Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Shangri-la

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 27 september, 2023

In Shangri-la waan je je eerder in Tibet dan in China. De stad wordt ook wel Zhongdian genoemd en ligt hoog in de bergen tussen Yunnan, Sichuan en Tibet. Shangri-la ligt in een schitterende omgeving omringd door een paar prachte Tibetaanse kloosters.

Shangri-la

Shangri-la, of Zhongdian, was een onbekende stad totdat de boskap in 1998 verboden werd. De overheid had echter een plan om toeristen naar dit stadje te trekken en verbouwde de stad. Er werd een fortuin uitgegeven om deze Tibetaans georiënteerde stad om te toveren in een oud traditioneel stadje. Er werden traditionele huizen, straten met kinderkopjes, religieuze monumenten, cafés, accommodatie en bars gebouwd. Maar eerlijk gezegd is dit niet waarom je hier naar toe komt.

Shangri La

Songzanlin Temple in Shangri La

De reden om naar Shangri-La te komen is de indrukwekkende natuur, de vriendelijke locals en het Tibetaanse boeddhisme met als letterlijk hoogtepunt de kloosters. Daarnaast kun je hier ook mooie wandelingen maken door de natuur. Het ligt wel op 3.000 meter hoogte dus doe het rustig aan als je net uit de laaglanden komt.

Lost Horizon

De stad werd eigenlijk pas bekend toen de Britse schrijver James Hilton het opnam in zijn boek Lost Horizon in 1939. Daarin werd Shangri-La mooi omschreven als een plek die ‘te mooi is om te bestaan op aarde’. Hoewel dat niet het geval is, is omgeving waarin het ligt wel heel erg indrukwekkend. Je vindt hier continue besneeuwde bergtoppen, eindeloze graslanden, grote steile kloven, azuurblauwe meren, landelijke dorpen en de Tibetaanse kloosters. De combinatie van natuur en cultuur maken het een mooie regio om te bezoeken.

Shangri La

Songzanlin Temple in Shangri La

Hoe kom je er?

De stad ligt op zo’n 3.000 meter hoogte waardoor het moeilijk te bereiken is. Er is inmiddels een vliegveld en ook zijn er plannen om de stad te verbinden met het uitgebreide treinnetwerk in China. Je kunt er daarom met de auto/bus komen, maar ook met hetv vliegtuig. Vanuit Kunming reis je naar Lijiang om vanaf daar de long-distance bus naar Shangri-La te nemen. Het is ongeveer 175 kilometer van Lijiang naar Shangri-La en onderweg kun je de bekende Tiger Leaping Gorge zien. Houd er rekening mee dat het tussen oktober en maart erg koud kan zijn.

Locatie Shangri-La

Meer lezen over China?

4 comments

 1. Jaap

  Ik kijk net naar: De boeddhistische blik: Shangri-la. Het is een gecreeërde stad en omgeving. Het district heet Zhong-dian, maar de stad heet oorspronkelijk Jiantang. En de roman van Hilton is pure fictie. de uitzending van de Nos op zondag 5-11-2023 beveel ik van harte aan!

 2. Pieter

  Het artikel geeft aan dat er geen vliegveld is. Dat klopt niet. Er is inmiddels wel een vliegveld. (Ik ben zojuist geland.)

  Ik heb begrepen dat er zelfs plannen zijn om de hogesnelheidslijn uiteindelijk naar Shangri-La door te trekken vanuit Dali.

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Pieter,

   dank voor je toevoeging. Ik heb de tekst aangepast.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 3. Joke

  Ik zag deze stad in de sneeuw in de film mummy
  Op tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU