De mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika

Midden-Amerika is een van de meest diverse regio’s op onze planeet. Je vindt er hagelwitte zandstranden, indrukwekkende vulkanen, koloniale steden, eeuwenoude bossen en heel veel Maya ruïnes. Waar je in Azië vooral mooie boeddhistische tempels hebt, zijn het in Midden (en Zuid) Amerika vooral ruïnes van oude Maya-steden die je vindt.

11x de mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika

Als je nog nooit in Midden-Amerika bent geweest kan het lastig zijn om te bepalen welke Maya ruïnes in Midden-Amerika je nu écht moet bezoeken. Daarom hebben wij de mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika op een rij gezet.

#1 Xunantunich | Belize

Als je aan Belize denkt, denk je eerder aan tropische eilanden en hagelwitte zandstranden dan aan eeuwenoude ruïnes. Toch vind je er in Belize een paar en Xunantunich bij het stadje San Igancio, is een van de mooiste. Dit is een van de mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika.

De Xunantunich is een schitterend Maya tempelcomplex in de bossen nabij het stadje San Ignacio. Het was onze eerste kennismaking met Belize en dit is een van de meest indrukwekkende ruïnes die we hebben gezien. Het grote voordeel van Xunantunich is dat het nog niet overspoeld wordt door toeristen.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op de pagina Xunantunich

Xunantunich
Een van de mooiste tempels: Xunantunich

#2 Chichen Itza

Chichen Itza is de beroemdste, best gerestaureerde en de meest bezochte Maya-steden van Mexico en misschien wel van heel Midden-Amerika. Mexico bezoeken zonder naar Chichen Itza te gaan is ondenkbaar. Wat de Machu Picchu voor Peru is of de Angkor Wat voor Cambodja is deze oude stad voor Mexico.

Een bezoek aan dit bijzondere bouwwerk, gelegen in Yuacatan, is een must-do tijdens je reis door Mexico.

Bijna iedereen die naar Mexico reist, komt uiteindelijk naar Chichen Itza. Heel vreemd is het niet. Deze indrukwekkende en goed gerestaureerde Maya stad is een van de bekendste Maya bouwwerken ter wereld en wordt niet voor niets door meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar bezocht.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op de pagina Chichen Itza

Chichen Itza
Emma bij Chichen Itza

#3 Copan | Honduras

De ruïnes van Copán zijn een van de meest bijzondere van alle Maya-sites. Hoewel het qua afmetingen niet zo indrukwekkend is als Tikal of Chichén Itzá, beschikt deze ruïne over een verbazingwekkend aantal gedetailleerde toevoegingen, waaronder een torenhoge hiëroglifische trap.

Deze oude stad was het meest zuidelijke centrum van de Maya-beschaving. Het is DE bezienswaardigheid van het land en mag niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Honduras. Het ligt daarnaast dicht bij Guatemala dus je zou het kunnen combineren met een reis door Guatemala.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op de pagina Copan

Copan
De ‘Grand Palace’ ruïne

#4 Tikal | Guatemala

Ik denk dat als je de foto’s ziet van Tikal je niet langer twijfelt of je deze plek wel of niet op je to-do lijst moet zetten. Het is een typische bucket-list bestemming. Tikal is een schitterend Maya complex midden in de jungle van Guatemala tegen de grens van Belize en behoort tot de bekendste Maya ruïnes in Midden-Amerika.

Overal ter wereld vind je van die magische plekken. Guatemala heeft Tikal met zijn torenhoge, steile ruïnes van meer dan 44 meter hoog.  Wat deze plek zo indrukwekkend maakt is dat het in een jungleomgeving ligt. Het is een gigantisch complex (thank you maps.me) met pleinen, ruïnes en andere indrukwekkende bouwwerken.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op onze pagina Tikal

Grand Plaza Tikal
Grand Plaza Tikal

#5 Palenque | Mexico

Nog even terug naar Mexico. Chichen Itza mag dan de bekendste Maya-ruïne zijn, Palenque is zeker niet minder indrukwekkend. Het ligt in een jungle en is daarmee een van de mooist gelegen Maya-vindplaatsen van Mexico. Het grote voordeel is daarnaast dat het een stuk minder druk is dan Chichén Itzá

Het is een relatief kleine plek en het is makkelijk te bezoeken in een dag. Palenque ligt in Chiapas, de regio die grenst aan Guatemala. Je zou deze tempel dus kunnen combineren een bezoek aan de meest bekende Maya tempel van Guatemala: Tikal. Deze ligt op zo’n 5 uur rijden.

Palenque
Een van de ruïnes

#6 Yaxha | Guatemala

Tikal is natuurlijk de grootste trekpleister van Guatemala als het gaat om Maya-ruïnes. Gek genoeg hebben weinig mensen gehoord van Yaxha, dat op slechts 30 kilometer van Tikal ligt. Yaxha is het op twee na grootste Maya-complex in Guatemala – alleen Tikal en El Mirador zijn groter. Het is redelijk geïsoleerd en er komen bijna geen reizigers.

Dat is opmerkelijk want Yaxha is met 500 ‘gebouwen’ niet alleen gigantisch, met de ligging aan Laguna Yaxha ligt het ook nog eens op een van de mooiste plekken in Guatemala. Het is zeker de moeite waard om dit Maya-complex te combineren met een bezoek aan Tikal.

TIP ♥ – meer over deze Maya-site lees je op onze pagina over Yaxha

Uitzicht Yaxha
Ties in Yaxha

#7 Lamanai | Belize

De ruïnes van Lamanai staan niet zozeer bekend om hun indrukwekkende architectuur, maar vooral door de prachtige omgeving. Het complex wordt namelijk omringd door een schitterend regenwoud met uitzicht op de rivier. Je kunt hier ook met de boot naartoe vanuit Orange Walk Town, een leuke ervaring.

De naam Lamanai betekent overigens iets als ‘verdronken insect’. Niet echt een funky naam voor zo’n indrukwekkende ruïne, maar laat de naam je niet misleiden. Dit complex herbergt de mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika en wordt daarnaast door heel weinig reizigers bezocht.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze tips op onze pagina over Lamanai

Lamanai
Ties bij Lamanai

#8 Coba | Mexico

Coba behoort tot de mooiste Maya ruïnes in Yucatan, Mexico. Ooit was dit de belangrijkste stad in de regio. De Nohoch Mul-piramide is de hoogste Maya structuur op het schiereiland en het is ook het uitzicht waar reizigers voor komen. Via 130 treden klim je naar de top waar je een indrukwekkend uitzicht hebt op oerwouden en meren.

Een van de grootste redenen dat toeristen naar Coba komen is dat je de 130 treden mag beklimmen en dus helemaal naar de top kan. Dit in tegenstelling tot anderen tempels zoals Chichén Itzá, waar je niet op mag klimmen.

Nohoch Mul piramide
De Nohoch Mul piramide in Coba

#9 Tazumal | El Salvador

Tazumal is DE Maya-site van El Salvador op zo’n 80 kilometer van San Salvador. Het was ooit een van de meest zuidelijke steden van de Maya’s en het schijnt dat de bouwstijl is beïnvloed door de stijl van Teotihuacán in Mexico. Het behoort tot een van de minder bekende en minder bezochte Maya ruïnes in Midden-Amerika.

Tazumal is een redelijk groot complex met de grote piramide als letterlijke hoogtepunt. Vergeleken met andere Maya-sites is het hier rustig.

Tazumal
Een must-see

#10 Uxmal | Mexico (Yucatan)

Uxmal is een must-see stop bij elk een aan Yucatan. Het is een van de grootste en best bewaarde oude Maya-sites in Mexico, en het is de thuisbasis van een aantal zeer indrukwekkende ruïnes. Sterker nog, dit is een van de mooiste Maya-sites die ik heb bezocht en ik heb er ondertussen aardig wat van mijn lijstje kunnen afstrepen. De ruïnes, midden in de jungle zijn een lust voor het oog en mogen niet ontbreken tijdens jouw trip door Yucatan.

Hoewel Uxmal een van de mooiste bestemmingen in Mexico is, hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Dat is niet zo erg, want dat houdt Uxmal redelijk rustig. Zeker in vergelijking met Chichen Itza, waar het zo druk is dat je overal achter in de rij aan kunt sluiten.

Uxmal
Pyramid of the Magician in Uxmal

#11 Teotihuacan | Mexico (geen Maya tempel)

Dit is een beetje valsspelen want Teotihuacan is niet van de Maya’s (of Azteken), maar van de minder bekende Teotihuacanen. Het is dus niet een van de Maya ruïnes in Midden-Amerika, maar deze ruïnes zijn zo indrukwekkend dat we ze toch willen benoemen. Beschouw het als een soort bonus 😉

Teotihuacan was ooit een gigantisch rijk. Teotihuacan ligt 50 kilometer van Mexico-Stad en is daarom makkelijk te bereiken. Het is bekend door de twee enorme piramides, de Pirámide del Sol (Piramide van de Zon) en de Pirámide de la Luna (Piramide van de Maan).

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze tips over Teotihuacan

Teotihuacan

 

    Meer lezen over De mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika?

2 gedachten over “De mooiste Maya ruïnes in Midden-Amerika”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven