Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Xi’an

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 11 april, 2022

Een land als China bereizen staat bij veel mensen op de bucketlist. Je vindt in China meerdere grote steden die het bezoeken waard zijn, maar ook de natuur is adembenemend. Een van de meest beroemde steden in China is Xi’an. De reden hiervoor is dat Xi’an dé plek is om het Terracottaleger te bezoeken.

Xi’an | Meer dan het Terracottaleger

Wat veel mensen niet weten is dat Xi’an maar liefst twaalf eeuwen lang de hoofdstad van China is geweest. Dankzij zijn belangrijke historische functie, vind je rondom deze stad talloze bezienswaardigheden. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van het Terracottaleger, dé highlight van deze stad.

Toch is hier veel meer te doen. Het stad heeft een mooie park, je vindt er pagode’s en een indrukwekkende oude stadsmuur waar je overheen kunt fietsen. Deze stad is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Onze ervaring

Wij hadden Xi’an ook op onze to-do lijst staan vanwege het Terracottaleger, maar eenmaal in de bleek dat hier veel meer te doen is dan de reisgidsen je doen geloven. Niet alleen in de stad, ook in directe omgeving. Je kunt goed zien dat dit ooit een van China’s belangrijkste steden was. 

Xi'an

Geschiedenis van Xi’an

Volgens Chinese begrippen is Xi’an geen hele grote stad. Het heeft namelijk ‘maar’ ongeveer 4 miljoen inwoners. Onder het bewind van keizer Qin Shi Huang is Xi’an naast hoofdstad van China zelfs de grootste stad ter wereld geweest. In de betere jaren groeide de stad namelijk uit als een belangrijk handelscentrum, grotendeels vanwege de gunstige locatie op de zijderoute.

De zijderoute

De zijderoute was een belangrijke verbinding tussen oost en west. Ruim 2.000 jaar geleden was zijde namelijk een van de meest waardevolle materialen die er was. De stof werd geproduceerd in China en in de loop van de jaren kwam er steeds meer vraag naar dit product vanuit het westen.

De zijderoute is dan ook de officieuze naam voor de route die werd genomen in het zijde te vervoeren. Deze route veranderde vaak, maar Xi’an is een belangrijke stopplaats gebleven in China. Vandaag de dag zie je in de stad nog meerdere herinneringen die hieraan terugdenken.

TIP ♥ – lees hier meer over de zijderoute

8x leuke dingen om te doen

Het Terracottaleger is dé highlight van deze stad., maar er is veel meer te zien en te doen. Natuurlijk is het beroemde leger de reden om hier heen te gaan, maar als je hier toch bent neem dan volgende dingen mee in je to-do lijst. 

#1 Bezoek het Terracottaleger

Als de naam je niets zegt zullen de foto’s waarschijnlijk meer herkenning geven. Het Terracottaleger is een verzameling van ruim 9.000 beelden die samen een leger voor moeten stellen. De beelden werden begraven naast het graf van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China.

Het leger was bedoeld om de keizer te dienen in zijn leven na de dood. Een bijzonder aspect aan dit Terracottaleger is dat ieder beeld op zichzelf uniek is. Ze zijn in levensecht formaat gemaakt en ze hebben allemaal een eigen gevormd gezicht en persoonlijke kleding. Ook zijn ze verdeeld in verschillende klassen met eigen wapens.

Nadat keizer Qin Shi Huangdi kwam te overlijden werd het complex door daarop volgende opstanden vernietigd. Per toeval werden de beelden in 1974 wederom gevonden. Sindsdien is het een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de vorige eeuw.

Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds gewerkt aan het opgraven en restaureren van de beelden. Het Terracottaleger is ongetwijfeld een must-see wanneer je een bezoek brengt aan Xi’an.

TIP ♥ – lees hier alles over het Terracottaleger

stenen soldaat van het Terracottaleger

Beelden bij het Terracottaleger

Terracotta leger

Het Terracottaleger

#2 Ga naar de Bell Tower en de Drum Tower

Xi’an mag als stad dan wel voornamelijk bekend zijn om het Terracottaleger, het heeft nog veel meer te bieden dan alleen dat. Middenin het centrum vind je namelijk de Bell Tower en de Drum Tower. Dit zijn klokken die vroeger werden geluid bij zonsopkomst en zonsondergang.

Inmiddels doen ze dit niet meer, maar hebben de klokken een meer symbolische functie. De Bell Tower is met zijn ronde vormen de best bewaarde klokkentoren van China! En dat is vrij bijzonder aangezien de toren al in 1348 is gebouwd.

Een bezoek aan zowel de Bell Tower als de Drum Tower mag niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Xi’an. Vanuit het hoogste punt heb je bij beide torens een prachtig uitzicht over de stad!

TIP ♥ – entree is CNY 30 p.p. per toren

#3 Bezoek ook de Great Wild Goose Pagoda

Gelegen in het zuiden van Xi’an vind je de populaire bezienswaardigheid de Great Wild Goose Pagoda. Dit is een van de grootste boeddhistische pagodes in China. Ook kun je hier de kleinere variant vinden: de Small Wild Goose Pagode.

Deze twee pagodes zijn afkomstig uit de Tang-dynastie en zijn meer dan 1.000 jaar oud! De Great Wild Goose Pagoda is 64 meter hoog en telt zeven verdiepingen, deze zijn allen opgesteld voor bezoekers. Beide pagodes zijn gemakkelijk bereikbaar per bus! Het is een mooie bezienswaardigheid om te bezoeken vanuit de Belltower.

TIP ♥ – entree is CNY 40 p.p.

Bell Tower

Xi'an

Great Wild Goose Pagoda

#4 Bezoek de Moslimwijk

De Moslimwijk in Xi’an is erg centraal gelegen, dit is dus perfect voor een bezoekje aan deze interessante omgeving. De sfeer is er ontzettend vriendelijk en op een druk moment van de dag kijk je je ogen uit. Vooral in de avond is de Moslimwijk een attractie.

Je vindt hier namelijk talloze eetkraampjes waar je maag van gaat knorren. Let wel op: het grootste deel van de wijk is autovrij. Je kunt dus het beste de benenwagen nemen. Het middelpunt van de moslimwijk wordt gevormd door een belangrijke moskee: The Great Mosque.

Ook vind je in de wijk een leuke bazaar. Of je nou op zoek bent naar souvenirs of gewoon lekker rond wil struinen, hier ben je aan het juiste adres. De Moslimwijk in Xi’an is erg populair bij zowel toeristen als locals. Probeer daarom grote (lokale) vakantieperiodes te ontwijken. Dit kan er namelijk nog weleens voor zorgen dat het hier ontzettend druk wordt.

#5 The Great Mosque

Als je aan China denkt, zie je waarschijnlijk niet erg veel moskeeën terug in je rondreis. The Great Mosque in Xi’an is een van de grootste en belangrijkste moskeeën van China. Dit komt omdat de moskee bestaat uit een combinatie van Chinese en Islamitische invloeden, dit zorgt voor een uniek ontwerp.

Vanaf de buitenkant is er weinig te zien van de moskee. Hij is daarom ook wat lastig te vinden. Wanneer je een bezoek brengt aan de Moslimwijk doe je er goed aan de lokale bevolking te vragen naar The Great Mosque.

Je vindt deze namelijk boven een heel smal overdekte markt waar een klein bordje hangt die je de weg wijst. De moskee wordt nog steeds gebruikt door plaatselijke moslims.

TIP ♥ – als toerist zijnde heb je wel de mogelijkheid de moskee te bezoeken, hou er alleen wel rekening mee dat je hiervoor een (kleine) entreeprijs moet betalen.

De moslim wijk

Xi'an

Bij de Great Mosque

#6 Fiets over de stadsmuur van Xi’an

De stadsmuur van Xi’an is goed bewaard gebleven. Dit is vrij uniek voor een stadsmuur die in principe geen echte functie meer heeft. Deze goed bewaarde oude stadsmuur omringt het oude centrum van Xi’an. In totaal is de muur nog ruim 13 kilometer lang en ongeveer 12 meter hoog en je kunt er overheen fietsen!

De dikte van de muur is pas bijzonder, dit is namelijk gemiddeld 14 meter. Je kunt bovenop de muur een fiets huren of bij een fietstaxi instappen. Zo’n tocht zorgt voor een prachtig uitzicht, zeker als je rond zonsopkomst of zonsondergang op deze plek bent.

Als je op de muur staat heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad, waarbij het onderscheid tussen het oude en het nieuwe gedeelte erg duidelijk is. De muur is een van de langste verdedigingswerken van de wereld.

TIP ♥ – een fiets huren kost zo’n CNY 45 voor 2 uur. Borg is CNY 200

Xi'an

De stadsmuur van Xi’an

Xi'an

De stadsmuur van Xi’an

Doen in China

Ties op de stadsmuur van Xi’an

#7 Bezoek Tang Paradise

Tang Paradise ligt in de buurt van de Giant Wild Goose Pagoda net buiten de stad Xi’an, de provincie Shaanxi. Tang Paradise is een gigantisch park met tempels, pagoda’s en veel water. Het is eigenlijk een themapark.

Het is zelfs het grootste culturele themapark in het noordwesten van Chin. Je vindt er koninklijke-tuinen dat het park de uitstraling moet geven van de bekende Tang-dynastie (618-907). Je kunt hier makkelijk een dag rondlopen en alles bewonderen, en dat is nogal veel!

TIP ♥ – entree is CNY 120

Xi'an

Tang Paradise

Xi'an

Tang Paradise

Overnachten in Xi’an

Xi’an is een grote stad. Niet heel verwonderlijk in China. Maar wat is de beste plek om te overnachten? In principe is het het best om in de buurt van het centrum te overnachten. Dit is dicht bij het gigantische winkelcentrum.b

Je hebt zit dan dicht bij de beste attracties van Xi’an, evenals openbaar vervoer naar afgelegen gebieden. Er zijn veel hotels en restaurants in Xi’an. Attracties in deze wijk zijn de Bell Tower en de Drum Tower, enkele van de meest beroemde bezienswaardigheden van de stad.

Hoe kom je er

Deze interessante stad is gelegen in een driehoek samen met Beijing en Shanghai. Vanuit beide steden is Xi’an goed bereikbaar.

Met de trein

De beste manier om hierheen te reizen is per trein. Vooral de nachttrein vanuit Beijing is erg comfortabel en zorgt ervoor dat je uitgerust op je bestemming aankomt. Deze reis duurt 12 tot 13 uur. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met de snellere trein te reizen, deze doet er maar 6 uur over.

Vliegtuig

Ook per vliegtuig is Xi’an goed bereikbaar. Vanaf verschillende grotere Chinese steden heb je diverse binnenlandse vluchten die hier naar toe vliegen. Xi’an wordt vaak ingepland als een interessante en tevens logische stop tijdens de treinreis van Beijing naar Chengdu.  

Locatie Xi’an

Meer lezen over China?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU