Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Zuid-Afrika

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Zuid-Afrika een prachtig land waar ontzettend veel te doen is. Het land heeft alles te bieden wat je zoekt tijdens een backpackreis; prachtige natuur, gezellige steden, leuke activiteiten en heerlijke stranden. Twijfel je nog? Lees dan snel verder want wij geven 6 goede redenen om te backpacken in Zuid-Afrika.

 1. Goedkope tickets
 2. De veiligheid is beter dan je denkt
 3. Super makkelijk reizen
 4. Je kunt de Big 5 spotten
 5. Er zijn mooie roadtrips
 6. De highlights zijn schitterend
 7. Dit is de mooiste backpackroute

Backpacken in Zuid-Afrika

Backpacken in Zuid-Afrika wordt steeds populairder en dat is goed te merken. De faciliteiten en veiligheid in het land zijn sterk verbeterd. Dit, in combinatie met de schitterende natuur en de ‘makkelijkheid‘ waarmee je kan reizen, maken het een super toffe bestemming.

Je reis door Zuid-Afrika wordt een onvergetelijke ervaring

Zuid-Afrika was onze eerste bestemming in Afrika en we hadden geen idee wat we konden verwachten, maar al snel bleek dat het een schot in de roos was. Het is een adembenemend land waar je maanden kunt blijven als je de tijd hebt.

Sani Pass

Ties bij de Sani Pass

#1 De tickets zijn lekker goedkoop

Een van de voordelen van backpacken in Zuid-Afrika is dat je er redelijk goedkoop naar toe kunt vliegen. Bestemmingen als Nieuw-Zeeland, de Filipijnen of Chili zijn ook heel erg mooi, maar ook vrij prijzig.

Buiten het vakantieseizoen vlieg je voor nog geen €500 naar Zuid-Afrika (check tickets)

Dat ‘probleem’ heb je niet als je naar Zuid-Afrika vliegt. Als je buiten het vakantieseizoen reist vlieg je voor nog geen €500 naar Kaapstad of Johannesburg. Een hoop geld natuurlijk, maar er zijn veel duurdere bestemmingen.

Backpacken in Zuid-Afrika

#2 Het is veiliger dan je denkt

Jaren geleden stond Zuid-Afrika niet te boek als de veiligste bestemming om te bezoeken. Dat is de laatste jaren gelukkig wel anders. Natuurlijk, Zuid-Afrika is geen Keukenhof, maar zo erg als veel mensen denken dat het is, is het niet.

Er zijn nog altijd plekken waar je ‘s avonds beter niet kunt komen. Bepaalde wijken in Kaapstad of Johannesburg kun je beter overslaan. Ook wij lazen horrorverhalen over over de straten van Kaapstad ‘s avonds laat, maar het valt allemaal reuze mee.

Wij hebben ons nergens onveilig gevoeld. Ook niet in grote steden.

Logisch nadenken

We zeggen niet dat Zuid-Afrika 100% veilig is, maar dat is het nergens. Ook in Amsterdam of Den Haag kunnen vervelende dingen gebeuren. Laat je echter niet afschrikken door alle negatieve verhalen. Slecht nieuws verkoopt nu eenmaal beter 🙂

TIP ♥ – zo lang je logisch nadenkt en je gezonde verstand gebruikt is Zuid-Afrika niet onveiliger dan andere landen

Een aantal tips;

 • Neem ‘s avonds in steden een Uber als je lange stukken moet overbruggen;
 • Vraag bij je accommodatie na of je veilig over straat kunt;
 • Vermijd reizen in het donker;
 • Als het kan, reis dan met 2 of meer personen;
 • Hang niet de toerist uit, dus loop niet te koop met je smartphone en dure camera;
 • Huurt je een auto? Doe dan deuren op slot als je voor het stoplicht staat.

#3 Het is super makkelijk reizen

Nog een voordeel van backpacken in Zuid-Afrika; je reist heel makkelijk van A naar B. De makkelijkste en beste manieren om te reizen zijn:

Een eigen huurauto

Dé manier om door dit prachtige land te reizen is natuurlijk met een huurauto. Een huurauto geeft je zoveel vrijheid dat het elke cent meer dan waard is. Je gooit je tas achterin en vertrekt, je kunt stoppen waar je wil, je komt op plekken waar bussen niet komen én je kunt met je eigen auto nationale parken in.

Wat kost het?

De kosten om een auto te huren zijn ook niet zo hoog. Wij huurde voor omgerekend €15 per dag een auto. Met 2 personen is dat €7,50 per dag. Geen geld als je ziet hoeveel vrijheid je hier voor terug krijgt.

TIP ♥ – wij hebben een blog geschreven over hoe je het beste een auto kunt huren in ZA

Auto huren in Zuid-Afrika

Onze auto in Drakensbergen

De Baz Bus

Als je gaat backpacken in Zuid-Afrika, maar je hebt geen budget om een auto te huren of geen rijbewijs, kun je kiezen voor de Baz Bus. Dit is een van de bekendste opties in Zuid-Afrika.

Dit is een busmaatschappij waarmee je via een hop-on/hop-off systeem kunt reizen. Je koopt een ‘pas‘ voor een x-aantal dagen en daarmee kun je ongelimiteerd op trajecten op- of uitstappen.

Het is een backpacker idee, maar iedereen reist er mee. Daarnaast is het de ideale manier om mensen te leren kennen.

De belangrijkste route is die tussen Kaapstad en Durban (heen en weer), van Durban naar Johannesburg (met stops in Drakensbergen). Je kunt op deze routes op heel veel bekende plekke uitstappen.

TIP ♥ – routes en prijzen kun je het beste op de website checken

#4 Je kunt de Big 5 spotten

Altijd al de Big 5 willen spotten? Dan moet je zeker een keer gaan backpacken in Zuid-Afrika. Je hebt hier ontzettend veel mogelijkheden om de luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel te zien.

We kunnen deze dieren ook in de dierentuin in Nederland of België spotten, maar om deze machtige dieren in het wild te zien is extra bijzonder. Zeker als je dat kan vanuit je eigen huurauto.

Er zijn veel plekken in Zuid-Afrika waar je deze dieren kunt zien. Denk aan het Krugerpark, Hluhluwe, Addo Elephant Park of Welgevonden Private Game Reserve nabij Johannesburg.

Het is vrij zeker dat je de Big 5 na een bezoek aan Zuid-Afrika van je bucketlist kunt strepen.

Deze reuzen lopen gewoon langs je auto!

#5 Er zijn mooie roadtrips

Er zijn van die landen die bekend staan voor het maken van een roadtrip. Nieuw-Zeeland, Australië, USA en Chili of Mexico zijn daar mooie voorbeelden van, maar ook in Zuid-Afrika kun je schitterende routes rijden.

Bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in ZA

De wegen in Zuid-Afrika zijn veel beter dan je zou verwachten en de natuur is werkelijk adembenemend. In één dag kun je van stranden naar mooie steden of torenhoge bergpieken rijden. De diversiteit in het land is enorm. Wij hebben 5 weken in het land doorgebracht en dit waren volgens ons de mooiste routes:

Route 62

Route 62 stond bij ons niet op het to-do lijstje toen we naar Zuid-Afrika vertrokken. Zoals bij veel reizigers overigens. Het waren andere reizigers die ons vertelde dat we deze route zeker een kans moesten geven. We zijn blij dat we het hebben gedaan.

Route 62 is, in tegenstelling tot de Garden Route en in mindere mate de Panoramaroute, een stuk rustiger. Je komt hier onderweg bijna niemand tegen. Daarnaast is het landschap totaal anders dan de rest van het land.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Route 62

Panoramaroute

De Panoramaroute was voor ons de eerste échte highlight in Zuid-Afrika. Nadat we geland waren in Johannesburg vertrokken we gelijk richting Graskop om daar deze indrukwekkende route te rijden. De route begint in Graskop of Sabie, afhankelijk waar je wil beginnen.

Het is een van de mooiste routes in het noorden van Zuid-Afrika. Dat ze dit de Panoramaroute noemen is niet verwonderlijk gezien het aantal panorama foto’s wat wij genomen hebben.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Panoramaroute

Route 62

Route 62

Panoramaroute

Three Rondavels bij de Panoramaroute

Garden Route

Als je gaat backpacken in Zuid-Afrika kom je vroeg of laat ongetwijfeld bij de Garden Route uit. De bekendste route van ZA. Het is de bekendste is route, maar daardoor ook de drukste. Zeker bij bekende plekken als Storms River Mouth.

De Garden Route is nogal een ‘vaag‘ begrijp want iedereen rijdt deze route anders. Volgens de meeste websites begint de route in Port Elizabeth (Eastern Cape) en eindigt het in Mossel Bay (Western Cape). Of andersom natuurlijk.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Garden Route

Sani Pass

We hadden weinig plekken op ons to-do lijstje staan toen we door Zuid-Afrika reisde, maar de Sani Pass stond er wel op! Deze bergpas, die je van Underbeg of Himeville in Zuid-Afrika naar Lesotho brengt, is een van de mooiste bergpassen in Afrika.

De bergpas ligt in de Drakensbergen regio wat sowieso al een van de mooiste regio’s van het land is. De Sani Pass is een mooie afsluiter (of beginner) van je tijd in Drakensbergen.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Sani Pass

Storms River Mouth Bridge

The Storms River Suspension Bridge

Backpacken in Zuid-Afrika

Sani Pass

#6 De highlights zijn schitterend

Er is ontzettend veel te zien in Zuid-Afrika. Het land heeft ons positief verrast in alle opzichten, maar vooral de vele highlights in het land. Er is zo veel te zien en doen dat je keuzes zal moeten maken als je gaat backpacken in Zuid-Afrika.

Op één dag kun je de Big 5 spotten, maar ook surfen of een berg beklimmen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Op onze pagina bezienswaardigheden van Zuid-Afrika vind je al de highlights van het land, maar dit vonden wij de leukste;

 • Kaapstad: deze stad móet je bezoeken. Leuke cafe’s, heerlijk eten, veel bezienswaardigheden en veel te zien;
 • Krugerpark: de plek om met je eigen auto de Big 5 te spotten;
 • Drakensbergen: een van de mooiste natuurgebieden die wij ooit hebben gezien. Spectaculaire, indrukwekkende omgeving!;
 • Coffee Bay: heerlijk rustig dorp aan de kust met de mooiste stranden;
 • Route 62: mooiste route door het land en lekker rustig;
 • Wilderness: mooie en toegankelijke stranden;
 • Hluhluwe Game Reserve: mooiste nationale park van het land (naar onze mening);
 • Sani Pass: de plek met de mooiste uitzichten

#7 De mooiste backpackroute

Wij hebben onze route door Zuid-Afrika voor je uitgewerkt. Het is een goede leidraad voor je reisplanning. Uiteraard kun je de route zo invullen als je zelf wil. Wij hebben hier 4,5 week over gedaan.

Gedetailleerde informatie over de hele route is hier te vinden

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU