Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mt. Huashan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Voor de actieve reiziger die van een avontuurtje houdt is een bezoek aan Mt. Huashan een optie. Dit is een berg in China, vlak bij de stad Xi’an waar je ook het Terracotta leger vindt. Hoewel het zeker niet de hoogste berg is (de top is 2.155 meter) is het wel één van de meest bijzondere bergen in China. De berg maakt deel uit van het Qinling-gebergte en is één van de vijf heilige bergen van China. Het speelt een belangrijke rol in de taoïstische traditie en naast toeristen vindt je hier dan ook veel pelgrims.

The Sacred Mountain

Mocht je in de gelegenheid zijn Mt. Huashan te bezoeken vindt je aan de voet van de berg een gigantische trap die zo hoog is dat je het einde bijna niet kan zien. Deze highlight is ook niet weggelegd voor mensen met een slechte conditie. Het aanzicht van deze mega trap is eigenlijk al een bezoekje aan Mt. Huashan waard.

TIP ♥ – de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan deze berg is het dorpje Hua Shan.

De omgeving van de berg is sprookjesachtig mooi. het is niet verwonderlijk dat de Chinezen deze berg hebben gekozen als één van dev vijf Sacred Mountains. In de bergen staan eeuwenoude tempels en levensgevaarlijke (maar mooie) wandelpaden die monniken gebruikte om bij de tempels te komen. Vandaag de dag worden de paden voornamelijk bevolkt doordagjesmensen

Huashan

Mt. Huashan Track

Naast prachtige uitzichten vind je bij Mt. Huashan ook nog eens één van de meest uitdagende (of gevaarlijke, net hoe je het lezen wil) beklimmingen ter wereld. De ‘Huashan plank trail’ brengt je boven aan Mt. Huashan via een smalle en gevaarlijke track over dunne plankjes. Google een foto van Mt. Huashan track en je vindt meer dan genoeg foto’s die je het zweet doet uitbreken.

Hoewel de track bekend staat als één van de gevaarlijkste ter wereld is het moment dat je op de top staat een moment om nooit meer te vergeten. Het uitzicht is fenomenaal en (letterlijk) adembenemend! Als je richting de top klimt kom je langs dorpjes die op de berg gebouwd zijn totdat je uiteindelijk bij een gondola komt die je richting de zuidelijk top brengt. Vanaf daar wacht de uitdagende en bizarre klim.

Naar de top

Naar de top is het leukste om te doen, het is de reden dat veel mensen hier naar toe komen. Er zijn drie mogelijkheden om naar de North Peak te komen. Dit is de eerste van de 5 pieken.

Kabelbaan – de eerste manier is om een kabelbaan te nemen in het oosten van de berg. Dit is handig als je niet wil klimmen. Binnen 8 minuten ben je boven, en je ziet heel veel moois onderweg. Het kost je 150 Yuan voor heen en terug, 80 Yuan als je alleen heen wil (en terug wil lopen).

Soldiers Path – dit klinkt het spannendst. En dat is het ook! Je loopt/klimt onder de kabelbaan route naar de top. Het duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Onderweg zitten 2 stukken van 50 meter waar niks anders is dan stalen kabel als ‘houvast’. Google maar eens Soldiers Path Huashan 🙂

Lopen – de populairste optie om het 6 kilometer lange pad te volgen naar de North Peak vanaf het dorpje Hua Shan. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 uur. De laatste 2 kilometer zijn best pittig.

Mount Huashan

Kabelbaan

Als je niet van extreem bergbeklimmen houdt is de route naar de noordelijke top (1.561 meter) een aanrader. Deze originele route is 6 kilometer lang en slingert richting de top. Je vindt er ook een kabelbaan die je naar de top brengt. Dit is makkelijker maar natuurlijk minder actief! Andere routes zijn extremer en zeker niet geschikt voor de onervaren klimmer of mensen met hoogtevrees. Vanaf de top op het noordelijke gedeelte lopen een aantal panden naar de verschillende toppen van Mt. Huashan.

TIP ♥ – er zijn verschillende toppen waar je heen kunt. De East, South en West Peak. South is het drukste (en hoogste). Oost is het rustigste. Bij alledrie de pieken kun je mooie foto’s maken.

Adembenemend uitzicht 

Als je eenmaal boven bent weet je dat je niet voor niets je leven op het spel hebt gezet. Ten eerste is het uitzicht adembenemend. Ten tweede vindt je er en oude Taoïstische tempel die is omgebouwd naar een Chinees theehuis. Zonder twijfel is de top van Mt. Huashan één van de mooiste plekken ter wereld waar je een kop thee kan drinken. Je moet er wel wat voor over hebben. Vanuit Xian worden excursies naar Mt. Huashan georganiseerd.

Huashan

Hoe kom je er?

Huashan is makkelijk te bereiken vanuit de grote stad Xi’an. Je kunt een van de bussen pakken. Die doen er 2 uur over en kost ongeveer 36 Yuan, zo’n €4,85. De bussen rijden tussen 6:00 en 20:00 uur en vertrekken rond het Xi’an Train Station. Let er wel op dat je wordt afgezet bij Yuquan Lu. je kunt aan de buschauffeur vragen of ze je afzetten in Huashan.

Doen ze dat niet, neem dan een taxi. Betaal nooit meer dan 10 Yuan voor de taxi naar het dorpje Huashan.

Locatie Mt. Huashan

Meer lezen over China?

1 reactie

  1. muik

    bedankt voor de info ik maak een werkstuk over china en dit heeft mij erg geholpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU