Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd China

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Of je nu op de Chinese muur loopt, onderweg bent naar het Terracottaleger, Lushan National Park of het binnenland van China bezoekt, het is wel zo prettig om lekker weer te hebben. Door grootte het land, kan de beste reistijd voor China nog wel eens verschillen. Het kan in het compleet ander weer zijn dan in het westen.

Beste reistijd voor China

Net als de rest van Azië is China het hele jaar door te bezoeken. Temperaturen zijn bijna altijd aangenaam en de zomers negen van de tien keer warmer dan in Nederland. Toch heeft China wel een goede en minder goede periode om te reizen.

De beste reistijd voor China zijn de lente en de herfst. Als je alles wil weten over de beste reistijd China lees dan verder op deze pagina.

TIP ♥ – de lente (april en mei) en de herfst (september en oktober) zijn de beste maanden om China te bezoeken

Wat is de beste reistijd voor China?

Des beste reistijd voor China zijn de lente (april en mei) en de herfst (september en oktober). De zomermaanden zijn ook goed maanden, maar het kan behoorlijk heet worden.

In de lente en herfst heb je heerlijke temperaturen en is het minder druk.

Het hoogseizoen zijn de zomermaanden. Dat komt ten eerste, omdat het dan het warmst is, maar ook omdat er dan veel internationale vakanties zijn.

De slechtste periode om China te bezoeken is tijdens Chinees Nieuwjaar (eind januari/februari). Het is dan enorm druk.

De seizoenen van China

De beste reistijd van China valt onder te verdelen in het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Het is niet alleen het weer wat de beste reistijd voor China bepaalt, maar ook de verschillen qua drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of bezienswaardigheden.

Hoogseizoen

Chinese Muur

Mei t/m augustus

Deze maanden vormen het hoogseizoen, maar bijzonder genoeg regent het dan het meest. Gelukkig is het ook de warmste periode van het jaar. Prijzen van accommodatie schieten omhoog, met name tijdens de eerste week van mei.

Beste maanden

Yunnan

Apr, mei, sept en okt

De beste maanden om China te bezoeken zijn de lente en herfst. Grootste voordeel is dat de temperaturen nog aangenaam zijn, zeker in de lente. Het wordt iets frisser tijdens de herfst. Vaak heb je strak blauwe lucht en de prijzen zijn een stuk lager.

Laagseizoen

Beste reistijd voor China

November t/m februari

Het laagseizoen zijn ook onze wintermaanden. Grote voordeel zijn natuurlijk de prijzen en het feit dat het veel rustiger is (behalve tijdens Chinese New Year). Het is wel vrij koud, zeker in het noorden. In het zuiden is het nog prima te doen.

TIP ♥ – er zit verschil in de beste reistijd tussen noord, zuid en oost China

Beste reistijd per maand

China is zo’ gigantisch land dat er niet één beste periode. Het kan in de herfst namelijk ook behoorlijk fris worden in de binnenlanden, terwijl het in de lente juist aan de kust niet altijd optimaal is.

Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt per maand. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten tijdens je reis door China.

Weer in januari

Januari is niet de beste maand om in China te zijn. De temperatuur ligt rond het vriespunt en daarnaast vieren ze Chinees Nieuwjaar eind januari. Tijdens deze periode is het hele land vrij en daardoor ongekend druk.

In het binnenland zoals Yunnan en in het noorden is het koud, soms met sneeuw. Al met al niet de beste periode om in China te zijn.

Weer in februari

Het weer in februari is vergelijkbaar met dat in januari. Daarnaast heb je te maken met de effecten van het Chinees Nieuwjaar wanneer veel Chinezen weer richting huis reizen. Dat betekent overvolle wegen en openbaar vervoer.

Het wordt wel langzaam warmer, maar een korte broek en t-shirt zit er niet in.

Weer in maart

In maart gaat de temperatuur iets omhoog, maar is het nog niet heel aangegaan. Als je toch in maart wil reizen ga dan naar het zuiden, waar de temperatuur constant rond de 20℃ schommelen. In maart begint ook de bloesem te bloeien.

Weer in april

Als je het hebt over de beste reistijd voor China, is april een van de beste maanden. De temperatuur in het hele land gaat omhoog en is aangegaan. Daarnaast valt er nog niet zo veel regen als tijdens de zomermaanden.

Voordeel is dat de natuur in bloei is waardoor het landschap mooi opkleurt.

Weer in mei

Net als april is mei een van de beste maanden om in China te reizen. De temperatuur loopt nog iets op waardoor reizen net wat aangenamer is. Het is nog niet zo heet als de zomermaanden.

Een ander groot voordeel is dat je in de lente vaak een strak blauwe lucht hebt, omdat er nog weinig bewolking en regen is.

Of je nu het westen, zuiden, noorden of oosten bezoekt. In mei heb je bijna altijd goed weer.

Weer in juni

Juni is, net als bij ons, het begin van de zomer. De temperatuur gaat richting de 30℃. Dat is op zich wel lekker, het nadeel is alleen dan ook de regen toe neemt. Voordeel is wel dat de natuur  ooi groen wordt in deze periode.

Als je tijdens het warme seizoen (juni tot en met augustus) wil reizen, is juni de beste maand, omdat je nog voor het internationale vakantieseizoen reist.

Li RiverLi River

Weer in juli

In juli is het hoog zomer en is het lekker warm. Het is zelfs de warmste maand van het jaar. Toch is dit niet de beste reistijd voor China, omdat het behoorlijk druk kan worden. In het westen kan het soms tot boven de 40℃.

In de bergen en het binnenland is het koeler. Als je wil hiken in de bergen of door rijstvelden is dit een prima periode.

Weer in augustus

In augustus is het net als in juli ontzettend warm. Als je warme temperaturen, een regenbui en veel reizigers, niet erg vindt, is augustus een prima maand. Als je liever wat rustiger wil rondreizen is dit niet de beste maanden.

Weer in september

In september begint de beste reistijd voor China weer. Het is de start van de herfst en de drukte van de internationale vakanties is voorbij. Het is een van de beste maanden om in China te reizen, omdat het nog steeds warm is, maar minder druk.

De temperatuur in heel China is nog goed.

Weer in oktober

Ook oktober behoort tot de beste reistijd voor China. De temperatuur zakt wel, maar er valt steeds minder regen waardoor de lucht ook helderder is. Dat betekent dat je in de bergen goed uitzicht hebt.

TIP ♥ – de eerste week in een nationale feestweek dus de eerste week kun je beter vermijden.

Weer in november

In november is de herfst op het hoogtepunt en veranderd de natuur van kleur. Het wordt wel kouder, maar net als in oktober ook droger. In november heb je dus goede uitzichten in de bergen.

In het noorden kan het gaan sneeuwen.

Weer in december

In december is het volop winter en dus koud. Het kan overal vriezen, ook in steden als Beijing of Shanghai. In het westen van China kan het nog veel kouder worden en daarom kun je die regio  beter over slaan in december.

Als je in december richting China wil, ga dan naar het zuiden.

Shangri LaShangri La

Beste reistijd voor Noord China

Het noorden en noordwesten van China kent een landklimaat. Dit betekent extreem koude winters maar ook heerlijke zomers waar de temperatuur soms op kan lopen tot 40 graden. In het noorden liggen veel mooie highlights die het bezoeken waard zijn. Onderstaande tabel geeft de beste reistijd aan voor het noorden van China!

beste reistijd China

Beste reistijd voor Zuid China

Het zuiden van China is meer wat je van Azië verwacht; hier heerst namelijk een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn hier aangenaam en in de wintermaanden wordt het zelden kouder dan 20 graden. Er liggen een aantal mooie eilandjes die het bezoeken zeker waard zijn!

De beste maanden om hier te reizen zijn onder wintermaanden. De temperatuur is dan wat lager maar het regent dan ook minder. Tussen mei en oktober kunnen de temperaturen boven de 40 graden komen en valt er meer regen.

Beste reistijd China

Beste reistijd Oost China

In het oosten van China liggen veel grote steden die het bezoeken waard zijn. Waar je ook bent, of dat nu in een stad is of op een rijstveld, het weer is altijd bepalend tijdens je reis.

De maanden mei tot en met augustus zijn de beste maanden om in oost China te reizen. Hoewel er in die maanden meer regen valt zijn de temperaturen goed. De regen valt overigens meestal aan het eind van de dag of in de ochtend en duurt vaak maar een uurtje.

Beste reistijd voor China

De drukste feestdagen

In China heb je veel feestdagen. Dat is niet zo heel erg, het is alleen ontzettend druk in het land. Iedereen is dan vrij en trekt door het hele land om op bezoek te gaan bij familie. Dat betekent overvolle wegen, uitverkochte accommodatie en complete chaos in het openbaar vervoer.

Kortom, periodes die je beter kunt vermijden. Dit zijn de belangrijkste.

Januari – Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is pas 24 tot 30  januari, maar daarvoor beginnen mensen al naar familie en vrienden te reizen. Twee tot drie weken voor Nieuwjaar wordt het al ontzettend druk wat betekent dat januari over het algemeen beter vermeden kan worden.

Al deze dagen noemen ze de Golden Week. Dit zijn extreem drukke weken.

1-3 Mei – Labor Day

Dit is maar 3 dagen, maar ook hier geldt dat veel mensen vrij zijn. Veel Chinezen trekken er op uit om een korte vakantie te vieren dus begin mei is niet de beste periode.

1-7 oktober – National Day

National Day is een nationale feestweek in plaats van een dag. 1,3 miljard mensen trekken er op uit en je kunt je voorstellen hoe dat er uit ziet op de weg en het openbaar vervoer. Steden als Beijing, Shanghai, en Zhangjiajie kom je bijna niet in (of uit).

TIP ♥ – live het weer checken? Dan kan hier

Meer lezen over China?

0 comments

 1. Eugenie

  Wij willen in februari 2020 naar zuid china. Wanneer valt dan de golden week? Chinees nieuwjaar week?

 2. Juliette

  In februari wil ik 3 weken reizen in China, van Beijing via Xian naar Shanghai. Is dit een beetje te doen qua temperatuur?

 3. Marc

  Ik wil reizen in zuid oost china van Shanghai naar Hongkong en me met de trein verplaatsen.Moet je een trein op voorhand reserveren of kan dat bij vertrek

  1. Ties Post author

   Hoi Marc,

   dat hoeft in principe niet voor vertrek. Treinen rijden vrij regelmatig. Wat je wel zou kunnen doen is bijv. een dag van tevoren naar het treinstation gaan en een kaartje voor de volgende dag kopen. Wij kochten echter altijd ons kaartje bij het station en er was altijd plek.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU