Ben je in Kaapstad, dan kun je de Tafelberg niet missen. Deze iconische berg is hét herkenningspunt van de stad. Je kunt de berg van een afstand bewonderen, maar het is eigenlijk veel leuker om het indrukwekkende natuurverschijnsel van dichtbij te bekijken. Trek je wandelschoenen aan, neem je camera mee en ga op pad.

Onze ervaring op de Tafelberg

De Tafelberg is een icoon. Vraag mensen om één bekend punt op te noemen van dit land en de kans is groot dat ze de Tafelberg noemen. Het is ook letterlijk niet te missen. Uiteraard stond de Tafelberg ook op onze to-do lijst.

Wij bewaarde deze berg voor het laatst tijdens onze reis door Zuid-Afrika. Save the best for last zeggen ze wel eens. Hoewel dat enigszins overdreven is, want er zijn veel mooiere bergtoppen in Zuid-Afrika (we Drakensbergen), is de Tafelberg een absolute must als je in Kaapstad bent.

Al is het alleen maar vanwege het spectaculaire uitzicht, op 1.087 meter, over de stad en de kust.

TafelbergTies op de Tafelberg

TafelbergUitzicht

KaapstadDe Tafelberg vanuit ons hotel in Kaapstad

TafelbergDe Tafelberg

Naar de top van de Tafelberg

De Tafelberg is niet alleen mooi van een afstand. Je kunt het beste naar de top gaan om de échte ervaring van de Tafelberg mee te krijgen. Er zijn twee manieren om boven te komen. Met de kabelbaan of lopend. Wat je kiest is uiteraard aan jou!

Met de kabelbaan naar de top

Heb je niet zo’n zin om naar de top van de berg te klimmen? Dan kun je ook met de kabelbaan naar de top gaan. Wandelend doe je er enkele uren over om de top van de berg te bereiken, maar met de kabelbaan ben je slechts vijf minuten onderweg.

De kabelbaan naar de top van de berg vertrekt een paar keer per uur. Je kunt opstappen bij Lower Cable Station aan de Tafelberg Road. Alle taxi- en Uber chauffeurs weten dit te vinden. Het voordeel van de kabelbaan is dat je meer tijd op de top hebt.

Tickets en kosten

Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar;

  • Morning tickets: volwassenen R330 | Kinderen R165
  • Afternoon tickets: volwassenen R290 | Kinderen R145


TIP ♥ –  je kunt hier de actuele prijs van tickets bekijken en online boeken

TafelbergHet uitzicht van boven

TafelbergHet was een beetje mistig

De Tafelberg beklimmen

De avontuurlijke reiziger kan er ook voor kiezen om zelf omhoog te wandelen. Er zijn maar liefst driehonderd wandelroutes die je naar de top van de berg voeren. Eenmaal op de top, kun je op een van de beveiligde uitkijkplatforms van een prachtig uitzicht genieten.

De top van de Tafelberg ligt op 1087 meter dus het is best een flinke klim. We zullen niet alle 300 wandelroutes beschrijven. Dit zijn de populairste routes die gelopen worden.

TIP ♥ –  je kunt ook omhoog wandelen en met de kabelbaan naar beneden. Andersom is niet aan te raden omdat de ochtend de beste tijd is om te klimmen

#1 Platteklip Gorge

De makkelijkste hike naar de top is de Platteklip Gorge. Het is daarom ook een van de drukste hiking trails in het national park. Iedereen met een redelijke conditie kan deze trail doen. Dit is een mooie trail en bij goed weer kom je veel andere wandelaars tegen.

Het uitzicht is bij deze trail minder dan de andere trails.

Waar start de route

Deze trail brengt je via een zigzag route naar de top. Je begint op Tafelberg Road. Laat je door een taxi of Uber afzetten bij het bord Platteklip en volg de borden Platteklip. Het laatste stuk is best pittig, maar daarna ben je er ook gelijk. Dit merk je aan de mensen die al op de top zijn.

Afstand & tijd  over deze route doe je zo’n 2 tot 3 uur. Het is 2 kilometer

TafelbergHet eindpunt van Platteklip

TafelbergHet eindpunt van Platteklip

#2 India Venster Trail

Dit wandelpad gaat direct naar de top van de Tafelberg. Het grootste deel van het parcours loopt direct onder de kabelbaan en je ziet ook mensen lopen als je in de kabelbaan zit. Tijdens deze tour heb je het beste uitzicht op Kaapstad.

Hou er wel rekening mee dat het ook de meest uitdagende trail is. Volgens mensen die zowel de Platteklip als de India Venster hebben gelopen is de India Venster mooier vanwege het indrukwekkende uitzicht onderweg.

TIP ♥ – er wordt aangeraden om de India Venster alleen omhoog te lopen. Niet naar beneden omdat het glad en steil is.

Waar start de route

De trail begint bij de kabelbaan. Hier zie je een groen bord dat aangeeft dat je omhoog klimt. Achter dit bord is het begin van het India Venster, hoewel er niet expliciet bij staat dat het om deze trail gaat. Volg de blauwe of groene aanduiding op de rotsen.

Afstand & tijd over deze route doe je zo’n 2 tot 4 uur. Het is 2,5 kilometer

TafelbergHet eindpunt van de India Venster

#3 Skeleton Gorge

De Skeleton Gorge is misschien wel de mooiste trail richting de top van de Tafelberg. Zeker als je van natuur houdt. Het bijzondere is dat deze route begint in Kirstenbosch waardoor je de ‘achterkant’ van de Tafelberg beklimt.

Daarnaast is dit de enige trail waar je langs een strand loopt. Het is een van de meest uitdagende trails, maar daar krijg je ook wat voor terug. Het eerste deel loop je door een soort jungle, en hoe dichter je bij de top komt, hoe spectaculairder de uitzichten worden.

Deze trail brengt je bij het hoogste punt van de Tafelberg: Maclears Beacon. Onderweg kom je nog langs het Hely Hutchinson lake.

Waar start de route

De route begint in Kirstenbosch. Hier kun je met de bus of met je eigen huurauto heen.

Afstand & tijd over deze route doe je zo’n 4 uur. Het is 6 kilometer

TafelbergUitzicht op zee

#4 12 Apostles Trail

Als je een uitzicht wil moet je de 12 Apostles Trail lopen. De 12 apostelen zijn meerdere pieken in de buurt van de Tafelberg en zorgen voor een prachtig uitzicht. Deze trail biedt een beetje van alles, daarom is het zo populair bij wandelaars die niet alleen naar de top van de Tafelberg willen, maar ook van de reis willen genieten!

Hoewel het een langere route is, is het niet heel zwaar. Het uitzicht op de Atlantische Oceaan, Lion’s Head en de buitenwijken van Muizenberg zijn extra mooi.

Waar start de route

Je begint de route bij Camps Bay. Elke taxi of Uber chauffeur kent het. Zoek naar het Camps Bay Pipe Track vertrekpunt.

Afstand & tijd over deze route doe je zo’n 5 uur. Het is 6 kilometer

TafelbergDe 12 Apostles

Lion’s Head beklimmen

We raden aan om ook Lion’s Head te beklimmen. Lion’s Head is een iconische rots, die je in het noorden van Table Mountain National Park vindt. De rots heeft zijn naam niet voor niets gekregen, want Lion’s Head heeft de vorm van een leeuwenkop.

Het uitzicht van de 669 meter hoge berg op Kaapstad en de omliggende stranden is prachtig.

Voordeel van het beklimmen van Lion’s Head is dat het erg makkelijk is en maar een uurtje duurt. Er zijn verschillende routes naar de top variërend in makkelijke en moeilijke.

KaapstadLion’s Head

De beste reistijd voor de Tafelberg

Je kunt de Tafelberg in feite het gehele jaar door bezoeken, maar de beste tijd om de Tafelberg te bewandelen is ’s morgens vroeg, zodat er voldoende tijd is voor de terugreis. Daarnaast trekt het wolkendek in de middag over de berg heen waardoor het uitzicht minder is.

Wees voorbereid op alle weersomstandigheden, want het weer verandert snel in Kaapstad. Neem warme kleding mee, veel water (vooral in de zomer van november tot maart) en waterdichte kleding in de winter (mei tot augustus).

Hoe kom je er

Het bereiken van de Tafelberg is niet zo heel moeilijk. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika en er komen dagelijks duizenden mensen naar deze berg. De kabelbaan ligt net onder de berg. Dit is de ‘entree’.

Vraag aan je taxi of Uber chauffeur om je hier af te zetten. Vanaf het centrum kost dot nog geen US$5 per taxi. Je kunt ook met de bus en zelfs met de fiets gaan. Het MyCiti-bussysteem van Kaapstad is een betaalbare, betrouwbare optie die passagiers naar de kabelbaan vervoert.

TIP je kunt er ook met je eigen auto heen. Kom wel vroeg want parkeerplekken zitten snel vol!Kaapstad

Overnachten bij de Tafelberg

De Tafelberg ligt praktisch in Kaapstad dus accommodatie genoeg. De meeste mensen niet in de directe omgeving van de Tafelberg, simpelweg omdat zij een dagtocht naar de berg maken. Omdat de excursie één dag duurt, is het niet nodig om in de directe omgeving van de berg te overnachten.

Check hier alle leuke wijken in Kaapstad om te overnachten 

Locatie Tafelberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven