Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Gaborone

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Gaborone is niet alleen de indrukwekkende hoofdstad van Botswana, het is tevens het economische centrum van het hele land. Je vindt de stad op slechts 15 kilometer afstand van de grens met Zuid-Afrika, en telt in totaal 231.626 inwoners. Ruim 10% van de complete bevolking van het land. Meer weten? Bekijk onze tips!

Moderne stad zonder geschiedenis

‘Gabs’, zoals de stad ook wel eens genoemd wordt, is niet je alledaagse, stoffige, chaotische, grauwe Afrikaanse hoofdstad. Het is een van de rustigere hoofdsteden van Afrika. Er is ook eigenlijk niet zo veel te doen.

Het is geen stad om 3 dagen te blijven hangen

In tegenstelling tot veel steden in Afrika is Gaborone een moderne stad met winkelcentra en bijzondere gebouwen. Er is weinig geschiedenis te vinden. De meeste mensen reizen dan ook snel weer door naar andere, mooiere, plekken in Botswana.

Gaborone

De stad

It’s all in the name

De naam Gaborone of Gaborone City heeft de stad te danken aan de belangrijke chef Gaborone van de Tlokwa tribe. Een aantal jaren geleden hadden zij namelijk macht over het nabijgelegen gebied. Omdat de stad zelf eigenlijk niets met de tribe te maken had en het zo’n goede connectie heeft tot water, hebben ze Gaborone City tot hoofdstad van Botswana gemaakt.

De plannen hiervoor zijn ontstaan nadat ‘Bechuanaland Protectorate’ een onafhankelijke staat werd. In 1966 is dit officieel gebeurd en veranderde de naam van de staat naar Botswana.

Gaborone City staat ook wel bekend als een van de snelst bewegende en groeiende steden ter wereld. Het is het grote middelpunt voor de totale economie van Botswana. In het midden van de stad vind je een lange strip met belangrijke hoofdkantoren van grote bedrijven, verschillende grote banken en belangrijke overheidsgebouwen.

Wat is er te doen

Als je op zoek bent naar een stad met veel historische elementen, ben je in Gaborone City helaas niet aan het juiste adres. Het is een vrij nieuwe stad en voor de avontuurlijke reiziger op zichzelf dus niet heel bijzonder.

Zoals gezegd vind je hier voornamelijk veel overheidsgebouwen en hoofdkantoren van grote merken. Maar wat kun je bij een bezoek aan Gaborone City dan wel ondernemen?

#1 Op safari in Gaborone Game Reserve

Zoals de naam al zegt ligt het park vrij dichtbij de hoofdstad Gaborone. Door de goede bereikbaarheid van het park is het hier ook vrijwel altijd erg druk. Het is dan ook niet voor niks het op twee na meest populaire park van Botswana. Uiteraard is het niet te vergelijken met Krugerpark of de Okavango Delta

Het voordeel van dit park is onder andere dat het erg geschikt is voor gezinnen met (kleinere) kinderen. Je kunt hier namelijk prima picknicken, er is een goed wegennet aangelegd en je vindt er veel dieren. Denk hierbij aan impala’s, neushoorns, de wildebeest en springbokken.

Ook zebra’s en struisvogels kun je hier gegarandeerd spotten! Als je van bijzondere vogels houdt ben je hier op de juiste plek, er leven in dit park namelijk verschillende zeldzame soorten.

#2 Breng een bezoek aan het Nationaal Museum & Art Gallery.

Je vindt hier namelijk verschillende historische vondsten en opgezette dieren. Ook kun je hier terecht voor diverse soorten Afrikaanse kunst.

TIP ♥ – het is geopend van 9:00 tot 18:00 van dinsdag tot vrijdag. Op zaterdag en zonder tot 17:00 uur

#3 Bezoek de Gaborone Dam

Of je nou van surfen houdt of niet, dit is altijd een goede plek om te bezoeken. Je kunt hier namelijk windsurfen, zwemmen, vissen en zeilen. Ook als je niet van plan bent een van deze activiteiten te ondernemen is hier genoeg te zien om je minimaal een hele dag te vermaken!

Je vindt hier namelijk ook verschillende plekken om te picknicken met een mooi uitzicht over de dam.

#4 Ga winkelen in ‘The Mall’ of ‘The African Mall’

In The Mall vind je voornamelijk winkels van dure merken, maar in The African Mall vind je leuke items voor ieder budget. The African Mall is daarmee ook de perfecte plek om naar toe te gaan voor het kopen van souvenirs.

Gaborone

De Game Reserve

Gaborone

Een van de vele moderne gebouwen

Overnachten

In Gaborone City vind je ontzettend veel accommodatie voor ieder budget. In het stadscentrum is het aanbod erg groot en vind je diverse guesthouses en lodges. Aangezien de stad vrij nieuw en modern is kan het natuurlijk ook niet ontbreken aan de grote luxe hotelketens. Een overnachting in bijvoorbeeld een Hilton-hotel kost je ongeveer $140 per kamer per nacht.

Check hier alle accommodatie

Locatie

Meer lezen over Botswana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU