Hoofdmenu
reis expert header

Camper kopen Nieuw Zeeland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 22 mei, 2020

Als je iets meer ruimte wil, of met meer mensen reist, kun je ook een camper kopen in Nieuw Zeeland. Zeker in de zomermaanden is het kopen van een camper een populaire optie qua vervoer Nieuw Zeeland. Het geeft je nog iets meer vrijheid dan een auto. Lees hieronder alle tips over een camper kopen Nieuw Zeeland.

Camper Nieuw-Zeeland

Onze eerste camper

Camper kopen Nieuw Zeeland

Het kopen van een gebruikte camper kan een stuk goedkoper zijn als je langer dan een paar maanden in het land blijft. Zeker als je je camper aan het einde van je trip voor een goede prijs kan verkopen. Het risico is dat je een camper koopt die na een paar dagen kapot is, maar dat risico is minimaal.

De meerderheid van de mensen kopen campers in Auckland en proberen ze te verkopen in Christchurch. Je hebt ook genoeg bedrijven waar je campers kunt kopen die ze na je reis weer terug kopen.

De kosten

Een camper kopen Nieuw Zeeland kan in allerlei prijsklassen. In Auckland en Christchurch kun je overal campers kopen. Goede deals vind je vaak bij backpacker hostels. Campers worden aangeboden voor bedragen variërend tussen NZ$500 tot NZ$5.000.

Als je een beetje een fatsoenlijke camper wil moet je zeker op NZ$4.500 rekenen.

Alles daaronder wordt al snel iets in slechte staat. Het is misschien niet de veiligste manier om een camper te kopen, maar wel veruit de goedkoopste. En daarnaast zijn alle spullen (pannen, stoelen etc.) nog aanwezig.

Een camper kopen Nieuw Zeeland kan daarnaast ook veel tijd kosten. Hou er rekening mee dat kopen vaak snel gaat maar dat het verkopen makkelijk een week tot twee weken kan duren.

Buy Back Garantie

Als je iets meer zekerheid wil kun je beter bij een camper kopen met Buy Back garantie kopen. Niet alleen geeft het wat zekerheid, het scheelt ook veel tijd. In plaats van dagen (soms zelfs weken) met het kopen en verkopen van een camper bezig te zijn, ben je nu in twee dagen klaar.

Uiteraard liggen de kosten wat voor campers met terug koop garantie wat hoger. Prijzen beginnen bij NZ$6.000 en en de meeste bieden een buy-back garantie van zo’n vijftig procent van de aankoopprijs.

Onze Buy Back partner

Wil je een camper kopen met buy back garantie? Koop dan via Reis-Expert. Via onze partner in Nieuw Zeeland (waar we zelf ervaring mee hebben) kunnen wij je helpen aan een camper met buy back garantie. Onze partner heeft een groot assortiment aan campers.

Helaas staan ze nog niet allemaal op de site.

Het kopen (en verkopen) met een buy back garantie is vaak een stuk goedkoper dan huren. Daarnaast helpen ze je met het overschrijven, verzekeren en andere zaken. Je hebt ook direct een vast adres in Nieuw Zeeland voor eventuele post en andere zaken.

Boek je via ons? Dan is de kans groot dat Pete je een prima deal biedt.

TIP ♥ –  als je via ons boekt krijg je $100 korting

Keuring

Het is handig om een keuring te regelen. Dit kan bij de AA of de Car Inspection Services in Auckland en Wellington.

camper kopen Nieuw Zeeland

De campers

Ga je een camper kopen Nieuw Zeeland? Dan is het goed om het verschil te weten tussen een self-contained camper en een not-self-contained camper. Het verschil lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het wel!

Hieronder proberen we uit te leggen wat het verschil is tussen de twee typen campers.

340 gratis slaapplekken

Hou er rekening mee dat een self contained camper vaak duurder is, maar ook meer voordelen biedt. Met een self contained camper mag je legaal op een freedom camping/gratis campsites kamperen.

Met een not self contained camper laten de meeste freedom campings je niet toe. Dat is omdat ze zelf vaak geen voorzieningen hebben en jij als gast dus ‘self contained’ moet zijn.

Er zijn in totaal ongeveer 340 freedom campings/gratis campings in NZ. Als je geen self contained camper hebt, mag je daar niet staan en mis je veel gratis slaapplekken.

Wat is een self contained camper

Self contained betekent letterlijk vertaald; ‘op zichzelf staand‘. Een self-contained camper is dus een camper waarmee je zelfstandig kan reizen. Een self-contained camper is er om het milieu te beschermen en je meer mogelijkheden voor campings te bieden.

Belangrijk bij een self-contained camper is dat afvalwater wordt vastgehouden in opslagtanks in het voertuig (tot 3 dagen). Dit moet je vervolgens in een stortplaats deponeren.

TIP ♥ – de voordelen van een self-contained camper is dat je over alle faciliteiten beschikt die je nodig hebt. Bovendien kan je gebruik maken van alle campings in Nieuw-Zeeland inclusief de ongeveer 340 gratis campings!

Een self-contained camper moet de volgende dingen bevatten;

  • Wateropslag (12 liter);
  • Een gootsteen/douche (wanneer aanwezig) verbonden met een waterdicht afgesloten afvalwatertank;
  • Een vuilnisbak met een deksel;
  • Toilet (draagbaar of vast) dat te gebruiken is IN de camper, terwijl het bed is opgemaakt.
Moet dat een grote camper zijn?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een self-contained camper zo’n grote camper moet zijn met douche, wc, keuken, aparte bedden en alle andere poespas. Dat hoeft NIET. Een self-contained camper kan net zo goed een klein campertje zijn.

Het enige waar je aan moet voldoen is dat je een vaste of losse WC moet hebben, een opvangtank voor je drink/afvalwater en een afvalbak. Dat hoeft dus niet perse een grote camper te zijn.

TIP ♥ – onze camper was net groot genoeg om met 2 personen in te liggen, maar was wel self-contained

Ohope-Beach

Onze self-contained camper tijdens de tweede reis door NZ

Wat is een not self contained camper

Een not-self-contained camper is een camper waar je – heel simpel gezegd – niet zelfstandig mee kan reizen. In de zin van, je kunt er niet een paar dagen mee in de middle of nowhere staan zonder je eigen water en wc.

Een not-self-contained camper is vaak een kleinere auto of kleine bus. Als er geen toilet in zit (vast of los) die je binnen kan gebruiken en geen wateropslag is de camper not-self-contained.

Kies een self-contained camper

Wij raden aan om altijd voor een self contained camper te kiezen. De prijs is misschien wat hoger, maar het heeft veel meer voordelen t.o.v. de not-self-contained camper. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je met een self contained camper op veel meer plekken mag kamperen.

LET OP ➜ als je betrapt wordt op slapen in een not-self-contained camper op een freedom camping krijg je een boete van NZ$200 (€115).

camper kopen Nieuw Zeeland

Onze camper tijdens onze eerste reis door Nieuw-Zeeland was not-self-contained

Waar mag je kamperen in Nieuw-Zeeland?

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Dat heeft te maken met de self-contained en not-self-contained campers. Veel van de velden, reservaten, campings en landbouwgrond die je onderweg tegen komt zijn privébezit en kunnen daarom niet zomaar worden betreden zonder toestemming van de grondeigenaar.

TIP ♥ – een van de grootste misverstanden in NZ is dat reizigers denken dat ze overal mogen kamperen. Dat is NIET zo.

Self-contained en not-self-contained campers

Veel van de free campings, freedom camping of gratis campings (geef het een naam) zijn in het verleden slecht behandeld door kampeerders (reizigers) waardoor de gemeenteraden en eigenaren besloten hebben deze campings niet meer toegankelijk te maken voor iedereen.

Er zijn uiteraard wel gebieden waar je kunt stoppen, je camper kan parkeren of je tent opzetten om gratis e kamperen. Waar dat is, is afhankelijk van het feit of je een self-contained of not-self-contained camper koopt/huurt.

#1 Campings en vakantieparken

Campings of vakantieparken zijn commerciële plekken met alle faciliteiten die je kunt verwachten van een camping. Er zijn altijd plekken voor campers, tentjes en auto’s en die zijn verkrijgbaar met of zonder stroom.

Deze campings verschillen in grote en kwaliteit, maar je mag er van uit gaan dat ze bijna allemaal in orde zijn. De meeste campings hebben ook douches, openbare keukens en een winkel.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen NZ$10 en $40 per nacht.

#2 Campings voor natuurbeheer (DOC)

Het Department of Conservation (DOC) beheert meer dan 250 openbare kampeerterreinen in natuurgebieden in heel Nieuw-Zeeland. Deze campings liggen in een aantal van de mooiste regio’s van Nieuw-Zeeland en hebben meestal geen manager en worden op vertrouwensbasis beheerd.

Helaas is dit niet altijd goed gegaan waardoor er nu strengere regels zijn.

Tenten, busjes, campers en caravans zijn allemaal welkom op DOC-natuurcampings. Faciliteiten zijn meestal minimaal en eenvoudig, maar de kosten zijn het grote voordeel. Sommige zijn zelfs gratis.

TIP ♥ – prijzen liggen tussen gratis overnachten tot NZ$20 p.p., per nacht, afhankelijk van de camping.

#3 Vrij kamperen of ‘gratis’ kamperen

Het is een misverstand dat je in Nieuw-Zeeland overal in de natuur je camper of tent mag neerzetten en dus gratis kan kamperen.

Een van de grootste misverstanden van reizen in Nieuw-Zeeland is dat reizigers denken dat je overal met je camper mag kamperen. Dat is is niet zo. Er zijn veel verschillende soorten plekken waar je kan overnachten, maar het is niet zo dat je zomaar je camper ergens neer mag zetten en kunt overnachten.

Doordat veel reizigers niet respectvol met de grond van de eigenaren omgingen hebben veel gemeenten en grondeigenaren besloten om alleen nog self-contained campers toe te laten.

Er zijn in Nieuw-Zeeland ongeveer 340 free camping plekken waar je gratis mag kamperen, mits je een self-contained camper hebt.

TIP ♥ – overnachten is hier gratis

Rankers

Het is handig om te weten waar je wel of niet gratis mag kamperen. Er zijn echter duizenden plekken waar je kan overnachten. De een gratis, de ander betaald. maar hoe vind je die? Rankers is een website waar je alle campings kunt vinden en waar gelijk te vinden is of je een self-contained camper moet hebben of niet (zie foto hieronder).

Camper kopen nieuw Zeeland1

Camper kopen Nieuw Zeeland? Check de website Rankers met alle kampeermogelijkheden in NZ

Camper Nieuw-Zeeland

On top of the world

WOF

Voordat je de weg op mag, moet je camper (en alle andere voertuigen)  een Warrant of Fitness (WOF) doorstaan. Dit is een soort APK. WOF’s worden uitgevoerd door specifieke garages. De test, of WOF-keuring, is geldig voor een jaar, indien het voertuig minder dan zes jaar oud is.

Is die dat wel? Dan is je WOF zes maanden geldig. Dit is belangrijk bij het camper kopen Nieuw Zeeland!

Controleer de vervaldatum, de test moet een maand vóór de verkoop worden uitgevoerd. Het voertuig moet ook een geldige vehicle registration hebben. Die moet worden vernieuwd voordat het verloopt (6 maanden, NZ$299,90 – 12 maanden, NZ$431,06 voor benzineauto’s.

Bij postkantoren en AA-kantoren kunnen ze je hier stap voor stap mee helpen. Je kunt het ook zelf online doen.

Last but not least

Als laatste moet je de camper op je naam zetten. Dit doe je door een formulier in te vullen (ingevuld door koper en verkoper). Deze formulieren haal je op het postkantoor. Je moet hier dus samen heen. De nummerplaten blijven bij het voertuig.

Vervolgens regel je de verzekering. Je kunt kiezen uit:

  • Comprehensive – verzekering voor jouw voertuig en eventuele schade aan andere voertuigen;
  • Third Party, Fire & Theft – dekt alleen je eigen voertuig tegen brand en diefstal en dekt alleen de schade aan andere voertuigen in het geval van een ongeluk


Het kan geen kwaad om eens rond te vragen naar voordelige verzekeringen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen. Een Third Party, Fire & Theft verzekering kost je ongeveer NZ$400 voor een dekking van twaalf maanden.

Verzekering

Verzekeren is heel makkelijk. Je belt naar AA (zie contact gegevens) met de melding dat je een camper hebt gekocht. Je geeft je gegevens door aan de AA. Zij helpen je door het hele proces heen. Ze vragen wat voor verzekering je wil, hoe lang je de camper wil verzekeren en voor wat voor bedrag.

Je moet je credit card nummer doorgeven. Daar wordt de verzekering mee betaald.

TIP ♥ – je hebt geen speciaal rijbewijs nodig om een camper te rijden.

Verkeersregels

Bij het camper kopen Nieuw Zeeland is het handig om de verkeersregels te kennen. De verkeersregels in Nieuw Zeeland zijn te vergelijken met de verkeersregels in Nederland/ België.

De maximale snelheid is er 100km/uur buiten de bebouwde kom, op sommige wegen kan het voorkomen dat de maximale snelheid tot 80 is terug gebracht door gevaarlijke omstandigheden. Hou borden langs de weg altijd goed in de gaten. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/uur.

Let goed op je snelheid want door de vele bochten in de wegen kan hard rijden soms erg gevaarlijk zijn.

Alcohol

Drink absoluut geen alcohol als je nog wil gaan rijden, ook niet die één of twee biertjes die in Nederland wel zijn toegestaan. Er wordt in Nieuw Zeeland bijzonder streng op alcohol in het verkeer gecontroleerd.

Verder zijn gordels verplicht op zowel de voor als achterbank en ook kinderzitjes moeten een gordel gebruiken. Auto’s van rechts hebben, net als bij ons, voorrang. Ondanks dat ze aan de linkerkant van de weg rijden.

Ga je met een camper op pad? Hou dan je spiegels goed in de gaten. Vaak is inhalen in Nieuw Zeeland lastig en als jij net lekker omhoog aan het tuffen bent met je camper kan het zijn dat er een hele slinger aan auto’s achter je zit die er niet voorbij kunnen.

Ga even aan de kant op een plek waar er ruimte is. Dit wordt erg gewaardeerd door de kiwi’s en rijdt voor jezelf misschien ook fijner.

Wat wij vinden:
  • 9.2/10
    Reis-Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Als je iets meer ruimte wil, of met meer mensen reist, kun je ook een camper kopen. Zeker in de zomermaanden is het huren van een camper een populaire optie qua vervoer Nieuw Zeeland. Het geeft je nog iets meer vrijheid dan een kopen. Lees hieronder hoe je een camper kopen.

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU