Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Livingston

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De Caribische kust van Guatemala is prachtig, maar er wonen niet veel mensen. Eén van de weinige steden aan de kust, is de kleine stad Livingston. Deze stad is niet alleen bijzonder omdat er verder weinig bewoonde gebieden langs de kust te vinden zijn, maar ook vanwege de unieke cultuur. In Livingston komen de Maya cultuur, de Garifuna cultuur en de Ladino cultuur namelijk op een bijzondere manier samen. Door de overheersende Garifuna cultuur  wordt de stad ook wel een Garifuna stad genoemd.

Livingston, de Caribbean van Guatemala

De meeste reizigers lopen de bekende bezienswaardigheden van Guatemala af die toch vooral in het midden van het land, rondom Lake Atitlan en in het noorden (voor Tikal) liggen. De oostkust, de Caribische kust, wordt (nog) niet heel druk bezocht door internationale toeristen in Guatemala.

De toeristen die hier komen, komen vooral vanwege de mooie stranden en de ligging van de stad aan het einde van de bekende boottocht tussen Río Dulce en Livingston. Daarnaast maken veel reizigers vanuit Livingston de oversteek naar Punta Gora in Belize.

Livingston

Je vindt er veel huisjes aan het water

6x leuke dingen om te doen in Livingston

Ondanks dat deze stad niet echt op de bekende reisroute voor Guatemala ligt, is er best het een en ander te doen. Je kunt heerlijk door de stad Livingston wandelen om deze bijzondere plek eens goed te leren kennen, maar er zijn ook diverse andere dingen te doen.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Boek een kookles

De reden dat Livingston zich zo anders is dan de rest van Guatemala, is omdat het de thuisbasis is van de enige Garifuna cultuur. Daarom vinden veel mensen het hier ook op Belize lijken. Het verschil is alleen dat hier ook een echte Maya cultuur is.

Het is bijzonder om te zien hoe de traditionele inheemse culturen van Midden-Amerika, de Maya’s samen leven met de extroverte, muziek liefhebbende, billenschuddende Caribische cultuur; de Garifuna.

Deze twee groepen leven zonder problemen naast en met elkaar en het heeft geleid tot een uniek stukje cultuur in Guatemala.

TIP ♥ – ga naar Rasta Mesa waar je kunt dansen en drummen, maar ook heerlijk met gezellige locals koken. Voor slechts 100Q ($14) maak én nuttig je een heerlijke maaltijd.

Livingston

Local life

#2 Het Museo Multicultural bezoeken

Zoals al eerder vermeld, komen er diverse culturen samen in de stad Livingston. In Museo Multicultural leer je hoe dit precies zit. Zo leer je meer over de geschiedenis van de stad, maar kom je ook meer te weten over de diverse culturen die in de stad samen komen.

#3 Verken de stranden

Hoewel Livingston direct aan zee ligt, heeft het zelf geen stranden. Verwacht hier geen tropische stranden zoals in bijvoorbeeld de Malediven (die wel heel erg mooi zijn!). Aan het water liggen looppaden, maar je vindt er zeker geen witte zandstranden.

Dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn.  Er zijn twee stranden, buiten de stad, die het bezoeken zeker waard zijn.

De eerste is Playa Quehueche, dat een paar kilometer ten noorden van Livingston ligt. Het strand wordt omringd door palmbomen en een niet al te breed strand. Helaas spoelt er veel zeewier aan waardoor het er niet altijd even fris ruikt (en uit ziet).

Verder heb je nog Playa Blanca(zie foto), 12 kilometer buiten het strand. Dit is veruit het mooiste strand en een strand dat je verwacht in de caribbean. Wit zandstrand en mooi helder water!

TIP ♥ – huur een fiets om hier te komen

Livingston

Het strand

Livingston

De meeste stranden heb je voor jezelf

#4 Ga naar de watervallen van Los Siete Altares

Op ongeveer een uur lopen langs het strand van Livingston vind je de watervallen Los Siete Altares. Hier kun je zwemmen natuurlijke zwembaden en het culturele centrum bezoeken dat het verhaal vertelt van de Garifuna en hun cultuur.

In totaal vind je hier zeven zoetwaterzwembaden en watervallen die naar de Caribisch zee leiden.

Er is een klein restaurant met toiletfaciliteiten bij de ingang waar warm eten en drankjes worden verkocht.

TIP ♥ – je kunt een lancha (traditionele boot) huren voor Q25

Los Siete Altares

De waterval

#5 Een avondje dansen

De liefde voor muziek en dans  in Livingston is niet te missen. Zoals het overal in de Caribbean gaat, lijkt iedereen hier te willen dansen. En ze kunnen het ook nog eens goed. In de stad vind je verschillende bars en clubs waar je een spoedcursus billenschudden kan krijgen.

Ga ook zeker naar Punta Rock. Samen met tientallen enthousiaste locals kun je op bijzondere muziek dansen, de hele avond lang.

#6 Doe eens gek en reis naar Belize

Altijd al naar Belize gewild? Dan kan vrij makkelijk vanaf Livingston. Hemelsbreed zit je maar zo’n 15 kilometer van Belize vandaan dus je kunt een stempeltje ophalen voor je paspoort 🙂 Het is niet voor niets dat veel reizigers hier, of bij Tikal, de oversteek maken naar Belize.

Er varen boten van Livingston naar Punta Gorda in Belize en er is een immigratiekantoor in de stad.

TIP ♥ – boten vertrekken van Livingston naar Punta Gorda om 7:00 uur op dinsdag en vrijdag. Andersom varen verrekken ze op dezelfde dag om 10:00 uur. De bootreis kost tussen ongeveer 400Q 

Emma op Caye Caulker

Chillen @ The Split

Xunantunich

Je kunt ook naar Xunantunich

Boottocht Rio Dulce naar Livingston

Van Rio Dulce met de boot naar Livingston is de reden waarom de meeste toeristen deze regio bezoeken. Dat is niet zo heel gek want zodra je je boot in stapt merk je meteen waarom. De tocht duurt in totaal ongeveer een uur, maar je ziet zo veel moois onderweg!

De boottocht is vrij eenvoudig te organiseren vanaf Rio Dulce. Vanaf Guatemala-Stad reis je met de chickenbus makkelijk naar Rio Dulce. Je kunt zelf vervoer regelen of je kunt een tour boeken. Onderweg kom je een aantal mooie punten tegen waaronder;

  • Castillo de San Felipe  gebouwd in1652 om het Izabal meer te verdedigen tegen piraten
  • Pelikanen onderweg kom je veel pelikanen tegen die relaxen bij het water
  • Rio Dulce Gorge  het eerste stuk is mooi, maar als je Rio Dulce Gorge bereikt, wordt de rivier smaller. Dit is het mooiste stuk van de reis

Chickenbus op het water

Het leuke van de reis is dat je overal in en uit kan stappen. Het is een soort chickenbus op het water. Mensen stappen in en uit waar dat kan. Daarom verschilt de reistijd ook. De ene keer duurt het anderhalf uur, de andere keer maar 45 minuten.

Wat kost het?

Er varen verschillende boten per dag. De eerste boten vertrekken rond 8:00 uur uit Rio Dulce Town en varen de hele dag door naar Livingston. De boottocht duurt een uur tot anderhalf uur. Je kunt de reis makkelijk twee keer per dag doen. Je kunt dus een dagtrip maken naar Livingston vanuit Rio Dulce.

TIP ♥ – een enkeltje met de boot kost Q125 ($17) en een retour op dezelfde dag kost Q200

Rio Dulce in Guatemala

Isla de las Flores in Rio Dulce

Castillo de San Felipe

Vergeet niet Castillo de San Felipe te bezoeken

De beste reistijd voor Livingston

Je kunt Livingston het beste bezoeken in de maanden december tot en met mei waarin mei en januari de drukste maanden zijn. In de andere maanden van het jaar is het niet alleen natter langs de kust, maar kan het bovendien verstikkend warm zijn.

Daarnaast zijn de maanden oktober en november goede maanden om te reizen. Deze maanden vormen het einde van het regenseizoen/begin van het droge seizoen. Hierdoor is de natuur volop in bloei, is het waterniveau van de rivieren goed voor boottochten en heb je mooi weer!
Livingston

Hoe kom je er?

Je kunt deze stad alleen met de boot bereiken. De meeste mensen die de kleine stad bezoeken, doen dit tijdens een riviertocht over de Río Dulce. Je kunt de stad ook bezoeken zonder een complete riviertocht te maken, maar ook in dit geval reis je per boot.

Goed om te weten: je kunt ook vanuit Belize en Honduras naar het stadje varen. Soms gaat dit zelfs sneller dan een reis vanuit het vasteland van Guatemala.

TIP ♥ – de reis kost je Q125 vanuit Rio Dulce.

Van Guatemala Stad naar Rio Dulce

Vanuit Guatemala City vertrekken er vanaf het busstation meerdere bussen per dag naar Rio Dulce. De reis duurt ongeveer 6 uur en kost Q80 p.p.

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU