Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Zhangjiajie National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 september, 2023

Wie fan is van Avatar, en dan met name de vliegende bergen van Pandora mag het Zhangjiajie National Park absoluut niet missen. Het park ligt in het noordwesten van Hunan en bestaat uit een mystiek landschap van zand- en kalkstenen rotsen die voor een adembenemend en spectaculair uitzicht zorgen. Met meer dan 3.000 rotsen die vaak in de mist verscholen liggen is dit een must-see in China!

Zhangjiajie National Park

De magische rotsen worden vergezeld door wolken, watervallen, meren en eindeloze riviertjes die door het park stromen. Doordat het park zo’n vochtig klimaat heeft zijn veel rotsen en de grond bedekt onder een groene laag mos wat het Zhangjiajie National Park een nog mooier aanzicht geeft.

Veel mensen denken dat James Cameron hier zijn inspiratie vandaan heeft gehaald voor de film Avatar. Hoewel het landschap veel overeenkomsten vertoond (op het feit na dat de rotsen niet vliegen) schijnt James Cameron het Zhangjiajie National Park niet als inspiratie gebruikt te hebben. Maar zelfs zonder Avatar blinkt het park uit in ongekende schoonheid.

Zhangjiajie
Je hebt hier prachtige uitzichten
Zhangjiajie
Zhangjiajie

Het landschap van Zhangjiajie NP

Het landschap hier  is echt één van de meest opmerkelijke landschappen in China. Het park staat onder bescherming van UNESCO en herbergt naast natuur ook nog een indrukwekkend aantal diersoorten met onder andere apen, panters, herten en beschermde salamanders.

In de regio van het park leven ook nog enkele miljoenen mensen die behoren tot de Tujia. Volgens sommige gezien als de laatste afstammelingen van China’s mysterieuze prehistorische Ba koninkrijk.

Met 550 boomsoorten (dat is twee keer zo veel als in heel Europa) en de magische rotsen, waarvan sommige meer dan 200 meter hoog, in het 370 vierkante kilometer grote park heb je geen film meer nodig om je in een buitenlands landschap te wanen.

Het park toen en nu

Jarenlang is het Zhangjiajie National Park afgeschermd geweest van toeristen en waren het enkel de ‘locals’ die hier woonde met stammen als Tujia , Miao en Bai.  Die tijd is echter geweest. Gelukkig voor ons, helaas voor het park.

Jaarlijks trekken er nu zo’n 20 miljoen(!) bezoekers naar het Zhangjiajie National Park. En ondanks de bescherming van UNESCO heeft het park wel te lijden onder alle aandacht.

Daarnaast is er nog de bouw van de Heavenly Elevator op of langs één van de pieken. Je kan het een modern wonder vinden maar de meest vinden het een opzichtig bouwwerk midden in de natuur. Daarnaast kan je er op rekenen dat je niet alleen bent in dit park, ondanks de flinke toegangsprijs.

Zhangjiajie

Kabelbaan

ZhangjiajieDe brug

Het Zhangjiajie National Park bezichtigen

Het immense park is een ideale plek voor wandelaars. Door de afmetingen van het park heb je sowieso meerdere dagen nodig om het goed te kunnen zien. Hou wel rekening met flinke wandelingen en het regelmatig beklimmen van trappen.

Omdat het aantal toeristen de laatste jaren zo explosief gestegen is, zijn er op verschillende plekken kabelbanen of liften die je kunt nemen om de trappen te ontwijken. Een verbetering zullen we het niet noemen maar zo kan wel iedereen genieten van het adembenemende uitzicht dat je krijgt vanaf de toppen van de bergen.

TIP ♥ –er rijden ook bussen tussen verschillende highlights mocht je slecht ter been zijn of haast hebben.

Toegangspas tot het park

Een entree bewijs voor het park kost 248 Chinese Yuan, kinderen betalen 160 Chinese Yuan. Dit is relatief goedkoop gezien wat je er allemaal voor krijgt. Met deze pas krijg je 4 dagen toegang tot het park, inclusief de pendelbussen.

Helaas is het niet mogelijk om een andere pas te kopen als je korter gaat. Ook als je maar twee dagen in het park wil verblijven betaal je de 248 Chinese Yuan entree.

Mocht je denken, dan verkoop ik de pas toch door. Helaas is dat niet mogelijk omdat hij aan je gekoppeld wordt door het afnemen van vingerafdrukken. De kaarten worden goedkoper in de winter maar in die periode is het park bijna helemaal gesloten en is het niet aan te raden om het te bezoeken vanwege de kou.

TIP ♥ – bij deze entree passen zitten de volgende zaken NIET inbegrepen:

 • Berglift
 • Yellow Stone Cable car
 • Zhangjiajie cable car
 • Ten mile Garrely tourist train
 • Tianze Mountain cable car
 • Glazen brug

Zhangjiajie

Hoe kom je er

Het park  ligt in de buurt van een luchthaven (Zhangjiajie Hehua International Airport) en de makkelijkste manier om hier te komen is dan ook met het vliegtuig. Je kunt ook met de trein, maar er rijden hier geen sneltreinen, waardoor de reis vaak erg lang duurt.

Vanuit Beijing

Je kunt vanuit Beijing naar Zhangjiajie reien per vliegtuig en trein. De meest handige manier is door de lucht aangezien het met de trein ontzettend lang duurt.

Er is slechts één rechtstreekse vlucht van Beijing naar Zhangjiajie. Als die niet beschikbaar is moet je overstappen op andere luchthavens in China. De vlucht duurt ongeveer 3 uur en je komt rond 22:00 uur in Zhangjiajie aan. Goedkoop is het niet, je betaald zo’n €200 voor een enkeltje.

TIP ♥ – er rijden geen hogesnelheidstreinen van Beijing naar Zhangjiajie. Het duurt 23 tot 27 uur om hier met de trein te komen.

Vanuit Guangzhou

Guangzhou ligt iets dichterbij, wat alsnog 955 kilometer is. Er zijn vluchten en treinen beschikbaar, maar ook hier is het vliegtuig sneller en makkelijker. Er zijn elke dag twee vluchten van Guangzhou naar Zhangjiajie. De vlucht duurt 1,5 uur en kost rond de €130 voor een enkeltje.

TIP ♥ – ook op deze route rijden geen hogesnelheidstreinen. In totaal duurt de reist 13 tot 15 uur.

Vanuit Shanghai

Shanghai ligt niet bepaald in de buurt, maar het is alsnog een van de betere plekken om naar Zhangjiajie te reizen. Er zijn vier rechtstreekse vluchten van Shanghai naar Zhangjiajie Hehua International Airport. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur en kost €100 voor een enkeltje.

Ook hier is de treinreis weer extreem lang. Reken op 20 tot 23uur.

ZhangjiajieSunset

Beste reistijd

Je kunt het Zhangjiajie park het beste in het voor jaar en/of het najaar bezoeken. Het is dan koeler dan in de hete zomers en droger dan in het regenseizoen. De zomers (juli en augustus) kunnen erg heet worden in het gebied wat het wandelen en klimmen niet makkelijker maakt. Daarnaast is het de vakantie periode van de Chinezen.

Het park is dus in de zomermaanden compleet vol met Chinese toeristen. Rijen bij pendelbussen, liften en kabelbanen zijn dingen die je wil vermijden 🙂

De winter is de slechtste periode van het jaar. Veel kabelbanen en liften zijn dicht, de kans is groot dat het erg koud is, wandelpaden kunnen glad zijn en veel bezienswaardigheden zijn gesloten. Het enige voordeel is dat er laagseizoen prijzen gelden die een stuk lager liggen dan de normale prijzen.

Locatie

Meer lezen over China?

0 comments

 1. Jessica

  Hoe kun je hier komen vanaf Beijing of Hong Kong en wat zijn de kosten?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jessica,

   we hebben de informatie op onze pagina aangepast. Vanuit Beijing kun je het beste vliegen. Met de trein doe je er al snel 23 tot 27 uur over. Vanuit Hong Kong kun je niet rechtstreeks naar dit park reizen en de reis zal dan extreem lang duren.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU