Vervoer Maleisië

Maleisië is eigelijk twee landen in één door de de scheiding tussen West-Maleisie en Borneo. Door deze scheiding ontkom je eigenlijk niet aan een bootreis of een vlucht als je beide delen wilt zien. Welk type vervoer Maleisië je daarvoor wilt gebruiken is afhankelijk van jouw tijdschema en budget. In bijna alle gevallen is het zo dat het goedkopere vervoer wat langer duurt en minder comfortabel is. Als je gaat backpacken in Maleisië en dus meer tijd hebt is dit ideaal. Heb je wat minder tijd maar een groter budget kan je kiezen voor de snellere manier van transport, deze zijn meestal ook duurder.

Vervoer Maleisië

Maleisië heeft veel verschillende opties qua vervoer, we zullen de belangrijkste behandelen. Hou er rekening mee dat het vervoer in Borneo moeilijker is vanwege de jungles. Een brommer of auto huren is hier dan ook lastiger. De beste manier van transport in Borneo is met het vliegtuig of met de bus.

Bus Maleisië

Een van de meest gebruikte middelen voor vervoer Maleisië, zo niet in heel Zuidoost-Azië. De bus is een prima manier om te reizen in Maleisië. Het is goedkoop en het wegen netwerk in West-Maleisië is goed. De bussen in Maleisië zijn in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië in perfecte staat.

Voor de langere afstanden kun je beter de luxere bussen nemen.

De overvloed aan busmaatschappijen betekent ook dat je frequente vertrektijden hebt. Bussen rijden bijna elk uur of om het uur (overdag). Je kunt je kaartje voor de volgende bus gewoon op het station kopen. Hoewel je op populaire routes, zoals die naar de Cameron Highlands beter kunt reserveren.

De meeste bussen zijn comfortabel, met airconditioning en gordijnen om de brandende tropische zon tegen te gaan. Bussen hebben zelden toiletten, maar tijdens de langere ritten wordt er vaak gestopt voor een uurtje., inclusief maaltijd als dat nodig is.

Op een paar populaire routes, met name Kuala Lumpur-Penang, rijden “executive” bussen. Deze zijn duurder maar bieden meer luxe met o.a.  meer beenruimte plus on-board tv en toiletten.

NKS Travel

NKS Travel is een bekende en goede reisorganisatie in Maleisië. Ze hebben kantoren in Kuala Lumpur en Jerantut.

NKS kan complete tours door en naar Taman Negara, Langkawi, Perhentians, Cameron Highlands, Melaka, Pulau Tioman en zelfs hele rondreizen langs de westkust regelen maar ook alleen het transport.

Vaak worden er minivans ingezet i.p.v. tourbussen. Deze zijn een stuk sneller. Neem eens een kijkje op hun website.

Welke bus?

Express en lokale bussen vertrekken meestal vanuit verschillende stations. De lokale bus station is vaak centraal gelegen in de stad, de express-bus station een beetje uit het centrum. Er zijn een aantal betrouwbare bus maatschappijen in Maleisië in West-Maleisië.

De grootste is Transnasional. Deze bussen rijden door heel het schiereiland. Alternatieven zijn Plusliner en Konsortium Bas Ekspres.

Tickets kopen

Tickets voor de bussen kun je bijna overal kopen. In de meeste hotels en hostels kun je gelijk een busticket kopen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar het station in Kuala Lumpur te gaan en daar je ticket te kopen.

Een andere optie zijn de toeroperators die je in veel steden ziet. Ook zij verkopen vaak bustickets hoewel ze hier wel commissie voor rekenen. Je bent het goedkoopst uit bij het busstation.

Bussen op Borneo

Hoewel de bus het qua vervoer Maleisië de populairste optie is rijden er op Borneo niet overal bussen. In Sabah en Sarawak rijden de moderne lange-afstand bussen de bekende routes. Waaronder die van Kuching naar Brunei, met onderweg stops in Sibu, Bintulu en Miri.

De lokale bussen trekken meer het land in om de kleinere dorpjes te verbinden. Deze bussen zijn erg handig als je richting jet Indonesische Kalimantan wil.

De bus is veruit de populairste, makkelijkste en vaak snelste manier van vervoer Maleisië

Boot Maleisië

In Maleisië heb je een groot aantal veerboten dat de verschillende eilandjes met het vaste land verbinden. Zo varen de boten onder andere naar Langkawi, Penang, Perhentian Islands, Pulau Tioman en de Pangkor eilanden. Meestal zijn het grote, moderne schepen, speedboten of gemotoriseerde vissersboten (voor de kleinere afstanden).

Een ticket koop je over het algemeen bij de haven of in de boot zelf. Daarnaast zijn er in de stad ook veel touroperators die boot tickets verkopen.

Er varen geen boten tussen het schiereiland (West-Maleisië) en Borneo

Hou er rekening mee dat de veiligheidsregels op de meeste boten niet zo nauw worden nageleefd. Als de boot er te vol uit ziet neem dan een volgende!

Trein Maleisië

In tegenstelling tot bijvoorbeeld China of Thailand is de trein niet erg populairs qua vervoer Maleisië. Ten eerste omdat Maleisië uit twee delen bestaat, ten tweede omdat de trein bij alles wat op een station lijkt stopt.

Een tijdrovende manier van reizen dus.

Keretapi Tanah Melayu (KTM) is de maatschappij die de treinen verzorgd. Er loopt een modern  comfortabel spoorwegnetwerk door het land, hoewel er in principe slechts twee lijnen het grootste deel diensten in beslag neemt.

De zuidelijke spoorwegen brengen je uiteindelijk in Singapore en het in noorden van Maleisië kun je helemaal naar Thailand reizen via Kuala Lumpur, Ipoh en Butterworth.

Klassen

De treinen zijn onder te verdelen in twee klassen. De Express Trains en lokale treinen. De Express treinen rijden meestal op grote stations en zijn over het algemeen modern, voorzien van airconditioning en goed onderhouden. De lokale treinen zijn dat vaak niet.

Er is geen airco en de treinen zijn vaak van mindere kwaliteit.

Tergend langzaam

Hoewel de trein redelijk goedkoop is, is het niet altijd de beste manier van vervoer Maleisië. Zelfs de sneltreinen zijn namelijk langzamer dan de bussen. De 370 kilometer lange rit van Kuala Lumpur naar Johor Bahru, bijvoorbeeld, is met de trein een rit van 5,5 uur, op een goede dag.

De bussen zijn ongeveer een uur sneller. Treinen worden daarom niet vaak gebruikt, tenzij je veel tijd hebt.

Tickets

De treintickets koop je bij het treinstation. Vaak is reserveren niet nodig, ook niet in het hoogseizoen. Dit omdat er weinig mensen met de trein reizen.

Je kunt je kaartjes ook bij touroperators in de stad kopen. Zelfs sommige hotels en hostels kunnen tickets voor je regelen. Dit is vaak wel duurder.

Vervoer Maleisië

Ondanks dat de trein niet zo snel is, heb je wel hele mooie routes

Binnenlandse vluchten Maleisië

Maleisië is een lang en uitgestrekt land. Het kan zijn dat je tijdens het reizen in Maleisië niet de tijd hebt om met de auto, brommer of boot te reizen. Het vliegtuig is daarom een zeer interessant alternatief. Binnenlandse vluchten heb je soms al vanaf €40 en de luchthaven in Kuala Lumpur is een internationaal bekende luchthaven.

Maleisië heeft met Malaysia Airlines (MAS) een eigen, internationaal gewaardeerde, luchtvaartmaatschappij. De prijs/kwaliteitsverhouding is hier erg goed. Je betaald echter wel wat meer dan voor andere maatschappijen.

Air Asia

Wij hebben zelf hele goede ervaringen met AirAsia, een maatschappij die door heel Azië vliegt tegen zeer scherpe prijzen! Mocht je online boeken is de kans groot dat je hier uit komt. Ook binnen Maleisië vliegt AirAsia naar bijna elke luchthaven. Hierdoor kun je snel en makkelijk bepaalde regio’s bezoeken.

Malaysia Airlines heeft met FireFly en MASWings zelf nog twee budget maatschappijen die ook naar veel plaatsen vliegen.

Auto Maleisië

Het reizen met de auto is zeer goed te doen in Maleisië. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vietnam zijn de wegen in West-Maleisië (Malakka) erg goed. Het land heeft met de North-East Expressway zelfs een hele goede snelweg die loopt van Kedah bij grens van Thailand tot Johor Bahru aan de andere kant van het eiland.

Deze snelweg is 775 kilometer lang en als je hier wilt rijden zal je tol moeten betalen. Zoals met veel tolwegen rijden hier vooral buitenlanders omdat de locals hier niet voor willen of kunnen betalen.

IDP

Om een auto of motor te huren heb je een International Driving Permit (IDP) nodig. Deze kun je heel eenvoudig aanvragen bij de ANWB. De meeste verhuurbedrijven eisen ook dat de bestuurder minstens 23 jaar oud (en jonger dan 65) met ten minste een jaar rijervaring.

Voor het huren an een brommer wordt over het algemeen nergens naar gevraagd. Soms vragen ze om je paspoort achter te laten. Probeer dit niet te doen. Je kunt beter een borg betalen.

Kosten

Een auto huren kan op veel plekken en kost meestal niet meer dan €25 per dag excl. benzine (wat erg goedkoop is in Maleisië). Je kunt er voor kiezen om een auto te huren in het zuiden en deze in het noorden weer in te leveren.

Op Borneo zal het meer aankomen op het huren van een 4×4 met gids aangezien de regenwouden hier overheersen en er weinig goede wegen zijn.

Vervoer Maleisië

Taxi’s zijn vooral handig in grote steden

Brommer Maleisië

Als je in Zuidoost-Azië bent ontkom je niet aan brommers. Of je nu in Hanoi, Vientiane of Kuala Lumpur loopt, de brommers zijn werkelijk overal. En ze worden zeer efficiënt gebruikt, soms tot wel vijf personen op één brommer. Ook in Maleisië is de brommer een populaireoptie qua vervoer Maleisië. Vooral op de eilanden Penang en Langkawi is een brommer een goede optie.

Een brommer huren in Maleisië kan bijna overal. De meeste hotels en hostels verhuren zelf brommers en anders vindt je dit op elke hoek van de straat wel. Je kunt brommers huren voor een dagdeel maar meestal is het zo goedkoop dat je makkelijk voor één of twee dagen een brommer kan huren.

De benzine is spotgoedkoop dus alles bij elkaar is het een goedkope en leuke manier van vervoer Maleisië. Je ziet een hoop wat je in bijvoorbeeld een auto of trein niet ziet. Hou er wel rekening mee dat het verkeer in de steden druk en chaotisch kan zijn.

TIP ♥ – Hoewel een brommer huren leuk ben je niet verzekerd! Het is dus ten alle tijden op eigen risico!

0 gedachten over “Vervoer Maleisië”

  1. Hoi hoi,

    Wat een super handige blog voor het reizen door Maleisie, erg overzichtelijk :). Ik en mijn zus hadden een wat specifiekere vraag en ik hoop dat jullie daar ons mee kunnen helpen! Wij hebben het plan om het midden van Maleisie te ontdekken met de scooter. We zijn nu in Kuala Lumpur en zouden vanuit hier de loop starten. Echter vinden we maar moeilijk (betrouwbare) scooter verhuurders en raden velen het ons af! Dus de vraag, hebben jullie ook tips voor een goed verhuur bedrijf of anders een andere start locactie? Of hebben jullie ervaringen met een loop door midden Maleisie?

    We horen het heel graag, alvast bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven