Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Terracottaleger

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 september, 2020

Naast de Chinese Muur is het Terracotta leger misschien wel de meest bekende highlight van China. Het Terracotta leger is een archeologische vondst van 9.099 stenen soldaten die diende als ‘gift’ voor het graf van de eerste Chinese Keizer Qin Shi Huangdi. Het leger ligt in de buurt van de stad Xi’an. Het Terracotta leger is een bijzonder spektakel, maar het verhaal erachter is minstens zo bizar.

Het Terracotta leger is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van China. Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze indrukwekkende highlight;

Het Terracotta leger; een must-see

Het Terracotta leger is niet alleen de belangrijkste attractie van Xi’an, het is een van de beroemdste archeologische vondsten ter wereld. Dit ondergrondse levensgrote leger van duizenden soldaten waakt al meer dan twee millennia over de ziel van China’s eerste keizer.

TIP ♥ – van maart t/m november betaal je 150 Yuan.  Van december t/m februari betaal je 120 Yuan.

Qin Shi Huangdi

Of Qin Shi Huang was doodsbang voor de gedode vijanden die hem in het hiernamaals opwachtte, of zoals de meeste archeologen geloven, verwachtte hij zijn heerschappij voor te zetten na zijn dood. De opdracht voor de bouw van het Terracotta leger werd gegeven door Qin Shi Huangdi.

Hij was degene die grote koninkrijken in de regio verenigde tot één rijk en wordt daarom gezien als de eerste keizer van China. Hij was pas 14 jaar toen hij aan de macht kwam (246 v. Chr.). Vrijwel direct begon hij aan de bouw van het Terracotta leger.

Onze ervaringen bij het Terracotta leger

Toen wij het Terracotta leger bezochten in 2009 waren we net een paar weken op reis in China. En China was onze eerste bestemming buiten Europa. Toen we aankwamen in Beijing was de schok dan ook groot. Waar waren we beland?

Gelukkig is Beijing ondanks de smok en de chaos wel een bijzonder leuke stad. We vergaapten ons aan de Chinese muur, de verboden stad en bezochten het plein van de hemelse vrede.

De volgende stop op de planning was Xi’an. Niet omdat de stad ons aansprak maar omdat ik erg veel gelezen had over de archeologische ontdekking die er in de buurt was gedaan. Er was een compleet leger van stenen mannen opgegraven. Lang geleden een keer gemaakt in opdracht van de Keizer. Dat moest toch wel spectaculair zijn.

Het bezoek

Vanuit ons hostel in Xi’an boekte we een tour. We hebben die dag een hoop gezien en echt vreselijk veel gelachen, maar dat kwam omdat het gezelschap van de tour erg gezellig was. We werden met een minivan opgehaald bij het hostel en reden, na een paar toeristische stops (winkels), naar de plek waar het Terracotta leger ligt.

Hoewel het heel anders was dan ik had verwacht, was ik toch onder de indruk. Persoonlijk dacht ik dat je op een open terrein terecht zou komen en daar rond zou mogen kijken. Helaas is dat niet het geval. Het enorme terrein is helemaal omgebouwd om toeristen te ontvangen. Dat maakt het was minder indrukwekkend, maar als je het verhaal kent en er rondloopt, is het toch wel ontzettend bijzonder.

De lokale held

Het Terracotta leger, en de bijbehorende tombe, waren bizar om te zien. De tombe had opnieuw een geweldig uitzicht op een berglandschap en het Terracotta leger was indrukwekkend om te zien.  Ook hebben we de boer gezien die de eerste stenen soldaat heeft ontdekt, en dus de ontdekker van het Terracotta leger. De man is tegenwoordig een lokale held.

Aan het eind van de dag werden we weer keurig netjes “thuis” gebracht. Hoewel de tour vrij toeristisch ingestoken was, is het bezoeken van het Terracotta leger een hoogtepunt van onze reis door China geweest.

Terracotta legerEen paar van de ruim 9.000 soldaten.

700.000 arbeiders

Met de bouw van de graftombe en de stenen soldaten, ook wel mausoleum, werden volgens schattingen zo’n 700.000 dwangarbeiders ingezet. Ze werkte onder meer aan een onderaardse grafkamer, modellen van paleizen, gebouwen en allerhande gebruiksvoorwerpen en kostbare stenen.

Toen alles af was werd alles afgedekt en bovenop werd een kunstmatige heuvel aangelegd die ondertussen 76 meter hoog is en met een trap te beklimmen is.

Het meest bijzondere is dat de heuvel waaronder de tombe van Qin ligt, nog nooit geopend is. Niemand weet waar de ingang is. Qin Shi Huangdi geloofde dat het graf zijn paleis werd voor het leven onder de grond, wat een vervolg was van zijn leven op aarde. Van de bijna honderd grafkamers zijn er tot op de dag van vandaag nog maar enkele geopend. Er liggen nog ontelbare schatten onder de grond.

Tips

Wij raden aan om vroeg te komen zodat je vóór de grote tour groepen bent. Als dat niet kan, bezoek het Terracotta leger dan rond de middag wanneer andere bezoekers vertrekken voor de lunch.

Er zijn weinig goede Engelse boordjes. Er zijn audiogidsen te huur (40 Yuan, borg 200 Yuan), maar  het Engels is moeilijk te begrijpen. Een gids is daarom beter.

Het Terracotta legerHet is bijna niet te bevatten hoeveel stenen soldaten hier staan.

De soldaten

De stenen soldaten, het Terracotta leger, liggen op vijf kilometer van de graftombe. Er zijn vijf grote kuilen waar de soldaten in geplaatst zijn. Vandaag de dag zijn er boven de kuilen hallen gebouwd ter bescherming.

Het Terracotta leger laat goed zien hoe machtig keizer Qin Shi Huangdi was. Het heeft veel arbeid gekost en er moest veel vakkennis en vaardigheid aanwezig zijn.

TIP ♥ – er zijn 5 kuilen (pit). Pit 1 is de grootste en meest indrukkende met 2.000 stenen soldaten.

Allemaal anders

De stenen soldaten zijn allemaal verschillend. Ze bestaan onder andere uit het voetvolk, ruiters met strijdwagens en paarden en kruisboog schutters en stonden allemaal klaar voor een veldslag. Alle soldaten zijn tussen de 1,60 meter en 1,80 meter lang.

Sommige staan en andere knielen, sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en elk gezicht is anders. Er wordt dan ook aangenomen dat er voor iedere stenen soldaat een ‘normale’ soldaat model heeft gestaan.
stenen soldaat van het TerracottalegerElk gezicht is anders.

Hoe kom je er?

Het Terracotta leger is een van China’s belangrijkste bezienswaardigheden. Ze hebben er daarom voor gezorgd dat het makkelijk te bereiken is. De meeste mensen bezoeken deze plek vanuit Xi’an.

In Xi’an kun je bij het Xi’an Train Station een van de elektrische Terracotta Warriors minivans nemen naar het park. Dit kost 8 Yuan en duurt een uur. Je kunt ook met de lokale bus. Dit is net zo duur en duurt net zo lang. Ze zetten je af bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog 15 minuten lopen naar de ingang. Of je neemt voor 5 Yuan het treintje. In X’an kun je ook georganiseerde tours boeken.

Locatie Terrecotta leger

Meer lezen over China?

0 comments

 1. anne

  hallo,
  Hoe zit het met het toerisme bij het terracottaleger? is het druk bezocht? hoeveel bezoekers der dag/week/maand/jaar?
  groetjes anne

  1. Sjoerd

   Hoi Anne,

   Het Terracotta leger in Xi’an is een druk bezochte highlight van China. Het is er het hele jaar door druk. Hoeveel bezoekers er precies komen weten wij helaas niet precies.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Angela

  Is het echt zo indrukwekkend als het er op de foto’s uit ziet? 🙂 En kan je er makkelijk op eigen gelegenheid heen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord.

  1. Sjoerd

   Hoi Angela,

   Het is zeker zo indrukwekkend als het eruit ziet. Een tour zou ik niet aanraden, al was het toen wij er waren lastig om er zelf te komen. Als je een tour doet neem er dan 1 die ALLEEN naar het Terracotta Leger gaat 🙂 Wij gingen eerst nog langs allerlei andere zaken die niet echt de moeite waard waren.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU