Backpacken in Guatemala

Guatemala is een van de leukste landen die wij bezochten in Midden-Amerika. Het is authentiek, de natuur is prachtig, de mensen ontzettend gastvrij en de culturele bezienswaardigheden indrukwekkend. Het backpacken in Guatemala wordt niet voor niets steeds populairder. Wil jij ook graag naar Guatemala? Check dan deze 8 redenen om te gaan!

#1 Backpacken in Guatemala is een must

Guatemala wordt in razend tempo het nieuw backpackerswalhalla van Midden-Amerika. Of dat een positieve ontwikkeling is laten we in het midden, maar dat het een ontzettend gaaf land is, is wel duidelijk. Guatemala is de nieuwe hotspot.

Maar wat maakt het land dan zou leuk? De beste manier om dat uit te vinden is door er zelf heen te gaan, maar als je daar nog even op moet wachten delen wij graag wat redenen om te backpacken in Guatemala.

De oogstrelende natuur

Costa Rica staat bekend als een van de mooiste, zo niet het mooiste, land in Midden-Amerika. Eerlijk toegegeven, Costa Rica is prachtig, maar Guatemala doet er niet veel voor onder. Je vindt hier alles. Gigantische meren, actieve vulkanen met lava, oerwouden, groene valleien en het magische Semuc Champey.

Weinig landen zijn zo divers als Guatemala.

De leuke activiteiten

Er zijn van die landen waar je alles kunt doen wat je wil. Nieuw-Zeeland is zo’n land. Door de natuur kun je hier leuke activiteiten doen. Ook in Guatemala. Hiken in de jungle, kajakken over Atitlan, snorkelen, vulkanen beklimmen, koloniale steden bezoeken en zelfs een Hobbit dorp bezoeken (echt waar!).

De magische Maya-sites

Als je gaat backpacken in Guatemala zul je ervaren hoe belangrijk de Maya-cultuur hier nog is. Dit is thuisbasis van de meest indrukwekkende ruïnes. Mexico heeft Chichen Itza, Belize heeft Xunantunich, Peru de Machu Picchu, maar Guatemala heeft Tikal.

Tikal alleen, zou al reden genoeg moeten zijn om naar Guatemala te komen. Deze enorme Maya-site ligt midden in de jungle en is echt een must-see.

TIP ♥ – check hier alle bezienswaardigheden van Guatemala

Backpacken in Guatemala
Welkom in Peten
El Mirador
El Mirador in Semuc Champey
Tikal
Ties bij Tikal

#2 Guatemala is veilig

Een van de eerste dingen die je je afvraagt als je voor de eerste keer naar Guatemala vertrekt is; ‘is het veilig?‘. Ook wij vroegen ons dit af toen we voor het eerst naar Midden-Amerika gingen.

Laten we voorop stellen dat het nergens ter wereld 100% veilig is. Ook in Nederland land. Maar Guatemala is zeker niet onveilig. Wij hebben in 4 weken rondreizen niet één probleem gehad met veiligheid. De mensen zijn ontzettend aardig en zolang je logisch nadenkt is er niets aan de hand.

Natuurlijk moet je niet om 3:00 ’s nachts door de achterbuurten van Guatemala Stad zwaaiend met je nieuwste iPhone. Zolang je logisch nadenkt is Guatemala net zo veilig als ieder ander land.

Diefstal komt wel eens voor. Let daarom altijd op je waardevolle spullen, maar wees niet te voorzichtig. Geniet vooral van dit schitterende land en laat je niet afschrikken door de wilde verhalen die er op internet rond gaan.

TIP ♥ – laat eventueel je waardevolle spullen achter in je hostel als je ’s avonds op stap gaat.

#3 Reis met de chickenbus

Als je Guatemala bezoekt heb je de kans om in de beroemde chickenbussen te rijden en die kans moet je zeker grijpen! Deze bussen, ook wel camionetas genoemd, zijn oude Amerikaanse schoolbussen die het hele land met elkaar verbindt.

De chickenbussen zitten altijd overvol en ze zijn niet bepaald snel, maar het is een onvergetelijke ervaring.

Het leuke van de chickenbussen is dat echt alles mee gaat. In, op of achter op de bus. Zolang het past gaat het mee. Een relaxt ritje is het niet want naast het feit dat ze ongeveer elke 500 meter stoppen zitten ze altijd bomvol.

Lake Atitlan
Het prachtige meer van Atitlan
Vervoer in Guatemala
De bekende chickenbussen in Guatemala

#4 Je kunt de hoogste berg van Midden-Amerika beklimmen

De Acatenango vulkaan mag dan de bekendste vulkaan van het land zijn, de Tajumulco vulkaan is de hoogste piek van Midden-Amerika. Veel reizigers die in de stad Quetzaltenango, ook wel Xela, verblijven maken uiteindelijk de trip naar de top van deze vulkaan.

Je kunt een 2-daagse wandeling boeken van Xela naar Tajumulco. Het is geen kinderachtige hike en je gaat naar een hoogte van 4.220 meter, maar het uitzicht vanaf de top (mits je goed weer hebt) is werkelijk schitterend.

Bij de meeste tours loop je ’s nachts naar de top en zie je de zon opkomen boven de wolken. Het is een van de beste dingen om te doen in Guatemala.

TIP ♥ – je betaald zo’n €55 p.p voor een tour

Acatenango

Als we het dan toch over vulkanen hebben mogen we Acatenango eigenlijk niet overslaan. Als je gaat backpacken in Guatemala moet je deze vulkaan ook beklimmen, want hoewel Tajumulco hoger is, is het landschap rondom Acatenango misschien nog wel spectaculairder.

TIP ♥ – meer info over de tocht naar de top van Acatenango lees je op onze pagina over Acatenango

Backpacken in Guatemala
Top van Tajumulco
Acatenango
Beste uitzicht in Guatemala (Acatenango)

#5 Het is niet duur

Een groot voordeel van backpacken in Guatemala is dat het niet zo duur is. Backpacken wordt een stuk aantrekkelijker als je niet €100 per dag kwijt bent. Iedereen reist op een andere manier natuurlijk, maar de low-budget backpackers moeten met €30 p.p per dag een heel eind komen.

Wij reisden zelf voor zo’n €40 p.p per dag in Guatemala, maar wij zijn ook geen extreme low-budget backpackers. Wij slapen nooit in dorms en reizen af en toe met een minivan/tour in plaats van de lokale bus.

TIP ♥ – op onze pagina budget Guatemala lees je meer over wat het reizen in Guatemala kost

De kosten

Een dorm in een hostel kost tussen de US$5 en US$15, afhankelijk van waar je bent. Een tweepersoonskamer in een hostel kost ongeveer US$10 tot US$20. Het eten in Guatemala is niet alleen ontzettend lekker, het is ook nog eens goedkoop.

Bij kraampjes langs de weg betaal je voor een volledige maaltijd niet meer dan US$5 en vaak is het nog goedkoper. In een restaurant betaal je ongeveer US$10 voor een gerecht.  Het enige wat wij duurder vonden dan bijvoorbeeld Nicaragua was het vervoer.

#6 Deze bezienswaardigheden maken je reis onvergetelijk

Guatemala is een prachtig land met ontzettend veel mooie bezienswaardigheden. Of je nu de natuur in trekt, steden bezoekt, vulkanen beklimt of aan het strand chilled. Het kan hier allemaal. Zorg er in ieder geval voor dat je deze bezienswaardigheden bezoekt!

Yaxha

Iedereen reist naar Tikal. Terecht, want het is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. Toch vonden wij Yaxha net zo indrukwekkend. Yaxha ligt in de buurt van Tikal en is makkelijk te bezoeken vanuit het eiland Flores (Peten).

Yaxha ligt midden in de jungle, aan het water. De zonsondergang hier is werkelijk schitterend. Daarnaast is het hier een stuk rustiger, waardoor je veel tempels en uitzichtplekken voor jezelf hebt!

Uitzicht Yaxha
Ties in Yaxha

YaxhaSemuc Champey

Semuc Champey is een wonder van Moeder Natuur. Het is een verzameling van azuurblauwe natuurlijke zwembaden midden in de jungle. Er zijn weinig plekken in de natuur die zo indrukwekkend zijn als Semuc Champey. Je kunt hier makkelijk een dag ronddwalen zonder je een dag te vervelen.

Neem je wandelschoenen en je zwemkleding mee en vergeet zeker niet naar het viewpoint te gaan!

TIP ♥ – meer hierover lees je op de pagina Semuc Champey

Semuc Champey
Semuc

Antigua

Antigua het bekendste stadje van Guatemala. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden van Guatemala Stad en het is voor veel backpackers de eerste kennismaking met Guatemala. Die kennismaking kan niet beter want Antigua is een geweldig stadje. Vergelijkbaar met Granada in Nicaragua.

Het is een van de mooiste koloniale steden in Midden- en Zuid-Amerika met de charmante en kleurrijke straatjes en het uitzicht op twee nabijgelegen vulkanen. Het uitzicht vanaf Arco de Santa Catalina, de meest iconische plek van Antigua, staat bij menig wereldreiziger op zijn/haar Instagram en Facebook!

TIP ♥ – meer hierover lees je op de pagina Antigua

Antigua
De bekende Arco de Santa Catalina
Antigua
Cerro de la Cruz in Antigua

Tikal

Tikal behoeft weinig uitleg. Deze oude Maya-stad in het midden van de jungle behoort tot de mooiste en bekendste culturele bezienswaardigheden ter wereld. Je krijgt er een aardig idee over hoe de Maya’s leefde en hoe ver ze voor liepen op andere volken.

Het was ooit de hoofdstad van een van de machtigste koninkrijken in de oude Maya-beschaving totdat het rond de 10e eeuw werd verlaten. Het is een absolute must om deze plek te bezoeken tijdens het backpacken in Guatemala.

TIP ♥ – meer info lees je op de pagina Tikal

Tikal
Jungle Tikal
Grand Plaza Tikal
Grand Plaza Tikal

Lake Atitlan

Een ander wonder van Moeder Natuur is Lake Atitlan. Een indrukwekkend meer dat wordt omringd door verschillende vulkanen. Je kunt met een shuttleboot tussen de verschillende dorpen rondom het meer reizen. Het is een van de bekendste bestemmingen in Guatemala.

Het stadje Panajachel is het gemakkelijkst te bereiken vanuit Antigua, maar San Pedro staat bekend als de bekendste backpack bestemmingen. Hoewel dat een persoonlijke mening is. Je kunt ook in een dorp verblijven en elke dag een ander dorpje bezoeken!

Lake Atitlan
Spectaculair uitzicht op Lake Atitlan

Chichicastenango

Bewaar Chichicastenango voor het laatst tijdens je backpackreis. Dit dorpje, in de buurt van Atitlan is beroemd vanwege de grootste markt in Midden-Amerika. Als je souvenirs wil shoppen moet je hier zijn. Je vindt er allerlei bijzondere lokale producten zoals tassen, kleding, beeldjes en nog veel meer.

TIP ♥ – meer info lees je op de pagina Chichicastenango

Chichicastenango
De markt is dé plek voor souvenirs

#7 Je kunt makkelijk naar Belize, Mexico of Honduras

Guatemala is groot genoeg om je bacpackreis te voltooien, maar als je tijdens je reis ook andere landen wil zien kun je vanuit Guatemala vrij makkelijk naar Mexico, Honduras of Belize reizen. Iets wat veel backpackers ook doen.

Wij hebben zelf de reis gemaakt van Flores (Guatemala) naar Belize, wat ontzettend makkelijk is. 

Naar Mexico

Guatemala grenst aan Mexico en het vrij makkelijk om hier de grens over te steken. Mexico is een indrukwekkend land en vooral Yucatan is populair onder backpackers. Hoewel de route van Guatemala naar Mexico niet zo populair is als die naar Belize is het wel prima te doen!

TIP ♥ – wij hebben stap voor stap beschreven hoe je de grens oversteekt tussen Mexico en Guatemala. Check het blog hier

Naar Belize

Wij reisden van Guatemala naar Belize. De reis stelt niet zo veel voor. Je reist van Flores, het stadje in de buurt van Tikal, naar de grens van Belize en maakt daar de reis naar San Ignacio in Belize. Dit kun je zelf doen of met een tour. Welke optie je ook kiest, het is ontzettend makkelijk.

TIP ♥ – wij hebben stap voor stap beschreven hoe je de grens oversteekt tussen Guatemala en Belize. Check het blog hier

Naar Honduras

Veel reizigers maken een dagtrip vanuit Antigua of Guatemala Stad naar Copán om de oude Maya-ruïnes te bezoeken. Je kunt vliegen naar Honduras, maar ook vrij makkelijk de grens oversteken. Er zijn zelfs touroperators die het voor je regelen.

#8 Het is dé plek om Spaans te leren

Er zijn een hoop landen in Midden-Amerika waar je Spaans kunt leren, maar Guatemala is een van de betere landen om je Spaans een beetje op te krikken. Dankzij het duidelijke accent en de langzame manier van praten staat Guatemala bekend als een van de beste plaatsen ter wereld om Spaans te leren.

Als je gaat backpacken in Guatemala, en andere Spaanstalige landen, is het wel handig om een woordje Spaans de spreken. Antigua is de ‘taalstad‘, maar overal in Guatemala vind je cursussen of taalscholen waar je allerlei lessen kunt volgen variërend van een paar uur tot een paar maanden.

Om je alvast op weg te helpen met zinnen waar wij wat aan hadden waren:

 • Que tal?  Hoe gaat het?
 • Habla inglés?  Spreek je Engels?
 • Yo (no) entiendo  Ik begrijp het (niet)
 • Cómo te llamas?  Wat is je naam?
 • Mucho gusto  Leuk je te ontmoeten
 • Yo quiero un boleto… (un hotel, un taxi)?  Ik wil een ticket voor… (een hotel, taxi)
 • Donde esta la estación del bus?  Waar is het busstation?
 • A qué hora es el próximo autobús? ➜ Hoe laat gaat de volgende bus?
 • Dónde está el baño? Waar is de WC?
 • Dónde está el banco? Waar is de bank?
 • Cuánto cuesta? Wat kost het?
 • Cuánto cuesta un billete para … ? Hoeveel kost een ticket naar…?
 • Dos cervezas ?
Dit boekje heeft me vaak gered!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven