Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum voor Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 68

Bijgewerkt op 8 maart, 2023

Voor dat je je tas of koffer in pakt en richting Indonesië vertrekt, is het aan te raden om te checken of je een visum voor Indonesië nodig hebt. Gelukkig is dat niet meer het geval. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort kunnen met het visum dat je bij aankomst krijgt, 30 dagen lang door Indonesië reizen. Let wel op, want er zijn 2 verschilde soorten visa zijn die je kunt aanvragen.

Visum voor Indonesië

Indonesië heeft meerdere soorten visa die je kunt aanvragen/krijgen. Dit zorgt voor veel verwarring bij reizigers. Het belangrijkste visum dat voor Nederlanders en Belgen beschikbaar is, is het Visa on Arrival.

Het Visa on Arrival kost Rp 500.000 kost, dat je bij aankomst dient te betalen.  Een Visa on Arrival is eenmalig met 30 dagen te verlengen. Dit kan bij een lokaal immigratiekantoor in Indonesië tegen een verlengingsvergoeding van Rp 500.000.

Wil je een Visa on Arrival? Geef dit dan aan bij aankomst!

Kort samengevat:

Visum Kosten Aantal dagen in Indonesië Verlengbaar?
Visa on Arrival Rp 500.000 30 dagen Ja

 

Visum voor Indonesië

Stempelen

Wat heb je nodig?

Dat je bij de grens een visum voor 30 dagen krijgt, betekent niet dat je daar geen voorbereidingen voor hoeft te treffen. Ze zijn vrij streng wat betreft visum en visum eisen dus let hier op.

 • Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst;
 • Je moet in het bezit zijn van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming;
 • Als je vliegt, dien je aan te komen op een internationale luchthaven.
 • Als je met de boot komt dien je binnen te komen via de volgende havens; Sri Bintang Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Tanjung Uban).

Langer dan 30 dagen?

Wil ja langer blijven dan 30 dagen? Dan moet je dus een Visa on Arrival (VOA) aanvragen bij aankomst op de luchthaven. Je kunt het ook van tevoren regelen bij de ambassade of een online visumbureau.

Het VOA is met 30 dagen verlengbaar dus je kunt in totaal 60 dagen in Indonesië blijven. Het verlengen kost Rp 500.000.

Geef bij aankomst aan, dat je een Visa on Arrival wilt. Alleen deze is verlengbaar.

Hoe werkt dat?

Een Visa On Arrival kun je niet bij elke luchthaven kopen. Dat kan alleen bij de volgende luchthavens:

 • Banda Aceh Sultan Iskandar Muda Airport
 • Medan Sumatra
 • Padang Sumatra
 • Palembang Sumatra
 • Pekanbaru Sultan Syarif Kasim II Airport
 • Batam Hang Nadim Airport
 • Jakarta Java (Soekarno-Hatta)
 • Jakarta Java (Halim Perdana Kusuma Airport)
 • Bandung Java (Husein Sastranegara Airport)
 • Yogyakarta Java (Adi Sucipto Airport)
 • Semarang Java (Ahmad Yani Airport)
 • Surakarta Java (Adi Sumarmo Airport)
 • Surabaya Java (Ir. Juanda Airport)
 • Pontianak  Kalimantan (Supadio Airport)
 • Balikpapan Kalimantan (Sepinggan Airport)
 • Manado Sulawesi (Sam Ratulangi Airport)
 • Makassar Sulawesi (Hasanuddin Airport)
 • Denpasar Bali (Ngurah Rai Airport)
 • Mataram Lombok
 • Kupang East Nusa Tenggara (El Tari Airport)

Zorg daarnaast dat je het volgende hebt:

 • een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
 • een ticket waaruit blijkt dat je Indonesië verlaat

Na aankomst op de luchthaven zoek je een Visa on Arrival counter. Zeg daar dat je geen Visa Free Entry wil, maar een Visa On Arrival voor 30 dagen, zodat je het visum nog een keer kan verlengen. Dan begrijpt de douanebeambte het hopelijk 🙂

Betaal de Rp 500.000 en you’re good to go!

Let wel op de stempel die je in je paspoort krijgt. De Visa Free en Visa On Arrival lijken op elkaar en als je de verkeerde stempel krijgt (Visa Free) kun je deze NIET verlengen. Alleen de Visa On Arrival is (eenmalig) verlengbaar.

Je Visa On Arrival verlengen

Helaas kun je bij een Visa On Arrival niet gelijk op de luchthaven aangeven dat je een visum wil voor 60 dagen. Om je Visa On Arrival te verlengen heb je 2 opties;

 1. je doet het zelf;
 2. je laat het doen door een Visa Extension Agent in Indonesië (bij voorkeur plekken als Yogyakarta, Jakarta en Bali)

Zelf doen

Het is goedkoper om zelf je visum voor Indonesië (VOA) te verlengen, maar het is ook veel geregel én het kost je 3 trips naar een immigratiekantoor (Kantor Imigrasi). Het werkt als volgt.

Neem het volgende mee: paspoort, kopie-paspoort, kopie vliegticket, een ZWARTE pen en pasfoto’s. Draag ook schoenen en een lange broek. Dit is verplicht.

 • STAP 1 – Zoek het dichtstbijzijnde immigratiekantoor;
  • Vul alle formulieren in die je in moet vullen;
  • Wacht zo’n 2 uur voordat je een papiertje krijgt waarop je 2e afspraak staat;
 • STAP 2 – Kom op de 2e afspraak (datum bepalen ze zelf) terug naar het immigratiekantoor;
  • Ze laten foto’s maken, je moet je vingerafdrukken afgeven en uiteraard de IDR 500.000 p.p betalen;
  • Ontvang het afhaalbewijs waarmee je een aantal werkdagen later je paspoort kunt ophalen;
 • STAP 3 – Ga met je afhaalbewijs nóg een keer terug om je paspoort te halen.

TIP ♥ – dit hele proces kan makkelijk een week duren

Een Visa Extension Agent in Indonesië

Je kunt je VOA ook laten verlengen door een Visa Extension Agent in Indonesië. Deze zitten niet overal. Vaak alleen in grote plekken als Bali en Jakarta, dus controleer van tevoren waar deze zitten. Zo’n Agent regelt alles voor je, voor zo’n US$50 per visum. Dat varieert per partij.

Bali Viza is zo’n partij. Zij komen je paspoort ook ophalen en afleveren bij je accommodatie.

Overstay

Als je weet dat je langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, regel dan van tevoren een visum voor Indonesië dat langer geldig is of verleng je Visa On Arrival eenmalig met 30 dagen. Je kunt er ook voor kiezen om de boete voor een overstay te betalen.

Dat is op dit moment IDR 1.000.000 (€64) per dag.

Een overstay tot 3 dagen is over het algemeen geen probleem. Je moet alsnog betalen, maar ze doen er niet al te moeilijk over. Blijf je langer dan 3 dagen dan je VOA toe laat? Dan kunnen ze wat lastiger doen bij de douane.

Banda eilanden

Ties op Banda Neira

Andere mogelijkheden

Naast het kopen van een Visa On Arrival kun je op meerdere manieren een visum voor Indonesië aanvragen waarmee je langer dan 30 dagen in het land kunt blijven. Dit is een zogenaamde Visa Run of je visum Indonesië (online) in Nederland regelen voor vertrek.

Online visum bureau

Je kunt ervoor kiezen om je visum van tevoren online te regelen. Bijvoorbeeld op Traveldocs. Dit is handig als je al precies weet wanneer je weggaat en terugkomt. Houd er wel rekening mee dat de kosten vaak iets hoger liggen.

Visa run

Eigenlijk verleng je je visum niet, maar vraag je het opnieuw aan. Het betekent dat je naar een ander land gaat en weer terugkomt naar Indonesië en dus een nieuw visum krijgt. Bangkok, Singapore en Kuala Lumpur zijn handige (en goedkope) bestemmingen.

FAQ

Ondanks dat we zo duidelijk mogelijk proberen te omschrijven hoe het visum voor Indonesië werkt kan het zijn dat je nog met vragen zit. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rij gezet.

Moet ik een uitreisticket hebben?

Dat is een beetje een ‘grijs’ gebied. Officieel moet je een retour / uitreisticket geboekt hebben, hoewel dit in werkelijkheid zelden wordt gecontroleerd. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen aangezien het afhankelijk is van wie jij treft bij de douane. De een vraagt het wel, de ander niet.

Is het visum een maand of 30 dagen geldig?

Het visum is 30 dagen geldig, géén maand.

Ik reis 31 dagen door Indonesië. Kan dat zonder visum?

Nee, dat kan niet. Als je een 31 dagen in Indonesië wil blijven moet je een visum aanvragen. Sterker nog, al ben je 30 dagen en 20 minuten in Indonesië (omdat je bijv. om 00:20 uur naar huis vliegt) heb je ook een visum nodig.

Hoe tellen ze de dagen

De dag van aankomst telt gelijk als dag 1. Of je nu om 15:00 uur of 00:01 aan komt, maakt niks uit. Vanaf het moment dat je gestempeld wordt, gaan je 30 dagen in.

Voorbeeld: als je 1 januari om 3:00 uur ‘s nachts aan komt, moet je 30 januari weer vertrekken.

Is het erg als je langer blijft?

Dat ligt er aan hoe veel langer. Voor elke dag dat je langer dan 30 dagen blijft, betaal je 1.000.000 IDR boete. Als je 3 dagen te laat bent maken ze daar geen problemen van. Ben je langer dan 3 dagen over je visumperiode heen? Dan zullen ze vragen gaan stellen.

Meer lezen over Indonesië?

68 comments

 1. Hanne Palmers

  Hallo,
  Ik vertrek maandag naar Indonesië en ik verblijf langer dan 30 dagen in het land, nl. 35 dagen. Ik wou op voorhand een visum on arrival aankopen en het ter plaatste laten verlengen. Maar heb ik een bericht gekregen dat de website van de Indonesische immigration uitligt, waardoor de aankoop van een visum on arrival momenteel niet mogelijk is op voorhand. Volgens die dienst kan ik ter plaatste geen visum on arrival aankopen als ik al weet dat mijn verblijf langer dan 30 dagen zal duren. Klopt deze info of is dat wel mogelijk?
  Groetjes Hanne

 2. Rowan

  Hallo,

  Kan ik mijn Visa On Arrival in Denpasar luchthaven gewoon pinnen? Of heb ik daar contant geld voor nodig? Zo ja, kan dat dan ook in euro’s?

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Rowan,

   Zover ik weet moet dat contant (in dollars zelfs). Ik ben al een tijd niet meer in Indonesië geweest, dus het kan veranderd zijn. Maar maak je geen zorgen, ze zorgen heus wel dat je ergens kunt pinnen of wisselen. Alleen is dat vaak duur.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 3. Linde

  Hallo,
  Ik ben al 30 dagen in Indonesie geweest afgelopen maand, maar zit nu in maleisie en wil weer terug naar Indonesie voor 1,5 maand. Is het mogelijk om zo kort op elkaar weer een VOA te krijgen én deze te verlengen?

  danjewel!

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Linde,

   Ik vermoed dat dit geen probleem is. Maar wij zijn geen visum organisatie. Je kunt dit het beste bij een visum bureau of het consulaat navragen,

   Happy travels,
   Sjoerd

 4. Megan

  Hi, ik ben van plan om deze zomer door Java en Bali te reizen alleen heb dan langer dan 30 dagen nodig. Daarom zou ik graag het VOA willen verlengen naar 60 dagen. Ik vroeg me alleen af of je bij aankomst in indonesië een vliegticket moet kunnen tonen dat je binnen deze 30 dagen het land verlaat, of is een ticket binnen 60 dagen ook voldoende?

  Alvast bedankt,
  Megan

 5. B.

  Goedemorgen. Even een vraag. Wij vliegen in juli naar Jakarta, blijven daar 3 dagen, vliegen dan door naar Australië en komen na 3 weken weer terug om nog 2 weken in Indonesie te verblijven. Hebben wij dan een Visa on Arrival nodig of kunnen we gewoon met het standaard Visa Free overweg. Ik hoor het graag.

 6. Olivier Heslinga

  Beste Sjoerd,
  Dank voor alle info hier! Korte vraag; kan je indonesie binnen komen via Padang? Ik dacht namelijk dat dit geen ‘entry port’ / internationale luchthaven was. Mvg Olivier

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Olivier,

   zover ik weet kan dat wel. Maar heb het nog nooit zelf gedaan.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 7. Marije

  Hoi,
  “Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort kunnen zonder visum 30 dagen lang door Indonesië reizen.”
  “Er is ook een Visa Exemption, maar deze is NIET beschikbaar voor Nederlanders en Belgen.”

  De bovenstaande zinnen leken mij tegenstrijdig? Ik dacht dat een Visa Exemption betekent dat je geen visum nodig hebt? Kan ik nu wel of niet zonder visum 30 dagen in Indonesië reizen?

  1. Sjoerd lagraauw

   Beste Marije.

   Volgens mij geeft die eerste zin een goed antwoord op je vraag 🙂 .

   Happy Travels,
   Sjoerd

 8. renee

  Ik blijf 4 maanden in Bali. Welk visa raad u in mijn geval aan?

  1. Sjoerd lagraauw

   Beste Renee,

   wij zijn geen visum bureau helaas. Voor advies welk visum in jouw geval het beste is, raad ik je aan om een visum organisatie (of het consulaat) in te schakelen. Die zijn hierin gespecialiseerd.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 9. Nicole

  Hi Ties,
  Op indonesia.nl lees ik vwb de free visa / visa exemption:

  The Indonesian Government has also reopened its Visa Exemption Services for tourism and governmental visit at the same entry points as those for the Visa on Arrival. Only the following nationalities are eligible for the Visa Exemption:

  Brunei Darussalam
  Cambodia
  Laos
  Malaysia
  Myanmar
  Philippines
  Singapore
  Thailand
  Vietnam
  The Visa Exemption is valid for a maximum of 30 days, and cannot get extended nor converted into another type of stay permit.

  Daar staat Nederland dus niet tussen. Jij hebt een andere ervaring begrijp ik?
  Groet,
  Nicole

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Nicole,

   dit is waarschijnlijk veranderd (of ik heb niet goed gelezen). Heel vreemd. Ik ga het direct aanpassen.

   Happy travels,
   Ties

 10. Gert-jan Timmer

  Goedemorgen,
  Ik begrijp dat je als Nederlander bij een gepland verblijf tot 30 dagen in Indonesië, geen visum meer nodig hebt. Kan ik dan bij aankomst direct door de douane, of moet ik ter plaatse toch nog een Visum Exemption aanvragen?
  En is een Visum Free hetzelfde als Visum Extension?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Gert-Jan,

   als je aankomt krijg je standaard een Visa Exemption. Deze is gratis en hoef je niks voor te doen. Als je langer wil blijven dan 30 dagen kun je bij de douanier een Visa on Arrival aanvragen/kopen. Deze krijg je dus alleen als je het zelf aanvraagt.

   Happy travels,
   Ties

 11. carola Frensch

  Hallo
  Wij vertrekken 17/10 naar Bali, komen daar aan rond 16.55u te Denpasar.
  Wij vertrekken terug op 16/11 rond 00.30u te Denpasar.
  Dit zijn toch 30 dagen?
  Alvast bedankt.

 12. Anton

  Hi,

  Ik vertrek half Oktober naar Bali en zou er tot half januari willen verblijven, +- 3 maanden dus. Hoe vraag ik hier best een visum voor aan? Ik zou dit liefst op voorhand willen regelen bij de ambassade hier in België. Of moet ik dan sowieso 1x een visa run naar bv. Kuala Lumpur regelen?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Anton,

   je kunt dan het beste een visum aanvragen via een visumbureau. Zij kunnen een langer visum voor je regelen.

   Happy travels,
   Ties

 13. sannebeuck

  Ik ga in september naar Indonesië om mijn minor te doen. Dus ik ga daar dan 3 dagen naar school tussendoor wil ik graag reizen in de vakantie etc. mag je in dit geval een VOA aanvragen? Als ik het goed heb mag je met een sociaal/business visum niet het land uit (single entry)

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Sanne,

   als je het land uit gaat en wil in wilt, zul je opnieuw een visum aan moeten vragen. Dat kan ook weer een VOA zijn. Als je dit één keer doet zullen ze daar niet zo streng in zijn. Let er wel op dat je het juiste visum aanvraagt. Als je gaat studeren, en dit ook aan geeft, ben je geen toerist en kom je niet in aanmerking voor een VOA. Dat is natuurlijk een keuze die je zelf moet maken, maar het is beter om het juiste visum aan te vragen om problemen te voorkomen.

   Happy travels,
   Ties

 14. Romy

  Hoi ik ga samen met een collega 2 weken voor werk naar indonesie, waarna we er nog een weekje vakantie aan vast plakken. Het is dus een gecombineerde werk/vakantie reis van minder dan 30 dagen. Heb ik dan toch een (werk)visum nodig?

  Groetjes Romy

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi,

   als je gaat werken (en dit ook kenbaar maakt) heb je inderdaad een werkvisum nodig.

   Happy travels,
   Ties

 15. Tineke

  Hoi
  Ik heb een tickets gekocht waarmee ik net 30 dagen in Indonesië zou zijn.
  23 juli aankomst en 21 augustus vertrek.
  Nu kreeg ik een bericht dat onze vlucht vervroegd is en komen we op 22 juli 23u05 aan ipv 23 juli 00u10. Hierdoor heb ik 1 dag overstay. Als ik vanachter in de rij ga staan en de douane passeer net na middernacht, krijg ik dan een stempel van 23 juli? Of toch eentje van 22 juli?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord.

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Tineke,

   om 0:01 uur begint de volgende dag dus krijg je een stempel voor die dag. Dat is uiteraard wel afhankelijk van de grillen van de douanebeambte.

   Happy travels,
   Ties

 16. Lucienne

  Hallo, mijn man en ik vertrekken 3 september 2022 naar Bali. We gaan langer dan 30 dagen en hebben dus een VOA nodig. We kezen dst we dit op Bali moeten aanvragen. Onze vraag is of dit ook migelijk is om dit al in Nederland te regelen. Lucienne

 17. Ed

  Dank je voor de informatie. Zit er max aan de keren dat je een visa kan krijgen, dus is er bijvoorbeeld een max aantal dagen dat je in Indonesia mag verblijven, bijvoorbeeld 180 dagen ( 6 x 30) of is dat niet het geval en mag je onbeperkt terug komen naar Indonesia als je maar het land eerst uitgaat? Dank je wel alvast

 18. Rick

  Hoi,
  Ik ben van plan om vanuit Oost-Timor over land naar Indonesië te reizen. Kan ik daar aan de grens een gratis visum krijgen of is het alleen mogelijk om naar Kupang te vliegen en via daar Indonesië binnen te komen (en evt een VOA te kopen)?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Rick,

   Voor zover ik weet kun je alleen een visum krijgen bij een van internationale luchthavens of aangewezen havens. Dit soort specifieke vragen zou ik bij een visumpartij stellen.

   Happy travels,
   Ties

 19. Suzanne

  Hoi, ik vlieg binnenkort naar Ambon en verblijf daar 3 weken. Ik maak een tussenstop van 1,5 uur op Jakarta. Krijg ik dan in Jakarta mijn gratis visumstempel? Niet in Ambon?

  En nog een tweede vraag: ik verblijf bij familie, krijg ik dan wel een gratis visum? Ik las op een andere site dat het alleen geldt als je toerist bent en slapen bij familie er dan buiten valt. Je zou je verblijfplaats aan moeten geven bij aankomst.

  Groet Suzanne

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Suzanne,

   je krijgt alleen een stempel als je de douane door gaat. Dat zal in Jakarta niet zo zijn (tenzij je het vliegveld verlaat), dus krijg je je stempel in Ambon.

   Wat betreft je visum. De vraag over bij familie blijven snap ik niet helemaal 🙂 Iedereen krijgt een gratis visum. Je krijgt altijd een 30-dagen visum bij aankomst. Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wil blijven zul je of een visum voor meer dagen moeten aanvragen (van tevoren!) of je visum moeten verlengen, maar dat is een hels karwei.

   Happy travels,
   Ties

 20. winet

  Hoi,
  Wij vliegen as donderdag op 13 februari naar Silangit bij Lake Toba. Krijg ik daar een visa exemption voor 30 dagen?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi,

   zolang het een internationaal vliegveld is krijg je een 30-dagen stempel.

   Happy travels,
   Ties

 21. Jim

  Hallo, hele mooie site met nuttige informatie. Ik heb ook een vraag, ik vlieg morgen vanaf msterdam naar Singapore en wil dan met de ferry naar Batam. Ik heb al een hotel geboekt (voor 4 nachten en daarna weer terug naar Singapore voor mijn vlucht naar de Filipijnen) maar nog geen ferry en zie dat ik daarvoor het beste de Harbour Bay als aankomsthaven kan nemen. Nu zie ik dat je deze haven niet noemt (en wel Batam Center en Sekupang) als havens waar je een gratis 30 day visum kan krijgen??? Concrete vraag…moet ik ipv eeb 39 day visum een VOA kopen of is het beter een andere aankomsthaven kiezen?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jim,

   als Harbour Bay er niet bij staat denk ik niet dat je daar een visum kunt krijgen. Dit kun je het beste even navragen bij een visumbureau. Overigens kun je een geen VOA kopen. Deze moet je aanvragen in een van de immigratiekantoren en de aanvraag duurt minimaal een week. Hou hier dus wel rekening mee.

   Happy travels,
   Ties

 22. Gaya

  Hoi! Ten eerste: super leuke en duidelijke website! Bedankt daarvoor. Maakt het voorbereiden van mijn reis een stuk makkelijker en ook heel leuk!

  Daarnaast mijn vraag: ik wil einde dit jaar ook graag naar Indonesië, en wil hoogstwaarschijnlijk 6 weken daar gaan reizen. In een van de onderstaande reacties wordt aangegeven dat je ook een goedkope retourvlucht kunt boeken naar Singapore/Kuala Lumpur om zo je retourvlucht te hebben,. Weten jullie of er een bepaalde tijd moet zitten tussen het verkrijgen van een nieuw visum van 30 dagen? (bijv. 1 of 2 nachten dat je dan in bijv. Singapore moet blijven). En krijg je dan weer een gratis 30 dagen visum of moet je dan alsnog een VOA regelen?

  Alvast bedankt voor jullie antwoord!
  Groetjes Gaya

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Gaya,

   Goed om te horen. Daar doen we ons best voor 🙂

   Wat betreft je ticket? Het maakt niet uit hoe lang je buiten Indonesië bent. Zo lang je de landgrens maar verlaat (bijv. Via Kuala Lumpur). Als je Indonesië dan weer binnen komt krijg je weer een 30 dagen visum. Je hoeft dan dus geen VOA aan te vragen.

   Happy travels,
   Ties

 23. VR

  Hoi!

  Mijn vriendin en ik zijn nu in Indonesië en ik heb een vraag over de VOA. Wij zitten hier 6 maanden en ik heb een visum voor 6 maanden maar mijn vriendin moet telkens het land uit en in om weer een nieuw VOA te krijgen. Krijgt ze deze ook als we een binnenlandse vlucht maken, bijvoorbeeld van Jakarta naar balans of echt alleen als we Indonesië verlaten en weer het land inkomen.

  Groet!
  VR

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Vic,

   je zal echt het land uit moeten om een visum run te kunnen doen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 24. Zita

  Hi,
  Wij zitten nu in Nepal en gaan voor een langere periode naar Indonesië (waarschijnlijk langer dan 2 maanden, maar we weten nog niet precies hoe lang) Nu weet ik ook nog niet of ik heen en weer moet vliegen naar Nederland na anderhalve maand vanwege de selectie voor geneeskunde… Dit krijg ik pas te horen als ik al in Indonesië ben. Hierdoor heb ik dus nog geen retourvlucht geboekt. Ook bestaat de kans dat ik in plaats van terug naar Nederland vlieg doorga naar bijvoorbeeld Cambodja. Kortom ik heb dus geen retourvlucht dus hebben jullie tips hoe ik dit kan oplossen? Kun je bijvoorbeeld een retourvlucht boeken en dan annuleren? Ik hoor het graag!
  Groetjes!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Zita,

   officieel heb je een retourvlucht nodig. Wij kunnen hierin helaas niet adviseren omdat het per douanebeambte verschillend is of ze het wel of niet vragen. Je kunt een ticket boeken en annuleren, maar dat is wel op eigen risico. Je kunt ook een goedkoop ticket boeken naar Kuala Lumpur of Singapore wat dient als uitreisticket.

   Nogmaals, het is verplicht dus door het niet te doen overtreed je de regels. Dat is op eigen risico 🙂

   Happy travels,
   Ties

 25. Lisanne

  Hoi,
  Als ik in Bali aankom, kan ik dan direct mijn VOA tot 60 dagen verlengen of moet je daar een aantal weken voor wachten?
  Mvg

 26. Ferdy Dumais

  Als ik dezelfde dag als stempel visum vertrek ben ik dan in 1 dag overstay ? Voorbeeld mijn stempel in pasport staat einde visum stempel 29 januari en ik vertrek 29 januari.
  Ben ik dan al in overstay ??

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ferdy,

   als je vertrekt op de datum die aangegeven staat op je visumstempel is het geen probleem.

   Happy travels,
   Ties

 27. Francis

  Mijn vader is al met pensioen en wilt graag 8 maanden naar Indonesië om naar familie te gaan. Bestaat er ook een visum voor 8 maanden?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Francis,

   voor zover wij weten bestaat die niet. Je kunt hiervoor beter contact opnemen met de ambassade.

   Happy travels,
   Ties

 28. Dewi

  Hallo. Weten jullie toevallig waar ik op Den Pasar vliegveld een voa kan halen? Ik vlieg namelijk al volgende week en heb dus alleen dat gratis standaard visum. Moet ik dit dan aangeven bij de douane of van te voren dat ergens regelen op het vliegveld?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Dewi,

   dat kan. Zodra je het vliegtuig uit bent moet je op zoek gaan naar de immigratie. Dit staat met borden aangegeven. Als je het niet kunt vinden vraag het dan aan een medewerker. Het is allemaal vrij simpel als je aan komt. Wijst zich vanzelf 🙂

   Happy travels,
   Ties

 29. Jolanda

  Hallo ik vlieg volgend jaar van 27-1 en mijn terug reis is 26-2. Dus op de 30e dag reis ik weer terug richting Nederland. Moet ik d@n ook een visum aanvragen?

  Gr Jolanda

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jolanda,

   het ligt er aan hoe die dagen vallen. Als de 27e jouw eerste dag in Indonesië is, dan is de 25e de 30e dag en zul je de 25e moeten vertrekken. Als je de 27e uit Nederland vertrekt ben je waarschijnlijk de 28e pas in Indonesië. Dan is de 28e je eerste da en de 26e de 30e dag. Als je de 28e aan komt in Indonesië is het geen probleem als je de 26e weer vertrekt.

   Happy travels,
   Ties

 30. Koen

  Goeiedag,
  Ik heb mijn ticket van Kuala Lumpur naar Silangit – Lake Toba (DTB) airport al geboekt, maar ik lees net dat je op specifieke airports moet aankomen voor je 30-dagen visum. Betekent dit dat ik dan sowieso voor een Visa on Arrival moet gaan? Dank voor jullie hulp! 🙂
  Groet,
  Koen

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Koen,

   de specifieke airports gelden alleen voor de Visa On Arrival (VOA). Deze kun je maar op een paar airports aanvragen. Het vrije, 40 dagen visum, kun je op elk internationaal vliegveld krijgen. Ook op Silangit:)
   Geen paniek dus. Fijn vakantie!

   Happy travels,
   Ties

 31. michelle

  Hi Azie Expert,

  Ik wil een VOA kopen als ik volgende maand op Bali aankom. Ik wil mijn visa namelijk met 30 dagen verlengen aangezien ik 6 weken op Bali blijf. Ik lees op de website hierboven het volgende:

  Een Visa On Arrival kun je in principe bij elke luchthaven kopen. Zorg dat je het volgende hebt:
  – een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
  – een ticket waaruit blijkt dat je Indonesië verlaat; hebben jullie hier meer details over: hoeveel dagen na aankomst moet het ticket zijn etc??
  US$35 per visum.

  Bedankt!

  Groetjes Michelle

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Michelle,

   Als je een VOA aanvraagt voor 60 dagen (dus een verlenging van 30 bovenop de standaard 30 dagen) dan moet het uitreisticket binnen deze 60 dagen vallen.
   Dat lijkt me geen probleem als ik je verhaal hier boven lees.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 32. Wiwik

  Hallo, ik ga visum voor 60 dagen aanvragen bij de ambassade in Den Haag. De visum moet ik natuurlijk regelen voor mijn vertrek maar vanaf wanneer gaat de eerste dag in? Is het vanaf het moment dat ik in Indonesia aankom? ik bedoel hiermee. De stempel van de douane in Indonesië is de eerste dag? alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Wiwik,

   Je visum gaat in om het moment dat je het land binnen komt en een stempel krijgt in je paspoort.
   Let op. Wij zijn GEEN visum organisatie of ambassade. Eventuele gevolgen van deze antwoorden zijn dan ook voor eigen risico.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 33. Wuyts Ludwig

  Mijn vrouw en ik gaan in november vanuit Singapore een 3-weekse cruise maken langsheen de “gordel van Smaragd” en de eerste plaats waar we aan land zullen gaan is Semarang ( daarna volgen o.m. Bali , Komodo , Lombok en Surabaya ).
  Kunnen wij in Semarang een gratis 30-dagen-visum (“Visa Free Entry”) krijgen want Semarang wordt door u niet vernoemd als haven waar je met de boot voor het eerst Indonesië binnenkomt ?
  Zo ja , hoe gebeurt dat dan ?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Ludwig,

   Wij zijn geen visum organisatie. Voor vragen over je eigen visum aanvraag verwijzen wij door naar de Ambassade of een visum organisatie die de aanvraag uit handen neemt.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 34. Ivo

  Hoi!
  Ik ben van plan 60 dagen in Indonesië te verblijven, als ik het goed begrijp is het toch het slimst om visa on arrival te kopen en die dan meteen te verlengen met 30 dagen? Het enige probleem waar ik mee zit is dat ik het uitvlieg ticket niet van plan ben om meteen te kopen (omdat ik een retourtje Singapore heb met verschillende begin en eindpunt in Indonesië) maar gaande weg nog wil beslissen vanaf waar en wanneer precies. Denken jullie dat het wel mogelijk is om zonder terug ticket toch een visum aan te vragen?
  Groetjes Ivo

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ivo,

   dit is een van de lastigste vragen wat betreft het visum 🙂

   Ten eerste; het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Het schijnt dat luchtvaartmaatschappijen je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt. En dat willen ze voorkomen.

   Ten tweede: een retourticket is verplicht dus in theorie zouden ze je toegang tot het land kunnen weigeren. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurd is klein. Wij zijn meerdere keren in Indonesië geweest zonder retourticket en dat was geen probleem.

   Het niet kunnen overhandigen van een retourticket is natuurlijk op eigen risico. Hier kan ik je niet in adviseren. Soms wordt het gecontroleerd, soms niet. Het ligt er maar net aan wie er bij het douanepoortje staat.

   Groeten,
   Ties

 35. Lieke giezen

  Hallo! Ik zit in Vietnam tot eind mei en wil daarna graag door naar Indonesië. Ik probeer er achter te komen of ik in Hanoi een visa kan aanvragen voor 60 dagen voor Indonesië alleen is dat nergens te vinden. Kan je mij hier bij helpen? Groetjes Lieke

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Lieke,

   Wij zijn geen visum bureau. Misschien dat een visum bureau in nederland je kan helpen. Vaak kan je deze online aanvragen.
   Neem eens contact op met e-visums.nl.

   Groeten,
   Sjoerd

 36. Lis

  Goedendag,
  Als je een visum run doet, is er dan ook een minimaal aantal dagen of uren dat je weg moet blijven of kan ik ook een retourtje Bali- kuala lumpur boeken?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Lis,

   Een visum run is niet een officiële manier om je visum te verlengen of verkrijgen. Het is dus niet gebonden aan regels.
   Het kan zijn dat de douane bij aankomst vindt dat je te kort bent weg geweest maar volgens mij zijn daar geen standaard regels voor.

   Veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 37. Vincent

  Hallo,

  Ik heb zowel de Franse als de Nederlandse nationaliteit maar omdat ik mijn nederlandse paspoort kwijt ben geraakt gebruikt ik mijn franse.
  Krijg ik hiermee ook een gratis 30dagen visum?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Vincent,

   Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je een account aanmaken. Daar kan je tevens je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.

   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU