Camper kopen Nieuw Zeeland

Eén van de populairste manieren om door Nieuw-Zeeland te reizen is met de camper. Je kunt een camper huren, maar vaak is het interessanter (en goedkoper) om er een te kopen. Een camper geeft je alle vrijheid én ruimte om dit schitterende land op eigen tempo te verkennen. Wil jij een camper kopen in Nieuw-Zeeland? Check dan deze tips!

Camper kopen Nieuw Zeeland

Een camper kopen aan de andere kant van de wereld klinkt misschien eng, maar het is eigenlijk best simpel. Heel veel reizigers doen het.

Nieuw-Zeeland is een van de beste landen om met een camper rond te reizen, en de grotere huurcampers zijn behoorlijk prijzig. Daar is een camper kopen een goede optie als je tevreden bent met iets minder luxe campers.

Het voordeel van het kopen van een camper is dat je deze aan het einde van je reis weer kunt verkopen (afhankelijk van je rijstijl natuurlijk!).

Ties: “Een camper kopen in Nieuw-Zeeland is vaak goedkoper dan er een huren”.

Wij delen al onze tips voor het kopen van een camper in Nieuw-Zeeland.

Camper kopen in Nieuw-Zeeland
Onze eerste camper in Nieuw-Zeeland

Camper kopen of huren. Wat is beter?

Je kunt er voor kiezen een camper te huren of te kopen. Wat voor jou beter is, is helemaal afhankelijk van je budget, je voorkeur voor campers en de lengte van je reis.

Het is niet zo dat kopen beter is dan huren of andersom. Dat is voor iedereen anders.

Wij zeggen altijd: als je 3 weken of korter door Nieuw-Zeeland reist kun je beter een camper huren. Ga je langer dan 3 weken reizen in Nieuw-Zeeland? Dan kun je beter een camper kopen.

Waarom kopen

Kopen is interessant als je langere tijd in Nieuw-Zeeland reist. Een camper huren kost namelijk al snel meer dan NZ$100 per dag. Een budget camper koop je al voor NZ$4.000.

Met een buy-back garantie (daarover later meer), kun je deze aan het einde van je reis weer verkopen, waardoor de kosten vaak veel lager uitvallen dan wanneer je dezelfde periode zou huren.

Waar koop je een camper?

Een camper kopen in Nieuw-Zeeland is niet zo moeilijk. De meerderheid van de mensen begint hun reis in Auckland en dat is de ideale plek om en camper op de kop te tikken.

Er zijn verschillende manieren om een camper te kopen.

Car Markets

Car Markets (of Car Fairs) zijn hele goede opties om een camper te kopen in Nieuw-Zeeland. Dit zijn eigenlijk een soort veilingen waar campers en auto’s worden verkocht.

In Auckland komen alle internationale vluchten aan. Dat betekent dat bijna iedereen zijn of haar reis hier begint.

Ties: “De bekendste Car Market in Auckland is The Aucklan Carfair. Deze vind elke zondag plaats”.

Bij de Auckland Carfair vind je ontelbaar veel auto’s en campers variërend van bijna nieuw tot aan low-budget opties. Je kunt direct onderhandelen met de eigenaar van de camper.

Er zijn geen tussenpersonen, dus je bent vaak goedkoper uit. Overigens vind je deze markten niet alleen in Auckland, maar ook in Wellington en Christchurch. Je kunt het beste bij locals of je accommodatie vragen waar de markten in deze steden zitten.

TIP ♥ – je vindt de Auckland Carfair hier.

Online een camper kopen in Nieuw-Zeeland

Als je liever voor aankomst al een camper geregeld wil hebben, kun je dat ook online doen. Vandaag de dag zijn er veel opties om online een camper te kopen.

Je kunt vooraf al in bepaalde Facebook-groepen (deze of deze) kijken wat voor campers er te koop zijn. Je kunt dan makkelijk via Facebook contact opnemen met de verkoper en eenmaal in Nieuw-Zeeland gaan kijken.

Er zijn ook tal van websites waar je een camper kunt huren. De bekendste zijn:

camper kopen Nieuw-Zeeland
Onze eerste camper

De kosten van een camper kopen

Een camper kopen in Nieuw-Zeeland kun je zo duur maken als je zelf wil. Goede deals vind je vaak bij de Car Markets, online en bij backpacker hostels.

Een nieuwe camper kost natuurlijk veel meer, daarom raden we aan om een tweedehands camper te kopen.

Ties: “Tweedehands campers worden aangeboden voor bedragen variërend tussen NZ$500 tot NZ$5.000”.

Als je een beetje een fatsoenlijke camper wil moet je op NZ$4.500 rekenen. Alles daaronder wordt al snel een kleine camper, of een verouderde.

Buy Back Garantie

Als je iets meer zekerheid wil kun je beter bij een camper kopen met Buy Back garantie. Niet alleen geeft het wat zekerheid, het scheelt ook veel tijd. In plaats van dagen (soms zelfs weken) met het kopen en verkopen van een camper bezig te zijn, ben je nu in twee dagen klaar.

Uiteraard liggen de kosten wat voor campers met terugkoopgarantie wat hoger. Prijzen beginnen bij NZ$9.000 en de meeste bieden een buy-back garantie van zo’n vijftig procent van de aankoopprijs.

Het papierwerk regelen

Een camper kopen in Nieuw-Zeeland is leuk, maar er komt wel het nodige papierwerk bij kijken. Gelukkig is dat allemaal snel geregeld, mits je weet wat je moet doen.

Hou er rekening mee in ieder geval rekening mee dat kopen snel gaat, maar dat het verkopen makkelijk een week tot twee weken kan duren.

WOF

Voordat je überhaupt de weg op mag moet je camper gekeurd zijn. Zoals wij een APK hebben, hebben ze dat in Nieuw-Zeeland ook. Dat heet de WOF.

WOF staat voor Warrant of Fitness en elk voortuig moet een WOF hebben die minder dan een maand oud is. Bij campers wordt het overigens ook wel eens aangeduid als COF.

Het document bevestigt dat de camper de keuring van veiligheid en verkeerswaardigheid heeft doorstaan. Houd er rekening mee dat een WOF geen inspectie vóór aankoop is, het is een verplichte controle om te zien of de auto aan de verplichte normen voldoet.

Een WOF is alleen nodig voor voertuigen van 6 jaar of ouder. Controleer altijd de vervaldatum van de WOF.

Ties: “Koop nooit een camper of auto zonder WOF”.

Certificate of registration

Ook niet geheel onbelangrijk. Het Certificate of Registration laat zien van wie het voertuig is. Hiermee controleer je eigenlijk of de camper wel van de verkoper is. Een soort tenaamstelling zoals wij die ook kennen.

Controleer de ID van de verkoper met die van het certificaat.

Change of ownership

Het belangrijkste documenten is het formulier voor het wijzigen van eigendom. Dit formulier is van de New Zealand Transport Agency (NZTA).

Voordat je de weg op mag met je gekochte camper moet de camper op jouw naam staan. De meeste verkopers zullen je hier mee helpen, maar het kan ook online via de NZTA.

Doe dit samen met de verkopende partij, want ook zij moeten dingen invullen.

Je kunt dit formulier ook halen bij alle Postkantoren of AA-verzekeringscentrum.

Verzekering

Als laatste regel je de verzekering. Je kunt kiezen uit Comprehensive en Third Party, Fire & Theft.

Comprehensive is een verzekering voor jouw voertuig en eventuele schade aan andere voertuigen. Een Third Party, Fire & Theft dekt alleen je eigen voertuig tegen brand en diefstal en dekt alleen de schade aan andere voertuigen in het geval van een ongeluk.

Het kan geen kwaad om eens rond te vragen naar voordelige verzekeringen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen. Een Third Party, Fire & Theft verzekering kost je ongeveer NZ$400 voor een dekking van twaalf maanden.

Verzekeren is heel makkelijk. Je belt naar AA met de melding dat je een camper hebt gekocht. Je geeft je gegevens door aan de AA. Zij helpen je door het hele proces heen.

Camper Nieuw-Zeeland
Onze mini-camper

De campers

Ga je een camper kopen in Nieuw-Zeeland? Dan is het goed om het verschil te weten tussen een self-contained camper en een not-self-contained camper. Het verschil lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het wel!

Hieronder proberen we uit te leggen wat het verschil is tussen de twee typen campers.

Wat is een self contained camper

Self contained betekent letterlijk vertaald; ‘op zichzelf staand‘. Een self-contained camper is dus een camper waarmee je zelfstandig kan reizen. Een self-contained camper is er om het milieu te beschermen en je meer mogelijkheden voor campings te bieden.

Belangrijk bij een self-contained camper is dat afvalwater wordt vastgehouden in opslagtanks in het voertuig (tot 3 dagen). Dit moet je vervolgens in een stortplaats deponeren.

Het voordeel van een self-contained camper is dat je over alle faciliteiten beschikt die je nodig hebt.

Ties: “Met deze campers mag je gebruik maken van alle campings in Nieuw-Zeeland inclusief de ongeveer 340 gratis campings!”.

Een self-contained camper moet de volgende dingen bevatten;

  • Wateropslag (12 liter);
  • Een gootsteen/douche (wanneer aanwezig) verbonden met een waterdicht afgesloten afvalwatertank;
  • Een vuilnisbak met een deksel;
  • Toilet (vast) dat te gebruiken is IN de camper, terwijl het bed is opgemaakt.
Moet dat een grote camper zijn?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een self-contained camper zo’n grote camper moet zijn met douche, wc, keuken, aparte bedden en alle andere poespas. Dat hoeft niet. Een self-contained camper kan net zo goed een klein campertje zijn.

Het enige waar je aan moet voldoen is dat je een vaste WC moet hebben, een opvangtank voor je drink/afvalwater en een afvalbak.

Dat hoeft dus niet per se een grote camper te zijn.

Free camping

Wildkamperen, of free camping, mag alleen met een gecertificeerde self-contained camper. Heb je die niet? Dan mag je dus niet wildkamperen, tenzij de eigenaar van het terrein aangeeft dat non-self-contained campers ook zijn toegestaan.

Met een self contained camper mag je uiteraard ook op alle “normale” campings staan.

Er zijn in totaal ongeveer 340 freedom campings/gratis campings in NZ.

TIP ♥ – onze camper was net groot genoeg om met 2 personen in te liggen, maar was wel self-contained

Ohope Beach
Onze self-contained camper in Nieuw-Zeeland

Wat is een not self contained camper

Een not-self-contained camper is een camper waar je – heel simpel gezegd – niet zelfstandig mee kunt reizen. In de zin van, je kunt er niet een paar dagen mee in de middle of nowhere staan zonder je eigen water en wc.

Een not-self-contained camper is vaak een kleinere auto of kleine bus. Als er geen toilet in zit (vast of los) die je binnen kan gebruiken en geen wateropslag is de camper not-self-contained.

Kies een self-contained camper

Wij raden aan om altijd voor een self contained camper te kiezen. De prijs is misschien wat hoger, maar het heeft veel meer voordelen t.o.v. de not-self-contained camper.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je met een self contained camper op veel meer plekken mag kamperen.

LET OP ➜ als je betrapt wordt op slapen in een not-self-contained camper op een freedom camping krijg je een boete van NZ$200 (€115).

camper kopen Nieuw Zeeland
Onze camper tijdens onze eerste reis door Nieuw-Zeeland was not-self-contained

Waar mag je kamperen in Nieuw-Zeeland?

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo.

Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Dat heeft te maken met de self-contained en not-self-contained campers. Veel van de velden, reservaten, campings en landbouwgrond die je onderweg tegen komt zijn privébezit en kunnen daarom niet zomaar worden betreden zonder toestemming van de grondeigenaar.

Ties: “Een van de grootste misverstanden in NZ is dat reizigers denken dat ze overal mogen kamperen. Dat is niet zo”.

Self-contained en not-self-contained campers

Veel van de free campings, freedom camping of gratis campings (geef het een naam) zijn in het verleden slecht behandeld door kampeerders (reizigers) waardoor de gemeenteraden en eigenaren besloten hebben deze campings niet meer toegankelijk te maken voor iedereen.

Er zijn uiteraard wel gebieden waar je kunt stoppen, je camper kan parkeren of je tent opzetten om gratis te kamperen. Waar dat is, is afhankelijk van het feit of je een self-contained of not-self-contained camper koopt/huurt.

#1 Campings en vakantieparken

Campings of vakantieparken zijn commerciële plekken met alle faciliteiten die je kunt verwachten van een camping. Er zijn altijd plekken voor campers, tentjes en auto’s en die zijn verkrijgbaar met of zonder stroom.

Deze campings verschillen in grote en kwaliteit, maar je mag er van uit gaan dat ze bijna allemaal in orde zijn. De meeste campings hebben ook douches, openbare keukens en een winkel.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen NZ$10 en $40 per nacht.

#2 Campings voor natuurbeheer (DOC)

Het Department of Conservation (DOC) beheert meer dan 250 openbare kampeerterreinen in natuurgebieden in heel Nieuw-Zeeland. Deze campings liggen in een aantal van de mooiste regio’s van Nieuw-Zeeland en hebben meestal geen manager en worden op vertrouwensbasis beheerd.

Helaas is dit niet altijd goed gegaan waardoor er nu strengere regels zijn.

Tenten, busjes, campers en caravans zijn allemaal welkom op DOC-natuurcampings. Faciliteiten zijn meestal minimaal en eenvoudig, maar de kosten zijn het grote voordeel. Sommige zijn zelfs gratis.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen gratis overnachten tot NZ$20 p.p., per nacht, afhankelijk van de camping.

#3 Vrij kamperen of ‘gratis’ kamperen

Het is een misverstand dat je in Nieuw-Zeeland overal in de natuur je camper of tent mag neerzetten en dus gratis kan kamperen.

Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Ties: “Doordat veel reizigers niet respectvol met de grond van de eigenaren omgingen hebben veel gemeenten en grondeigenaren besloten om alleen nog self-contained campers toe te laten”.

Er zijn in Nieuw-Zeeland ongeveer 340 free camping plekken waar je gratis mag kamperen, mits je een self-contained camper hebt.

Rankers

Het is handig om te weten waar je wel of niet gratis mag kamperen. Er zijn echter duizenden plekken waar je kan overnachten. De een gratis, de ander niet gratis. Maar hoe vind je die?

Rankers is een website waar je alle campings kunt vinden en waar gelijk te vinden is of je een self-contained camper moet hebben of niet (zie foto hieronder).

Camper kopen nieuw Zeeland1Camper kopen Nieuw Zeeland? Check de website Rankers met alle kampeermogelijkheden in NZ

Wanaka
Sjoerd enjoying the viewVerkeersregels

Tips voor camper kopen in Nieuw-Zeeland

Als het goed is weet je niet hoe en waar je een camper koopt, en waar deze aan moet voldoen. We willen je nog wat laatste tips meegeven.

Verkeersregels

Als je een camper koopt in Nieuw-Zeeland is het handig om de verkeersregels te kennen. De verkeersregels in Nieuw-Zeeland zijn te vergelijken met de verkeersregels in Nederland/ België.

Het grootste verschil is natuurlijk dat ze aan de linker kant van de weg rijden.

De maximale snelheid is er 100km/uur buiten de bebouwde kom, op sommige wegen kan het voorkomen dat de maximale snelheid tot 80 is teruggebracht door gevaarlijke omstandigheden.

Alcohol

Drink absoluut geen alcohol als je nog wil gaan rijden, ook niet die één of twee biertjes die in Nederland wel zijn toegestaan. Er wordt in Nieuw-Zeeland bijzonder streng op alcohol in het verkeer gecontroleerd (en terecht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven