Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Camper huren Australië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Een camper huren in Australië (of kopen) is de populairste optie qua vervoer. Het geeft je meer ruimte dan een auto en meer vrijheid da n bussen en of treinen. Het enige nadeel is dat de prijzen wat hoger liggen. Maar daar zijn gelukkig wel wat tips voor! Lees hieronder hoe je een camper huurt of koopt.

Australië is hét backpackersland. En er is geen betere plek om een camper te huren en erop uit te trekken dan in Australië. Het land biedt alles; schitterende, goed onderhouden wegen, heerlijk weer, mooie routes en prachtige bezienswaardigheden. Een camper huren in Australië is ideaal als je een paar weken op rondreis gaat en op campings of in de natuur wil overnachten.

Een kleine camper is vooral populair bij backpackers en vaak geschikt voor twee volwassenen. De grotere modellen zijn geschikt voor gezinnen of reizigers met een groter budget. Daarnaast hebben ze vaak een douche en toilet.

Hoe huur je een camper

Een camper huren in Australië doe je vaak in de grotere steden. De meeste reizigers beginnen hun reis in Sydney, Brisbane, Melbourne of Perth. Daar vindt je ook de meeste verhuurbedrijven. Op het vliegveld van Sydney of Melbourne zijn alle internationale verhuurbedrijven aanwezig. De bekendste en meest betrouwbare zijn Travellers Autobarn, Travelwheels en Jucy Rentals.

Vaak lever je de camper in in dezelfde stad. Je kunt hem echter ook inleveren in een andere stad. Hier betaal je wel extravoor. Als je een camper huurt, let dan op de volgende punten.

  • Lees het contract dat je tekent goed door!
  • Vraag een CreditCard aan. Deze heb je vaak nodig
  • Vraag hoeveel kilometer je mag rijden en of je moet bijbetalen als je daarover heen gaat
  • Check de schaderegeling
  • Vraag of ze een ‘breakdown-service’ hebben

TIP 1 – ben je van plan meer off-road te gaan? Dan kun je beter een auto huren/kopen (4WD)
TIP 2 – je moet minimaal 21 jaar oud zijn om een camper te huren/kopen (sommige bedrijven hanteren 18 f 21 jaar)
TIP 3 – naast je Nederlandse rijbewijs is een Internationaal Rijbewijs vaak nodig. Deze is aan te  ragen bij de ANWB (€18,95)

camper huren in Australie

Camper huren in Australië – met je camper kun je overal kamperen

De kosten

De kosten van een camper huren in Australië hangt af van de camper die je huurt en het seizoen waarin je reist. De basic ‘backpackers’ campers (vaak max. 2 pers) zijn vaak een stuk goedkoper. Maar hier heb je geen WC, kleine leefruimte en vaak een kookstelletje in de achterkant van de camper. Voor een luxere camper voor 4 of meer personen betaal je meer, maar hier heb je vaak wel een WC + douche, een ruime keuken en meer leefruimte.

Voor een kleine camper voor 2 personen betaal je ongeveer $50 Australische Dollar per dag. Uitgaande van een verhuurperiode van 28 dagen (4 weken). Hoe langer je de camper huurt hoe goedkoper het wordt.

Ga je voor een grotere camper waar je met meerdere mensen in kunt en die over een WC en douche beschikken kom je al snel op $150 Australische Dollar per dag uit. Ook hier gaan we uit van een verhuurperiode van 4 weken.

TIP ♥ rij je liever een auto? Check dan onze pagina Auto huren of kopen

Camper huren in Australie

Website voor het camper huren in Australië

Dit zijn de goedkopere ‘budget’ campers. Als je goed zoekt vind je misschien wel goedkopere deals.

Als je voor de grotere, luxere campers gaat betaal je al snel zo’n $150 Dollar per dag. Een stuk meer, maar je hebt ook wel veel meer comfort. Zeker voor de oudere reizigers is dit wel zo prettig.

Camper huren in Australie

Als je een camper huurt in Australië laat deze dan altijd nakijken!

Regels

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het huren (of kopen) van een camper. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een camper wil huren of kopen;

  • Om een camper te huren in Australië moet je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben of een internationaal rijbewijs (IDP) dat voor maximaal een jaar geldig is. Je moet je rijbewijs altijd bij je hebben!;
  • Je moet minimaal 21 jaar zijn om een camper te huren. Iedereen onder de 25 betaald een hogere verzekeringspremie;
  • In Australië rijdt je aan de linker kant van de weg;
  • Alle inzittenden moeten een veiligheidsgordel dragen;
  • De maximumsnelheid voor de openbare weg is 110 km/h. In de bebouwde kom is het 60 km/h of 50 km/h;
  • Rijden onder invloed is uiteraard verboden. Hier zijn ze behoorlijk streng in;
  • Op sommige wegen wordt er tol gevraagd.

Verzekering en verhuurperiode

Bijna alle verhuurbedrijven hanteren een minimale verhuurperiode van 5 tot 7 dagen. Je kunt wel een onbeperkt aantal kilometers rijden. De verzekering is vaak inbegrepen in het huurbedrag. Sommige hebben een eigen risico. Bedragen daarin variëren enorm en zijn verschillend per verhuurbedrijf, maar zijn wel fors. Het kan daarom handig zijn om je verzekering per dag wat op te schroeven zodat je eigen risico een stuk lager is.

Een verzekering kost vaak zo’n $14 tot $50 per dag extra. Dat lijkt een hoop (en is het ook), maar als je schade rijdt ben je zomaar $2.000 kwijt om het te laten repareren. Een verzekering is dus wel een goede investering. De meeste verhuurbedrijven verhuren ook tenten, camping spullen, stoelen en tafels.

TIP ♥ – je hebt geen speciaal rijbewijs nodig om een camper te rijden.

Camper kopen Australie

Een oude model koop je al voor $2.500!

Relocate

Als je geen budget hebt om een camper te huren of te kopen kun je ook een camper ‘verplaatsen’. Dit noemen ze relocate. Het komt er op neer dat jij een voertuig (auto, camper of iets anders) van A naar B moet rijden in een bepaalde tijd. Heel vaak kost dit maar $1 per dag of is het zelfs gratis. Bedrijven hebben hun voertuigen op een andere locatie nodig en bieden jou gratis of tegen een kleine vergoeding aan om naar een bepaalde bestemming te rijden.

Er is een tijdslimiet voor deze deals, dus misschien kun je niet alles zien wat je wil zien. Maar binnen een week van Cairns naar Sydney rijden kost je soms niet eens $7 aan de campervanhuur en een gratis tank brandstof.

Wat moet je regelen?

Na het kopen ben je er nog niet. Je moet namelijk nog wel het een en ander regelen voordat je daadwerkelijk de weg op mag. Het kan wat tijd kosten om het papierwerk op orde te krijgen, maar het is wel van groot belang.

Het is daarnaast niet echt makkelijk, aangezien verschillende staten in Australië andere regels hebben. Dit kan in eerste instantie verwarrend zijn, dus het is altijd aan te raden om de meest actuele informatie te controleren bij de betreffende staat.

Rijbewijs

In principe is je Nederlandse rijbewijs geldig, mits ze deze kunnen lezen. Het is daarom verstandig om een Internationaal Rijbewijs aan te vragen bij de ANWB. Dit kost €18,95 en is alleen in Nederland aan te vragen!

Registratie (Rego)

Het is een wettelijke verplichting dat alle voertuigen op de Australische, geregistreerd moeten worden. Dit noemen ze een REGO. De kosten variëren afhankelijk van het type voertuig en de staat waarin het is geregistreerd. Reken op zo’n $100. Vaak zit deze rego (een soort APK) bij de camper die je koopt, maar vraag het wel na!  Een overzicht van de regels voor deze REGO registratie per staat;

  • ACT (Australian Capital Territory) – alleen als de auto 6 jaar of ouder is
  • NSW (Nieuw-Zuid-Wales) – alleen als de auto 5 jaar of ouder is
  • NT (Noordelijk Territorium) – alleen als de auto 3 jaar of ouder is
  • Queensland – hier moet je een Safety Certificate hebben (alle auto’s!)
  • Victoria – hier moet je een Certificate of Roadworthiness hebben (alle auto’s!)
  • West en Zuid Australië en Tasmanië – hier heb je geen certificaten of inspectie nodig.

Verzekering

In Australië moeten alle auto’s en campers verzekerd zijn. De verplichte verzekering is onderdeel van het registratieproces van het voertuig, maar ook dit verschilt weer van staat tot staat.

TIP ♥ Een verzekering afsluiten is verplicht!

Overdracht van eigendom

Je moet de camper binnen 14 dagen na aankoop op jouw naam zetten. Elke staat/regio heeft andere regels hiervoor dus vraag dit na bij de koper. Als je de camper verkoopt geldt hetzelfde. Je moet in ieder geval naar een RTA kantoor. Let er op dat je het volgende meeneemt bij het overschrijven;

  • Aankoopbewijs
  • Paspoort
  • (Internationaal) rijbewijs

Meer lezen over Australië?

6 comments

  1. Marjolijn

    Is er een leeftijdsrestrictie in Australië voor het huren van een camper of auto?
    Ik kan dat helaas niet vinden.

  2. Julie

    In hoeverre wordt er bij aankoop of huur van een camper rekening gehouden met type rijbewijs en grootte / zwaarte van de camper? Wat kun je allemaal huren met een B rijbewijs? Ik lees dit nergens terug helaas.

    1. Sjoerd

      Hi Julie,

      Er wordt vooral naar leeftijd gekeken. Je mag met je Nederlandse (internationale) rijbewijs in 9 van de 10 campers gewoon rijden.

      Happy Travels,
      Sjoerd

  3. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  4. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  5. Anoniem

    Visitor Rating: 3 Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU