Route door Guatemala

Guatemala is een van de leukste landen in Midden-Amerika. Het is betaalbaar, de natuur is schitterend, de oude Maya-ruïnes indrukwekkend en de mensen ontzettend vriendelijk. Daarnaast is het (nog) niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Costa Rica of Panama.

Je kunt vulkanen beklimmen, ruïnes bewonderen, wilde dieren spotten, oude koloniale steden bezoeken en relaxen aan het strand. Kortom, een geweldig land! Wij reisden 3 weken door Guatemala en delen graag onze tips, ervaringen en natuurlijk onze route door Guatemala.

TIP ♥ – op onze pagina ‘budget Guatemala‘ kun je lezen hoeveel deze reis ons heeft gekost.

Onze route door Guatemala

Wij begonnen onze route door Guatemala in Antigua. Vanaf het vliegveld in Guatemala-Stad zijn we in één keer door gegaan naar deze oude koloniale stad. Vanuit Antigua hebben we de Pacaya en Acatenango vulkaan beklommen en zijn we verder gereisd naar Lake Atitlan.

Verder hebben we nog Chichicastenango bezocht en zijn we naar Semuc Champey gereisd. Onze route door Guatemala eindigde in Flores om hier Yaxha en Tikal te bezoeken.

Hieronder gaan we verder in op onze route.

Dag 1 | Amsterdam ➜ Antigua

De eerste dag van onze route door Guatemala begon uiteraard met de vlucht van Amsterdam naar Guatemala-Stad. Geen hele bijzondere dag dus.

Overigens zijn wij niet in Guatemala-Stad gebleven, maar zijn we in één keer doorgereisd naar Antigua.

TIP ♥ – veel accommodatie in Antigua bieden pick-up service of een luchthaven shuttle. Het is ongeveer 40 minuten rijden. Een taxi van het vliegveld naar Antigua kost zo’n US$40.

route door Guatemala
De eerste foto uit Guatemala 🙂

Dag 2 & 3 | Antigua

Onze eerste volledige dag in Guatemala stond vooral in het teken van relaxen, bijkomen en de nodige dingen kopen die we vergeten waren. Iets wat nog altijd gebeurd. De eerste dag is altijd even bijkomen/inkomen.

Gelukkig is Antigua niet heel groot en hebben we alsnog redelijk veel kunnen zien. Uiteraard zijn we bij de Arco de Santa Catalina geweest en hebben we Parque Central, ook wel bekend als Plaza Central Park, bezocht.

TIP ♥ – wij sliepen in Hotel Palacio 1940

Dag 2

Dag twee in Antigua hebben we het tempo iets meer opgeschroefd en uiteindelijk hebben we in twee dagen alle belangrijke highlights van de stad bezocht. Uiteindelijk zijn we zo’n 6 volle dagen in Antigua geweest om vanaf hier de Pacaya en Acatenango vulkaan te bezoeken. Daarover later meer.

De bekendste highlights die je zou ‘moeten‘ bezoeken zijn:

  • Parque Central;
  • Arco de Santa Catalina;
  • Cerro de la Cruz (het viewpoint);
  • Kathedraal Santiago;
  • La Merced;
  • Hobbitenango.

Dit lijkt een flinke lijst om in twee dagen te bezoeken, maar het valt reuze mee. Het is makkelijker dan het lijkt want de kerken, de Arco de Santa Catalina en het centrale plein liggen op een paar straten afstand van elkaar.

Daarnaast is het viewpoint makkelijk lopend te bezoeken. We raden aan om dit in de ochtend te doen omdat het in de middag vrij heet kan worden. In Hobbitenango kun je makkelijk een halve dag blijven.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over kosten, verblijfplaats, to-do’s in Antigua

Antigua
Ties bij Cerro de la Cruz
Antigua
De bekende Arco de Santa Catalina
Hobbitenango, Antigua
Uitzicht in Hobbitenango

Dag 4 | Antigua ➜ Lake Atitlan (Panajachel)

Dag 4 zijn we van Antigua naar Panajachel gereisd voor Lake Atitlan. Lake Atitlan is een van de mooiste meren ter wereld en mag absoluut niet ontbreken in je route door Guatemala. Het is zo’n plek waar je twee dagen plant en uiteindelijk veel langer blijft.

Wij verbleven de eerste nacht in Panajachel. Dit is de plek waar de meeste bussen aankomen uit de rest van het land. Het is een echte toeristenplek en wij vonden het niet heel bijzonder. We raden aan om in je route door Guatemala in San Marcos of San Pedro te overnachten.

TIP ♥ – de mininvan van Antigua naar Panajachel kost US$15 p.p. De lokale bus is goedkoper, maar doet er langer over.

Santa Catarina

Wij zijn na aankomst in Panajachel gelijk naar het nabijgelegen Santa Catarina gegaan. Dit is een van de minder bekende dorpjes. Er komen hier weinig reizigers. Het ligt 20 minuten varen onder Panajachel.

Dit dorp stond niet op onze planning, maar we zijn blij dat we er naar toe zijn gegaan want het uitzicht hier is misschien wel het mooist van alle dorpen.

Lake Atitlan
Spectaculair uitzicht op Lake Atitlan
Lake Atitlan
Uitzicht bij Santa Catarina

Dag 5 | Lake Atitlan (San Marcos)

Dag 5 van onze route door Guatemala zijn we van Panajachel naar San Pedro gegaan met de boot. De boot van de ene kant naar de andere kant van het meer kost 25 Quetzal (Q) voor een enkele reis en 50Q voor een retour.

Nadat we onze tassen hadden afgegooid in het hostel zijn hebben we de boot genomen naar San Marcos. Samen met San Pedro is dit de populairste plek voor reizigers. San Pedro is populair onder backpackers en gezinnen en San Marcos is meer voor de spirituele reizigers.

Je vindt er leuke marktjes en veel gezond (en lekker) eten.

TIP ♥ – je hebt er ook een mooi viewpoint (zie foto hieronder). Vraag aan een local hoe je hier moet komen. Je kunt er namelijk makkelijk heen lopen.

Route door Guatemala
Deze man showde ons zijn favoriete plekje bij Lake Atitlan

Dag 6 & 7 | Lake Atitlan (San Pedro)

We hebben San Pedro gekozen als uitvalsbasis om Lake Atitlan te verkennen. Wij vonden San Pedro het leukste dorpje, maar het maakt niet zo heel veel uit wat je als basis kiest. Bootjes varen de hele dag over het meer dus je kunt alle kanten op.

Dag 6 hebben we een ‘relax-dag‘ gehouden en hebben we vooral lekker gegeten en wat gewerkt aan het blog. We hebben nog wel een viewpoint bezocht in San Pedro om nog een keer veel te veel foto’s te maken :).

Niet Indian’s Nose, die bewaarde we voor de volgende dag.

Dag 7 – Indian’s Nose

Dag 7 van onze route door Guatemala besloten we naar Indian’s Nose te gaan. Het bekendste viewpoint bij Lake Atitlan waar je op verschillende manieren kunt komen. Je kunt je hike beginnen bij San Juan La Laguna, het dorpje naast San Pedro. Dat is echter een serieuze wandeling van een aantal uur.

Je kunt er ook voor kiezen om naar het stadje Santa Clara La Laguna te gaan met de taxi, TukTuk of bus en daar naar Indian’s Nose te lopen. Dit is iets minder inspannend.

Wij zijn in de namiddag van dag 7 terug gegaan naar Antigua om vanaf hier Chichicastenango, Pacaya en Acatenango te bezoeken.

TIP ♥ – bekijk al onze reistips over Lake Atitlan

Atitlan
Onderweg naar Indian’s Nose
Lake Atitlan
Uitzicht vanaf Indian’s Nose

Dag 8 | Antigua ➜ Chichicastenango

Dag 8 zijn we van Antigua naar Chichicastenango gereisd. Chichicastenango is makkelijk op te nemen in je route door Guatemala omdat het dicht bij Antigua en Lake Atitlan ligt.

Je kunt hier zelf heen met de bus vanaf Lake Atitlan, maar omdat we niet de hele dag met onze tassen wilde sjouwen besloten we eerst terug te reizen naar Antigua om de volgende dag naar Chichicastenango te reizen. Dat hoeft natuurlijk niet.

Chichicastenango is vooral bekend vanwege de markt die hier elke donderdag en zondag wordt gehouden. Op deze markt verkopen ze werkelijk van alles. Van kleding tot kleden, tassen, schoenen, eten, maskers, auto-onderdelen en nog veel meer.

TIP ♥ – een roundtrip naar Chichicastenango vanuit Antigua kost US$25 p.p.

Dag 9 | Antigua ➜ Pacaya vulkaan

Guatemala herbergt veel vulkanen. Net als het nabijgelegen Nicaragua overigens. De twee bekendste vulkanen van Guatemala zijn Pacaya en Acatenango. Tijdens je route door Guatemala raden we aan om minimaal één van die twee vulkanen te beklimmen.

Dag 9 besloten wij Pacaya te bezoeken. Deze is het makkelijkst te beklimmen. Acatenango is de populairste vulkaan, maar volgens onze gids was de zonsondergang op de Pacaya vulkaan magisch. En geloof ons; daar is weinig aan gelogen.

De Pacaya vulkaan is veel leuker en mooier dan mensen denken.

TIP ♥ – een tour vanuit Antigua kost US$15 p.p. Meer over deze vulkaan vind je op onze pagina Pacaya

Chichicastenango
Vers fruit op de markt van Chichicastenango
Pacaya vulkaan
Een must-see tijdens je route door Guatemala; de zonsondergang bij Pacaya (met uizicht op Acatenango)
Pacaya vulkaan
Hello sunset!

Dag 10 & 11 | Antigua ➜ Acatenango vulkaan

Dag 10 was D-Day in Guatemala. Het was de dag dat we de Acatenango vulkaan zouden beklimmen. Onmisbaar in je route door Guatemala. We hadden heel wat horrorverhalen gehoord over de extreme kou op de top, de moeilijke hike, hoogteziekte en problemen met ademhalen vanwege de hoogte.

Het feit dat er daadwerkelijk mensen zijn overleden vanwege de kou maakte het niet heel veel beter.

De eerste dag klim je naar base-camp op zo’n 200 meter onder de top. Ik moet zegen dat de klim een stuk makkelijker was dan ik me had voorgesteld. Gelukkig haalden we zonder problemen base-camp.

Het uitzicht bij base-camp is letterlijk een van de absolute hoogtepunten van je reis door Guatemala. Je zit, na uren lang lopen, bij een kampvuur op een vulkaan terwijl je uit kijkt op een andere vulkaan die elke 20 minuten met een gigantische knal, lava 200 meter de lucht in schiet.

Je voelt de grond onder je trillen, alsof het onweert, alleen zie je dan een vulkaan lava uitspuwen.

TIP ♥ – deze twee-daagse tour kost zo’n US$85 p.p. Lees hier meer over onze avonturen op beide vulkanen

Dag 11 – naar de top

De volgende dag vertrek je om 4:30 uur naar de top van de vulkaan. Zo goed als het weer de vorige das was, zo slecht was het op de dag dat we naar de top gingen. Er stond een gigantische harde wind.

Ik heb het echt nog nooit zo hard zien waaien. Daarnaast was het bewolkt en zag je, ondanks je zaklamp, je voorganger niet. Door de wolken en lichte regen werd je ook nog eens zeiknat. Sommige groepen keerde halverwege om en ik heb meer mensen horen vloeken dan zien lachen.

Hoewel dit heel ernstig klinkt is het een onvergetelijke ervaring en een van de mooiste ervaringen in Guatemala.

TIP ♥ – meer info over tours, kosten, waar te boeken, inpaklijst en andere tips lees je op onze pagina Acatenango

Acatenango hike gids
Onderweg naar de top
Acatenango
Beste uitzicht in Guatemala
Vulkaanuitbarsting Acatenango
Vuurspuwende Fuego vulkaan
uitzicht vanaf de top
Ons uitzicht op de top 🙁

Dag 12 | Antigua ➜ Lanquin (Semuc Champey)

Dag 12 was geen hele bijzondere dag. Tenminste, we spendeerde 6 uur in een minivan om van Antigua naar Lanquin te reizen om hier Semuc Champey te bezoeken. We kwamen rond 15:00 uur in Lanquin aan waar we verder vrij weinig meer gedaan hebben behalve relaxen in het hostel.

TIP ♥ – de rit van Antiqua naar Lanquin kostten ons US$40 p.p. Het kan ook voor US$20, maar dan zit je in een kleinere, oncomfortabele bus. Wij sliepen in Viñas Hotel.

Dag 13 | Semuc Champey

Dag 13 van onze route door Guatemala vertrokken we naar Semuc Champey, een van de mooiste gebieden in Guatemala. Vanaf Lanquin zijn er meerdere mogelijkheden om er te komen. Je kunt er heen lopen.

Van Lanquin naar Semuc is een wandeling van 2,5 tot 3 uur. Dat klinkt heel lang, maar de wandeling door de groene jungle en tussen bergen is absoluut de moeite waard!

Met een 4×4

Als je geen zin hebt om te lopen (zoals wij) kun je ook een 4X4 pick-up truck (lokale taxi) nemen van Lanquin. Dat kost je tussen de Q10 en Q15 (enkele reis) en het duurt maar 30 minuten. De rit is overigens echt adembenemend!

TIP ♥ – alle info over deze plek vind je op onze uitgebreide pagina over Semuc Champey

El Mirador
El Mirador
Semuc Champey
Paradijs

Dag 14 | Lanquin ➜ Rio Dulce

Deze dag was wederom een ‘reisdag‘. In 8 uur reisden we van Lanquin naar Rio Dulce om hier de boottocht te maken naar Livingston. Die bewaarde we echter tot de volgende dag aangezien we pas laat aankwamen.

De rit is overigens niet echt comfortabel, maar wel erg spectaculair. Je rijdt door een indrukwekkend landschap, maar vaak over onverharde wegen. Daarom duurt de reis ook wat langer dan je zou verwachten.

TIP ♥ – wij betaalde US$20 voor de reis naar Rio Dulce

Dag 15 |  Rio Dulce ➜ Livingston

De boottocht van Rio Dulce naar Livingston staat bekend als een van de leukste boottochten in Guatemala. Vol goede moed stapte wij dan ook de boot in. Ik moet eerlijk zeggen; het is mooi, maar het wordt wel enigszins overdreven op internet.

De boottocht is zeker niet slecht, want je ziet prachtige dingen onderweg, maar als je je route door Guatemala wil inkorten kun je Rio Dulce en Livingston over kunnen slaan en vanuit Lanquin gelijk naar Flores reizen.

Dag 16 |  Livingston

Deze dag hebben we vooral rustig aan gedaan in Livingston. Tijdens elke reis heb je van die dagen dat je zo min mogelijk wil doen. Je laat een wasje doen, relaxt aan het strand en update je Facebook foto 🙂

Heerlijk zulke dagen. En Livingston is een prima plek om even een dagje niks te doen!

Rio Dulce in Guatemala
Isla de las Flores in Rio Dulce
Castillo de San Felipe
Vergeet niet Castillo de San Felipe te bezoeken

Dag 17 | Rio Dulce ➜ Flores

Dag 17 was wederom een dag van veel reizen. We gingen van Livingston met de boot terug naar Rio Dulce om vanaf daar naar Flores te reizen. Hier kun je Tikal en Yaxha te bezoeken. Twee Maya-sites die natuurlijk niet mogen ontbreken tijdens je route door Guatemala.

De minivan van Rio Dulce doet er ongeveer 4 uur over en kost je tussen de US$20 en US$30, afhankelijk van de busmaatschappij.

TIP ♥ – wij kozen voor een minivan. Dit is sneller en comfortabeler dan een lokale bus en zijn makkelijk te boeken bij je accommodatie in Rio Dulce.

Dag 18 |  Flores

Dag 18 hebben we een relax dag ingepland in Flores. Dat was niet gepland, maar de avond dat we aankwamen was er een groot feest waardoor we de volgende dag iets later en moeilijker uit bed kwamen 🙂

Er is genoeg te doen in Flores. Zo kun je bij het parkje op de brug heerlijk street food halen, kun je in een bootje het meer over varen en is er een soort van dierentuin die je kunt bezoeken.

Visum Guatemala
Het eiland Flores in Guatemala

Dag 19 | Yaxha

Wij kozen er voor om tijdens onze route door Guatemala eerst naar Yaxha te reizen in plaats van naar Tikal. Yaxha is het kleinere, onbekende broertje van Tikal, maar eerlijk gezegd vonden wij het hier mooier dan Tikal. Vooral rustiger.

Yaxha ligt aan een rivier verstop in de bossen en de zonsondergang hier is echt prachtig. Het hele complex is veel rustiger dan Tikal en de kans is groot dat je maar een paar tourgroepen tegen komt.

Een absolute aanrader.

Tour boeken

Er zitten ontzettend veel touroperators in Flores. Wij hebben goede ervaringen met Getaway Travels. Zij regelen tours en transport in de rest van Guatemala. Je vindt ze in de straat achter Green Monkey Hostel.

De kosten voor een tour liggen bij alle touroperators gelijk. Je betaalt voor een sunset tour 150Q p.p. Dat is zo’n €17. Geen geld voor zo’n prachtige plek als je het ons vraagt. Je gaat rond 13:00 uur weg en komt na zonsondergang weer terug in Flores. Alle tours zijn exclusief entreekosten (Q80).

TIP ♥ – meer weten over deze schitterende plek? Check al onze tips op de pagina over Yaxha

Uitzicht Yaxha
Ties in Yaxha
Yaxha
Tempels kijken

Dag 20 | Tikal

Dag 20 was dé dag. Tikal was samen met de Acatenango vulkaan het enige dat op onze planning stond voor Guatemala en we bewaarde Tikal voor onze laatste dag in Guatemala. Het is een indrukwekkende Maya-site met gigantische ruïnes.

Helaas liet het weer ons in de steek, maar het maakte het hele complex misschien nog wel wat magischer. De damp van de regen steeg op uit de jungle, de ruïnes staken boven de boomtoppen terwijl de zon onder ging. Het heeft echt iets magisch hier!

Daarnaast was het door het weer ook lekker rustig. Zeker in vergelijking met bekende archeologische plekken op de rest van de wereld.

Sunset of Sunrise Tour

Je kunt in Tikal kiezen voor een sunset of sunrise tour. Hoewel de sunrise tour erg populair is, adviseren we om een sunset tour te doen.

TIP – Helaas heb je bijna nooit een heldere zonsopkomst. Onze gids vertelde dat er maar 40 dagen in het jaar zijn waarbij je de zon écht op ziet komen. De rest van het jaar is het bewolkt.

Sunset tour

Als je niet zo vroeg je bed uit wil kun je ook kiezen voor de zonsondergang tour. Wij hebben deze tour gedaan. Helaas zat het weer niet echt mee, maar het was alsnog prachtig. Tours vertrekken rond 13:00 uur vanuit Flores en rond 17:00 uur gaat de zon onder bij Tempel IV.

In combinatie met de jungle echt een indrukwekkende ervaring!

Kosten

De Sunrise en Sunset Tour kosten je zo’n 100Q (± €11) p.p. Je vertrekt om 3:00 uur uit Flores voor de Sunrise Tour en rond 13:00 uur voor de Sunset Tour. Ook dit is weer exclusief entreekosten voor Tikal (Q100).

TIP ♥ – alle informatie over Tikal over kosten, hoe je er komt, overnachten in Flores en nog veel meer vind je op onze pagina over Tikal

Tikal
Ties bij Tikal
Zonsondergang Tikal
De zonsondergang boven de jungle
Grand Plaza Tikal
Grand Plaza Tikal

Dag 21 | Flores ➜ Belize

Wij zijn na drie weken Guatemala naar Belize gereisd. Dit is vrij makkelijk. Je kunt vanuit Flores georganiseerde busritten boeken naar Belize. De meesten reizen gelijk naar Belize-City, Caye Caulker of San Ignacio.

Wij reisden naar laatstgenoemde om hier Xunantunich te bezoeken (voor de tweede keer) om daarna verder te reizen naar Lamanai en Caye Caulker.

    Meer lezen over Route door Guatemala?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven