Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Caracol

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Bij Belize denken veel mensen aan hagelwitte zandstranden en tropische eilanden. Hoewel je dat hier zeker vindt, is Belize meer dan dat. Hier vind je namelijk ook eeuwenoude Maya-steden. Caracol is zo’n oude Maya-stad. Samen met Lamanai, Xunantunich en Altun zijn het de bekendste Maya-ruïnes in Belize. Caracol ligt tegen de grens van Guatemal en is de belangrijkste Maya-site van Belize. Ooit was Caracol een van de machtigste steden in de Maya-wereld.

Net als de meeste Maya-ruïnes in Belize, ligt Caracol midden in de jungle en is de reis er naar toe bijna net zo mooi als de plek zelf. Benieuwd? Chek hier al onze tips.

Het wonder Caracol

Het tempelcomplex ligt op het Vaca-plateau, op zo’n 500 meter hoogte. Men denkt dat het complex van Caracol in de hoogtijdagen meer dan 115 vierkante kilometer groot was. Er was een centrum, grote pleinen en woonwijken, die verschillende delen van de stad met elkaar verbonden.

Op het hoogtepunt van Caracol woonde hier zo’n 150.000 mensen. Dat is twee keer zoveel mensen als Belize City vandaag heeft! Caracol is een complex en uitgedacht complex.

Het centrale deel was een bruisende plaats van tempels, paleizen, drukke straten, ambachtelijke werkplaatsen en markten. Caracol is niet alleen de belangrijkste archeologische vindplaats in Belize, maar ook erg mooi vanwege de jungleomgeving en de vele vogels.

TIP ♥ – entree is $10 p.p. Het complex is geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Caracol

Het tempelcomplex

Caracol in Belize

Het is hier nooit echt druk

De tempels

Hoewel het vroeger een gigantisch complex was zijn er vandaag de dag nog maar een handvol tempels te bezoeken. Het hele complex van Caracol wordt met elkaar verbonden door paden. Dit zijn de belangrijkste plekken om te bezoeken.

Plaza A en B

De belangrijkste tempels hier zijn de gebouwen van groep A en B. Deze zijn het best opgegraven. Het hoogtepunt van Caracol is Caana (Sky-Place), dat oprijst vanaf Plaza B. Het is met ruim 40 meter een van de hoogste oude bouwwerken in Belize.

In totaal zijn het drie tempels.

Hoge treden brengen je naar de versmalde top waar waarschijnlijk de koninklijke familie zat. Strucuur B-19 (lekker originele naam 🙂 ) is Caracol’s grootste en meest uitgebreide graftombe. Het bevatte de overblijfselen van een vrouw, die in 584 met de heersende koning van Caracol trouwde.

TIP ♥ – ga naar de top van Caana voor de mooiste uitzichten in heel Belize.

Akropolis

Ten zuiden van Groep (Plaza) B vind je de centrale Akropolis. Dit was ooit een verzameling paleizen en heiligdommen. Je vindt hier ook de langste Maya-inscriptie in Belize. De Temple of the Wooden Lintel is een van de oudste gebouwen van Caracol.

Verder heb je nog de Ballcourt, waar de belangrijke Altaar 21 staat.

Maya-ruïnes in Belize

Een van de tempels

Caracol

De tempels liggen midden in de jungle

Tips voor een tour

De makkelijkste manier om Caracol te bezoeken is door een tour te boeken. Bijna iedereen boekt een tour vanuit San Ignacio, de stad die het dichtst bij de tempel ligt en ook de stad is waar je tours naar Xunantunich of de Actun Tunichil Muknal boekt.

De reden daarvoor is omdat er geen openbaar vervoer is richting Caracol.

Waar boek je een tour

Zoals gezegd is San Ignacio de toegangspoort tot deze tempel. Het is een van de eerste steden die reizigers zien als ze vanuit Guatemala naar Belize reizen. Vanaf hier worden dagelijks tours aangeboden naar Caracol. De tempels liggen op zo’n 175 kilometer van de stad en het is nog ruim 5 uur rijden dus reken wel op een lange dag.

De meeste tours worden aangeboden in de hoofdstraat van San Ignacio. Daarnaast kun je tours boeken bij de meeste accommodatie.

TIP ♥ – bij Mayawalk kun je dagtrips boeken naar Carcaol

Wat kost het

De kosten van een tour zijn afhankelijk van de organisatie waar je het boekt. Reken op zo’n $90 p.p. voor een dagtrip vanuit San Igancio. Neem zwemkleding, goede wandelschoenen, een tas en een handdoek mee.

Kan je zelf gaan

Dat kan, maar alleen als je een huurauto hebt of een taxi neemt. En dat wordt al snel erg duur aangezien het 5 uur heen en 5 uur terug is.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Caracol  zijn de maanden november tot en met april, waarin de maanden januari tot en met april het droogst zijn. Vergelijkbaar met omliggende landen. De prijzen liggen dan wel wat hoger omdat het hoogseizoen is, maar je vermijd in deze periode wel het regenseizoen.

Je hebt het meeste last van regen in de maanden juli en oktober.

Locatie

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU