Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Chichicastenango

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Chichicastenango is een leuk bergdorp. Het dorp was jaren geleden namelijk een belangrijk centrum voor de Quiché Maya indianen. Nu komen de Quiché Maya indianen er niet meer, maar is het dorp nog altijd een belangrijke ontmoetingsplek voor Maya’s uit de omgeving. De trekpleister van het stadje is echter de markt die hier iedere donderdag en zondag wordt georganiseerd.

De leukste markt van Guatemala

Chichicastenango is vandaag de dag vooral bekend vanwege de markt. Het is een van de bekendste markten in Midden-Amerika, waar werkelijk van alles wordt verkocht. De kleuren van de markt zijn overweldigend, maar ontzettend leuk. Je kunt hier van alles kopen; kleedjes, poncho’s, tassen, sieraden, kleding, portemonnees en nog veel meer!

De verkopers en tourgroepen die zich hier verzamelen voor de enorme markt op donderdag en zondag geven het een commerciële sfeer, maar gelukkig behoudt Chichi zijn charme. Toch is de markt niet alles, want het stadje Chichicastenango is een charmant, traditioneel en authentiek Maya-stadje hoog in de bergen. Dit is nog het échte Guatemala.

TIP ♥ – als je souvenirs wil shoppen is Chichicastenango de beste plek in heel Midden-Amerika. Check hier onze avonturen in Chichi

Chichicastenango

De markt is dé plek voor souvenirs

Chichicastenango

Vers fruit op de markt van Chichicastenango

Tips voor het bezoeken van de markt

Hoewel er in het stadje ook het een en ander te doen is komt eigenlijk iedereen hier voor de markt die op donderdag en zondag wordt gehouden. De markt is gigantisch en je hebt er zeker een volle dag voor nodig om alle stalletjes te zien.

Om je op weg te helpen hebben wij wat tips op een rij gezet voor een bezoek aan de markt van Chichicastenango.

TIP 1 Neem genoeg cash mee

Wij trappen er elke keer weer in. Als we een markt bezoeken denken we altijd; ‘We kopen niet te veel‘. Dat werkt natuurlijk nooit zoals we hopen (bijv. in Otavalo in Ecuador 🙂 ). We raden dan ook aan om genoeg cash mee te nemen. Meer dan je denkt nodig te hebben.

Zeker als je voor een week of 2 a 3 in Guatemala bent is de kans groot dat je op souvenir jacht gaat. Er zijn veel mooie dingen om te kopen en het zou jammer zijn als je te weinig geld bij je hebt.

TIP ♥ – er zijn wel een paar ATM’s in de straten rond de markt, maar ze hebben vaak geen geld meer op de marktdagen of werken gewoon niet.

TIP 2  Plan minimaal een dag

Chichicastenango ligt op 1,5 tot 2,5 uur rijden van de meeste dorpjes rondom Lake Atitlan. De meeste reizigers bezoeken Chichicastenango dan ook vanaf dit meer. Je kunt ook vanaf Antigua naar dit dorpje reizen, wat ook zo’n 2,5 uur duurt. Dat maakt de markt een perfecte dagtrip.

We raden ook aan om hier minimaal een volle dag te blijven. De markt is echt gigantisch en met de reistijd en de vele kraampjes die je kunt bezoeken heb je hier zeker een dag nodig.

TIP ♥ – vanuit San Pedro bij Lake Atitlan rijden shuttlebusjes en chickenbussen naar Chichicastenango. Reken op zo’n $5 voor de chickenbus. Een dagtour vanuit Antigua kost US$25.

Chichicastenango

Je kunt hier veel kleedjes en tassen kopen

TIP 3 Let op je spullen

Net nu we gezegd hebben dat je genoeg cash mee moet nemen geven we als tip om op je spullen te letten. De markt van Chichicastenango is druk en drukte trekt zakkenrollers aan. Helaas komt het nog wel eens voor dat er dingen worden gestolen rondom de markt.

Wij nemen altijd een kleine rugzak mee die een van ons draagt. Let op dat je je cashgeld achter in je tas doet of in een zak die je kan afsluiten.

Een moneybelt is niet nodig, maar let wel op bijvoorbeeld je telefoon, camera en je cash geld!

TIP 4 Leer afdingen!

De beste tip die we je kunnen geven is leren afdingen! Afdingen is een soort sport op deze markt. Ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel je moet inzetten zodra de verkoper een prijs noemt. Op verschillende blogs lees je dat je op de helft van de prijs moet beginnen, maar doe gewoon wat je zelf fijn vindt.

Je ziet snel genoeg of je strategie werkt of niet. Blijf wel altijd respectvol tijdens het afdingen. Niet boos worden of schreeuwen (ja, sommige reizigers doen dat).

Chichicastenango

Shoppen op de markt

Markt in Guatemala

3x dingen om te doen in Chichicastenango

Veel mensen komen hier om de markt te bezoeken, maar er is meer te doen. Chichicastenango is niet groot, maar je hoeft je zeker niet te vervelen in dit bergdorp.  Je kunt er namelijk veel leuke activiteiten organiseren.

De leukste activiteiten die je in het bergdorp kunt organiseren, worden hieronder kort beschreven.

#1 Het kerkhof bezoeken

Het klinkt een beetje raar, maar het kerkhof van Chichicastenango is prachtig. Alle graftombes die op het kerkhof staan, zijn namelijk beschilderd met felle kleuren.

Wel is het belangrijk om samen met iemand naar het kerkhof te gaan. Op het kerkhof worden namelijk regelmatig mensen beroofd.

Het gaat dan voornamelijk om toeristen die er alleen rondlopen.

Chichicastenango

Het kleurrijke kerkhof

#2 De Santo Tomás kerk bewonderen

In het centrum van Chichicastenango vind je de Santo Tomás kerk. Deze katholieke kerk wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt voor diverse Maya rituelen. Zelfs de trappen van de kerk zijn bijzonder, want deze liggen vol kleurrijke bloemen.

TIP ♥ – entree voor de kerk is gratis

Santo Tomás kerk

De kerk is niet te missen

#3 De heuvel beklimmen

In de directe omgeving van Chichicastenango vind je een heuvel. Als je deze beklimt, kom je bij de Pascual Abaj terecht. Dit is een heilig altaar dat duizenden jaren oud is.

Beklim de heuvel met een grote groep mensen, want ook hier lopen zakkenrollers rond.

Hoe kom je er?

Je kunt de markt en Chichicastenango het beste bezoeken als je in Antigua of in de buurt van Lake Atitlan bent. Er zijn verschillende manieren om er te komen.

Met een dagtour

Je kunt een dagtour boeken naar het bergdorp. De dagtours worden georganiseerd op donderdag en zondag, aangezien dan de markt is. Je bezoekt de markt, je bewondert de Santo Tomás kerk en je eet een lekkere lunch bij een lokale eetgelegenheid.

Na de lunch ga je weer terug naar je hotel.

TIP ♥ – een dagtour vanuit Lake Atitlan of Antigua kost ongeveer $20 tot $30

Op eigen gelegenheid

Vanuit Lake Atitlan kun je het beste van Panajachel of San Pedro naar Chichicastenango reizen. Dit kan met een shuttlebus, maar ook met de chickenbus.

De chickenbus vanuit San Pedro kost je maximaal $5 en het is een korte reis van zo’n 2 tot 2,5 uur. Vanaf Panajachel kost het ongeveer hetzelfde. Een shuttle bus vanuit Panajachel kost $9

Als je vanuit Antigua komt kun je ook een chickenbus nemen. Dat kost je $5. Een shuttlebus vanuit Antigua kost $15 p.p.

markt GuatemalaLocatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU