Tips voor een bezoek aan het Krugerpark

Het Kruger National Park is de bekendste trekpleister van Zuid-Afrika en misschien wel het bekendste nationale park van Afrika. Het park is zo groot en er is zo veel informatie dat het soms wat onoverzichtelijk is wat je nu wel of niet moet doen. Wij konden ook weinig specifieke informatie vinden. Daarom delen we in deze blog onze tips voor het Krugerpark.

  1. Focus je op een deel van het park
  2. Zelf rijden of safari
  3. Hoe lang heb je hier nodig?
  4. Heb geduld
  5. Hoe je aan de regels
  6. Kom lekker vroeg
  7. Overnachten IN het park
  8. Overnachten BUITEN het park
  9. Hoe kom je bij het Krugerpark
  10. Goede lunch/eet plekken in het park
  11. Neem je verrekijker mee
  12. Huur een goede auto!
  13. Denk aan Malaria

First things first

Hou er rekening mee dat je entree moet betalen voor het Krugerpark. Dat is op dit moment R440 per persoon (R220 per kind), per dag. Actuele prijzen kun je hier checken. Tickets hoef je niet van tevoren online te boeken. Dit kan ook bij een van de ingangen van het park. Als je tickets online boekt, scheelt dat wel wachttijd bij de entree.

Bekijk hier onze info over het Krugerpark met tips over zelf rijden vs. safari’s, ervaringen, de dieren, beste reistijd en meer

KrugerparkDieren spotten in het Krugerpark

#1 Focus op één deel van het park

Het Kruger National Park is ongeveer de helft zo groot als Nederland dus je rijdt hier niet zo maar even door heen. Een van de beste tips voor het Krugerpark is dan ook om een deel te deel van het park kiezen. Er zitten niet alleen grote verschillen in het landschap, maar ook qua planten en dieren.

De meest bezochte regio is het zuiden van het Kurgerpark

Het zuiden is het drukst. Hier vind je de meeste begroeiing en daarom ook de meeste dieren. In het noorden is het droger en heter waardoor dieren minder makkelijk kunnen overleven.

Zuid Kurgerpark | goedkoper, toeristisch, makkelijke self-drive

Het zuiden van het Krugerpark, rondom Numbi Gate, Skukuza, Lower Sabie en Crocodile Bridge, is veruit het populairste deel. Dit komt met name door de lagere prijzen en de goede bereikbaarheid. Dit deel is makkelijk te bereiken vanuit Hazyview of Graskop (Panoramaroute).

Centraal Krugerpark | Moeilijker te bereiken, beter zicht, minder toeristisch maar dicht begroeid

Als je een rustige en mooie route wil rijden met prachtige uitzichten, moet je naar het centrale deel van het Krugerpark gaan. Het is hier tevens een stuk rustiger dan in het zuidelijke deel van het park.

Noord Krugerpark | Weinig grotere dieren, stil en rustig, veel vogels

De noordelijke regio’s van Kruger worden alleen door hele fanatieke reizigers bezocht. Het is veel minder makkelijk te bereiken. Je moet minimaal een dag rijden van Johannesburg om hier bij een gate te komen.

TIP ♥ – op deze pagina delen we meer info over de regio’s van het park

Het zuiden is het deel tussen Skuza en Malelane

#2 Zelf rijden of een safari boeken?

Een van de meest gestelde vragen over het Krugerpark is of je zelf moet rijden of een safari moet boeken. Die vraag is lastig te beantwoorden omdat het voor iedereen anders is en het heeft beide voor- en nadelen.

Eigenlijk is een combinatie van de twee opties de beste keuze.

Zelf rijden geeft je alle vrijheid die je wil in een park. Het is een bijzondere ervaring om vanuit je eigen auto de verschillende dieren te spotten. Daarnaast kun je je eigen route bepalen. Echter, als je zelf rijdt, is het lastig om álle dieren te spotten.

Wij spotten in onze eigen auto olifanten, giraffen, duizenden antilopen en zebra’s, nijlpaarden, neushoorns etc. De leeuwen en luipaarden laten zich echter niet zo makkelijk zien. Het voordeel van een gids is dat hij/zij je de moeilijk te spotten dieren kan laten zien omdat alle gidsen contact hebben met elkaar.

KrugerparkBij een safari heb je wel meer tijd om foto’s te maken

Een gids kan je meer laten zien

Deze jongens zijn zonder gids heel moeilijk te zien

#3 Hoe lang heb je nodig in het Krugerpark

Ook dat is een beetje persoonlijk. Wij zijn hier 2,5 geweest en voor ons was dat meer dan genoeg. De eerste dag kun je dan zelf door het park rijden en de tweede dag kun je een safari boeken. Zo heb je best of both worlds.

2 tot 3 dagen is genoeg voor het Krugerpark

Het Krugerpark is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van het land, maar – en dit klinkt heel verwend – als je 2 dagen wilde dieren hebt gezien is dat voor de meeste genoeg. Je kunt hier makkelijk een week blijven, maar in twee dagen kun je in ieder geval de Big 5 spotten.

#4 Heb geduld!

Een van de beste tips voor het Krugerpark is: heb geduld! Dit is geen dierentuin waar de dieren achter een hek zitten die je op elk moment van de dag kunt zien. Het kan zijn dat olifanten verstopt zitten of luipaarden ergens verstopt zitten in een boom.

Het blijven wilde dieren dus 100% zekerheid dat je de Big 5 spot heb je nooit.

Je kunt de meeste dieren gewoon zien, maar wees geduldig. Soms duurt het even voordat je een olifant of neushoorn ziet!

Deze grote vrienden zie je snel genoeg

Tips voor het KrugerparkAntilopen en zebra’s spot je overal!

#5 Houd je aan de regels

Een van de belangrijkste tips voor het Krugerpark is dat je je aan de regels moet houden. Dat klinkt heel simpel, maar voor een hoop bezoekers valt dit nog niet mee. De belangrijkste regel is dat je niet uit je auto mag stappen en toch zagen we mensen buiten hun auto. Niet heel slim met wilde leeuwen en luipaarden in de buurt.

De belangrijkste regels zijn:

  • Je mag je auto NOOIT verlaten. Dit is alleen toegestaan in de Rest Camps of speciaal aangewezen (picnic) plekken;
  • Geen deel van het lichaam mag uit het raam steken;
  • De maximale toegestane snelheid is 50 km/h op asfalt en 40 km/h op onverharde wegen;
  • Je mag nooit buiten de aangewezen wegen rijden;
  • Je mag de dieren niet voeren;
  • Hou je stil. Niet alleen qua praten, maar zeker qua muziek;
  • Er mogen geen huisdieren mee in het park;
  • Motoren, fietsen of quads zijn niet toegestaan (mensen vragen het blijkbaar)

#6 Kom lekker vroeg

Het Krugerpark gaat tussen 5:30 en 6:00 uur open (afhankelijk van de gate en seizoen) dus uitslapen zit er niet in. We raden aan om zo vroeg mogelijk te komen. Niet alleen is het dan nog rustig, je kunt ook de zonsopgang in de bush mee maken.

Daarnaast heb je langer de tijd in het park want ondanks dat de afstanden niet zo groot zijn, doe je er wel lang over. Je mag hier namelijk maar 50km/h en  de kans dat je onderweg nog wat foto’s wil maken is vrij groot.

Tips voor het KrugerparkHet zou zonde zijn als je dit mist toch

#7 Overnachten IN het park

Bij tips over het Krugerpark kun je natuurlijk het deel ‘overnachten’ niet overslaan. Helaas is het nogal een dingetje om de juiste accommodatie te vinden. De vraag is vooral: waar wil je overnachten? Binnen of buiten het park?

In het Krugerpark vind je veel accommodatie. Om het makkelijk te maken hebben ze het Krugerpark opgedeeld in twee delen; het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park.

Het Kruger National Park wordt beheerd door de overheid. Het Greater Kruger National Park is een privéreservaat. Laatstgenoemde zijn vaak de delen waar je de lodges of camps vindt.

Het voordeel van overnachten IN het Krugerpark is dat de accommodatie vaak luxer en mooier is dan buiten het park. Het nadeel is dat het vaak ook een stuk duurder is.

Belangrijke camps in het zuiden van het park zijn:

  • Berg- en Dal
  • Skukuza
  • Pretoriuskop
  • Lower Sabie
  • Satara


TIP ♥ – check hier het overzicht van alle accommodatie IN het park

#8 Overnachten BUITEN het park

Een van onze beste tips voor het Krugerpark is: overnacht buiten het park. Althans, dat vinden wij. Overnachten IN het Krugerpark is ontzettend leuk, maar ook heel erg duur en dat moet in je budget passen.

Wij kozen er daarom voor om te overnachten buiten het park. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. De bekendste plekken om in de buurt van het park te overnachten zijn:

  • Hazyview
  • Nelspruit
  • Marloth park

Tips voor het KrugerparkUitzicht vanuit Skukuza

#9 Hoe kom je bij het Krugerpark

Het Krugerpark is makkelijk te bereiken. Er zijn genoeg gates waar je naar binnen kunt.  De meest gebruikte gates zijn die in het zuiden van het park. Dat komt doordat veel mensen vanuit Johannesburg of vanaf de Panoramaroute (Graskop of Sabie) naar het Krugerpark komen.

De gates die dan goed aansluiten zijn:

  • Numbi gate
  • Phabeni gate
  • Paul Kruger Gate
  • Malelane Gate
  • Crocodile Brigde Gate
  • Orpen gate (midden deel)
  • Phalaborwa Gate (midden deel)

In het noorden heb je nog:

  • Parfuri Gate
  • Mapai gate
  • Punda Maria Gate

Het is een kwestie van naar de gate rijden, de entree betalen en naar binnen rijden. Simple as that!

KrugerparkDe wegen in Krugerpark

#10 Goede lunch/eet plekken in het park

Een van de dingen waar wij ’tegen aan liepen’ was de plekken waar je even wat kunt eten. Je zit vaak de hele dag in de auto en aangezien je niet uit je auto kunt stappen om ergens wat te eten zijn goede lunchplekken handig om te weten.

  • Afsaal een schaduwrijke picknickplaats met een restaurant;
  • Nkuhlu mooi uitzicht op de rivier de Sabie. Er zijn skottel braais te huur, warm water en een kleine winkel;
  • Tshokwane een van de mooiste picknick plekken met restaurant met goed eten, koffie, schaduw en de mooiste sanitaire voorzieningen in Kruger;
  • Nhlanguleni deze picknickplaats heeft alle faciliteiten zoals warm water, skottel braais en tafels en stoelen;
  • N’wanetsi picknickplaats met tafels, skottel braais en een winkeltje met eten en drinken. Mooi uitzicht over het Lebombo-gebergte;
  • Timbavati is een goede plek met schaduwrijke bomen, picknicktafels met uitzicht op de rivier, skottel braais en een winkeltje;
  • Mlondozi fantastisch uitzicht over de dam en over de vlakten van het Lebombo-gebergte in de verte. Met picknicktafels, skottel braais, warm water;
  • Letaba heeft een zwembad voor dagjesmensen,
  • Shipandani Hide ligt op de Shongololo Loop en je kunt hier ook overnachten.

#11 Vergeet je verrekijker niet

Een verrekijker is een noodzaak in het Krugerpark. Olifanten, giraffen, neushoorns etc. spot je makkelijk met het blote oog, maar leeuwen, kleine vogels of luipaarden zie je niet zo makkelijk met het blote oog. Neem daarom altijd een verrekijker mee!

Tips voor het Krugerpark

#12 Huur een goede auto!

Een van de beste tips voor het Krugerpark die we je kunnen geven is: huur een goede auto! Een 4×4 is niet nodig, ongeacht wat mensen zeggen. Wij hebben zelf in het park gereden met een normale 2WD en dag ging prima.

Het enige wat we aanraden is een comfortabele auto met goede vering. Een 4×4 is overbodig.

Wij hadden in eerste instantie een kleine auto gehuurd, maar kregen van het verhuurbedrijf een grotere auto die hoog op de wielen stond. Dat rijdt veel lekkerder. Dat is ons enige advies; huur een grote(re), comfortabele auto.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in ZA

#13 Denk aan Malaria

Het Krugerpark ligt in een malariagebied. Het risico is niet heel groot, zeker niet in het droge seizoen. Daarnaast dragen niet alle muggen het virus. Bezoekers van het Krugerpark worden aangeraden om malariatabletten mee te nemen.

Deze hoef je niet preventief te slikken, maar alleen als je symptomen van malaria vertoont.

Auto huren in Zuid-Afrika

Onze auto. Uiteraard niet in het Krugerpark, maar in Drakensbergen

    Meer lezen over Tips voor een bezoek aan het Krugerpark?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven