muggen)
 • 2 tot 3 paar sokken
 • een vest of trui
 • pet of hoed
 • 3 t-shirts
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. WC papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • Camera

Rinjani Mountain Trekking Centre

Iedereen die mount Rinjani beklimt moet zich bij het Rinjani Mountain Trekking Centre in schrijven. Gidsen kun je daar inhuren, maar als je een tour beklimming boekt bij een operator zitten er altijd gidsen, of porters, bij. Porters nemen alle spullen mee omhoog zoals tenten en eten en drinken.

Ze dragen dit niet met hypermoderne backpacks en bergschoenen zoals wij dit doen, maar met een stok op hun rug met daar aan twee manden met spullen. Ze lopen daarnaast op blote voeten of op slippers!

wandelaar tijdens het beklimmen

Beste reistijd

De beste maanden om de Rinjani te beklimmen zijn april tot en met oktober. Mount Rinjani National Park is moeilijker begaanbaar tussen januari en maart vanwege de hevige regen in die maanden. Toch is het wel mogelijk om de Rinjani Trek te lopen in deze maanden.

Het is niet mogelijk de Rinjani te beklimmen als er vulkanische activiteiten zijn.
beste reistijd

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

22 comments

 1. Lisa

  Hi, is het de moeite waard om een eendaagse tour te doen? Dan zie je niet de top, maar wel de kraterrand. Bedankt!

 2. Julia te Velde

  Goedemiddag,
  Mijn vriend en ik willen rond maart 2024 de trekking op mount rinjani gaan doen. Nu lezen we dat de paden dicht zijn van januari t/m maart. Klopt dit? Of is het toch mogelijk om de vulkaan te kunnen beklimmen? Ik hoor het graag.

  Julia te Velde

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Julia,

   Voor zover wij weten is de trekking het hele jaar open. Het is wel zo dat de ticket in die tijd wat minder beschikbaar zijn, omdat ze minder mensen toelaten.

   Happy travels,
   Sjoerd

 3. glennbordes

  hoihoi,
  wij willen in november de mount Rinjani beklimmen, wij zijn 56 en 60 jaar, goed ter been en met een redelijke conditie. zou het voor ons mogelijk zijn om de beklimming te doen?
  wij twijfelen tussen een 3 of 4-daagse trip ivm de intensiteit. is dit ook bij jullie te boeken?
  groetjes,
  Glenn en Jeanine

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Glenn,

   Ik denk wel dat het goed te doen is. De Rinjani is niet super zwaar. Met een degelijke conditie moet je een heel eind komen. Bij ons zelf is niets te boeken, wij zijn een informatie platform.
   Je kunt echter wel via onze website bij een lokale gids boeken, dat kan op de Rinjani Trekking tour.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Carlien

  Hi reis-expert,
  Kun je spullen zoals wandelstokken, muts, handschoenen, windjack daar huren/kopen of moet je dit zelf meenemen?
  Bedankt alvast!

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Carlien,

   Dat hangt een beetje af bij wie je wilt boeken. Maar wandelstokken, muts en handschoenen zijn niet direct nodig. In principe kun je Mount Rinjani gewoon beklimmen met de spullen die je bij je hebt.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 5. Wendy

  Hoi!
  Is het mogelijk om spullen die we niet nodig hebben tijdens de trekking, ergens ‘beneden’ achter te laten?
  Groeten en bedankt 🙂

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Wendy,

   dat is zeker mogelijk. Een beetje afhankelijk van wat je doet, maar de meeste mensen laten hun spullen achter in het hotel/hostel waar je overnacht. Je kunt je spullen ook meenemen en “beneden” achterlaten. Dit kun je het beste met de touroperator overleggen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 6. Pieter

  Wij zijn aan het bekijken om deze tour te doen met kinderen. Deze zijn 11/13/15 jaar. Ze zijn sportief en zijn met rondtrekken/reizen bekend en gewend. Is dit te doen. Ik hoor het graag, groet Pieter

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Pieter,

   hoewel we voorzichtig zijn met zulk advies, omdat we jullie niet kennen, denk ik dat het te doen zou moeten zijn. Het is een pittige beklimming, maar zeker niet onmogelijk. Hoewel de jongste misschien nog wat jong is?

   Happy travels,
   Sjoerd

 7. Leonie

  Wij wilen de rinjani tour doen in februari 2023 – mid feb.
  Zou dit kunnen en af te raden in deze maand?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Leonie,

   dat kan. Je hebt alleen wat meer kans op regen.

   Happy travels,
   Ties

 8. Sarah

  Hi, is het mogelijk om dieetvoorkeuren (veganistisch) op te geven? Dank alvast!

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Sarah,

   dat kan inderdaad.

   Happy travels,
   Ties

 9. Alexandra

  Hi reisexpert, ik wil over een paar weken de Rinjani beklimmen, maar vroeg me af in hoeverre er mogelijkheid is om warme kleren en berg schoenen ter plekke op Lombok te huren? Of moet je deze materialen echt allemaal zelf meenemen?

  Dank

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Alexandra,

   dat is een beetje afhankelijk van de touroperator. Sommige bieden deze service aan, andere niet 🙂

   Happy travels,
   Ties

 10. Carlijn

  Beste Reis-Expert,
  Ik vertrek 22 april naar Lombok. Ik wil graag de Rinjani beklimmen. Welke touroperator zijn jullie mee geweest, is deze aan te raden en is deze nog steeds actief?
  Groetjes Carlijn

 11. Carlijn Horrevorts

  Is het bij jullie nog steeds niet mogelijk de Rinjani tot de top te bereiken?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Carlijn,

   zeker! Ik zag dat we de pagina nog niet aangepast hadden. Maar het is weer mogelijk 🙂

   Happy travels,
   Ties

 12. Jeroen

  Handige tips! Ik wil de tour ook graag doen. Moet ik deze van tevoren boeken?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jeroen,

   je kunt de tour het beste van tevoren boeken. Het kan ook ter plekke, maar als de tour dan vol zit mis je de kans. Prijzen bij ons en ter plekke liggen gelijk dus dat maakt niet veel uit. Je kunt de tour via ons platform reserveren.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU