Tips voor duiken op Raja Ampat

Raja Ampat in Indonesië is een van de beste duiklocaties ter wereld. Zodra je je hoofd onder het wateroppervlakte steekt in Raja Ampat, kom je in een nieuwe wereld terecht. Elke duikplek heeft weer een andere charme. Bij de ene plek kun je grote dieren als mantaroggen of haaien zien, bij de ander juist weer meer macro-dieren of prachtig koraal. Iedereen die op een unieke locatie wil duiken, zou een keer moeten duiken in Raja Ampat.

7 tips voor duiken in Raja Ampat

Duiken in Raja Ampat is wat minder toegankelijk dan bijvoorbeeld Sulawesi of de eilanden van Thailand, met het is elke seconde van de reis waard. Boven water is Raja Ampat een prachtig paradijs en onder water behoort het tot de mooiste plekken op deze aardbol. Onder water zijn ruim 500 soorten koraal gevonden. Voor de fact-checkers onder ons; dat is 64% van alle koraalsoorten in de wereld.

Met de meeste duikscholen kun je de bekendste duikplekken bezoeken. Daarnaast kun je in overleg met je duikschool eventueel een avontuurlijke duik maken op een nog niet bekende plek.

Als je wilt gaan duiken in Raja Ampat, check dan deze tips!

#1 Dit zijn de beste duikplekken

Er zijn natuurlijk veel plekken die een bezoek waard zijn. Denk aan Gam, Kri en het bekende Piaynemo. Op Waigeo vind je bovendien de grootste stad en toegangspoort tot de regio, Waisai. De andere is Folley op Misool.

De eilanden Kri en Gam zijn de bekendste duiklocaties. Kri is een uitstekende uitvalsbasis om te duiken en andere activiteiten te doen. Het eiland ligt niet heel ver van Waisai af en dicht bij heel veel mooie duiklocaties. Gam is het eiland naast Kri. Hier vind je de meeste duikplekken.

Tipje van de sluier: ze zijn allemaal geweldig!

Duiken in Raja Ampa

#2 Kun je als beginner duiken in Raja Ampat?

Als je als beginnende duiker aan andere duikers vertelt dat je naar Raja Ampat gaat om daar te duiken zeggen ze misschien: “Je kunt hier niet duiken als beginner, de stromingen zijn te sterk”.

Maar de mensen die beweren dat je hier niet kan duiken als beginner, hebben het mis. We beschouwen een beginnende duiker hier als iemand met minder dan 50 duiken of met alleen een ‘Open water certificaat’.

Uit eigen ervaring als beginnende duikers raden we je het volgende aan (het meeste geldt eigenlijk ook voor ervaren duikers).

Verstand

Gebruik je gezonde boerenverstand. Doe niks waar je je niet comfortabel bij voelt en als je de boel niet vertrouwt: niet doen. Lees online reviews van de duikscholen waar je geïnteresseerd in bent.

Ken jezelf

Schaam je nergens voor en geef aan dat je onervaren bent. Vraag wat ze doen om daar rekening mee te houden. De duikschool kan je bijvoorbeeld bij de eerste paar duiken naar een wat minder technische duiklocatie nemen.

Hou rekening met stromingen

De stromingen kunnen sterk zijn. Blijf dicht bij je buddy en bij je begeleider zodat deze kunnen ingrijpen zodra het nodig is.

Kies mogelijk voor materiaal

Als je zelf goed materiaal hebt, neem het mee. Omdat Raja Ampat zo afgelegen ligt, wil het wel eens zijn dat jouw maat wetsuit, BCD of vinnen niet meer beschikbaar zijn.

Bereid je voor

Laat je niet onnodig tegenhouden of gek maken door verhalen van anderen, maar neem de juiste stappen om te zorgen dat je onder goede begeleiding gaat duiken. Bereid je goed voor en maak verstandige keuzes, dan kun je veilig genieten van het prachtige duiken in Raja Ampat.

Duiken in Raja Ampat
Raja Ampat is een geweldige plek om te duiken

#3 Zoek een goede duikschool

Zoek een professionele en gecertificeerde duikschool uit met Engelssprekende eigenaren en gecertificeerde gidsen. Er zitten hier genoeg duikscholen en de meeste bieden allemaal goede lessen, maar een beetje onderzoek kan geen kwaad.

Uit eigen ervaring kunnen we Soul Scuba Divers op het Kri eiland aanraden. Soul Scuba Divers heeft Westerse eigenaren en bevindt zich op een strategische plek, omdat er veel goede duiklocaties in de buurt zijn, dus dat is ook nog eens handig.

Vraag en controleer wat voor soort (en merk) duikmateriaal de duikschool heeft, en in welke staat het materiaal zich bevindt (BCD’s, wetsuits, duikflessen, boot).

100% zuurstof

Vraag aan je duikschool of ze 100% zuurstof hebben voor noodgevallen. Dit is niet ideaal, maar in ieder geval iets. De dichtstbijzijnde decompressiekamer ligt in Waisai, maar aan de kwaliteit en betrouwbaarheid daarvan wordt getwijfeld.

Zorg gewoon dat je ruim binnen je decompressietijd blijft en comfortabel binnen de marges van je zuurstofniveau. Verzeker jezelf voor duiken en indien mogelijk inclusief nood-evacuatie. Dit zit niet in een standaard reisverzekering

#4 Zorg dat je fit genoeg bent om te duiken in Raja Ampat

Zorg dat je fit genoeg bent om te duiken. Ga ook niet duiken met verstopte holtes. Het is het niet waard. Als er op Raja Ampat tijdens het duiken iets gebeurt met je, kun je niet zo maar naar het ziekenhuis.

Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt in Waisai, maar dit is meer een eerstehulppost. Daarnaast is er een ziekenhuis in Sorong, maar verwacht niet dat ze hier dezelfde kennis, apparatuur en standaarden hebben die we gewend zijn in Nederland en België.

Duiken

Duiken in Raja Ampat
De onderwater-wereld is prachtig

#5 Kun je ook goed snorkelen in Raja Ampat?

Je kunt in Raja Ampat zeker goed snorkelen. Sterker nog, wij zijn niet veel mooiere plekken op aarde tegengekomen om te snorkelen. Bij het eiland Kri en Misool kun je vanuit je accommodatie meteen het water in om te snorkelen met schildpadden, haaien, roggen et cetera.

Op veel andere eilanden is dit ook zo. Vraag aan de lokale mensen waar de beste snorkelplekken zijn en controleer altijd goed op stromingen (sterkte, richting, eb en vloed) voordat je gaat.

#6 Beste tijd om te duiken

De beste tijd om hier te duiken (en snorkelen) is van half oktober tot en met half december, als de zee het kalmst is.

Drone Snorkelen

#7 Kosten om te duiken en snorkelen

Snorkelen is uiteraard goedkoper dan duiken. Sterker nog, snorkelen kan volledig gratis als je vanaf je accommodatie een mooi rif voor de deur hebt (wat waarschijnlijk zo is). Een snorkeltocht met een bootje (inclusief gids) kost je meestal rond de 150.000 IDR pp.

De kosten voor duiken is afhankelijk van (1) de hoeveelheid duiken die je afneemt, en (2) of je eigen duikspullen meeneemt. Een losse duik kost ongeveer €50 per persoon.

Een dag duiken (uitgaande van 3 duiken) kost iets minder namelijk rond de 1.700.000 IDR (zonder eigen materiaal) of 1.400.000 IDR (met eigen materiaal). Eten en drinken tussen de duiken door zijn inbegrepen in de prijs als je een volle dag gaat duiken.

TIP ♥ – wissel je duik-dagen af met snorkel-dagen. Wel waarschuwen we je dat je waarschijnlijk meer wil gaan duiken dan dat je vooraf gepland had dus hou daar rekening mee in je budget.

    Meer lezen over Tips voor duiken op Raja Ampat?

1 gedachte over “Tips voor duiken op Raja Ampat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven