Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Hong Kong

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 5 oktober, 2023

Hong Kong is, hoewel onderdeel van China, een land apart. Het heeft een eigen regering die (nog) niet onder de communistische regering valt. Door zijn ligging aan zee op een bergachtig landschap is het een prachtige stad om te bezoeken. Tempels, de zee en bergen wisselen zich af met authentieke markten en gigantische winkelcentra.

Hoewel Hong Kong misschien niet de eerste plek is die in je op komt als je op vakantie gaat naar Azië, is het toch een plek waar heel veel reizigers komen. Al is het alleen maar omdat het een populaire plek is om tijdens je vliegreis een overstap te maken.

Waarom naar Hong Kong

Hong Kong is een verfijnde mix van het oosten en het westen. Wolkenkrabbers staan zij aan zij met oude tempeltjes en sjieken zakenmensen lopen naast oude Chinese mannetjes. Veel reizigers onderschatten de culturele invloeden in Hong Kong.

Het is niet alleen wolkenkrabbers wat je hier vindt. De stad staat ook bekend als de culinaire hoofdstad van Azië. Je vindt hier voortreffelijke, internationale eetgelegenheden waar je geen genoeg van krijgt. En alsof dat nog niet genoeg is is het nachtleven hier legendarisch.

In combinatie met de technologische snufjes die je hier vindt is het een interessante plek om te bezoeken. Daar komt nog eens bij dat dit, net als Bangkok, een belangrijke poort is naar de rest van China evenals veel Oost-Aziatische landen.
Hong Kong

Beste Reistijd

Hong Kong kent maar één klimaatzone, een subtropisch klimaat. Voor veel Nederlanders en Belgen zal het weer in Hong Kong als zeer aangenaam ervaren worden met een gemiddelde temperatuur van 25 graden.

Net als in Nederland kan januari gezien worden als de koudste maand van het jaar. Het wordt dan in de stad gemiddeld zo’n 17 graden. Juli is daarentegen de warmste maand met een gemiddeld temperatuur van 29 graden.

Mocht je totaal niet van regen houden (en daar vallen over het algemeen veel mensen onder) raden wij aan Hong Kong niet te bezoeken in mei tot en met september omdat er in deze maanden de meeste regen valt.

Extreme Hitte

Als je geen extreme hitte wil meemaken meemaken en een actieve vakantie in gedachte hebt kun je het beste half oktober gaan. In deze maand neemt de kans op regen snel af en dalen de temperaturen naar aangename 20 tot 25 graden overdag. De zon schijnt vrij regelmatig en regen blijft vooral beperkt tot een enkele bui.

Tyfoon Seizoen

Vanaf april gaat het weer in Hong Kong snel achteruit. Het tyfoon seizoen begint in april en eindigt in november. Het lenteweer maakt dan plaats voor een minder stabiel weertype met veel zware regenbuien, onweer en een grotere kans op stormen.

Houd er in deze periode dus rekening mee dat Hong Kong gemiddeld een paar keer jaar bezoek krijgt van een storm. Overdag gaat de temperatuur richting de 30 graden terwijl het ’s nachts niet koeler wordt dan 22-23 graden.

Ons Advies

De beste reistijd is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen. Ons advies als beste reistijd voor Hong Kong zijn de maanden oktober tot en met maart.

Zonsondergang Hong Kong

Bezienswaardigheden Hong Kong

Tijdens een bezoek aan Hong Kong hoef jij je zeker niet te vervelen. De stad heeft bijzonder veel mogelijkheden tot vermaak. Je kunt er activiteiten doen, tempels bezoeken, shoppen en nog veel meer.

Meestal raden wij aan om twee tot drie dagen in Hong Kong te verblijven. Zo heb je voldoende tijd om de bezienswaardigheden van Hong Kong te kunnen bekijken en te ontspannen wanneer dat nodig is. Hieronder een lijst met de leukste highlights van Hong Kong.

#1 Man Mo Tempel

Hoewel Hong Kong zeker niet bekend staat om de mooie tempels heeft het er wel een paar te bieden. De oudste en bekendste tempel van Hong Kong is de Man Mo tempel. Het is gebouwd in 1847 en opgedragen aan de god van de literatuur (Man) en de god van de oorlog (Mo). De god Man is een Chinese staatsman uit de 3e eeuw voor Christus en heette ook wel Man Cheung. Hij is vertegenwoordigd met een schrijfblok en ‘pen’.

De God van de oorlog heette ook wel Kwan Yu. Hij was een soldaat uit de Han-dynastie geboren in de 2e eeuw na Christus. Hij is vertegenwoordigd met een zwaard. Kwan Yu is in Hong Kong erg populair, dit heeft waarschijnlijk te maken met zijn extra status als de beschermheer.

Vele locals geloven dat hij restaurants, pandjeshuizen, de politie etc. beschermd. En de inwoners van Hong Kong zijn redelijk bijgelovig.

De Oase van rust

Net als alle tempels is de Man Mo tempel een oase van rust en daardoor een groot contrast met de drukte van het nabij gelegen ‘financial district’. In 2009 is de tempel erkend als ‘Grade I Historic Building’ en sindsdien dus een monument. Wat meteen opvalt is de immense wierooklucht vanuit de tempel.

Wat dat betreft hoef je alleen de geur te volgen om de tempel te vinden. De Man Mo tempel is de grootste tempel in Hong Kong. De Man Mo Tempel maakt deel uit van een complex waaronder ook gebouwen als Lit Shing Kung en Kung Sor horen. Lit Shing Kung werd gebouwd om alle hemelse goden te vereren. Kung Sor is een hal waar locals zich verzamelde om alle problemen te bespreken en op te lossen.

Buiten kan je door waarzeggers je toekomst laten voorspellen!
Man Mo Tempel

#2 Temple Street Night Market

Temple Street is de bekendste Marktstraat van Hong Kong. Voor wie goed(koop) wil shoppen is Temple Street Night Market the place to be! Temple Street ligt in de Kowloon in de buurt van Jordan en Yau Ma Tei.

Deze markt is zonder twijfel één van drukste, maar ook één van de leukste markten in Hong Kong. Zoals de naam al doet vermoeden komen bijna alle toeristen hier ’s avonds voor de bekende Night Market. Het is bijna niet voor te stellen hoe al deze marktmannen hun stalletjes kwijt kunnen in de straat.

In totaal staan er honderden stalletjes waar je van alles kan kopen; eten, mobiele telefoons, horloges en kleding.

Temple Street

De straat is ooit gebouwd tijdens de Qing Dynasty en is vernoemd naar een Tin Hau temple die daar was gebouwd. De Temple Street Night Market wordt soms ook de Men’s Street genoemd. Dit omdat er veel mannenkleding te koop is.

De markt begint om 14.00 uur maar het leukste is om er ’s avonds heen te gaan wanneer het bol staat van mensen en er heerlijke geuren hangen van alle eettentjes. Er rijdt om die tijd logischerwijs geen verkeer waardoor je makkelijk door de Temple Street kan lopen.

Net als andere markten in Azië is afdingen hier heel normaal. Let er wel op dat je pas af gaat dingen als je echt geïnteresseerd bent. Hoewel de marktkoopmensen altijd te hoog inzetten is het wel zo goed om eerlijk over de prijzen te onderhandelen.

Als je in de Temple Street bent kijk dan niet alleen in de stalletjes, maar ook in de straatjes die verstopt zitten achter de stalletjes. Hier vind je eigenlijk de echte, unieke Temple Street Night Market.

Temple Street Night Market

#3 Tian Tan Boeddha

De Tian Tan Boeddha is een bronzen Boeddha op het eiland Lantau. Het is de grootste zittende Boeddha in de open lucht. De Boeddha heeft zijn naam te danken aan het voorbeeld van Tian Tan, uit de Tempel van de Hemelse vrede in Beijing.

Boedhha

De Tian Tan Boeddha is 34 meter hoog en vind je boven aan een 268 treden tellende trap. Het hoort bij het Po Lin klooster en symboliseert de harmonie tussen mensen, natuur en geloof. De Boeddha zit op een lotustroon en het hoofd van de Boeddha richt zich naar het noorden.

Dit is vrij uniek onder de grote Boeddha’s omdat de meeste gezichten richting het zuiden staan. Mocht je helder weer hebben kun je de Tian Tan Boeddha zien vanuit Macua! De start van de bouw was in 1990 en het was klaar op 29 december 1993, de verjaardag van de Gautama Boeddha.

De Tian Tan Boeddha is een voorname plek voor de boeddhisten in Hong Kong en een belangrijke toeristische trekpleister. Sinds 2006 is de Ngong Ping Skyrail geopend. Er is een kabelbaan met gondels die de tocht naar de Boeddha een stuk makkelijker maakt.

Tian Tan

#4 Symphony of Light

Net als Hollywood heeft ook Hong Kong zijn eigen ‘Walk of Fame’. In Hong Kong heet dit de Avenue of Stars en net als in Hollywood is het een eerbetoon aan iedereen die binnen de filmindustrie werkt. Je vindt de Avenue of Stars aan de Victorie Harbour in Tsim Sha Tsui.

Het is aangelegd in 2004 voor een slordige 40 miljoen Hong Kong Dollar, dat werd gefinancierd door de New Word Group met ondersteuning van bedrijven uit Hong Kong waaronder Hong Kong Tourism Board.

Avenue of Starts

Toen de Avenue of Stars opende stonden er 73 beelden van recente en oudere filmsterren. Op dit moment zijn dat er al meer dan 100 waaronder uiteraard de bekende Jackie Chan, John Woo en Bruce Lee. Dit zijn dan ook de meest gefotografeerde beelden.

Vaak vind je op de Avenue of Stars ook live muziek wat de sfeer erg gezellig maakt.

De Symphony of Lights

Een feest voor je ogen, dat is de Symphony of Lights. Als je denkt dat een gemiddeld dancefeest in Nederland een goede lasershow heeft ben je waarschijnlijk nog nooit in Hong Kong geweest. De Symphony of Lights is een spektakel van ongekende klasse!

Meer dan 40 gebouwen geven hier elke avond om 20:00 uur een spectaculaire lichtshow weg aan de oever van Tsim Sha Tsui!

Het staat dan ook niet voor niets in de Guinness Book of World Records vermeld als de “Grootste Permanente Licht- en geluidshow ter Wereld”. Er wordt nergens op bezuinigd hier; lichten in de meest bizarre kleuren, laserstralen, patronen op de gebouwen en zoeklichten worden gebruikt om de bezoekers een onvergetelijk spektakel te bieden.

Een bijzondere ervaring

Daarnaast is ook alles nog gesynchroniseerd met muziek. De Symphony of Lights is er niet alleen om bezoekers te entertainen. Het is namelijk ook een ‘verering’ van de energie, geest en diversiteit van Hongkong. De show bestaat uit vijf thema’s: Ontwaken, Energie, Erfgoed, Partnerschap en, de finale, feestviering.

Let er wel op dat als het slecht weer is de show wordt geannuleerd. Maar niet getreurd, de Symphony of Lights is er elke dag! Wees er overigens wel vroeg bij want het kan, zeker in de zomermaanden, goed druk zijn hier.

Symphony of Lights

#5 Hong Kong Park

Hong Kong is een stad waar het leven voorbij raast. Het dagelijkse leven wordt hier gedomineerd door neon reclameborden, een 24-uurs economie en een drukte op straat waardoor Amsterdam een dorp lijkt.

Het is dan ook lekker om tijdens je verblijf in Hong Kong te kunnen ontspannen op een plek waar je niet tussen duizenden mensen loopt en voorbij wordt geraasd door taxi’s en bussen. Gelukkig heeft Hong Kong zo’n plek. Hong Kong Park is een oase van rust in een metropool als Hong Kong.

Het Park

Hong Kong Park is een park waar je niet om heen kunt. Sinds 1991 vind je dit park midden in de stad. Hong Kong Park biedt de uitgelezen mogelijkheid om te ontsnappen aan de hectiek van Hong Kong die 24/7 plaatsvindt.

In het park kan je niet alleen wandelen. Je vindt er ook een volière met de bekende ‘Bird Exhibition’. Verder is er nog een kas waar je verschillende planten kunt bekijken en zijn er nog schitterende moderne tuinen. Ook vind je in het hele park watervallen, beekjes, vijvers en zijn er kliffen gemaakt van kunstmatige rotsen.

Het park is ook een geweldig uitkijkpunt om foto’s te nemen van de omliggende wolkenkrabbers.

Sportliefhebbers

Voor de echte sportliefhebbers heb je in het Hong Kong Park ook nog een squash- en sportcentrum in de stad en het heeft een slordige 398 miljoen gekost. Het park is 80.000 vierkante meter groot en daarmee twee keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam.

Deel van het park is bekend als de Cantonment Hill wat al bestaat sinds 1841. Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met de moderne stijl van Hong Kong. Dit vind je dan ook duidelijk terug in het park.
Hong Kong

#6 The Peak

The Peak is samen met de Symphony of Lights de meest bekende highlight in Hong Kong. Mocht je niet zo lang hebben in Hong Kong en maar één of twee highlights kunnen bezoeken raden wij als eerste The Peak aan, en dan met name ’s avonds.

Het is met 552 meter het hoogste punt van het eiland. Al sinds de koloniale tijd is The Peak de meest exclusieve wijk van de stad.

The Peak – the place to be in Hong Kong

Hoewel het ‘vroeger’ het koelere klimaat was die de rijken hier heen trok, tegenwoordig is dat het spectaculaire uitzicht over deze wereldstad. Dit is wel te merken aan de grondprijzen hier, die behoren tot de hoogste ter wereld. Dit bizarre uitzicht is ook meteen de reden dat dit de meest populaire attractie is.

Wolkenkrabbers

Overdag kijk je over de vele wolkenkrabbers, de Vicoria haven en tot en met de groene heuvels van de New Territories, maar ’s avonds verandert het uitzicht in een feest voor de ogen. Alsof er een UFO geland is in Hong Kong, zoveel kleuren licht en lasers dat je je waant in een scene van Startrek.

Om te genieten van het beste uitzicht kan je het beste naar de Peak Tower gaan. Op dit bijzonder ontworpen gebouw (het lijkt op een wokpan) vindt je een 360 graden panorama terras. Je moet wel toegang betalen om hier van het uitzicht te genieten.

Uiteraard vind je hier ook een aantal winkels en restaurants. Voor mensen die van wandelen houden raden wij de 3,5 kilometer lange Peak Cirkelwandeling (Peak Circle Walk) aan. Hier kan je genieten van meerdere uitzichten!

The Peak Tram

De leukste manier om naar The Peak te gaan is met de Peak Tram. Met deze tram klim je 1.400 meter redelijk steil naar de top en zie je de wolkenkrabbers steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. De tram is al in gebruik sinds 1888! Je vindt bij het vertrekpunt ook de Peak Tram Historical Gallery waar je de geschiedenis van deze bijzondere tram kan bekijken.

Wolkenkrabbers in Hong Kong

#7 HK Wetland Park

Voor diegene die even willen ontsnappen aan de stad is er het Hong Kong Wetland park. Het park ligt in het noordwesten van de stad en is een prachtig natuurgebied. Met zijn mangrovebossen, moerassen en vlindertuinen is het de ideale plek om even aan de hectiek te ontsnappen.

Ook als je met kinderen reist is het een perfect uitstapje. Voor de vogelliefhebbers is er ook een bird watching platform uitgerust met telescopen. Het beste seizoen om vogels te spotten is tijdens de winter.

#8 Repulse Bay Beach

Ben je er tijdens de zomer in Hong Kong? Bezoek dan het Repulse baai strand eens. Gelegen in het zuiden van de stad is Repulse baai een ideaal strand met rustige wateren om even lekker te zwemmen.

In de omgeving vind je genoeg cafés, ijssalons, restaurants en kroegen. En voor de shoppers onder ons, vlak bij het strand is er het enorm grote strand winkelcentrum The Pulse.

The Peak

Vervoer in Hong Kong

Hong Kong is niet zo groot als buurland China dus kan je er superefficiënt en betaalbaar reizen. Hong Kong is een metropool met een gigantisch vervoersnetwerk. Of je nu met de taxi, trein, bus of metro (MTR) reist, alles in Hong Kong is snel en makkelijk bereikbaar.

MTR

Uiteraard de meest bekende en veruit het meest gebruikte transportmiddel in Hong Kong. De MTR, ook wel bekend als de metro, staat voor Mass Transit Railway. En ‘mass’ is het zeker. Met een bevolkingsdichtheid van 6.638 mensen per vierkante kilometer is het logisch dat de MTR een veel gebruikt vervoersmiddel is.

Per dag reizen er zo’n twee miljoen (!) mensen met de MTR. Dat is echter niet altijd zo geweest. Pas toen de bevolking van Hong Kong in de jaren ’60 en ’70 explosief begon toe te nemen is men begonnen met het aanleggen van de eerste metrolijn, de Kwun Tong Line.

De lijn werd in 1979 aangelegd en liep tussen Kwun Tong en Shek Kip Mei. De MTR heeft overigens ook treinen in beheer.

Mocht je langer dan drie dagen in Hong Kong zijn adviseren wij een Octopus Card aan te schaffen. Dit is een chipkaart en bovendien het enige geldige betaalmiddel en vervoersbewijs voor de metro. De MTR in de stad is gigantisch groot, maar heeft een zeer eenvoudige en efficiënte werking.

Er ligt in totaal 83 kilometer spoort en er zijn 51 stations. En dit wordt alleen maar meer. Laat je niet afschrikken door de enorme mensenmassa bij de MTR. Het werkt superefficiënt en is een fantastisch vervoersmiddel om Hong Kong te verkennen!

Bus

Wat minder gebruikt dan de MTR, maar zeker net zo makkelijk is het reizen met de bus in Hong Kong. Er zijn er gelukkig genoeg aanwezig en, in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen, in goede staat. De bussen zijn comfortabel en er is gelukkig airco aanwezig.

Bus tickets zijn overal te koop maar let er op dat je alleen contant kan betalen in de bus. Het voordeel van de bus is dat je boven land reist en dus veel van het leven in Hong Kong mee krijgt. De bussen versieren het straatbeeld in Hong Kong al vanaf 1933.

Er zijn in Hong Kong verschillende busbedrijven die het netwerk onderhouden. De meest bekende zijn KMB, CityBus en Airbus en deze rijden door heel Hong Kong.
bus Hong Kong

Boot

Hong Kong heeft de op acht na grootste haven ter wereld en ligt aan de kust. Een ideaal vervoersmiddel is daardoor de boot. Hongkong heeft vele veerdiensten die inwoners en toeristen in staat stelt naar Hong Kong Island, Kowloon, de Outlying Islands, Macau en het vasteland van China te bezoeken. De bekendste veerdienst is de Star Ferry.

Vroeger werden mensen per Sampan van Hong Kong Island naar Kowloon gebracht. Een Sampan is een, van hout gemaakte, roei-, zeil- of motorboot uit Zuidoost-Azië. In 1870 was er een zekere Grant Smith die het idee opperde om een boot heen en weer te laten varen.

Het duurde echter nog tot het jaar 1888 dat de Kowloon Ferry Company werd opgericht door de Indiase zakenman en opiumhandelaar Dorabjee Naorojee Mithaiwala. Later werd dit Star Ferry Co Ltd.  In 1972 kreeg de Star Ferry concurrentie van de Cross-Harbour Tunnel.

Hierdoor konden men ook met de auto naar het vasteland van China. Ondanks dat bleef en blijft de Star Ferry een enorm geliefd vervoersmiddel in Hong Kong. Vandaag de dag heeft de Star Ferry 12 boten varen en vervoert het jaarlijks zo’n 26 miljoen passagiers!

Taxi

Net als elke andere wereldstad heeft ook Hong Kong volop taxi’s rijden. En net als in de film kun je ze op straat aanroepen of simpelweg per telefoon een bestellen. De taxi is een goed vervoersmiddel, ook omdat de wegen in de stad van goede kwaliteit zijn.

Daarnaast zijn ook de taxi’s voorzien van airco, wat in de zomermaanden geen overbodige luxe is.

De taxichauffeurs spreken over het algemeen geen Engels. Houd hier dus rekening mee. Grote attracties als The Peak en de Avenue of Stars weten ze echter wel te vinden. Vergeleken met andere delen in de wereld zijn de taxichauffeurs in Hong Kong erg vriendelijk en eerlijk.

Dit komt omdat ze erg streng in de gaten worden gehouden door de overheid. Hierdoor wordt het voor de chauffeurs bijna onmogelijk jou op te lichten. Zet voor de zekerheid echter wel de meter aan.

Mocht je jezelf door middel van de taxi willen vervoeren let er dan op dat er drie soorten/kleuren taxi’s in Hong Kong rijden. De kleuren geeft aan in welke regio ze rijden. Er is een uitzondering, en dat is het vliegveld, hier rijden ze allemaal naar toe.

De rode taxi’s vind je in heel Hongkong. Ze rijden door Kowloon, HK Eiland en de New Territories, inclusief Disneyland met uitzondering van Tung Chung Road en het zuiden van Lantau. Deze taxi’s kom je het meest tegen in Hong Kong.

Hoewel deze taxi’s het recht hebben in bijna alle gebieden zijn er een hoop die niet de oversteek maken tussen Kowloon en Hong Kong Eiland. Hiervoor zal je dus de Star Ferry of de Cross Harbour tunnel moeten nemen.

De groene taxi’s mogen alleen in de gebieden van de New Territories rijden, inclusief Disneyland. De blauwe taxi’s rijden alleen op Lantau Island.

Oude ferry in Hong Kong

Waar overnachten in Hong Kong?

Er zijn talloze geschikte opties om te overnachten in Hong Kong. Wij helpen je graag op weg door de, wat ons betreft, vier meest geschikte wijken te noemen in de stad. Doe er je voordeel mee.

Central

Centraal Hong Kong is het financiele hart van de stad en biedt een overvloed aan luxe hotels, winkels en restaurants. Het is een prima plek om te verblijven voor zakenreizigers maar ook voor toeristen. Je hebt vanuit hier makkelijk toegang tot bijvoorbeeld Victoria Peak.

Tsim Sha Tsui

Dit gebied in Kowloon biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Hong Kong Island. het is de thuisbasis van talloze winkels, restaurants en culturele attracties, zoals het Hong Kong Space Museum en het Avenue of Stars.

Mong Kok

Mong Kok staat bekend om de bruisende straatjes, markten en eetkraampjes. Het is een prima keuze voor reizigers met een beperkt budget en voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale cultuur en het straateten.

Causeway Bay

Dit gebiedt heeft een overvloed aan winkels, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Het is de ideale plek voor winkelliefhebbers en het is dichtbij Victoria Park.

Locatie

Meer lezen over China?

0 comments

  1. A

    Wij zijn er al in 2010 geweest en gaan nu weer terug. De hotel prijzen zijn erg hoog vooral als je langer blijft .Wij gaan in oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU