Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Lake Atitlan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 3 april, 2020

Lake Atitlan in Guatemala wordt door velen het mooiste meer van de wereld genoemd. Dit komt niet alleen door het helderblauwe water van het meer, maar ook door de prachtige omgeving. Het prachtige meer wordt namelijk omringd door gigantische vulkanen en gezellige dorpjes, waar je kunt verblijven tussen de gastvrije locals. Vrijwel alle mensen die door Guatemala trekken, besluiten Lake Atitlán te bezoeken.

Waarom je naar Lake Atitlan moet

Lake Atitlan, of Lago de Atitlan, is al jaren een van de populairste bezienswaardigheden van het land. Backpackers, locals, expats, groepsreizen… iedereen lijkt hier heen te trekken. En dat is ook niet heel vreemd. Het meer is werkelijk indrukwekkend om te zien.

Dit meer is het diepste meer in Midden-Amerika en wordt omringd door drie gigantische vulkanen; Tolimán, San Pedro en Atitlán. Dit meer is ook ontstaan in een enorme vulkaan die 84.000 jaar geleden uitbarstte.

Onze ervaring

Het meer stond ook op onze to-do list in 2018 en we bleven er uiteindelijk veel langer dan gepland omdat het er zo mooi is en omdat er zo veel te doen is. Het is niet zozeer het meer dat de aandacht trekt, maar de bergen en de dorpjes eromheen. Atitlan is echt een must-see in Guatemala!

Lake Atitlan

Ties bij Atitlan

Panajachel Lake AtitlanPanorama vanaf Panajachel

Sante Cruz Lake Atitlan

10x leuke dingen om te doen bij Lake Atitlan

Er is ontzettend veel te doen en te zien bij Lake Atitlan. Het is niet voor niets een van de populairste bezienswaardigheden van Guatemala. Je kan hier gewoon in een café gaat zitten en van het uitzichten genieten, maar er is zoveel meer te doen. Hieronder beschrijven we welke dingen je zeker moet doen als je dit prachtige meer besluit te bezoeken.

#1 Ga ‘dorp-hoppen’

Rondom het meer liggen een aantal leuke dorpjes. De toegangspoort tot Atitlan is Panajachel,  maar dit vonden wij de minst leuke plek. Leukere dorpjes zijn San Pedro, Santa Cruz, San Marcos, San Juan La Laguna, Santa Catalina en Santiago Atitlán.

Als je alle dorpjes wil bezoeken heb je hier minimaal een week nodig, maar je kunt natuurlijk ook een paar dorpjes uitkiezen of op één dag meerdere dorpjes bezoeken.

Om de keuze wat makkelijker te maken welke dorpjes je het beste kunt bezoeken hebben we hieronder een overzicht gemaakt met alle dorpjes.

TIP ♥ – lees meer over de dorpjes bij het meer.

#2 Kajakken bij San Pedro

San Pedro is het backpackers-dorpje, waar de meeste reizigers verblijven. Dit betekent ook dat er een hoop te doen is. Bij een meer is er natuurlijk ontzettend veel te doen op en rondom het water. Een van de populairste activiteiten is kajakken.

San Pedro is de beste stad aan het meer om rond te peddelen. Je vindt er niet alleen het meer, maar ook een groot bos waar je doorheen kunt paddelen.

TIP ♥ – je kunt een kajak huren voor ongeveer Q15 ($2)

#3 Bekijk de zonsondergang bij het meer

De zonsondergang bij het Atitlán meer is simpelweg prachtig. Als de zon onder gaat, heb je namelijk een prachtig uitzicht op de vulkanen rond het meer en laat het meer zelf bijzondere weerspiegelingen zien.

Eigenlijk heb je niet genoeg aan één zonsondergang, maar kun je deze prachtige show van moeder natuur iedere dag wel zien als je bij Lake Atitlán bent.

Zonsopkomst Indian’s Nose

Als je de zon onder hebt zien gaan kun je er ook voor kiezen om de zon op te zien komen! De beste plek om de zonsopkomst te zien is bij Indian’s Nose. Deze berg heeft de vorm van een gezicht en de top (de ‘neus’) werd door de Maya’s als heilig beschouwd.

De wandeling begint vroeg (rond 03.45 uur), maar de vroege start is absoluut de moeite waard zodra je de zon op ziet komen boven het meer.

San MarcosLokale vissers bij San Marcos

Lake AtitlanViewpoint bij San Marcos

San Marcos Lake AtitlanHet stadje San Pedro

#4 Loop van Santa Cruz naar Jaibalito

De wandeling van Santa Cruz naar Jaibalito is makkelijk en duurt maar 30 minuten. Het is een van de beste wandelingen om te doen rond Atitlan. Je wandelt langs de zijkant van een berg, langs een kronkelend klifpad en je moet een paar oude, versleten trappen af, voordat je aankomt in Jaibalito.

Hoewel het geen bijzonder inspannende wandeling is, zijn de onbevangen uitzichten over het meer prachtig. Drink een biertje in Jaibalito of wandel gewoon weer terug. Je kunt hier ook een dagje blijven.

#5 Doe eens gek; ga paragliden

Je kunt honderd viewpoints bezoeken als je bij Lake Atitlan bent, maar het mooiste uitzicht heb je natuurlijk vanuit de lucht. Als je niet in het bezit bent van een vliegtuig of piloot, en ik denk dat dat voor de meeste reizigers geldt, is paragliden het mooiste alternatief.

Zweven over het diepblauwe meer en als een aasgier rondcirkelen over de torenhoge vulkanen is iets dat je nooit zult vergeten. De meeste paraglidin-tours kun je boeken in Panajachel, uiteraard alleen als de windomstandigheden perfect zijn.

Je hoeft niet zelf te springen (er zijn wel cursussen). Je gaat op pad met je instructeur.

TIP ♥ – een vlucht duurt ongeveer 20 tot 40 minuten en kost rond de 700Q p.p.

#6 Maak een dagtrip naar Chichicastenango

Chichicastenango is een bergdorpje in de buurt van Lake Atitlan. Dit dorpje wordt omringd door valleien en groene bergen. Chichicastenango ligt ingeklemd tussen bergen waardoor het geïsoleerd ligt en ook compleet anders is dan de rest van Guatemala. H

et dorpje heeft smalle, sfeervolle straatjes met knusse huisjes. 

De reden om hier heen te gaan is de leuke markt die hier elke donderdag en zondag worden gehouden. Als je van Maya spulletjes houdt moet je hier zijn.

Zo kom je er

Neem vanuit Santa Cruz of Panajachel de chickenbus naar Sololá. Daar neem je de bus naar Los Encuentros om daar weer over te stappen op een bus naar de Chichicastenango. De hele reis kost je nog geen $5. Er rijden ook minivans, die pikken je op. Makkelijker, maar ook iets duurder (US$15).

TIP ♥ – meer info over deze markt lees je op de pagina Chichicastenango

Chichicastenango

ChichicastenangoJe kunt in Chichicastenango ook lekker eten kopen

#7 Klim naar de top van de San Pedro vulkaan

Met drie indrukwekkende vulkanen die rond het meer cirkelen, staat het beklimmen van minstens één van de vulkanen bij de meeste reizigers hoog op hun bucket-list. Je kunt de San Pedro vulkaan beklimmen. Dit is de makkelijkste optie en duurt  tussen 2,5 en 5 uur. Afhankelijk van je fysieke gesteldheid.

In tegenstelling tot het beklimmen van andere, kun je deze op eigen gelegenheid doen. Het pad is goed onderhouden, maar zorg ervoor dat je warme kleding meeneemt, want het wordt koud aan de top.

TIP ♥ – ga vroeg op pad, want het zicht wordt minder na ongeveer 12:00 uur

Mayan Tzuthill Peak

Er zijn nog een paar wandelingen die je kunt maken. De bekendste is die tussen de dorpjes Santa Cruz en Jaibalito, maar een andere makkelijke wandeling is naar de Mayan Tzuthill Peak, op slechts enkele minuten van het dorp Toliman San Lucas.

Het uitzicht op de San Pedro vulkanen is schitterend.

Lake AtitlanDe vulkaan op de achtergrond

#8 Huur een brommer/scooter

Het gebied rond het meer van Atitlan wordt met elkaar verbonden door goede wegen. Je kunt deze allemaal proberen te belopen, maar je kunt ook een brommer/scooter huren en rondrijden. De wegen rondom Atitlan staat bekend als de mooiste wegen in Guatemala.

De wegen zijn goed onderhouden en slingeren van dorp naar dorp. Als je ervaring hebt met scooter rijden, kun je een fiets huren en de dag doorbrengen verschillende routes langs de dorpen. Met de brommer kun je wel meer zien.

TIP ♥ – een schakelbrommer kost zo’n $25 tot $30 per dag, afhankelijk van hoelang je de brommer huurt.

#9 Doe een van de activiteiten op het water

Bij een meer is het niet verrassend dat je er een hoop activiteiten op het water vindt. Er is hier van alles te doen. In de bekende dorpen Panajachel, San Marcos, San Pedro en Santa Cruz kun je allerlei tours en activiteiten boeken. De leukste activiteit is het huren van een kajak omdat je dan het meer op kunt op eigen gelegenheid.

Andere activiteiten zijn zwemmen, SUP’en, ziplinen en duiken.

#10 Loop naar Indian’s Nose

Indian’s Nose is het bekendste viewpoint bij Lake Atitlan. Je vindt het viewpoint bij het dorpje Santa Maria. Vanuit San Pedro, San Marco of San Pablo kun je een taxi of TukTuk nemen naar het startpunt van de hike die vanaf daar nog maar een half uurtje is.

Je kunt ook vanuit San Pedro naar het viewpoint lopen. Neem een TukTuk naar naar het einde van Calle San Juanerita en begin vanaf daar je wandeling. Je loopt dan ook nog langs het Camino Para La Nariz viewpoint.

De hele hike naar Indian’s Nose duurt dan zo’n 3 uur en is best pittig, zeker als je het midden op de dag doet (zoals wij 🙂 ). Het uitzicht onderweg is echter fantastisch!

TIP ♥ – je hebt bij Santa Catalina ook een prachtig viewpoint. Daarover meer bij ‘De leukste dorpjes

Indian's Nose Lake AtitlanOnderweg naar Indian’s Nose

Indian's Nose Lake AtitlanOnderweg naar Indian’s Nose

Lake AtitlanHelemaal happy, maar pas halverwege 🙂

Lake AtitlanLonely at the top

De leukste dorpjes

Rondom Lake Atitlan liggen heel wat dorpjes. Het kan best lastig zijn waar je nu precies moet zijn voor de leukste tijd. Aangezien dat voor iedereen anders is hebben wij de leukste dorpjes en hun kenmerken op een rij gezet. Maak je keuze en geniet van een onvergetelijke tijd bij Lake Atitlan!

Panajachel ➜ voor de backpackers

Samen met San Pedro is Panajachel vooral populair onder backpackers. Panajachel (ook wel Pana) is de belangrijkste toegangspoort tot het meer. Als je uit Mexico, Antigua of Guatemala City komt, is dit waarschijnlijk de plek die je ziet.

Dit is de belangrijkste stad rond het meer en je vindt hier supermarkten, restaurants en verschillende bars. De hoofdstraat, Calle Santander is voornamelijk gericht op toeristen en je vindt hier ook de toeristenmarkt.

Eerlijk gezegd vonden wij dit niet de leukste plek rondom Lake Atitlan.

Voor- en nadelen

Er komen hier veel toeristen en de straten, zeker de hoofdstraat, is vrij druk. Je hebt hier wel zicht op alle drie de vulkanen. Daarnaast is het een van de weinige plekken met een ATM.

Panajachel

Panajachel

San Marcos ➜ voor de hippies

San Marcos de spirituele plek om te zijn. Dreadlocks en rasta-muziek zijn hier de norm en het staat ook bekend als het hippiedorp. Je kunt hier van alles doen; meditatie, yogalessen, massage en alle spirituele dingen die je je kunt bedenken zijn hier te doen.

Als je zelf niet zo veel hebt met het spirituele kun je hier alsnog verblijven. Het is namelijk een heel sfeervol dorp en daarnaast een van de mooiste dorpen rond het meer. Smalle straatjes brengen je van A naar B terwijl je geniet van de heerlijke sfeer in San Marcos.

TIP ♥ – je hebt hier een mooi viewpoint (zie foto). Vraag een TukTuk driver om je hier heen te brengen. Dit kost maximaal Q20

Voor- en nadelen

Het is hier wat drukker en duurder dan overige dorpjes rondom Lake Atitlan. Daarnaast is er geen ATM dus je kunt hier niet pinnen.

San Marcos in de bergen

Het bekende steegje van de steiger naar het dorpje San Marcos

Lake AtitlanTies bij San Marcos

Viewpoint in San Marcos

San Pedro ➜ voor de backpackers

Dit is het budget-backpacker dorp van het meer. Er is een ‘grote’ weg die naar San Pedro gaat waardoor het vrij makkelijk te bereiken is. Het is een van de leukste dorpjes bij het meer met veel sfeer en backpackers, maar ook ‘oudere’ reizigers en stelletjes. Daarnaast vind je hier veel winkels, touroperators, restaurants, bars en hostels.

Op de steile heuvel vanaf de weg langs het meer ligt nog een apart dorp. Dit is waar de lokale bevolking woont, en is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Wij vonden dit de leukste plek om te overnachten omdat er van alles wat is.

Voor- en nadelen

Er zitten hier veel backpackers, dus het is een druk dorp. Je hebt hier veel restaurants, cafés, bars, vriendelijke inwoners en vooral prachtige uitzichten. Helaas zie je vanaf hier geen vulkanen.

TIP ♥ – er zitten hier 2 ATM’s! Je kunt hier dus lekker shoppen 🙂

Lake AtitlanSan Pedro vanaf het water

Atitlan

In San Pedro

Sante Cruz ➜ voor de rustzoekers

Santa Cruz is de rustigste van alle dorpen. Dat komt vooral omdat het vrij geïsoleerd ligt. Heel veel is er niet te doen, maar je hebt hier wel een schitterend uitzicht op het meer. Accommodatie ligt vooral aan de oever van het meer. Als je op zoek bent naar rust is Santa Cruz de place to be.

Je kunt hier genieten van de zonsondergang over het meer of je kunt naar Panajachel varen dat hier vrij dicht in de buurt ligt.

Voor- en nadelen

Het is hier rustig, maar misschien iets te rustig. Zeker als je het vergelijkt met andere, iets sfeervollere, dorpjes in de buurt.

Santa Cruz

Santa Catarina ➜ voor het uitzicht

Santa Catarina is een van de minder bekende dorpjes. Er komen hier weinig reizigers. Het ligt 20 minuten varen onder Panajachel. Het stond niet op onze planning, maar we zijn blij dat we er naar toe zijn gegaan want het uitzicht hier is misschien wel het mooist van alle dorpen.

Het dorpje zelf telt maar een hoofdstraat waar niet heel veel gebeurd, maar als je ‘achter’ in het dorpje langs de huisjes omhoog klimt en het pad volgt kom je op een prachtig viewpoint met uitzicht op het meer en de vulkanen.

TIP ♥ – vraag aan een local met een boot of hij je wil afgooien. De ferry gaat hier namelijk niet frequent naar toe.

Santa Catarina Lake AtitlanSanta Catarina

Viewpoint

Lake AtitlanViewpoint

Andere leuke dorpen

Dit waren de leukste dorpen, maar er zijn nog meer dorpen rondom Lake Atitlan. Sterker nog, er liggen hier meer dan 20 dorpjes. Je kunt ze waarschijnlijk niet allemaal bezoeken, en dat is ook niet nodig. Deze dorpjes zijn nog wel het bezoeken waard.

Santiago Atitlán

Santiago Atitlán is het drukst bevolkte dorp aan het meer. Het ligt in het zuiden van het meer, in een inham tussen de vulkanen Tolimán en San Pedro. Dit is een authentiek dorp waar nog maar weinig reizigers komen. Vrijdag en zondag zijn de belangrijkste marktdagen.

Jaibalito

Jaibalito ligt op slechts een paar minuten van Santa Cruz, maar toch komen er weinig mensen. Je kunt via een hoge bergweg lopen van Santa Cruz naar Jaibailto (zie de punten hierboven). Dat duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn ook een aantal hotels om te verblijven. Je hebt hier de Jaibalito-markt op woensdag.

Waar kun je het beste overnachten?

Het maakt niet heel veel uit waar je overnacht aangezien je met de boot overal wel komt. Toch zijn er vier dorpen waar bijna iedereen verblijft. Dat zijn;

 • Panajachel
 • San Marcos
 • San Pedro
 • Santa Cruz


In de beschrijving hierboven vind je wat de kenmerken van elk dorpje zijn. Wij verbleven zelf in San Marcos. Dit is een gezellig dorp. Daarnaast is het handig dat je vanaf hier ook naar Panajachel en San Pedro kan met de boot.

Een bootreis van dorp naar dorp kost je niet meer dan Q25 voor een enkele reis of Q50 voor een retour, ongeacht naar welk dorp. In de bovenstaande 4 dorpen heb je genoeg accommodatie.

Kosten

De kosten van accommodatie verschillen per verblijf. Je hebt dorms in budget-hostels voor $5 tot $10 per nacht, maar ook luxere hotels voor het 5-voudige. Een budget hotel kost zo’n $15 tot $20 voor een tweepersoonskamer.

TIP ♥ – check op Booking.com de beste accommodatie.

Hoeveel dagen heb je nodig

Hoeveel dagen je bij Lake Atitlan moet blijven is voor iedereen anders en is ook afhankelijk van je reisschema. We zijn er zelf 4 dagen geweest en we raden aan om hier minimaal twee volle dagen in te plannen. In 2 dagen kun je de bekendste dorpjes bezoeken.

Als je er wat dagen achteraan plakt heb je tijd om bijvoorbeeld de San Pedro vulkaan te beklimmen of om een van de activiteiten op en rond het water uit te proberen.

Lake AtitlanIn de omgeving

Lake AtitlanHet meer

De beste reistijd voor Lake Atitlán

Je kunt Lake Atitlán het beste bezoeken in de maanden november tot en met maart/april. In deze maanden is de temperatuur namelijk erg aangenaam en regent het over het algemeen minder dan in de andere maanden van het jaar.  Het is ook de beste tijd om de omgeving en bezienswaardigheden te verkennen.

Je kunt het meer verkennen door een kleine boot te huren of met een tour het meer op te gaan. Tussen juni en september kan het hier hard regenen.

Beste reistijd Lake Atitlan

Hoe kom je er?

Je kunt Lake Atitlán het beste bereiken vanuit Guatamala-Stad of Antigua. Vanuit deze steden rijden er regelmatig shuttlebusjes of chickenbussen naar het meer. Als je vanaf andere steden naar het meer reist, reis je hoogstwaarschijnlijk via een van deze steden. Je reist bijna altijd naar Panajachel.

Vanuit Guatemala-Stad

Vanuit de hoofdstad doe je ongeveer 4,5 uur over de reis naar het meer. Je kunt een shuttle bus nemen, maar ook een chickenbus die een stuk goedkoper is. De chickenbus doet er wel veel langer over.

 • Shuttlebus Guatemala Stad naar Panajachel ➜ US$25 p.p.
 • Shuttlebus Antigua naar Panajachel âžœ US$15 p.p.
 • Shuttlebus Antigua naar San Pedro ➜ US$15 p.p.
 • Chickenbus Guatemala Stad naar Panajachel ➜ US$5 p.p.

 

Vanuit Antigua

Vanuit Antigua is de reis korter, namelijk 2,5 uur. De shuttlebus brengt je niet direct naar het meer, maar naar Panajachel. Vanuit dit dorp kun je de boot pakken naar de diverse andere dorpen die rond Lake Atitlán liggen.

 • Shuttlebus Antigua naar Panajachel ➜ $10 p.p.
 • Chickenbus Antigua naar Panajachel ➜ $4 p.p.


Boot Lake Atitlan

Locatie Lake Atitlan

Wat wij vinden;
 • 8.4/10
  Midden Amerika Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Lake Atitlán in Guatemala wordt door velen het mooiste meer van de wereld genoemd. Dit komt niet alleen door het helderblauwe water van het meer, maar ook door de prachtige omgeving. Het prachtige meer wordt namelijk omringd door gigantische vulkanen en gezellige dorpjes, waar je enkele dagen erg prettig kunt verblijven tussen de gastvrije locals. Vrijwel alle mensen die door Guatemala trekken, besluiten dit bijzondere meer te bezoeken.

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU