Treinreis door Sri Lanka

Sri Lanka is een klein land, maar er is ontzettend veel te zien en te doen. De mooie stranden, prachtige tempels en indrukwekkende nationale parken weten iedere reizigers te boeien. Toch is er één ding dat iedereen een keer zou moeten doen in Sri Lanka en dat is een treinreis maken door Sri Lanka.

Treinreis Sri Lanka – van Kandy naar Ella

De treinroutes in Sri Lanka zijn enkele van de mooiste ter wereld. Veel reizigers dromen ervan om de trein te nemen naar het binnenland dwars door oude dennenbossen en pittoreske theeplantages. Sri Lanka heeft een goed spoorwegnet en er zijn veel routes waar je de trein kunt nemen. De mooiste route is echter die tussen Kandy en Ella of andersom.

En speciaal voor jullie vertellen wij alles over hoe je deze treinreis door Sri Lanka regelt.

Nuwara Eliya

De route die je aflegt

Eigenlijk bestaat deze treinreis door Sri Lanka uit twee delen. Het eerste deel reis je van Kandy naar Nuwara Eliya (Nanu Oya). Vanaf daar reis je verder naar Ella. Dat is ook de reden dat de treinreis door Sri Lanka zo populair is. Je kunt het in twee delen doen en onderweg nog Nuwara Eliya bezoeken.

Deel 1 ➜ Van Kandy naar Nuwara Eliya (Nanu Oya)

Het eerste deel van de rit is die tussen Kandy en Nuwara Eliya (Nanu Oya). Het is een 4 uur durende treinrit en vooral het laatste stuk van de reis is schilderachtig mooi. Veel mensen stappen ook uit bij Hatton, wat het station is om naar Adam’s Peak te gaan.

Na Hatton kom je in het bekende Hill Country, het beste deel van de treinreis door Sri Lanka. De groene omgeving, theeplantages, bergen en oude bruggen in combinatie met de blauwste hemel ooit aan de horizon is het een onvergetelijk stuk van de reis.

TIP ♥ – onderweg kun je in de deuropening zitten of uit een raam hangen. Een top ervaring!

Deel 2 ➜ Van Nuwara Eliya (Nanu Oya) naar Ella

Het tweede deel van de treinreis is die tussen Nuwara Eliya (Nanu Oya) en Ella en duurt ongeveer 2 uur. Je ziet theeplukkers aan het werk op de theeplantages en je voelt de neiging om terug te zwaaien naar de schoolkinderen die wachten op de trein om langs te komen.

De meeste reizigers kiezen voor de 6 tot 7 uur durende rit rechtstreeks naar Ella. Een beetje zonde, want onderweg kun je stoppen in Nuware Eliya (supermooi) en bij de Adam;s Peak. Daarnaast is de kans groot dat de trein vol zit, wat betekent dat je moet staan. En 7 uur blijven staan in een rijdende trein is niet relaxt!

TIP ♥ – er zijn toiletten in de trein, maar deze zijn niet echt schoon

Treinreis door Sri Lanka

Treinreis door Sri LankaTheeplantages onderweg

Treinreis door Sri LankaHangen uit de trein

Eerste, tweede of derde klasse

Deze treinreis door Sri Lanka is een van de mooiste treinritten ter wereld. Tickets zijn makkelijk te regelen (zie verderop), en je kunt kiezen uit verschillende klassen om in te reizen; 1e, 2e of 2e klasse. Qua prijs scheelt het niet niet zo heel veel. Qua reisgemak en zicht wel.

Reizen in de 1e klasse

Eerste klasse is de bekendste en tevens duurste klasse. Tickets voor deze klasse zijn gereserveerde tickets en kunnen van tevoren worden gekocht om je zitplaats te garanderen. De wagons hebben airco, maar het nadeel is dat je geen open ramen en deuren hebt om uit te hangen. Tijdens de feestdagen en het hoogseizoen zijn deze tickets weken van tevoren uitverkocht dus wees er vroeg bij.

TIP ♥ – er is een observation car voor de 1e klasse waar je buiten kan zitten.

Reizen in de 2e klasse

Deze tickets kunnen alleen worden gekocht op de dag van de reis zelf. Je kunt dus niks reserveren. Je hebt dus geen standaard zitplaats en het risico dat je de hele reis moet staan is vrij groot, zeker in het hoogseizoen (december tot en met maart.

Grote voordeel is dat je hier open ramen en deuren hebt. Je kunt dus uit het raam of uit de deur hangen om die mooie foto’s te maken. In het weekend kan deze klasse snel vol zitten. Vaak wordt het in het tweede deel van deze treinreis door Sri Lanka wel rustiger omdat veel locals halverwege uitstappen.

Reizen in de 2e klasse met ‘reserved seats’

Deze klasse is precies hetzelfde als de ‘normale’ 2e klasse, maar dan met gereserveerde stoelen die van tevoren gereserveerd worden. De prijs is ongeveer 50% hoger dan de standaardprijs en deze tickets dien je ook ruim van tevoren te boeken. Zeker tijdens het hoogseizoen en feestdagen.

In deze klassen is er bijzonder genoeg geen airco, maar wie heeft airco nodig als je uit het raam kan hangen 🙂

TIP ♥ – doe niet te veel moeite om ‘reserved seats’ te krijgen. De rit is zo mooi dat je toch wil staan voor het uitzicht.

Reizen in de 3e klasse

Veel locals en touroperators zeggen dat je niet in de 2e klasse moet reizen omdat het zo druk is. Niet alleen met mensen, maar ook dieren zoals kippen en zakken groenten. Dat klinkt misschien niet zo relaxt, maar dit maakt deze treinreis door Sri Lanka alleen maar mooier.

Als je in de 3e klas reist, zul je veel locals ontmoeten die graag een praatje met je te maken. Daarnaast is het ook de goedkoopste optie.

Treinreis door Sri Lanka

Ella

Treinreis Sri Lanka

Wat kost de treinreis

Voor de prijs hoef je deze treinreis zeker niet te laten. Er zijn weinig landen ter wereld waar je voor zo weinig geld zo’n mooie reis kan maken. Als je de hele reis boekt ben je nooit meer dan $20 p.p. kwijt, afhankelijk van de klasse waarin je reist en het seizoen. Hieronder de prijzen;

 • Kandy ➜ Ella (2e klas) = 160 Rs. Dat is ongeveer €1 p.p.
 • Kandy ➜ Ella (2e klas met gereserveerde stoelen) = 600 Rs. Dat is ongeveer €3,25 p.p
 • Kandy ➜ Ella (1e klas) = varieert tussen 1.000 Rs en 3.000 Rs. Dat is tussen de €5,25 en €16 p.p.

TIP ♥ – prijzen verschillen per aanbieder. Bij sommige krijg je onderweg eten en drinken bij de prijs van je ticket

Hoe en waar boek je tickets

Treintickets kun je kopen op het station zelf (het goedkoopst), via je je accommodatie of via een touroperator in de stad. Treintickets voor deze treinreis kun je NIET online boeken. Op grotere treinstations zoals die in Colombo en Kandy kun je ook tickets kopen/reserveren voor andere routes.

TIP ♥ – als je in Colombo bent en je weet dat je deze treinreis door Sri Lanka wil maken, reserveer dan je treinticket voor Kandy naar Ella in Colombo. Dan weet je zeker dat er plek is.

Tickets reserveren

Als je tickets wilt kopen voor de 1e klas of voor de 2e klas met gereserveerde plaatsen, moet je dat van tevoren doen. Er is slechts één 1e klas wagon en die zit heel snel vol. Er zijn twee 2e klas wagons en dus zit ook die erg snel vol. Reserveer je kaartjes voor deze klasse minimaal een week van tevoren. Het liefst in Colombo al.

Als je liever in de ‘normale’ 2e of 3e reist kun je deze tickets 2 uur van tevoren kopen bij het station (in Kandy is dat loket 4 & 5). Kaarten voor de 2e en 3e klasse zijn onbeperkt, dus je hebt altijd plek, maar het is wel druk!

Treinreis Sri Lanka

Extra tips voor de treinreis door Sri Lanka

De beste tip die we je kunnen geven is dat je op tijd moet zijn met tickets kopen. Kom dus zo vroeg mogelijk naar het station voor treintickets. Hier een aantal andere tips zodat jij optimaal kan genieten van deze treinreis door Sri Lanka.

 • Kom vroeg naar het station (we kunnen het niet vaak genoeg zeggen);
 • Treintickets zijn (nog) NIET online verkrijgbaar;
 • Hou je kaartje bij je! Soms vragen ze er naar onderweg;
 • Neem wat te eten en drinken mee;
 • Probeer aan de rechterkant van de trein te zitten;
 • Neem GEEN nachttrein;
 • Check de website van Sri Lanka Railways voor info.

  Meer lezen over Treinreis door Sri Lanka?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven