Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

El Mirador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Er zijn diverse mysterieuze Mayasteden te vinden in Guatemala. De meeste toeristen trekken massaal naar de ruïnes in Tikal, maar er is een veel grotere Maya stad om te verkennen midden in de jungle van Guatemala; El Mirador. Dit complex is volgens velen indrukwekkender dan Tikal. Tegenwoordig ontvangt het complex van El Mirador misschien maar een paar duizend bezoekers per jaar (omdat het lastig te bereiken is), maar het was ooit dit de meest geavanceerde thuisbasis van honderdduizenden Maya’s.

Van de gebaande paden richting El Mirador

Het hele complex is al sinds 1926 bekend, maar sinds 2003 wordt er pas echt ‘werk’ verricht. Nog steeds worden tempels uitgegraven en in kaart gebracht. Er is nog niet zo veel bekend over de geschiedenis. El Mirador was ooit een stad die groot werd, daarna werd verlaten om vervolgens tot een van de grootste Maya steden ooit uit te groeien.

Op de hoogtijdagen was deze stad net zo groot als Los Angeles vandaag de dag is en er woonde rond de 2.000.000 mensen!

El Mirador is veel groter dan de andere bekende Maya stad in Guatemala; Tikal. Toch komen hier maar weinig reizigers. Dat heeft met name te maken door de bereikbaarheid. Om hier te komen moet je namelijk 5 dagen door de jungle hiken. Geloof ons… het is het waard!

Tempels van El Mirado

Het einddoel van de tour

De Jungle van El Mirado

Howler monkey en Toekan

El Mirador hike

Zonsondergang boven de jungle

De 5-daagse hike

De hike is zeker niet eenvoudig! Voor een bezoek aan deze Maya stad moet je zo’n 65 kilometer lopen in 5 of 6 dagen. Je bent compleet afgesloten van de buitenwereld en wandelt door de dichte jungle waar geen mensen leven (behalve de gidsen en kamp-bewakers), je hebt geen elektriciteit of bereik met je telefoon, om over wifi nog maar te zwijgen.

Dat klinkt spannend, maar je loopt wel 5 dagen door een schitterende omgeving omringd door wilde dieren, verlaten tempels en een oneindig uitzicht op de jungle. De paden zijn vaak bemost en kunnen erg glibberig zijn als het bos geteisterd wordt door een tropische regenbui.

Je kunt verschillende tours boeken. De meeste reizigers kiezen voor een 5-daagse-hike, wij ook. Je kunt er ook 6 dagen over doen. Het is te allen tijde onder begeleiding van een lokale gids.

Het programma

Het programma is bij elke tour nagenoeg hetzelfde. Je eet en slaapt in dezelfde kampen en rust op dezelfde de rustpunten, maar verwacht niet dat je honderden mensen tegen komt onderweg. Vaak ontmoet je andere groepen bij het kamp waar je slaapt of bij een van de ‘piramide’ tempels die uitkijken over de jungle.

Dag 1

Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Flores.  De eerste dag is de makkelijkste dag. Rond 5:00 uur ga je naar het stadje Carmelita waar de hike begint. Het is zo’n 3 uur rijden naar Carmelita. Om 9:00 uur begint de hike naar El Tintal waar je de eerste nacht slaapt.

Rond 13:00 uur stop je eerst voor de lunch bij camp El Guacute. Rond 14:00 uur loop je verder richting El Tintal. Hier kom je rond 16:00 uur, afhankelijk van het tempo van de groep 🙂 El Tintal was ooit de op-twee-na grootste Mays stad ter wereld.

Het ligt halverwege Carmelita en El Mirador. Je vindt hier verschillende ruïnes, de een wat groter dan de ander. Je kunt bij El Tintal genieten van een mooie zonsondergang waarna je moe, maar voldoen naar bed gaat.

TIP ♥ – neem twee paar schoenen mee! De paden worden modderig als het hard regent en 5 dagen op natte schoenen lopen is niet lekker.

El Mirador

Onderweg naar El Mirador

Dag 2

Dag 2 moet je vroeg op om te ontbijten en de ruïnes van El Tintal te verkennen. Dit doe je door de oude ‘Mayan highway’ te belopen. Uiteindelijk loop je door naar El Mirador wat nog zeker zo’n 20 kilometer lopen is. Je doet over het hele stuk zo’n 6 uur dus je loopt in een relaxt tempo.

Je loopt dwars door de jungle en afhankelijk van het weer kunnen paden modderig zijn. Toch is de omgeving indrukwekkend. Je hoort of ziet niemand (behalve je eigen groep) en komt af en toe een verdwaalde ruïne tegen.

Uiteraard heb je op deze dag ook lunch. Tegen het eind van de middag kom je dan eindelijk aan bij El Mirador. Je overnacht bij El Mirador.

Dag 3

Je brengt de hele derde dag door bij de tempels en bouwwerken van El Mirador. Je hebt de mogelijkheid om vroeg op te staan om de zonsopkomst te zien vanaf het grootste en hoogste bouwwerk van El Mirador; La Danta.

La Danta is 70 meter hoog en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de omliggende jungle en andere bouwwerken (El Mirador betekent ook ‘Het Uitzicht‘).

Na de zonsopkomst en het ontbijt heb je de hele dag de tijd om de complex te verkennen. Dit kan op eigen gelegenheid zonder gids of groep. Behalve La Danta heb je hier ook bekende bouwwerken El Tigre, Los Monos, León, Tres Micos en Guacamaya Complex, de Great Centra Akropolis en tientallen andere kleinere bouwwerken.

Bij El Mirador krijg je ook lunch en diner en je overnacht hier.

TIP ♥ – aan het einde van de dag heb je een prachtige zonsondergang vanaf La Danta.

maps.me view el mirador

Met de app maps.me kun je de meeste tempels bij El Mirador zelf vinden

kunst in de El Mirador tempels

Sommige details zijn nog goed zichtbaar

In de tempels

El Mirador

Trappen bij El Mirador

Vogel in de natuur Guatemala

Dit soort bijzondere vogels kom je genoeg tegen

Dag 4

Dag 4 is wederom vroeg opstaan. Nadat je je ontbijt hebt genuttigd vertrek je weer richting El Tintal waar je de eerste nacht hebt geslapen. Onderweg kom je nog nog bij een andere site genaamd Nakbé. Dit is waarschijnlijk een van de oudste Maya-sites ooit ontdekt en is enorm groot. De piramides zijn niet zo groot als die van El Mirador.

Je lunch krijg je bij El Zompopero. Daarna loop je verder naar El Tintal. Afhankelijk van het tempo dat je loopt kom je rond 15:00 uur aan bij El Tintal. Hier doe je verder niet zo veel meer behalve chillen eten en slapen.

TIP ♥ – neem extra batterijen mee voor je camera en een powerbank. Je hebt hier nagenoeg geen elektriciteit

Dag 5

De laatste dag sta je wederom vroeg op om het laatste deel naar Carmelita af te leggen. Rond 11:30 uur kom je in Carmelita aan. Hier lunch je en vertrek je weer richting Flores waar je bij je hostel wordt afgezet.

genieten van het uitzicht tijdens de El mirador Hike

‘s avonds geniet je met je groep van het uitzicht

zonsondergang bij El Mirador

Sunset time!

El Mirador hike

Tips voor de 5-daagse hike

Om bij de Verloren Stad te komen, zoals El Mirador ook wel eens wordt genoemd moet je een 5 of 6-daagse trektocht door de jungle afleggen. Dat is best pittig, maar het is elke druppel zweet meer dan waard. Het is vergelijkbaar met de hike naar Ciudad Perdida in Colombia. Ook zwaar, maar ontzettend mooi!

Het is een tocht die nog niet zo heel veel wordt gedaan door reizigers. Het is daarom één van de mooiste en rustigste hikes van het land. Het schijnt dat hier maar een paar duizend reizigers per jaar komen, hoewel officiële cijfers niet bekend zijn.

Als je dat vergelijkt met de drukte bij Machu Picchu of zelfs Tikal in Guatemala zelf is El Mirador een oase van rust. Om je op weg te helpen delen wij onze tips en de route voor de 5-daagse trektocht.

1. Wat kost het?

De 5-daagse tour kost je €349 p.p. in groepen van 2 personen of meer. Omdat deze tour nog niet zo druk wordt gedaan moet je soms ‘zoeken’ naar andere reizigers en geode reisorganisaties. Het is ook zeker geen tour die je op de bonnefooi een dag van tevoren kunt boeken.

Afhankelijk van de grootte van de groepen gaan er meerdere gidsen mee.

2. Geen zin om te lopen? Neem de helikopter

Dat El Mirador niet zo druk wordt bezocht heeft te maken met de bereikbaarheid. Er zijn geen wegen naar de oude Maya stad. Er rijden geen auto’s, er is geen stroom en zelfs fietsen kan niet. Je zit midden in de jungle. De enige manier om er te komen naast lopen is op een paard/ezel en hele rijke reizigers kunnen hier met een helikopter naar toe.

TIP ♥ – met de helikopter ben je er sneller, maar het kost je wel ruim $450 p.p. 🙂

3. Wat neem je mee?

De meeste reizigers kiezen voor een 5-daagse hike. Tijdens die hike is een ontbijt, lunch en avondeten (plus drinken) inbegrepen. De rest dien je zelf mee te nemen. We raden aan om zo veel mogelijk lichte (en oude) kleding mee te nemen. Zeker tijdens het regenseizoen kan het namelijk erg modderig worden.

Je moet voor vijf dagen alleen het broodnodige meenemen. Hierbij een voorbeeld van wat je mee moet nemen;

 • klein rugtas (max. 40 liter)
 • wandelschoenen (het liefst 2 paar)
 • anti-muggenspray
 • zonnebrand
 • zaklamp
 • 1 of 2 korte broeken
 • 1 lange broek (‘s avonds tegen de muggen)
 • een vest (‘s avonds tegen de muggen)
 • 4 t-shirts
 • 6 paar sokken (deze worden erg snel nat)
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. WC papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • camera

4. Wat doe je met je ‘grote’ backpack

Je kunt de spullen die je niet mee neemt achter laten bij je accommodatie. Dit is waarschijnlijk in Flores. Je wordt na de hike terug gebracht naar je hostel.

rups El Mirador
Apen in de Jungle vlakbij El Mirador

3x de bekendste ruïnes van El Mirador

Mensen die de stad El Mirador bezoeken, doen dit om de ruïnes van de oude Mayastad te bewonderen. Eigenlijk is de gehele stad prachtig om te zien, maar enkele bouwwerken zijn wel erg bijzonder. Deze bouwwerken worden hieronder kort beschreven.

La Danta

La Danta is het letterlijke hoogtepunt van de oude Mayastad. De piramide is maar liefst 70 meter hoog en dit is indrukwekkend, want de Mayastad is vele eeuwen geleden gebouwd. In die tijd was het nog lastiger om hoge bouwwerken te maken, zeker in de dichte jungle.

Het is dan ook een mysterie hoe de piramide precies gebouwd is, al die jaren geleden. La Danta bestaat uit drie piramides, waarvan de grootste piramide in het midden van het bouwwerk staat. Deze piramide kun je beklimmen om een prachtig uitzicht te krijgen over El Mirador en de jungle om deze oude stad heen.

TIP ♥ – Bekijk het aanbod van de mooiste El Mirador Tours.

El Tigre

Een andere hoge piramide die je in El Mirador vindt, is El Tigre. Deze piramide is 55 meter hoog en heeft dezelfde driedelige stijl als La Danta. Historici hebben nog steeds geen idee hoe de Maya vele jaren geleden zo’n hoge piramide hebben kunnen bouwen, net zoals bij La Danta het geval is.

Los Monos

Tot slot is er nog de piramide Los Monos. Deze piramide is 48 meter hoog en dus beduidend laag dan La Danta en El Tigre, maar net zo prachtig en indrukwekkend. Wij raden je zeker aan La Danta en El Tigre van dichtbij te bewonderen, maar ook de piramide Los Monos is prachtig om te zien. Heb je nog wat tijd over, dan kun je deze lagere piramide ook bewonderen.

Visum Guatemala

De beste reistijd voor El Mirador

Voor heel Guatemala geldt dat je dit land het beste kunt bezoeken in de Nederlandse wintertijd. In de maanden november tot en met april is het niet te warm in het land en is het bovendien droger dan in de andere maanden van het jaar. Voor El Mirador geldt hetzelfde.

In de zomer kun je beter niet naar El Mirador reizen, want dan wordt het ontzettend warm in de jungle en is het bovendien erg nat. Dit zorgt er voor dat paden glibberig en modderig worden. Het kan wel, maar het is niet ideaal.
beste reistijd El Mirador

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

8 comments

 1. Bryony

  Having walked to El Mirador in November 2017 I think the description massively underestimates how hard the walk can be (depending on what the weather has been like). It took us ~8/9 hours on the first day and that was fast compared to some others in the camp making their way back when we arrived. In November the paths were thigh high mud and so our guide was slashing through forest on either side to find a usable route. The forest is full of spiky plants and you quickly get covered in mud. I’d also suggest carrying a torch during the day (because you might end up arriving at camp after dark) and hiring a mule to carry anything you don’t need during the walk, like your stuff to sleep in. El Mirador is gorgeous and so quiet compared to Macchu Picchu etc. We were the only ones there on our day, but it is one of the hardest walks, not in terms of elevation etc. but simply due to how muddy the paths are. A change of clothes and a bit of money for showering each night plus rum to share with the guards also goes a long way to make it more palatable. Also… we got engaged at the top of La Danta so definitely a special place in my mind.
  The 4th and 5th day you retrace your steps out of the jungle and get closer to a cocktail with each step. Enjoy!
  ——————————- translation ———————
  Nadat ik in november 2017 naar El Mirador was gelopen, denk ik dat deze beschrijving enorm onderschat hoe zwaar de wandeling kan zijn (afhankelijk van hoe het weer is geweest). Het kostte ons ~8/9 uur op de eerste dag en dat was snel vergeleken met sommige anderen in het kamp die terugkwamen toen we aankwamen. In november waren de paden dijhoge modder en daarom kerfde onze gids aan weerszijden door het bos om een ​​bruikbare route te vinden. Het bos staat vol met stekelige planten en je raakt al snel onder de modder. Ik raad ook aan om overdag een fakkel mee te nemen (omdat je misschien in het donker in het kamp aankomt) en een muilezel te huren om alles te dragen wat je tijdens de wandeling niet nodig hebt, zoals je spullen om in te slapen. El Mirador is prachtig en zo stil vergeleken met Macchu Picchu etc. We waren de enigen daar op onze dag – maar het is een van de moeilijkste wandelingen, niet qua hoogte enz., maar gewoon vanwege hoe modderig de paden zijn. Een beetje schone kleding en een beetje geld om elke avond te douchen, plus rum om te delen met de bewakers, maken het ook een stuk smakelijker. Ook… we zijn verloofd op de top van La Danta, dus zeker een speciale plek in mijn gedachten.
  De 4e en 5e dag keer je terug uit de jungle en kom je met elke stap dichter bij een cocktail. Genieten!

  1. Sjoerd lagraauw

   Thanks for the addition, Bryony. Hikes zoals deze zijn zeker afhankelijk van het weer. Wij hadden wat meer geluk en konden relatief eenvoudig door de jungle komen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Glenn

  Hoi, wij zouden ook graag deze tour gaan doen. Hebben jullie op deze bestemming malaria pillen geslikt en waren jullie gevaccineerd voor rabies?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Glenn,

   geen van beide 🙂

   Happpy travels,
   Ties

 3. B & M

  Beste Ties,

  Wij zouden graag de 5-daagse hike in november lopen. Is het verstandig om dit van te voren te boeken? Zo ja, welke organisatie raden jullie ons aan. Of is het zo dat “de keuze reuze is” en we ons niet druk hoeven te maken om een plekje, omdat er genoeg expedities te boeken zijn. We komen namelijk echt voor deze reis naar Guatemala 😀

  Vrolijke groeten 🌱🌞
  B & M

  1. Sjoerd lagraauw

   Beste B&M,

   November is hoogseizoen dus de kans dat het vol zit als jullie er zijn is aanwezig. Maar we kunnen dit niet met zekerheid zeggen natuurlijk.
   Het lijkt ons verstandig om het van tevoren alvast aan te vragen en vast te leggen mocht je deze hike 100% zeker willen doen. Het nadeel is dat je niet in kunt spelen op het weer.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Louise

  Beste,
  Wij zijn 2 vriendinnen die in augustus gaan rondtrekken in Guatemala.
  Wij zouden ook graag de 5-daagse hike naar El Mirador maken.
  Bij welke organisatie hebben jullie deze trekking geboekt? Hoe is de terugreis vanuit El Mirador juist voorzien en is deze inbegrepen in de prijs van 350 euro p.p? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Louise

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi,

   wij hebben het geboekt bij Adrenalina Tours, maar ik weet niet of zij het nog aanbieden. De prijs is inclusief vervoer van en naar Flores in Guatemala.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU