Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Quetzaltenango

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Quetzaltenango is een gezellige studentenstad die je in het zuidwesten van Guatemala vindt. De stad is niet echt toeristisch, er komen maar weinig reizigers. Dat is te merken in de straten. Waar je in Antigua zij aan zij loopt met andere reizigers is die kans in Quetzaltenango heel klein. Het is de tweede stad van Guatemala, maar alsnog niet heel groot.

Xela it is

Quetzaltenango wordt door de lokale bevolking ook wel Xela genoemd. De stad zelf heeft niet heel veel bezienswaardigheden die de Top 10 van Guatemala zullen halen. Quetzaltenango wordt door 90% van alle reizigers overgeslagen en het zijn ook meer reizigers die Spaans willen leren of vrijwilligerswerk willen doen die hier heen komen.

Dat betekent niet dat hier helemaal niets te doen is. Quetzaltenango is namelijk ook de uitvalsbasis voor iedereen die hier wil hiken door het mooie landschap. Zo kun je vanaf Xela de hoogste vulkaan van van Guatamala beklimmen; de Volcán Tajumulco.

Je kunt ook een indrukwekkende 3-daagse hike doen naar Lake Atitlán.

Quetzaltenango

Het centrum van de stad

6x dingen om te doen in Quetzaltenango

Zoals eerder vermeld is de stad Quetzaltenango een echte werk- en leerstad. Helaas staat het bij veel reizigers (nog) niet op de route.

Toch hoef je je niet te vervelen als je deze studentenstad bezoekt. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Leer een woordje Spaans

De meeste toeristen die naar deze stad reizen, doen dit om Spaans te leren. Er zijn namelijk veel goede scholen in de stad en de mensen die er wonen, hebben een duidelijke uitspraak van de Spaanse taal. Ook als je nog niet zo goed Spaans spreekt, kun je hier prima uit de voeten.

En omdat er in de stad vele andere studenten wonen, ben je nooit de enige die Spaans wil leren. Je doet hier leuke contacten op. Er zijn verschillende cursussen te doen variërend van een dag tot een paar maanden.

TIP ♥ – de talenschool Spanish Xela is vrij bekend

#2 Beklim een van de vulkanen

In de directe omgeving van de stad zijn diverse vulkanen te vinden, waaronder de Tajumulco en de Santiaguito. De Tajumulco vulkaan is het hoogste punt van Midden-Amerika dus zeker de moeite waard om te beklimmen.

Ook de Santiaguito is echt indrukwekkend. Deze vulkaan is namelijk nog volop actief: er komt nog altijd witte rook uit de kegelvormige berg.

In de stad vind je verschillende touroperators die tours aanbieden naar een van de vulkanen. De hike naar de top van Tajumulco is een 2-daagse hike, vergelijkbaar met de Acatenango hike. Het is een bijzondere ervaring!

TIP ♥ – de 2-daagse hike kost zo’n $70 p.p.

Tajamulco

Tajamulco, de hoogste berg in Midden-Amerika

#3 Bezoek een koffieplantage

Vroeger werd er veel koffie verbouwd in de directe omgeving van de stad. Sommige koffieplantages zijn nog altijd geopend en leiden iedere dag nieuwsgierige toeristen rond. Tijdens je bezoek aan een plantage leer je meer over het productieproces van koffie en mag je uiteraard ook heerlijke koffie proeven.

Wij hebben het niet gedaan, maar hebben wel koffieplantages in Boquete (Panama) en Salento (Colombia) bezochten het is erg interessant om te zien hoe alles in z’n werk gaat.

#4 Ga shoppen op de markt

De markt van Quetzaltenango is erg bijzonder. Hier kun je namelijk van alles kopen: etenswaren, leren tassen en zelfs tuinstoelen. De markt heet officieel Mercado la Democracia en is interessant om te bezoeken.

De hele stad wordt overgenomen door verkopers. Echt een hele happening!

Quetzaltenango

De markt

#5 Ga naar het Museo de Historia Natural

In het centrum van de stad vind je het Museo de Historia Natural. Dit museum staat geheel in het teken van de Maya indianen. In het museum leer je over de geschiedenis van deze indianen en kom je bovendien meer te weten over de onafhankelijkheidsstrijd van Guatemala.

Het geeft je een goed beeld over hoe het leven van de Indianen geweest moet zijn en hoe belangrijk hun invloed vandaag de dag nog is in het dagelijkse leven in Guatemala.

TIP ♥ – entree is 6Q en het is open van 8:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 18:00 uur.

#6 Doe de 3-daagse hike naar Lake Atitlan

De driedaagse wandeling van Quetzaltenango naar Lake Atitlan is een bijzondere ervaring. Het biedt je de gelegenheid om de schoonheid van de hooglanden van Guatemala te verkennen en de inheemse gemeenschappen, die in zeer afgelegen gebieden leven, te ontmoeten.

Je loopt van Quetzaltenango tot het meer Atitlan (San Pedro la Laguna). Dele route is zo’n 46 kilometer en is prima te doen. Het is een mooie escape van de drukke steden en de toeristische kant van Guatemala. De hike ziet er als volgt uit.

Dag 1

Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Xela. De eerste dag is met 18 kilometer lopen de langste dag. De reis begint in Xecam op ongeveer 35 minuten van Quetzaltenango. Het eerste deel is meteen het zwaarste gedeelte.

In de eerste twee uur loop je naar ruim 3 kilometer hoogte. Geen kinderachtig begin dus.

Daarna daal je voornamelijk af in een bosrijke omgeving met graslandschappen en koffieboerderijen. Je loopt door een schitterende omgeving! Het laatste deel is het moeilijkst. Uiteindelijk kom je in Antigua Santa Catarina Ixtahuacan. Je overnacht in een hostel.

AFSTAND je loopt de eerste dag 18 kilometer

Dag 2

Dag 2 is wat makkelijker. De tweede dag loop je naar Santa Clara la Laguna. Het is een tocht van zo’n 4 tot 6 uur, afhankelijk van hoe fit je bent of hoe snel je loopt. De dag begint om 6.30 uur. Je loopt via Record Hill, waar je een mooi uitzocht hebt, naar het dorpje Tzucubal.

Dit stadje wordt ook wel Ica Cream Village genoemd!

Je vervolgt je weg over rivieren en maïsvelden en loopt via Xiprian (waar je luncht) naar het punt waar je slaapt (wederom een soort hostel)

AFSTAND je loopt de eerste dag 14 kilometer

Dag 3

De laatste dag is het opnieuw vroeg op. Om 4:30 uur begin je te lopen naar het viewpoint (mirador). Hier krijg je ontbijt waar je tegelijkertijd de prachtige zonsopkomst over Lake Atitlan kunt zien. Na het ontbijt begin je de laatste 1,5 a 2 uur richting het meer.

Deze afdaling is best steil, maar prima te doen. Je kijkt de hele tijd over het meer dus het uitzicht is heel erg indrukwekkend. Rond 10:00 uur kom je in San Juan La Laguna aan waar je bij La Voz Coffee Cooperative nog een verse kop koffie krijgt.

Vanaf hier ga je met de auto naar San Juan La Laguna, bij het meer.

AFSTAND je loopt de eerste dag 10 kilometer

Wat kost een tour en waar boek je de tour?

Er zijn verschillende organisaties waarmee je deze hike kunt doen. Je vindt ze allemaal in het centrum van Quetzaltenango en als je ze hier niet kunt vinden kun je het bij je accommodatie navragen. Zij kunnen je dan verder helpen.

De bekendste organisatie is Quetzal Trekkers.

Kosten

De 3-daagse hike kost 750Q, omgerekend ongeveer US$100 p.p. Dit is inclusief 3x ontbijt, 3x lunch, 2x diner, snacks, water, transport, gidsen, uitrusting en accommodatie.

Als het in je budget past, is het zeker een aanrader!

Lake Atitlan

Spectaculair uitzicht op Lake Atitlan

Lake Atitlan

Uitzicht vanaf Indian’s Nose

Lake Atitlan

De beste reistijd voor Quetzaltenango

Je kunt de stad Quetzaltenango het beste bezoeken als het winter is in Nederland, ofwel in de maanden november tot en met maart. In de wintertijd is het niet te warm in de stad en is het bovendien minder vochtig.

Je kunt Quetzaltenango ook nog bezoeken in de maand april, maar vanaf mei wordt het ontzettend warm en gaat de luchtvochtigheid ook omhoog.

In de zomer kun je de stad dan ook beter vermijden. Overigens geldt dit niet alleen voor deze stad, maar voor heel Guatemala.

Beste reistijd Guatemala

De leukste ho(s)tels in Xela

Ondanks dat het de op een na grootste stad van Guatemala is, is het aantal bezoekers beperkt. Door de mooie ligging tussen de vulkanen en de vele markten en kerken, komt daar de laatste jaren wel verandering in.

Toch is het aantal accommdoaties in Xela enigszins beperkt. De beste plek om te overnachten is in het (historische) centrum van de stad. Dit is alles in de buurt van Parque Central en Quetzaltenango Cathedral.

Leuke, en betaalbare, accommodaties zijn Hostal Casa Dona Mercedes (€35), Hotel Kasa Kamelot (€20) en Casa Morasan Hotel-Boutique (€65).

Hoe kom je er?

Je kunt naar de stad reizen vanuit Guatemala-Stad en vanuit Antigua. De makkelijkste manier om hier te komen is door de bus te nemen.

Met de bus

Vanuit Guatemala-Stad gaan er meerdere bussen per dag naar Quetzaltenango. Je kunt Express Bussen nemen of de chickenbus. Je kan ook nog minivans boeken, maar deze zijn een stuk duurder.

Een chickenbus vanuit Guatemala Stad kost niet meer dan Q30, zo’n US$4 p.p.

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU