Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Rio Dulce

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Rio Dulce is een klein stadje aan de rivier in Guatemala. Het ligt niet op de route die veel reizigers afleggen en de enige reden dat reizigers hier komen is om de bootreis naar Livingston te maken om vervolgens door te reizen naar Belize of Honduras. Toch biedt de omgeving van Rio Dulce, met prachtige tropische bossen, dorpjes met schattige vissershuisjes op palen en diverse hotsprings, bieden genoeg vermaak voor een paar dagen!

De Sweet River

Rio Dulce, wat ‘Sweet River‘ betekent in het Spaans, is een bekende rivier tussen Lago de Izabal en El Golfete in het oosten van Guatemala. De verbluffende schoonheid heeft het tot een van de meest geliefde cruisebestemmingen van Guatemala gemaakt.

Het is een totaal andere wereld dan het ‘bekendere’ Guatemala. Het is hier een en al rust.

De meeste reizigers komen hier om op de boot te stappen naar Livingston, het Caribische kustplaatsje van Guatemala. Daarnaast is dit een bekende plek om dure boten te stallen omdat ze hier het veiligst liggen tijdens het oorkaanseizoen. Het is nog redelijk onontdekt dus mocht je je rust willen pakken op reis; kom naar Rio Dulce.

Rio Dulce

De natuur is hier ongerept

5x leuke dingen om te doen bij Rio Dulce

Een boottocht over de Rio Dulce is erg bijzonder. Niet alleen omdat je door een prachtig gebied vaart, maar ook omdat je tijdens jouw tocht diverse tussenstops kunt maken. Tijdens deze tussenstops kun je bijzondere dingen zien en doen.

De leukste activiteiten die je bij Rio Dulce kunt doen, hebben we hier beschreven.

#1 Verken Castillo de San Felipe

Lang geleden was dit een strategische plek voor handel. Dat wilde de Spanjaarden, die hier toen de scepter zwaaide, graag goed beschermen en dus bouwde ze een fort om piraten buiten te houden (echt waar! 🙂 ).

Het heeft niet helemaal geholpen aangezien het fort alsnog in handen kwam van piraten.

Je vindt hier dan ook de ruïnes die in 1956 nog wel gerestaureerd zijn. Het ligt in het Rio Dulce National Park en is verreweg de grootste toeristische attractie in de regio.

TIP ♥ – je kunt hier met de bus heen vanuit Fronteras, maar leuker is natuurlijk om het vanaf het water te zien tijdens de boottocht. Toegangsprijs is 20Q p.p.

Castillo de San Felipe

Vergeet niet Castillo de San Felipe te bezoeken

#2 Relaxen in Livingston

Tot slot moet je zeker de kleine stad Livingston bezoeken als je over de Dulce vaart. Hier kun je lekker relaxen, kennis maken met de lokale bevolking en ‘tapado’ eten. Dit is de lokale specialiteit. Je kunt het gerecht ook wel vergelijken met een stoofpotje.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Livingston

#3 Bezoek de Quirigua Ruïnes

Het is geen geheim dat je in Guatemala ontzettend veel oude Maya-ruïnes. De bekendste zijn Tikal en de 5-daagse hike naar El Mirador (aanrader), maar je hebt er in de buurt van Rio Dulce ook een. Niet oz groot en bekend als de andere twee, maar alsnog de moeite waard als je hier bent.

Het is gebouwd in een vergelijkbare stijl als Copan in Honduras, dus als je niet naar Honduras reist, is Quiriguá een mooi alternatief.

TIP ♥ –  pak een bus richting Los Amates en laat je afzetten bij Las Ruinas de Quirigua.

Budget Guatemala

Relaxen in Livingston

#4 Ga zwemmen bij Finca el Paraiso

Bij waterval Finca el Paraiso ligt een klein meertje. Hier kun je heerlijk in zwemmen. Ook is deze omgeving erg bijzonder voor een duik, want de waterval en het bijbehorende meertje liggen midden in de jungle. Het is een must-do want naast de waterval vind je hier ook warmwaterbronnen!

De waterval is zo’n 12 meter hoog en is het hele jaar zichtbaar. Het is een leuke plek om even verkoeling te zoeken van de hitte.

TIP ♥ – neem een collectivo vanaf de markt in Fronterasvan richting El Estor (Q15 p.p.) en laat je afzetten bij Finca Paraiso

Toegangsprijs: 10Q

#5 Doe eens gek en reis naar Belize

Altijd al naar Belize gewild? Dan kan vrij makkelijk vanaf Rio Dulce. Je moet dan wel eerst de boottocht maken naar Livingston, wat hemelsbreed zo’n 15 kilometer van Belize ligt. Het is niet voor niets dat veel reizigers hier, of bij Tikal, de oversteek maken naar Belize.

Er varen boten van Livingston naar Punta Gorda in Belize en er is een immigratiekantoor in de stad.

TIP ♥ – boten vertrekken van Livingston naar Punta Gorda om 7:00 uur op dinsdag en vrijdag. Andersom varen verrekken ze op dezelfde dag om 10:00 uur. De bootreis kost tussen ongeveer 200Q

Xunantunich in Belize

Het uitzicht over de Maya-ruïne Xunantunich

Emma op Caye Caulker

The Split op Caye Caulker

Boottocht Rio Dulce naar Livingston

De boottoch van Rio Dulce naar Livingston is een van de beste boottochten van Midden-Amerika. Het is ook de reden dat reizigers hier komen. Je vaart langs schitterende landschappen.

De tocht duurt in totaal ongeveer een uur, maar je ziet zo veel moois onderweg!

De boottocht is vrij eenvoudig te organiseren vanaf Rio Dulce. Je kunt zelf vervoer regelen of je kunt een tour boeken. Onderweg kom je een aantal mooie punten tegen waaronder;

  • Castillo de San Felipe  gebouwd in 1652 om het Izabal meer te verdedigen tegen piraten
  • Pelikanen  onderweg kom je veel pelikanen tegen die relaxen bij het water
  • Rio Dulce Gorge  het eerste stuk is mooi, maar als je Rio Dulce Gorge bereikt, wordt de rivier smaller. Dit is het mooiste stuk van de reis

Chickenbus op het water

Het leuke van de reis is dat je overal in en uit kan stappen. Het is een soort chickenbus op het water. Mensen stappen in en uit waar dat kan. Daarom verschilt de reistijd ook. De ene keer duurt het anderhalf uur, de andere keer maar 45 minuten.

Wat kost het?

Er varen verschillende boten per dag. De eerste boten vertrekken rond 8:00 uur uit Rio Dulce Town en varen de hele dag door naar Livingston. De boottocht duurt een uur tot anderhalf uur. Je kunt de reis makkelijk twee keer per dag doen.

Je kunt dus een dagtrip maken naar Livingston.

TIP ♥ – een enkeltje met de boot kost Q125 en een retour op dezelfde dag kost Q200[

Rio Dulce

Onderweg op de boot

Rio Dulce

Lokale huisjes aan de Rio Dulce

De beste reistijd

Je kunt Rio Dulce het beste bezoeken in de maanden december tot en met april waarin januari de drukste maand is. In de andere maanden van het jaar is het niet alleen natter langs de kust, maar kan het bovendien verstikkend warm zijn.

Daarnaast zijn de maanden oktober en november goede maanden om te reizen. Deze maanden vormen het einde van het regenseizoen/begin van het droge seizoen.

Hierdoor is de natuur volop in bloei, is het waterniveau van de rivieren goed voor boottochten en heb je mooi weer!

Rio DulceHoe kom je er?

De meeste mensen reizen vanuit Guatemala-Stad of Flores naar Rio Dulce. Dat kan met een chickenbus of met een minivan/tour.

Van Guatemala Stad naar Rio Dulce

Vanuit Guatemala City vertrekken er vanaf het busstation meerdere bussen per dag naar Rio Dulce. De reis duurt ongeveer 6 uur en kost Q80 ($11) p.p.

Van Flores naar Rio Dulce

Reis je vanuit Flores, dan neem je ook de bus, maar dan een Express Bus. Dit zijn snelleren bussen. Deze kun je in Flores boeken. Reken op zo’n $20 tot $30 voor de reis. Deze reis duurt ongeveer 3,5 uur.]

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU