Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste Reistijd Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 10 januari, 2024

Of je nu een week naar Bali gaat of een jaar alle eilanden wil bezoeken, als je naar Indonesië gaat heb je het liefste mooi weer. Het is een gigantisch land dus helaas is het weer nog niet zo makkelijk te voorspellen, het verschilt ook per regio. De beste reistijd voor Indonesië zijn de maanden april tot en met oktober. Op deze pagina vertellen we je alles over de beste reistijd voor Indonesië per eiland.

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Indonesië strekt zich ongeveer 4.000 kilometer uit en telt 17.508 eilanden waardoor sommige eilanden een ander klimaat hebben dan anderen. In Indonesië heb je het gehele jaar een gemiddelde temperatuur van zo’n 30°C dus koud zal het nooit worden.

Het piekseizoen zijn de maanden juli en augustus. Het regenseizoen begint rond oktober/november en duurt tot en met april.

TIP ♥ – de beste reistijd voor Indonesië zijn de maanden april tot en met oktober. Het regenseizoen loopt van november tot en met maart.

Als je alles wil weten over de beste reistijd voor Indonesië lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

De seizoenen in Indonesië

Indonesië is een gigantisch land. Als het in Bali mooi weer is, kan het in Sumatra ongekend hard regenen en andersom. Toch zijn er wel seizoenen te onderscheiden in Indonesië. Wij hebben de belangrijkste op een rij gezet.

Hoogseizoen

de beste reistijd voor Indonesië

April t/m oktober

Deze maanden vormen de beste reistijd voor Indonesië. Piekmaanden zijn juli en augustus. Er valt de minste regen, op Papua na, en temperaturen zijn goed. Dit resulteert echter wel in flinke drukte en verhoogde prijzen.

Tussenseizoen

Java

Maart en september

Er is niet echt een tussenseizoen in Indonesië. De maanden maart en september liggen net na en voor het hoogseizoen dus je hebt vaak goed weer en lage prijzen. Dit is echter niet overal in het land zo.

Laagseizoen

Regenseizoen Indonesië

November t/m maart

Tussen november en met maart valt er meer regen. Voor Papua is dit echter juist de beste tijd omdat er minder regen valt. Reizen is goedkoper en makkelijker. Bijkomend voordeel, de natuur is prachtig groen!

beste reistijd voor Indonesië

Beste reistijd voor Indonesië per maand

Het weer in Indonesië is nooit precies te voorspellen. Zeker gezien de veranderingen in het klimaat de laatste jaren. Het kan in het regenseizoen droog zijn en in het droge seizoen regenen. Het kan per maand verschillen.

Om je een beter beeld te geven over de beste reistijd voor Indonesië, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

In tegenstelling tot veel ander landen in Azië is januari geen hele gunstige maand om hier te reizen. Niet gek aangezien november tot en met april het regenseizoen vormt. In januari heb je regen in heel Indonesië.

Dat betekent niet dat er geen on is. Die is er wel, maar je zal wat meer last hebben van regen. In het noorden van het land heb je in januari de meeste kans op zon.

– 29°C
– 415 mm regen

Weer in februari

Alhoewel het regenseizoen tot en met april duurt begint de zon in februari terug te komen in het noorden van Sumatra, waar de regenval het laagst is in deze maand. De rest van Indonesië blijft echter last hebben van regen.

Naarmate je naar het einde van de maand gaat neemt de regen af. De temperaturen liggen nog steeds rond de 30°C.

– 29°C
– 320 mm regen

Weer in maart

Maart is een prima maand om te reizen. Je gaat richting het droge seizoen, dus met een beetje geluk heb je veel droge dagen. Het blijft ‘officieel’ regenseizoen dus je kunt nog steeds veel regen verwachten.

Voordeel is dat vliegtickets en prijzen voor tours en accommodatie een stuk lager zijn.

– 30°C
– 210 mm regen

Weer in april

De laatste maand van het regenseizoen, hoewel dat nooit te voorspellen is. Zeker niet in zo’n groot land als Indonesië. In april keert de zon terug in het grootste deel van Indonesië, terwijl Sumatra weer iets meer regen heeft.

Hou er rekening mee dat het ‘toeristenseizoen’ ook weer op gang begint te komen in april.

– 31°C
– 115 mm regen

Weer in mei

Mei is het begin van de beste reistijd voor Indonesië. Wij waren in mei in Indonesië en hebben maar 1 dag regen gehad. Daarnaast is het nog niet zo druk omdat je voor de internationale vakanties zit. Voor eilanden als Bali en Lombok is dit de beste maand van het jaar.

Zeker voor strandgangers. Het land blijft overal warm en droog, hoewel in sommige gebieden af en toe wat regen valt. Dit is een goed moment om orang-oetans te spotten.

– 31°C
– 85 mm regen

Weer in juni

Het begin van juni is misschien wel de beste tijd om naar Indonesië te reizen. Je zit net voor de dure schoolvakanties en je bent bijna altijd verzekerd van mooi weer. Het landschap is op z’n mooist, net na het regenseizoen (evenals in mei).

Daarnaast heb je vaak blauwe luchten en tropische temperaturen van boven de 30°C.

– 31°C
– 60 mm regen

Weer in juli

Juli is het hoogseizoen en in heel Indonesië is het warm en droog. Door de internationale schoolvakanties is het ook de drukste maand van het jaar waarbij accommodatie vaak ver van tevoren volgeboekt zijn en de populaire stranden liggen vol met reizigers.

Qua weer is het de beste maand van het jaar.

– 31°C
– 40 mm regen

Seram in de Molukken

Seram, op de Molukken

Weer in augustus

Augustus behoort ook tot de beste reistijd voor Indonesië. Deze maand is vergelijkbaar met juli. Zowel qua weer als qua drukte en prijzen. Het is nog steeds hoogseizoen en in augustus komen er nog meer bezoekers dan in juli.

Hou er dus rekening mee dat het druk is.

– 3°C
– 45 mm regen

Weer in september

September is samen met april en mei een hele goede maand om te reizen in Indonesië. Je hebt namelijk nagenoeg hetzelfde weer als in  augustus (en dat is goed!), maar niet de drukte en de hoge prijzen.

Schoolvakanties zijn voorbij dus het is een stuk minder druk.

– 31°C
– 35 mm regen

Weer in oktober

Oktober is eigenlijk de laatste maand van het jaar om nog te genieten van het mooie weer. Dit is de ‘grens’ voor de beste reistijd voor Indonesië. Hoewel dat lastig te voorspellen is. Aan het einde van de maand komt het regenseizoen op gang.

Het is nog steeds warm en zonnig, maar in sommige gebieden kan het vaker regenen. Voor Sumatra is die een van de natste maanden van het jaar.

– 31°C
– 70 mm regen

Weer in november

Het regenseizoen is weer in volle gang en je hebt kans op veel regen in heel Indonesië. Gek genoeg kan je in Bali en het noorden van Sulawesi nog redelijk wat zon hebben. Temperaturen liggen nog steeds rond de 30°C in de meeste gebieden, dus het is niet koud.

De regen is alleen wat minder prettig.

– 31°C
– 95 mm regen

Weer in december

In december is de kans op regen groot in heel Indonesië. Daarnaast is het vrij prijzig omdat kerst en Oud&Nieuw in deze maand vallen. Boek daarom ruim van tevoren. Dit is, ondanks de goede temperatuur, niet per se de beste reistijd voor Indonesië.

– 30°C
– 165 mm regen

SumbaTies op Sumba

De beste reistijd voor Indonesië per regio

Over het algemeen is de beste reistijd voor Indonesië tussen mei en september, wanneer de dagen droog en zonnig zijn. Het land is echter zo groot dat het weer per eiland/regio behoorlijk kan verschillen.

Zeker Sumatra heeft een heel ander klimaat dan de overige eilanden in Indonesië. We hebben daarom een overzicht gemaakt met de beste reistijd per regio.

Beste reistijd voor Java

De beste tijd om Java te bezoeken is van mei tot en met september, het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met april. In het regenseizoen is de temperatuur wat lager, maar is het ook vaak bewolkt.

Het regent vaak alleen in de ochtend en de avond, hooguit een uurtje. De drukste maanden zijn juli en augustus. Dan gaan ook de prijzen omhoog.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Java
Beste reistijd Java

Beste reistijd Sulawesi

Sulawesi heeft een bijzondere vorm en is vrij groot. Daarom verschilt het weer in het zuiden van dat in het noorden. Het regenseizoen in het zuiden loopt van oktober tot en met maart, terwijl in het noorden de meeste regen valt tussen juni en juli.

Het droge seizoen is van april tot en met oktober. Het noorden kun je het beste van augustus tot en met oktober bezoeken, het zuiden van juni tot en met oktober. De temperatuur varieert dan van 35 °C aan de kust tot 25 °C in de bergen.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina voor Sulawesi
Beste reistijd Sulawesi

Beste reistijd Bali (+ Gili’s)

De beste tijd om Bali te bezoeken hangt voornamelijk af van het weer en het hoog- en laagseizoen. Dit heeft namelijk invloed op de prijs voor accommodatie, tours en vervoer. Het hoogseizoen is tijdens de maanden juli en augustus, tijdens paasvakantie en kerst en nieuwjaar. Grofweg de maanden december en januari.

Het is dan het drukste in Bali en de prijzen het hoogst. Om veel redenen is het echter beter om in april, mei, juni, september en oktober naar Bali te komen. Dat is net voor en net na het hoogseizoen.

Het is nog steeds droog seizoen, het is iets minder vochtig, en prijzen voor accommodatie, tours en vervoer kunnen 30-50% goedkoper zijn dan tijdens het hoogseizoen.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over de beste reistijd van Bali
Gili Trawangan

Beste reistijd Lombok

Op het eiland heerst een overwegend tropisch klimaat. Dit betekent dat het in het algemeen erg warm en vochtig is. Het kan eigenlijk het hele jaar door flink regenen op het eiland. De minste regen valt echter in de periode van juni tot en met oktober.

De maanden december tot en met maart zijn juist de natste van het jaar.

De gemiddelde temperatuur op Lombok is het hele jaar door vrij constant. Overdag liggen de temperaturen vaak tussen de 25 en 30 graden Celsius. Hierdoor kun je eigenlijk het hele jaar door prima op Lombok terecht voor een fijne vakantie.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina voor Lombok
beste reistijd Lombok

Beste reistijd Sumatra

De beste tijd om Sumatra te bezoeken, is tijdens het droogseizoen dat loopt van mei tot en met september. De temperatuur is altijd rond de 30°C. Omdat het een heuvelachtig eiland is, is het in het binnenland altijd wat cooler. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met maart. Je kunt dan nog steeds reizen, maar het gaat allemaal wat langzamer.

De beste maanden om Sumatra te bezoeken zijn juni en juli.

LET OP – voor het grootste deel van het eiland zijn mei tot september de beste maanden en oktober tot en met maart de natte maanden. In Noord-Sumatra is dit patroon echter omgekeerd!

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina voor Sumatra
beste reistijd Sumatra

Regenseizoen Indonesië

Zoals hierboven staat valt de meeste regen tussen november en maart/april. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode.

Alleen op Sumatra en Kalimantan (Borneo) is de neerslag over het gehele jaar vrij gelijkmatig verdeeld. Hou je niet van regen en ben je niet van plan een poncho te dragen kan je het beste tussen mei en september naar Indonesië komen.

Het regenseizoen loopt van november tot april. Het aantal dagen met regen neemt dan toe en ook de intensiteit van de regenbuien wordt hoger. Hierdoor is er aan het einde van een moessonperiode een hoge luchtvochtigheid waardoor het wat klam en benauwd aan kan voelen.

Hoewel het bijna overal rond de 30°C is zijn er per regio wel wat verschillen qua maanden waarin het regent.

TIP ♥ – hou er tijdens het regenseizoen ook rekening mee dat sommige eilanden minder goed bereikbaar zijn. Als het veel regent is de zee wat wilder waardoor sommige boten niet varen.

Beste reistijd IndonesieZelfs in de regen is het mooi

Droogseizoen Indonesië

Door het tropische klimaat in Indonesië is het het hele jaar zo’n 30°C. In de zomer, of het droge seizoen, kunnen deze temperaturen iets oplopen. Het droge seizoen klinkt voor vele als dé beste reistijd voor Indonesië; het grootste nadeel is echter dat tijdens het droge seizoen een groot deel van het landschap droog en kaal is.

Het droge seizoen loopt ruwweg van mei tot en met september/oktober. Dit is ook de beste reistijd voor Indonesië.

Verwacht dan dus geen groene rijstvelden of grote watervallen. Voor wie wil luieren aan het strand en niet de jungle in wil of rijstvelden wilt bezoeken is de droge periode echter prima.

Ben je tijdens het droge seizoen in Indonesië en zoek je wat verkoeling? Trek dan richting de hoger gelegen gebieden in Indonesië. Er is zelfs eeuwige sneeuw te vinden op de hoogste bergtoppen van Papoea.

TIP ♥ – wil je weten hoe het weer nu is? Check Weeronline.nl

Meer lezen over Indonesië?

0 comments

 1. Floris

  Fijn artikel, bedankt!

 2. Matthias-roos@hotmail.com

  Beste Azië expert,

  2dagen in Bali nu… al 2dagen volop regen (zo goed als non stop) als we de weerapplicaties moeten geloven is dit de voorspelling voor de komende 2weken. Kan dit in Juni/Juli?

  Groetjes

  Matthias

 3. Fokje Schipper

  Beste azie expert,

  Ik wil graag binnenkort 2 maanden naar Indonesie en gaan rond trekken. Ik vlieg vanaf Curacao en vraag mij af via welke maatschappij ik het beste kan boeken. Tevens hebben tips waar te starten?

  1. Sjoerd

   Hoi Fokje,

   Dat ligt een beetje aan waar je zelf de voorkeur aan geeft. Vlieg je liever zo snel mogelijk of zo goedkoop mogelijk? In het eerste geval kan je het beste bij KLM boeken, hoewel het vliegen vanaf Curacao altijd lang zal duren. In het tweede geval maakt het niet zoveel uit. Chinese maatschappijen vliegen goedkoop op Indonesië maar hebben wel eens geen entertainment aan boord. Dan zijn het lange vluchten.

   Waar te starten. Moeilijke vraag 🙂 Wat wil je zien? Persoonlijk zou ik alleen vliegen op Jakarta of Bali vanwege de prijs. Daarna door naar Bali/Lombok (2 weken), Lombok/Flores(2 weken) en Sulawesi (4 weken). Heb je tijd over zou ik west papoea (waanzinnig mooi duiken in Raja Ampat) of Kalimantan aanraden.

   Alvast heel veel plezier.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 4. sarah

  Hallo,

  Ik ben al twee keer op bali geweest en een keer op java. Welk eiland (of combi) zouden jullie aanraden om twee weken naartoe te gaan. Ik ga samen met mijn zoon van 13 jaar. We houden van cultuur natuur en ook wel wat luxe en strand….

  dank voor je antwoord alvast!
  Sarah

  1. Sjoerd

   Hoi Sarah,

   Ik denk dat Sulawesi of Lombok mooie eilanden zijn voor jullie. Lombok is misschien wat makkelijker aangezien jullie maar twee weken de tijd hebben.

   Groeten,
   Sjoerd

 5. Gerard

  Hallo .ik heb een vraag,wij hebben allebei reuma dus veel vochtigheid is niet goed voor ons.welke maand is voor ons het beste om naar Bali te Gaan.

  1. Sjoerd

   Beste Gerard,

   Helaas kunnen wij mensen niet op medische basis van advies voorzien.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Ad

  goede dag,
  wij hebben voornemens om in februari 2018 naar bali te gaan. wat moet ik mij voorstellen bij het regenseizoen, alleen harde buien of dagenlang regen.

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Ad,

   regenseizoen betekent dat je regen kunt verwachten. Het regent niet de hele dag. Vaak heb je een flinke stortbui in de ochtend of late middag. De rest van de dag is het prima weer, hier en daar wellicht wat bewolkt. Helaas laat het weer in Azië zich niet zo makkelijk voorspellen 🙂

   Groeten,
   Ties

 7. Luc Smet

  Hallo,
  Ik plan een rondreis in Indonesië in de zomer van 2018 (juli-augustus).
  Ik vind heel wat info over de gemiddelde temperatuur maar in maak mij wat zorgen over de luchtvochtigheid.
  Dertig graden is best te doen. Gecombineerd met een hoge vochtigheid – waarbij je constant loopt te zweten – wordt het moeilijker om dragen.
  Kan u mij informatie bezorgen over wat ik mij moet voorstellen op dat gebied?
  Hartelijk dank bij voorbaat.

  Met vriendelijke groeten,

  Luc Smet

  1. Sjoerd

   Hoi Luc,

   Dit is voor iedereen anders vrees ik. De één vind het niet te doen de ander heeft er totaal geen last van.
   Hou er rekening mee dat de luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur omhoog stuwt. Dit kan het soms onaangenaam maken, zeker rond het middag uur.

   Persoonlijk vond ik het prima te doen maar nogmaals, dit is voor iedereen anders.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU