Hoofdmenu
reis expert header

Camper Huren Nieuw Zeeland

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 februari, 2020

In de zomermaanden raken de wegen bijna verstopt met campers. Een camper huren is ideaal als je een paar weken en wil rond rijden en op campings of in de natuur wil overnachten. Een kleine camper is over het algemeen geschikt voor twee volwassenen. De grotere modellen zijn geschikt voor vier personen of meer en hebben vaak een douche en toilet. Op deze pagina lees je alles over camper huren Nieuw Zeeland;

TIP VAN REIS-EXPERT ➜ Bij Tenzing Travel bieden ze de laagsteprijsgarantie op camperhuur in Nieuw-Zeeland! Daarnaast hebben ze een groot aanbod, van budget tot eersteklas campers.

Camper huren Nieuw Zeeland

Met je camper kun je overal kamperen

Camper huren Nieuw Zeeland

Een camper huren Nieuw Zeeland doe je meestal in Auckland. Aangezien iedereen hier aankomt is dat de meest logische plek om een camper te huren. Net als met de auto kun je de camper ergens anders inleveren maar hier betaal je extra voor. Het is makkelijker en voordeliger om je camper ook weer in te leveren in Auckland.

Op het vliegveld van Auckland zijn alle internationale verhuurbedrijven aanwezig. De meeste nationale en internationale verhuurbedrijven hebben goede deals voor zowel grote als kleine campers.

De twee grootste verhuurbedrijven zijn Maui en Britz. Dit zijn ook de duurste, maar bieden wel de beste service. De kleinere bedrijven hebben goedkopere tarieven. Typische camper verhuurbedrijven zijn; Backpacker Sleeper Vans, Escape Rentals, Hippie Camper en Wicked Campers.

Regels

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het huren of van een camper. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een camper wil huren of kopen;

 • Om een camper te huren in Nieuw-Zeeland moet je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben of een internationaal rijbewijs (IDP) dat voor maximaal een jaar geldig is. Je moet je rijbewijs altijd bij je hebben!;
 • Je moet minimaal 21 jaar zijn om een camper te huren. Iedereen onder de 25 betaald een hogere verzekeringspremie;
 • In Nieuw-Zeeland rijdt je aan de linker kant van de weg;
 • Alle inzittenden moeten een veiligheidsgordel dragen;
 • Bestuurders moeten in dezelfde richting te parkeren als die waarin zij reizen.
 • De maximumsnelheid voor de openbare weg is 100 km/h. In de bebouwde kom is het 70 km/h of 50 km/h;
 • Boetes voor snelheidsovertredingen beginnen bij NZ$30;
 • Rijden onder invloed is uiteraard verboden. Aangezien het een groot probleem is in Nieuw-Zeeland wordt hier veel op gecontroleerd.

De campers

Voordat je een camper kopen Nieuw Zeeland is het goed om het verschil te weten tussen een self-contained camper en een not-self-contained camper. Het verschil lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het wel!

Hieronder proberen we uit te leggen wat het verschil is tussen de twee typen campers.

Wat is een self contained camper

Self contained betekent letterlijk vertaald; ‘op zichzelf staand‘. Een self-contained camper is dus een camper waarmee je zelfstandig kan reizen. Een self-contained camper is er om het milieu te beschermen en je meer mogelijkheden voor campings te bieden.

Belangrijk bij een self-contained camper is dat afvalwater wordt vastgehouden in opslagtanks in het voertuig (tot 3 dagen). Dit moet je vervolgens in een stortplaats deponeren.

TIP ♥ – de voordelen van een self-contained camper is dat je over alle faciliteiten beschikt die je nodig hebt. Bovendien kan je gebruik maken van alle campings in Nieuw-Zeeland inclusief de ongeveer 340 gratis campings!

Een self-contained camper moet de volgende dingen bevatten;

 • Wateropslag (12 liter);
 • Een gootsteen/douche (wanneer aanwezig) verbonden met een waterdicht afgesloten afval watertank;
 • Een vuilnisbak met een deksel;
 • Toilet (draagbaar of vast) dat te gebruiken is IN de camper terwijl het bed is opgemaakt.

camper huren nieuw-zeeland

Moet dat een grote camper zijn?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een self-contained camper zo’n grote camper moet zijn met douche, wc, keuken, aparte bedden en alle andere poespas. Dat hoeft NIET. Een self-contained camper kan net zo goed een klein campertje zijn. Het enige waar je aan moet voldoen is dat je een vaste of losse WC moet hebben, een opvangtank voor je drink/afvalwater en een afvalbak. Dat hoeft dus niet perse een mega camper te zijn.

TIP ♥ – onze camper was net groot genoeg om met 2 personen in te liggen, maar was wel self-contained

340 gratis slaaplekken

Hou er rekening mee dat een self contained camper vaak duurder is, maar ook meer voordelen biedt. Met een self contained camper mag je legaal op een freedom camping/gratis campsites kamperen.

Met een not self contained camper laten de meeste freedom campings je niet toe. Dat is omdat ze zelf vaak geen voorzieningen hebben en jij als gast dus ‘self contained’ moet zijn.

Er zijn in totaal ongeveer 340 freedom campings/gratis campings in NZ. Als je geen self contained camper hebt, mag je daar niet staan en mis je veel gratis slaapplekken.

Ohope-Beach

Onze camper tijden onze tweede reis in NZ was self-contained

Wat is een not self contained camper

Een not-self-contained camper is een camper waar je – heel simpel gezegd – niet zelfstandig mee kan reizen. In de zin van, je kunt er niet een paar dagen mee in de middle of nowhere staan zonder je eigen water en wc.

Een not-self-contained camper is vaak een kleinere auto of kleine bus. Als er geen toilet in zit (vast of los) die je binnen kan gebruiken en geen wateropslag is de camper not-self-contained.

Kies een self-contained camper

Wij raden aan om altijd voor een self contained camper te kiezen. De prijs is misschien wat hoger, maar het heeft veel meer voordelen t.o.v. de not-self-contained camper. Het grootste voordeel is natuurlijk datje met een self contained camper op veel meer plekken mag kamperen.

LET OP ➜ als je betrapt wordt op slapen in een not-self-contained camper op een freedom camping krijg je een boete van NZ$200 (€115).

Waar mag je kamperen in Nieuw-Zeeland?

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Dat heeft te maken met de self-contained en not-self-contained campers. Veel van de velden, reservaten, campings en landbouwgrond die je onderweg tegen komt zijn privébezit en kunnen daarom niet zomaar worden betreden zonder toestemming van de grondeigenaar.

TIP ♥ – een van de grootste misverstanden in NZ is dat reizigers denken dat ze overal mogen kamperen. Dat is NIET zo.

Self-contained en not-self-contained campers

Veel van de free campings, freedom camping of gratis campings (geef het een naam) zijn in het verleden slecht behandeld door kampeerders (reizigers) waardoor de gemeenteraden en eigenaren besloten hebben deze campings niet meer toegankelijk te maken voor iedereen.

Er zijn uiteraard wel gebieden waar je kunt stoppen, je camper kan parkeren of je tent opzetten om gratis e kamperen. Waar dat is, is afhankelijk van het feit of je een self-contained of not-self-contained camper koopt/huurt.

#1 Campings en vakantieparken

Campings of vakantieparken zijn commerciële plekken met alle faciliteiten die je kunt verwachten van een camping. Er zijn altijd plekken voor campers, tentjes en auto’s en die zijn verkrijgbaar met of zonder stroom.

Deze campings verschillen in grote en kwaliteit, maar je mag er van uit gaan dat ze bijna allemaal in orde zijn. De meeste campings hebben ook douches, openbare keukens en een winkel.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen NZ$10 en $40 per nacht.

#2 Campings voor natuurbeheer (DOC)

Het Department of Conservation (DOC) beheert meer dan 250 openbare kampeerterreinen in natuurgebieden in heel Nieuw-Zeeland. Deze campings liggen in een aantal van de mooiste regio’s van Nieuw-Zeeland en hebben meestal geen manager en worden op vertrouwensbasis beheerd. Helaas is dit niet altijd goed gegaan waardoor er nu strengere regels zijn.

Tenten, busjes, campers en caravans zijn allemaal welkom op DOC-natuurcampings. Faciliteiten zijn meestal minimaal en eenvoudig, maar de kosten zijn het grote voordeel. Sommige zijn zelfs gratis.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen gratis overnachten tot NZ$20 p.p., per nacht, afhankelijk van de camping.

#3 Vrij kamperen of ‘gratis’ kamperen

Het is een misverstand dat je in Nieuw-Zeeland overal in de natuur je camper of tent mag neerzetten en dus gratis kan kamperen.

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Doordat veel reizigers niet respectvol met de grond van de eigenaren omgingen hebben veel gemeenten en grondeigenaren besloten om alleen nog self-contained campers toe te laten.

Er zijn in Nieuw-Zeeland ongeveer 340 free camping plekken waar je gratis mag kamperen, mits je een self-contained camper hebt.

TIP ♥ – overnachten is hier gratis

Rankers

Het is handig om te weten waar je wel of niet gratis mag kamperen. Er zijn echter duizenden plekken waar je kan overnachten. De een gratis, de ander betaald. maar hoe vind je die? Rankers is een website waar je alle campings kunt vinden en waar gelijk te vinden is of je een self-contained camper moet hebben of niet (zie foto hieronder).

Camper kopen nieuw Zeeland1

De website Rankers

Camper Nieuw-Zeeland

Onze eerste camper was not-self-contained (en lekker klein 😉 )

De kosten van een camper huren

Een camper huren Nieuw Zeeland kan in elke prijsklasse. Een luxe camper huren voor 2 personen op basis van een verhuurperiode van vier werken, kost je ongeveer NZ$200 tot NZ$330 per dag in het hoogseizoen (december tot en met februari). In de maanden buiten het hoogseizoen wordt het goedkoper. In de wintermaanden (juni tot en met augustus) kun je dezelfde camper al huren voor NZ$160 per dag.

Kleinere campers, vaak busjes, zijn meer gericht op de budget reizigers en backpackers. Deze busjes zijn een stuk goedkoper omdat ze minder luxe en comfortabel zijn. Zo’n backpackersbusje huur je vaak voor zo’n NZ$80 tot 95 per dag in de zomermaanden. Tijdens de wintermaanden zakt het naar NZ$60 tot 70.

Dit zijn geen luxe busjes. Vaak zijn het druk beschilderde bestelwagens. De bekendste verhuurbedrijven voor deze opvallende, maar goedkope voertuigen zijn Escape Rentals en Wicked Campers.

TIP ♥ hieronder een overzicht van goedkopere campers (via Backpacker Sleepervan) en grotere campers (via Maui).

Camper huren Nieuw Zeeland1
Camper huren Nieuw-Zeeland1

De prijs van een camper hangt af van de grote!

Verzekering

Alle campers hebben meestal een minimale verhuurperiode van 5 tot 7 dagen. Je kunt wel een onbeperkt aantal kilometers rijden. De verzekering is vaak inbegrepen in het huurbedrag. Sommige hebben een eigen risico varierend van NZ$2.000 tot NZ$7.500. Het kan daarom handig zijn om je verzekering per dag wat op te schroeven zodat je eigen risico een stuk lager is. De meeste verhuurbedrijven verhuren ook tenten, camping spullen, stoelen en tafels.

TIP VAN REIS-EXPERT ➜ Bij Tenzing Travel bieden ze de laagsteprijsgarantie op camperhuur in Nieuw-Zeeland! Daarnaast hebben ze een groot aanbod, van budget tot eersteklas campers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU