Camper Huren Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een van de beste landen ter wereld om met je eigen camper te ontdekken. Je hebt alle vrijheid, de wegen zijn goed en je bepaalt je eigen reistempo. Met de camper door Nieuw-Zeeland was voor mij een van de mooiste avonturen. Een camper huren in Nieuw-Zeeland is niet zo lastig, maar vergt wel enige voorbereiding.

Wij hebben het meerdere keren gedaan en delen graag onze tips en ervaringen!

Een camper huren of kopen?

Een camper huren in Nieuw-Zeeland staat garant voor een onvergetelijk avontuur. Dat kan ik je garanderen. Maar wat je jezelf moet afvragen, is of een camper huren wel de beste optie is. Misschien is het in jouw situatie wel voordeliger om een camper te kopen.

Nu hoor ik je denken: “Hoe kan een camper kopen goedkoper zijn dan huren?”. Dat is een logische gedachte, maar toch kan kopen in sommige gevallen goedkoper zijn.

Hoe lang ga je naar Nieuw-Zeeland?

Of je een camper wil huren of kopen hangt grotendeels af van hoe lang je naar Nieuw-Zeeland gaat. Ga je 3 weken of korter? Dan is een camper huren veel makkelijker. Ga je langer dan 3 weken? Dan kun je beter kopen.

Ties: “Een camper huren in Nieuw-Zeeland is niet goedkoop. Als je langer dan 3 weken gaat, is het vaak goedkoper om een camper te kopen en deze na je reis weer te verkopen”.

Als je 3 weken naar NZ gaat, heb je geen tijd om eerst een camper te kopen en deze aan het einde van je reis weer te verkopen. Maar als je 4 weken of langer gaat, heb je die tijd misschien wel.

Daarnaast kun je je camper vaak voor een goed bedrag verkopen (afhankelijk van je rijstijl 🙂 ). De huurprijs voor een comfortabele camper ligt namelijk al snel rond de NZ$100 per dag!

camper kopen Nieuw Zeeland
Onze trots tijdens onze eerste reis in NZ

Wat voor camper wil je huren?

Een camper huren in Nieuw-Zeeland is niet zo heel lastig. De enige vraag die je zelf moet stellen is, wat voor camper je zou willen huren. Er zijn namelijk nogal wat campers te huur. Luxe, budget, self contained, niet self contained en zelfs complete familie campers.

Daarom zul je eerst voor jezelf moeten bepalen wat voor camper je wil huren. Dat heeft alles te maken met je reisgezelschap en je budget.

Het belangrijkste om te bepalen is of je een self contained camper wil of niet.

Een self contained camper

Self contained betekent letterlijk vertaald; ‘op zichzelf staand‘. Een self-contained camper is dus een camper waarmee je zelfstandig kunt reizen. Een self-contained camper is er om het milieu te beschermen en je meer mogelijkheden voor campings te bieden.

Belangrijk bij een self-contained camper is dat afvalwater wordt vastgehouden in opslagtanks in het voertuig (tot 3 dagen). Dit moet je vervolgens in een stortplaats deponeren.

Ties: “De voordelen van een self-contained camper is dat je over alle faciliteiten beschikt die je nodig hebt. Bovendien kan je gebruik maken van alle campings in Nieuw-Zeeland inclusief de ongeveer 340 gratis campings!”.

Een self-contained camper moet de volgende dingen bevatten;

  • Wateropslag (12 liter);
  • Een gootsteen/douche (wanneer aanwezig) verbonden met een waterdicht afgesloten afval watertank;
  • Een vuilnisbak met een deksel;
  • Toilet (vast) dat te gebruiken is IN de camper, terwijl het bed is opgemaakt.
Moet dat een grote camper zijn?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een self-contained camper zo’n grote camper moet zijn met douche, wc, keuken, aparte bedden en alle andere poespas. Dat hoeft NIET. Een self-contained camper kan net zo goed een klein campertje zijn.

Het enige waar je aan moet voldoen is dat je een vaste WC moet hebben, een opvangtank voor je drink/afvalwater en een afvalbak. Dat hoeft dus niet per se een megacamper te zijn.

TIP ♥ – onze camper was net groot genoeg om met 2 personen in te liggen, maar was wel self-contained

340 gratis slaapplekken

Hou er rekening mee dat een self contained camper vaak duurder is, maar ook meer voordelen biedt. Met een gecertificeerde self-contained camper mag je legaal op een freedom camping/gratis campsites kamperen.

Met een niet self contained camper laten de meeste freedom campings je niet toe, tenzij je toestemming hebt van de eigenaar. Dat is omdat ze zelf vaak geen voorzieningen hebben en jij als gast dus ‘self contained’ moet zijn.

Er zijn in totaal ongeveer 340 freedom campings/gratis campings in NZ. Als je geen self contained camper hebt, mag je daar niet staan en mis je veel gratis slaapplekken.

Ohope Beach
Onze camper tijden onze tweede reis in NZ was self-contained

Een not self contained camper

Een not-self-contained camper is een camper waar je – heel simpel gezegd – niet zelfstandig mee kunt reizen. In de zin van, je kunt er niet een paar dagen mee in de middle of nowhere staan zonder je eigen water en wc.

Een not-self-contained camper is vaak een kleinere auto of kleine bus. Als er geen toilet in zit (vast of los) die je binnen kunt gebruiken en geen wateropslag is de camper not-self-contained.

Kies een self-contained camper

Wij raden aan om altijd voor een self contained camper te kiezen. De prijs is misschien wat hoger, maar het heeft veel meer voordelen t.o.v. de not-self-contained camper. Het grootste voordeel is dat je met een self contained camper op veel meer plekken mag kamperen.

LET OP ➜ als je betrapt wordt op slapen in een not-self-contained camper op een freedom camping krijg je een boete van NZ$200 (€115).

Wat is je budget?

De ander belangrijke vraag is: wat is je budget? Er zijn namelijk prachtige campers te huur met alles er op en er aan. Deze kosten echter nogal wat. In het hoogseizoen (november t/m maart) betaal je al snel NZD$150 tot NZD$400 per dag voor een camper.

In het laagseizoen (juni t/m september) zakt de prijs naar NZD$30 tot NZD$120 per dag, maar het is niet voor niets laagseizoen dan.

Wat zoek je in een camper?

Als je weet wat je budget is, kun je naar de campers kijken. Als je een camper wil huren in Nieuw-Zeeland, zul je merken dat de opties eindeloos zijn. Bepaal daarom wat je zoekt in een camper.

Wil je de ruimte hebben om te bewegen? Dan kom je al snel bij de grote, duurdere bedrijven uit. Zoek je alleen een plek om te liggen? Dan kun je voor een budget camper gaan. Reis je alleen of met een gezin?

Ties: “De goedkoopste campers huur je voor NZD$150 per dag, maar dat zijn ook de kleinste en vaak minder goede campers”.

Met hoeveel mensen reis je?

Het aantal personen is belangrijk voor de camper die je wil huren. Als jet met 3 of meer mensen gaat, heb je niets aan de kleine goedkopere campers. Dat betekent dat je bij de grote campers uit komt en die gaan snel richting de NZD$400 per dag.

Als je met mensen reist die allemaal een rijbewijs hebben, kan het voordeliger zijn om twee kleine campers te huren in plaats van één grote.

Camper kopen nieuw Zeeland
Dit soort campers zijn een stuk duurder

Hoe huur je een camper in Nieuw-Zeeland?

De vraag is hoe huur je een camper. Of beter gezegd: waar huur je een camper? Er zijn heel wat mogelijkheden om een camper te huren. Dit kan vooraf (online), maar ook ter plekke.

Online huren

De makkelijkste manier om een camper te huren in Nieuw-Zeeland is door dit online te doen. Dat klinkt misschien eng, maar de meeste bedrijven in Nieuw-Zeeland zijn betrouwbaar. Daarnaast kun je het ook alvast in Nederland regelen.

Ook hier is de belangrijkste vraag wat je budget is en of je camper wel of niet self contained moet zijn. Er zijn heel wat verhuurbedrijven te vinden. De een beter of bekender dan de ander.

De belangrijkste opties:

Ter plekke

Je kunt ook bij aankomst in Nieuw-Zeeland een camper huren. In steden als Auckland, Christchurch en Wellington vind je alle grote verhuurbedrijven. Daar en op dat moment huren is echter zelden goedkoper. Zeker in het hoogseizoen ben je veel duurder uit.

TIP ♥ – ga je backpacken, of heb je wat minder budget? Check dan Backpacker Sleeper Vans, Escape Rentals en Hippie Camper

Huur van locals

Een relatief nieuwe manier om een camper te huren in Nieuw-Zeeland is ShareACamper. Persoonlijk vind ik dit een geweldig initiatief. ShareACamper is een platform voor eigenaren van campers in Nieuw-Zeeland en brengt ze in contact met reizigers.

Het is een gemakkelijke en veilige manier voor eigenaren om een extra inkomen te verdienen. Voor reizigers is het een manier om goedkoop campers te huren en lokale kennis op te doen van eigenaren.

Ties: “Het belangrijkste is echter dan het een betaalbaar alternatief is voor traditionele camper verhuurbedrijven”.

Wanaka
Ties in Wanaka

Waar mag je kamperen?

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo.

Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kunt overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Dat heeft te maken met de self-contained en not-self-contained campers. Veel van de velden, reservaten, campings en landbouwgrond die je onderweg tegen komt zijn privébezit en kunnen daarom niet zomaar worden betreden zonder toestemming van de grondeigenaar.

Ties: “Een van de grootste misverstanden in NZ is dat reizigers denken dat ze overal mogen kamperen. Dat is niet zo”.

Self-contained en not-self-contained campers

Veel van de free campings, freedom camping of gratis campings (geef het een naam) zijn in het verleden slecht behandeld door kampeerders (reizigers) waardoor de gemeenteraden en eigenaren besloten hebben deze campings niet meer toegankelijk te maken voor iedereen.

Er zijn uiteraard wel gebieden waar je kunt stoppen, je camper kan parkeren of je tent opzetten om gratis te kamperen. Waar dat is, is afhankelijk van het feit of je een self-contained of not-self-contained camper koopt/huurt.

#1 Campings en vakantieparken

Campings of vakantieparken zijn commerciële plekken met alle faciliteiten die je kunt verwachten van een camping. Er zijn altijd plekken voor campers, tentjes en auto’s en die zijn verkrijgbaar met of zonder stroom.

Deze campings verschillen in grote en kwaliteit, maar je mag er van uit gaan dat ze bijna allemaal in orde zijn. De meeste campings hebben ook douches, openbare keukens en een winkel.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen NZ$10 en $40 per nacht.

#2 Campings voor natuurbeheer (DOC)

Het Department of Conservation (DOC) beheert meer dan 250 openbare kampeerterreinen in natuurgebieden in heel Nieuw-Zeeland. Deze campings liggen in een aantal van de mooiste regio’s van Nieuw-Zeeland en hebben meestal geen manager en worden op vertrouwensbasis beheerd.

Helaas is dit niet altijd goed gegaan waardoor er nu strengere regels zijn.

Tenten, busjes, campers en caravans zijn allemaal welkom op DOC-natuurcampings. Faciliteiten zijn meestal minimaal en eenvoudig, maar de kosten zijn het grote voordeel. Sommige zijn zelfs gratis.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen gratis overnachten tot NZ$20 p.p., per nacht, afhankelijk van de camping.

#3 Vrij kamperen of ‘gratis’ kamperen

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Doordat veel reizigers niet respectvol met de grond van de eigenaren omgingen, hebben veel gemeenten en grondeigenaren besloten om alleen nog self-contained campers toe te laten.

Er zijn in Nieuw-Zeeland ongeveer 340 free camping plekken waar je gratis mag kamperen, mits je een self-contained camper hebt.

Rankers

Het is handig om te weten waar je wel of niet gratis mag kamperen. Er zijn echter duizenden plekken waar je kan overnachten. De een gratis, de ander betaald. Maar hoe vind je die? Rankers is een website waar je alle campings kunt vinden en waar gelijk te vinden is of je een self-contained camper moet hebben of niet (zie foto hieronder).

Campings Nieuw-Zeeland
De website Rankers
Camper Nieuw-Zeeland
Onze eerste camper was not-self-contained (en lekker klein 😉

)

Wat kost een camper huren?

Een camper huren in Nieuw-Zeeland kan in elke prijsklasse. Een luxe camper huren voor 2 personen op basis van een verhuurperiode van vier weken, kost je ongeveer NZD$200 tot NZD$450 per dag in het hoogseizoen (december tot en met februari).

In de maanden buiten het hoogseizoen wordt het goedkoper. In de wintermaanden (juni tot en met augustus) kun je dezelfde camper al huren voor NZD$160 per dag.

Kleinere campers, vaak busjes, zijn meer gericht op de budget reizigers en backpackers. Deze busjes zijn een stuk goedkoper, omdat ze minder luxe en comfortabel zijn.

Zo’n backpackersbusje huur je vaak voor zo’n NZD$80 tot NZD$95 per dag in de zomermaanden. Tijdens de wintermaanden zakt het naar NZD$60 tot NZD$70.

Dit zijn geen luxe busjes. Vaak zijn het druk beschilderde bestelwagens. De bekendste verhuurbedrijven voor deze opvallende, maar goedkope voertuigen zijn Escape Rentals en Wicked Campers.

TIP ♥ – hieronder een overzicht van goedkopere campers (via Backpacker Sleepervan) en grotere campers (via Maui).

Camper huren in Nieuw-Zeeland1

Camper huren in Nieuw-Zeeland1
De prijs van een camper hangt af van de maat

!

Belangrijke tips om een camper te huren

Hopelijk heb je een goed beeld over hoe en waar je een camper kunt huren. Er zijn nog een aantal dingen die we je mee willen geven voordat je daadwerkelijk een camper gaan huren!

#1 Let op je verzekering

De verzekering is vaak inbegrepen in het huurbedrag. Sommige hebben een eigen risico variërend van NZD$2.000 tot NZD$7.500.

Het kan daarom handig zijn om je verzekering per dag wat op te schroeven, zodat je eigen risico een stuk lager is. De meeste verhuurbedrijven verhuren ook tenten, camping spullen, stoelen en tafels

#2 Regels en rijbewijs

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het huren of van een camper. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een camper wil huren of kopen;

  • Om een camper te huren in Nieuw-Zeeland moet je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben of een internationaal rijbewijs (IDP) dat voor maximaal een jaar geldig is. Je moet je rijbewijs altijd bij je hebben!;
  • Je moet minimaal 21 jaar zijn om een camper te huren. Iedereen onder de 25 betaald een hogere verzekeringspremie;
  • In Nieuw-Zeeland rijdt je aan de linker kant van de weg;
  • Alle inzittenden moeten een veiligheidsgordel dragen;
  • Bestuurders moeten in dezelfde richting te parkeren als die waarin zij reizen.
  • De maximumsnelheid voor de openbare weg is 100 km/h. In de bebouwde kom is het 70 km/h of 50 km/h;
  • Boetes voor snelheidsovertredingen beginnen bij NZ$30;
  • Rijden onder invloed is uiteraard verboden. Aangezien het een groot probleem is in Nieuw-Zeeland wordt hier veel op gecontroleerd.

#3 Inventariseer je spullen

De meeste verhuurders verhuren spullen bij de campers, maar wel tegen een meerprijs. Stoelen, kookgerei, een tent etc. Vraag na of dit er bij zit. Als dat niet zo is, moet je dit nog kopen en dat kan qua kosten behoorlijk oplopen.

3 gedachten over “Camper Huren Nieuw Zeeland”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven