Reisroute door Sri Lanka

Sri Lanka is een schitterend land op een korte afstand van het vaste land van India. Het eiland is zelf vrij klein, maar ondanks deze minimale oppervlakte is er op Sri Lanka ontzettend veel te beleven. Veel meer dan in andere Aziatische landen van hetzelfde formaat. Er is prachtige natuur, super vette activiteiten die je kunt boeken en je vindt er ook serene rust. Afhankelijk van het aantal vakantiedagen dat je hebt en het budget (uiteraard) kun je een keuze maken voor een route door Sri Lanka.

Route door Sri Lanka | 21 dagen

Onze route door Sri Lanka is slechts een voorbeeld. Er zijn natuurlijk tientallen routes die je kunt volgen, maar hopelijk heb je met deze opzet een aardig idee van wat je kunt zien in 21 dagen.

Dag 1  Amsterdam naar Colombo

Vanuit Nederland vlieg je naar Colombo. De eerste dag is altijd een beetje een rare dag. Het is vooral veel zitten en wachten. Wij kwamen ’s ochtend op dag twee aan en zijn niet in Colombo gebleven, maar zijn gelijk doorgereisd naar Negombo.

TIP ♥ – vraag een taxichauffeur om je naar het busstation te brengen. De busreis van Colombo naar Negombo is  ongeveer 1,5 uur en kost je nog geen US$2.

Dag 2 – 3 Negombo

Veel mensen zien Colombo als een drukke stad waar het relatief onveilig is. Daarom zijn wij vanuit het vliegveld rechtstreeks naar Negombo gegaan. Dit ligt op slechts 10 kilometer van het vliegveld.

In Negombo hangt een relaxte sfeer, een ideale plek om bij te komen van je vliegreis. Het is tevens een mooi begin van een route door Sri Lanka. Je kunt het best een lekker hotel boeken, waar je kunt bijkomen van de vliegreis en kunt opladen voor wat er komen gaat!

Negombo heeft een mooie oude wijk en leuke bezienswaardigheden. Het strand is niet bijzonder, maar lekker voor de eerste dagen.

Route door Sri LankaHet oude deel van Negombo

Het bekende kanaal

Dag 4 – 6 Sigiriya

Als je eenmaal bent uitgerust kun je je reis vervolgen richting Sigiriya. Je hebt verschillende manieren om hier te komen. Je kunt met de bus gaan, wat de meeste mensen doen. Maar, een andere toffe manier om hier te komen is een combinatie van een tuktuk.

Als je de plaatsnaam Sigiriya opzoekt op google, vind je wellicht een van de meest bekende plaatjes van Sri Lanka. In Sigiriya vind je namelijk de Sigiriya Rock en is tevens een van de 7 plaatsen in Sri Lanka die op de Werelderfgoedlijst staan.

Om een schitterend uitzicht over de omgeving te krijgen zul je de rots moeten beklimmen. Dit duurt 1.5 tot 3 uur, afhankelijk van je conditie natuurlijk. Er is een trap met ongeveer 1.200 treden aan het einde van de tocht, waarna je beloond wordt met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Een taxi van Negombo naar Sigiriya kost €18. Er gaat geen rechtstreekse bus, maar bijna alle accommodatie kan minivans regelen.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Sigiriya

Route door Sri Lanka

SigiriyaSigiriyaUitzicht vanaf de top

Dag 7-9 Polonnaruwa

Dag 7 reis je van Sigiriya naar Polonnaruwa. Een plek die niet mag ontbreken in je route door Sri Lanka. Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum.

De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

Vatadage is een van de meest opvallende bouwwerken in Polonnaruwa. Deze stoepa heeft een diameter van 18 meter en vier ingangen. Het meest bijzondere van deze stoepa is echter het grote aantal boeddha beelden dat hier staat.

TIP ♥ – bekijk hier meer tips over Polonnaruwa

Route door Sri LankaVatadage

Dag 10-11 Kandy

Reis dag 10 terug naar Dambulla om vanuit daar met de bus naar Kandy te reizen. Deze laatste rit duurt ongeveer 2.5 uur. Eenmaal in Kandy aangekomen kun je lekker rondstruinen door dit dorpje. Het is hier vrij klein, dus alles is te voet goed bereikbaar!

In Kandy vind je veel verschillende bezienswaardigheden. Een van de bekendste is de Temple of the Tooth, maar je vindt er nog veel meer. Het is een mooi gelegen stad aan een meer waar je makkelijk een paar dagen kunt blijven.

Rust in Kandy een dagje uit en neem de ochtend daarna de trein naar Ella. Tijdens deze schitterende reis kijk je je ogen uit, en je bent in totaal 7 uur onderweg.

TIP ♥ – check hier onze tips voor Kandy

Dag 12 – 15  Treinreis van Kandy naar Ella

Maar waarom je waarschijnlijk naar Kandy gaat is de beroemde treinreis van Kandy naar Ella. Dit is namelijk het punt waar je opstaat! Als je al eens eerder iets hebt gelezen of gezien over Sri Lanka, kom je deze treinreis altijd tegen.

De treinroutes in Sri Lanka zijn enkele van de mooiste ter wereld. Veel reizigers dromen ervan om de trein te nemen naar het binnenland dwars door oude dennenbossen en pittoreske theeplantages.

Sri Lanka heeft een goed spoorwegnet en er zijn veel routes waar je de trein kunt nemen. De mooiste route is echter die tussen Kandy en Ella of andersom.

TIP ♥ – de volledige rit brengt je naar Ella, maar stap uit in Nuwara Eliya. Dit is een van de mooiste plekken van het land!

Wij hebben onze treinreis van Kandy naar Ella uitgeschreven.

Treinreis door Sri LankaOnderweg

Treinreis door Sri LankaLocal in de trein

Dag 13-14  Nuwara Eliya

Tijdens de treinreis kom je langs Nuwara Eliya. Hier moet je uitstappen want dit is een van de leukste plekken van het land. Het ligt vlak voor Ella in een prachtig bergachtig gebied.

Het stadje heeft vee landelijke huizen met mooie tuinen. Toch is voor veel reizigers het stadje niet de reden om hier heen te komen. Naast de oude Britse huizen is de omgeving één van de redenen om dit gebied te bezoeken.

Het landbouwgebied herbergt namelijk één van de bekendste en mooiste theeplantages van het land.

Het landschap rondom Nuwara Eliya is van sprookjesachtige schoonheid. De omliggende kronkelwegen doen je denken aan de omgeving van Sapa in Vietnam. Onderweg zie je groene bergen, schitterende valleien en kleine riviertjes, rijstvelden en theeplantages.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Nuwara Eliya

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya

Dag 15 – 17 Ella

In Ella moet je zijn voor de schitterende natuur. Het stikt hier van de mooie uitzichten, watervallen en plantages. Vaak wordt Ella ook wel het mooiste bergdorpje van Sri Lanka genoemd. Als je de tijd hebt kun je hier prima een aantal dagen vertoeven!

Voor de actieveling onder ons is hier ook genoeg te doen. Er zijn namelijk talloze hikes in de omgeving die je belonen met fantastisch uitzicht, je kunt zwemmen bij verschillende watervallen en lekker uitrusten met een hapje of drankje in de verschillende cafés.

Als je iets van de omgeving wil zien en je de tijd hebt, kun je je hier zeker 3 tot 4 dagen goed vermaken.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Ella

EllaOns uitzicht in Ella

Dag 17 -18 Arugam Bay

Dag 17 reis je van Ella naar Arugam Bay. Een mooie stop tijdens je route door Sri Lanka is Arugam Bay de beste plek om te bezoeken. Deze plaats staat namelijk bekend als allerbeste surfspot in het hele land!

Of je nou een ervaren surfer bent of graag de fijne kneepjes van het vak wil leren, je kunt hier altijd terecht. Wil je helemaal niets te maken hebben met de golven die je hier kunt vinden? Niet getreurd, Arugam Bay is nog steeds een geschikte plek voor jou.

Er zijn talloze restaurantjes waar je heerlijk kunt relaxen onder het genot van een hapje en een drankje. Ook kun je een scooter huren en de omgeving gaan verkennen, of jezelf lekker laten rondrijden in een tuktuk. Je zult je ongetwijfeld goed vermaken!

De totale reistijd van Ella naar Arugam Bay is ongeveer 4 uur met de bus.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor Arugam Bay

Arugam Bay

Sunet in Arugam Bay

Dag 19 – 20 Udawalawe National Park

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park.

Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Udawalawe National Park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

In het park leven ongeveer 600 olifanten die het park regelmatig bezoeken. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamvehera National Park en Udawalawe National Park hoewel de meeste olifanten in laatstgenoemde verblijven.

    Meer lezen over Reisroute door Sri Lanka?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven