Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Monterrico

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De meeste mensen die naar Guatemala reizen, doen dit niet om hier aan het strand te liggen. Voor de mooiste stranden reizen de meeste door naar Belize en Honduras waar je prachtige witte stranden vind. Toch heb je in Guatemala ook een echte ‘beach-town’, namelijk Monterrico. Verwacht er geen hagelwitte stranden, maar qua sfeer en gezelligheid doet Monterrico niets onder van andere bekende stranden in Midden-Amerika.

Strandvibes in Guatemala

Het kustgebied rond Monterrico is totaal anders dan de rest van Guatemala. Het is een echte badplaats met palmbomen, lekker eten en een laid-back sfeertje. De indrukwekkende vulkanen op de achterland maken het nog indrukwekkender.

Monterrico trekt nog niet heel veel reizigers, maar wordt snel populairder.

Deze populaire badplaats ligt op zo’n 3 uur rijden van Antigua en Guatemala stad. Het is daarom een populaire weekendbestemming voor locals die op zoek zijn naar zon, zee en strand. Daarnaast komen er ook steeds meer reizigers (veel. backpackers) die een dagje aan het strand willen hangen om te ontsnappen aan de hitte in de steden.

TIP ♥ – bezoek Monterrico doordeweeks voor meer rust en stilte, evenals lagere prijzen.

Monterrico

De stranden zijn nog redelijk ongerept

5x leuke dingen om te doen in Monterrico

Monterrico is eigenlijk niet echt een dorp, maar betreft één lange straat met aan het einde een strand met zwart vulkaanzand. Alle toeristen die je in het kleine dorp tegenkomt, zijn naar het dorp gekomen voor het zwarte strand.

Je kunt heerlijk relaxen in Monterrico en dit is zeker prettig als je al enkele dagen of zelfs weken door Guatemala aan het reizen bent.

#1 Neem een duik in de zee

Leg je handdoek op het zwarte strand en neem een heerlijke duik in de zee. Het is eigenlijk altijd mooi weer in Monterrico, dus het is altijd goed weer om een frisse duik te nemen. Neem een picknickmand mee naar het strand en je kunt hier de hele dag lekker relaxen.

TIP ♥ – let wel op de stroming! Er zijn doden gevallen op dit strand, dus zwem voorzichtig.

#2 Verken de zwarte zandstranden

Voor tropische witte zandstranden hoef je niet naar Guatemala te komen, die vind je hier namelijk niet. Door de grote hoeveelheid vulkanen in het land hebben de meeste stranden hier een zwart zandstrand.

Dit doet weinig af aan de schoonheid van het strand, want het zwarte zand in combinatie met de bergen op de achtergrond zijn indrukwekkend.

Het strand is niet groot, maar er is wel meer dan voldoende ruimte om je handdoek neer te leggen. Ook vind je meerder hangmatten op het strand, waar je heerlijk in kunt relaxen. Heb je dorst? Haal dan een verse kokosnoot bij een van de kleine bars die je op het strand vindt.

#3 Verken het stadje

Monterrico is eigenlijk geen stad te noemen. Zelfs het woord ‘dorp’ is al wat overdreven. Dit is een waar mini-plekje met wat hotels en eigenlijk maar één echte straat. Dat maakt dit ook zo’n leuke plek. Vaak zijn de bekende badplaatsen zoals Tamarindo in Costa Rica, San Juan del Sur in Nicaragua of de San Blas eilanden in Panama, ontzettend druk en vol met reizigers.

Niet in Monterrico. He is nog niet zo bekend en reizigers komen hier nog niet zo druk. Dat merk je in het stadje met kleine lokale restaurantjes, leuke beach bars, eetkraampjes met streetfood en uiteraard de nodige souvenirs.

Monterrico

Heel groot is het stadje niet

Monterrico

Het stadje

#4 Boek een tour naar de mangroves

De mangrovekanalen van Monterrico zijn indrukwekkend en een tour is een mooie ervaring om dit te ontdekken. Er leven hier verschillende dieren in het wild, waaronder vogels, reptielen en vissen. Tijdens deze tour verken je de kanalen met een lokale gids op een lancha, een lokale boot. Terwijl je je een weg baant door de beboste grachten, leer je over dit mooie gebied.

Na het verkennen van de mangroves bezoekt je de salinera, waar zout gedolven en gedroogd wordt. Het zout wordt uit de zee geaald en vervolgens in de zon gedroogd. Het moet drie keer per dag worden verplaatst om het te laten drogen.

Deze tour wordt alleen aangeboden van juli tot november, de enige tijd van het jaar waarin zout kan worden geoogst en gedroogd.

TIP ♥ – de tour duurt ongeveer 1,5 uur en kost $15 p.p.

#5 Schildpadden spotten

Zeeschildpadden zijn veel te vinden langs de kusten van Midden-Amerika, zowel in de Stille Oceaan als het Caribisch gebied. Ze komen dus ook veel voor in Guatemala. Monterrico staat bekend als een slaperige badplaats, maar het is al veel langer de thuisbasis voor nestelende zeeschildpadden.

De zwarte zandstranden van Monterrico worden van juli tot december bestookt door schildpadden die hier hun eieren komen uitbroeden. Het is een unieke ervaring om deze zeeschildpadden te zien in hun natuurlijke omgeving.

Andere bekende spots in Midden-Amerika

Zoals gezegd komen zeeschildpadden veel voor in Midden-Amerika, niet alleen in Guatemala, maar in veel meer landen. Ben je niet in de gelegenheid om naar Monterrico te reizen, maar wil je wel graag schildpadden spotten? Dat kan! Ze komen ook voor op deze plekken;

  • Ambergris Caye, Belize schildpadden komen naar Belize om hun eieren te leggen tussen juni en oktober.
  • Tortuguero, Costa Rica de naam ‘Tortuguero’ betekent ‘plek van schildpadden’, dus de kans om schildpadden te spotten is groot. Het broedseizoen loopt van juli tot oktober en van maart tot mei.
  • San Juan del Sur, Nicaragua meer bekend bij surfers, maar je kan hier ook schildpadden spotten. Het broedseizoen loopt van juli tot december.
  • Bocas del Toro, Panama Bluff Beach ligt aan de Caribische kust in de buurt van Bocas del Toro en is een broedplaats voor schildpadden. Het broedseizoen loopt van juni tot november.

Schildpad in Guatemala

Waar overnachten in Monterrico

Er is veel accommodatie in en rondom Monterrico. Zo kun je ook kiezen om te overnachten in Puerto Quetzal of El Conacaste. Hoewel deze kustplaats steeds bekender wordt, vind je hier geen breed scala aan accommodatie.

Zo vind je hier geen luxe hotels. Het goede nieuws is dat Monterrico nog steeds budgetvriendelijk is voor backpackers of reizigers die geen fortuin uit willen geven aan accommodatie.

TIP ♥ – wij hebben hier een overzicht gemaakt met de beste accommodatie.

De beste reistijd

Je kunt het beste in de Nederlandse wintermaanden naar Guatemala reizen. De beste maanden voor Guatemala zijn namelijk november tot en met pril.

Dan is het warm in het land, maar niet té heet. Ook is het minder vochtig in de Nederlandse wintermaanden.

Ga je in de zomer naar Guatemala, dan moet je rekening houden met een hele hoge (soms onprettige) luchtvochtigheid.

Monterrico

Hoe kom je er?

Vanuit Guatemala Stad en Antigua kom je hier het makkelijkst in Monterrico. De beste manier om hier te komen is door de bus te pakken. Er vertrekken de hele dag bussen van en naar Monterrico.

Reken op een reis van zo’n 4 uur. Het kost je ongeveer Q45, zo’n $6 p.p. Je kunt ook met een shuttlebus (minivan). Deze kosten ongeveer Q80 vanuit Antigua en Q160 vanuit Guatemala Stad.

Naar La Avellana

Je kan ook naar La Avellana reizen en het laatste deel met de ‘lancha’ af te leggen. Dit is een soort boot, die je over het moerasachtige landschap achter de kustlijn voert. Tijdens deze tocht zie je tientallen verschillende exotische vogels en dit maakt de reis erg bijzonder.

De boot vanaf La Avellana naar Monterrico kost Q5 ($0,65) en duurt een half uur. De boten vertrekken de hele dag (de eerste om 4:00 uur).

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU