Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Lijiang

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Lijiang is een doolhof van straatjes, gammele oude houten gebouwen, bruggetjes en stromende kanalen. Het maakt het één van de meest bezochte steden in het noorden van Yunnan. Lijiang is vergelijkbaar met Sūzhōu vanwege de kanalen. Beide steden worden ook wel het Venetië van Azië genoemd. Sinds 1997 staat dit schitterende dorpje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mooiste stadje van China

Eén van de eerste dingen die je moet doen in Lijiang is het kopen van een map want de ontelbare straatjes zijn een waar doolhof. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die hier verdwaald. Het stadje is één en al sfeer en naar onze mening vergelijkbaar met Hoi An in Vietnam.

De oude rode Chinese huisjes worden ’s avonds opgelicht door honderden lampionnen die er bij hangen. Via de karakteristieke bruggetjes verplaats je je steeds verder de stad in waar locals op straat spelen en in traditionele kledij rondlopen.

Het hoogseizoen

De stad is een populaire bestemming onder reizigers en dat is, zeker in het hoogseizoen, goed te merken. Dit heeft invloed op de cultuur van de stad en de gemoedstoestand die soms 30 minuten in de file staan om 1 kilometer af te leggen aangezien ze zich langs hordes toeristen moeten wringen in de smalle straatjes.

Lijiang

Het centrum van Lijiang

7x leuke dingen om te doen in Lijiang

Lijiang is een schitterend stadje dat, ondanks de vele toeristen, nog steeds het bezoeken waard is. Niet alleen de stad zelf is indrukwekkend, ook de omliggende natuur in de Yunnan provincie is oogstrelend mooi. We hebben een overzicht gemaakt met de leukste dingen om te doen in Lijiang.

1. Leer over de stad met een Impression Show

De Lijiang Impression Show is een culturele show over de tradities en levensstijlen van de Naxi, Yi en Bai bevolking in het gebied. Het speelt zich af in het hoogste openluchttheater ter wereld. Op ongeveer 3.100 meter hoogte met de  Jade Dragon Snow Mountain op de achtergrond.

Honderden acteurs, zangers en dansers nemen deel aan de show en het zijn allemaal locals. De mix van volksliederen, dansen en traditionele rituelen zorgen ervoor dat veel mensen in tranen uitbarsten wanneer ze naar de show kijken (vooral Chinezen).

TIP ♥ – entree is 190 yuan p.p. en de show is om 9:00 uur (alleen in hoogseizoen), 11:00 uur en 14:00 uur.

2. Wandel door Lijiang Ancient Town

Het deel van de stad dat je wil zien heet eigenlijk Lijiang Ancient Town. Dit is het gedeelte met de oude huizen. Het staat bekend om de traditionele architectuur en gewoonten, bijzondere gebouwen en het adembenemende natuurlijke uitzicht. De oude stad, de oude gebouwen, de geplaveide smalle straten en kleine kanalen, maken Lijiang een mooie plek.

Met veel restaurants, souvenirwinkels, barretjes en kleine eettentjes zul je hier niks te kort komen. Hou er rekening mee dat het druk kan worden in de weekenden!

China Lijiang
Lijiang

3. Loop de Tiger Leaping Gorge

De Tiger Leaping Gorge is misschien wel de bekendste hike in heel China. Deze spectaculaire twee- of driedaagse wandeling is een van de mooiste in heel China. De paden zijn goed onderhouden, maar het is ook de thuisbasis van enkele van de meest natuurlijk adembenemende en gevarieerde landschappen in de regio.

Het pad voert je hoog door de bergen langs dorpen, bossen, rijstterrassen, watervallen en rotsachtige kiffen. Hierboven bevinden zich de met sneeuw bedekte Jade Dragon en Haba Mountains, en ver beneden de Yangtze-rivier.

TIP ♥ – entree tot de hike is 50 yuan p.p. Het is open van 8:00 uur tot 17:00 uur.

4. Ga naar het dorpje Shuhe

Op vier kilometer ten noordwesten van het oude centrum van Lijiang vind je Shuhe. Dit is een oude stad en een van de vroegste nederzettingen in de Lijiang vallei voor de voorouders van Naxi. Het was een belangrijke stad die goed bewaard is gebleven. In 1997 werd Shuhe door de UNESCO aangenomen als een van de belangrijke ‘Wereldcultureel erfgoed’, samen met Lijiang Ancient Town.

Het grootste voordeel van Shuhe is dat het veel minder bekend is dan Lijiang en dus ook een stuk rustiger. Op straat is het veel minder druk en accommodatie is een stuk goedkoper.

TIP ♥ – entree is 70 yuan p.p. Vanuit Lijiang kun je het beste een taxi nemen of een fiets huren.

Lijiang

Het stadje Shuhe

5. Bekijk de Baisha muurschilderingen

Baisha muurschilderingen worden bewaard en tentoongesteld in een aantal oude gebouwen rond het dorp Baisha, op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Lijiang. Het dorpje grenst aan de Jade Dragon Snow Mountain in het noorden dus is het sowieso een goede reden om hier te komen.

TIP ♥ – entree is 30 yuan. Het is open van 7:00 tot 19:00. Bus nummer 6 rijdt van Lijiang naar Baisha

6. Ga naar het Lugu Lake

Lugu Lake is de thuisbasis van de Mosu minderheid en volgens vele een van de meest spectaculaire landschappen van China. Het meer is een natuurlijk meer in het Hengduan gebergte en heeft de vorm van een hoefijzer. Ze noemen ook wel ‘Moeder Meer’.

Lugu Lake is 48,5 vierkante kilometer groot en ongeveer 93 meter diep op het diepste punt. De meeste mensen gaan naar Lugu Lake vanuit Lijiang. Het is zo’n 5 uur rijden vanuit het stadje.

TIP ♥ – entree is 80 yuan. Er rijdt een shuttle bus van Lijiang naar het meer voor 100 yuan.

7. Ga naar de Jade Dragon Snow Mountain

Jade Dragon Snow Mountain, het zuidelijke deel van het Hengduan gebergte, ligt 15 kilometer ten noorden van Lijiang en wordt over het algemeen beschouwd als een van de mooiste natuurgebieden van China. De hoogste top wordt Shanzidou genoemd.

Het uitzicht op de bergen vanuit de tuinen bij de Black Dragon Pool (zie foto) in Lijiang wordt gezien als een van de mooiste uitzichten van China. De andere kant van de berg vormt de Tiger Leaping Gorge. Jade Dragon Snow Mountain is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers.

Hoe kom je hier
 • Koop een ticket voor de bus in het Tourist Service Centre aan het eind van Lanhua Street, tegenover het Tianyu Hotel. Vraag hier ook waar en hoe laat de bus gaat. Dit verschilt namelijk wel eens. Als het goed is gaan er bussen tussen 8:30 uur en 16:30 uur.  Ticket kost CNY40 per persoon.
 • Je kunt ook een taxi nemen voor 15 kilometer. Dat duurt ongeveer 40 minuten. Reken op CNY 200.

Als je de kabelbaan in wil om naar richting de top te gaan betaal je het volgende:

 • Glacier Park: CNY120 voor de grote kabelbaan (heen en terug);
 • Jak Level Ground: CNY45 voor de middelste kabelbaan (heen en terug);
 • Spruce Level Ground: CNY40 voor de kleine kabelbaan (heen en terug).
Yunnan

Dragon Snow Mountain

Toerisme in Lijiang

Het échte oude Lijiang is helaas wat vervaagd en de traditionele Naxi kraamtjes hebben plaatsgemaakt voor standjes van Han ondernemers die hier een slaatje slaan uit het toerisme. Dit klink als het wegjagen van de oorspronkelijke bewoners, wat grotendeels klopt. Medelijden hoef je niet te hebben met de locals hier. Vele verdienen goed geld aan het verhuren van hun grond of pandjes.

Laat de drukte, en chagrijnige reizigers je niet ontmoedigen. Als je vroeg op staat heb je heel de stad voor jezelf samen met wat locals. Je zal zien dat de stad nog steeds een ongekende charme heeft met de karakteristieke huisjes en kanalen. Huur een fiets en baan je een weg door de smalle straatjes langs huizen die versierd zijn met lampionnen.

Overnachten in Lijiang

Deze stad is een van de bekendste trekpleisters in China. Aan accommodatie is ook zeker geen gebrek. Je kunt Lijiang Ancient City eigenlijk opdelen in 3 delen; Lijiang Old Town (Dayan Old Town), Shuhe Ancient Town en Baisha Old Town, hoewel de laatste twee eigenlijk andere stadjes zijn.

Lijiang Old Town

Lijiang Old Town, ook wel Dayan genoemd, is waar bijna alle reizigers slapen en waar je de oude gebouwen, kleine kanalen en houten bruggetjes vindt. Je vindt hier ook de locals die nog altijd in lokale kledij lopen. Overnachten hier is het duurst van de drie steden, maar je vindt ook de meeste opties.

TIP ♥ – check Booking.com voor de beste accommodatie

Lijiang

Hoe kom je er?

Lijiang heeft een vliegveld dus je zou hier heen kunnen vliegen. Er is zelfs een treinstation en busstation. De meest populaire optie om hier te komen is de bus of trein. Uiteraard is het wel afhankelijk waar je vandaan komt.

Met het vliegtuig

Het vliegveld op zo’n 28 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum. Momenteel zijn er verbindingen met Kunming, Xishuangbanna, Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Shenzhen en Guiyang. De meeste bezoekers vliegen echter het eerst naar Kunming en vervolgens naar met de trein of de lange afstandsbus naar Lijiang.

TIP ♥ – check de prijzen voor vluchten vanuit Beijing. Reken op zo’n €100 voor een enkeltje.

De trein

Je kunt ook met de trein. 10 kilometer buiten het centrum ligt Lijiang Railway Station, het op een na grootste treinstation in Yunnan na die van Kunming. Je kunt met de trein vanuit het hele land naar Lijiang komen.

Met de bus

De bus is nog altijd een populaire manier van reizen in China, ondanks de afstanden. De meeste reizigers komen vanuit Kunming met de bus (8 uur | 180 tot 250 yuan).

Locatie Lijiang

Meer lezen over China?

0 comments

 1. Wesley Betcke

  He Ties,

  ik zit je tips over Lijiang te lezen. Over twee dagen vertrekken wij naar dit mooie stadje. We zullen er 3,5 dag verblijven en hebben de meeste van je tips dan ook meegenomen in ons programma. We willen ook zeker Jade Dragon Snow Mountain bezoeken, maar lezen op internet veel verschillende dingen die daar te zien zijn en waar je ook voor moet betalen (meerdere kabelbanen bijvoorbeeld). Wat was jouw ervaring hiermee? Ik ben zeer benieuwd hoe jij invulling hebt gegeven hieraan en wat dus zeker de moeite waard was.

  Ik kijk uit naar je reactie!

  – Wesley

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Wesley,

   leuk om te horen dat je naar Lijiang wil! Ik heb het even nagekeken voor je en op deze manier kom je er (met bijbehorende kosten).

   Koop een ticket voor de bus in het Tourist Service Centre aan het eind van Lanhua Street, tegenover het Tianyu Hotel. Vraag hier ook waar en hoe laat de bus gaat. Dit verschilt namelijk wel eens. Je kunt ook met de taxi. Dat is sneller, maar wel duurder, hoewel het maar 15km is. Voor de kabelbanen betaal je het volgende:

   Glacier Park: CNY120 voor de grote kabelbaan (heen en terug)
   Jak Level Ground: CNY45 voor de middelste kabelbaan (heen en terug)
   Spruce Level Ground: CNY40 voor de kleine kabelbaan (heen en terug)

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU