Als je de traditie, cultuur en tempels wil ontdekken moet je in Kyoto zijn. Je vindt hier meer tempels dan kerken in Rome of moskeeën dan Istanbul. Kyoto heeft een rijke geschiedenis en is één van ’s werelds meest cultuur rijke steden.

Het telt niet voor niets 17 (!) bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen. Een bezoek hier is een feest voor alles en iedereen die cultuur zoekt. Kyoto is een stad die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben!

De kans is groot dat je naar Kyoto gaat, het is immers een van de mooiste steden in Japan. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze indrukwekkende stad;

Kyoto, de stad van de tempels

Kyoto is altijd de Keizerlijke hoofdstad geweest van Japan. Gezien alle prachtige bezienswaardigheden hebben de keizers flink hun best gedaan om de stad een Keizerlijke status te geven. Overal vind je tempels, paleizen en schitterende tuinen. Dit in combinatie met de schitterende locatie van Kyoto (het ligt in een dal) geven de stad een spectaculair uitzicht.

TIP ♥ –  in Kyoto kun je mooie routes lopen. Een bekende is de 30 minuten durende Daimonji-yama die je naar het viewpoint brengt. Hier heb je een prachtig uitzicht.

Google op Japan en je komt de bekende plaatjes tegen; roze bloemen, traditioneel geklede vrouwen (geisha’s), prachtige tuinen, oude tempels, sfeervolle restaurants etc. Grote kans dat deze plaatjes uit Kyoto en omstreken komen.

De stad heeft zo veel te bieden dat het onmogelijk is alles te zien! Het laat ieders hart sneller kloppen en laat onuitwisbare indrukken achter.

KyotoEen van de schitterende tempels in Kyoto

KyotoGezelligheid

Onze ervaringen in Kyoto

Wij zijn meerdere keren in Kyoto geweest en de stad heeft nog altijd dezelfde aantrekkingskracht. De indrukwekkende tempels, de omliggende bergen, de restaurantjes en het sfeervolle Gion district zorgen ervoor dat deze stad hoog op het lijstje stad van iedereen die naar Japan komt.

Wij planden 3 dagen in Kyoto, maar zijn we er uiteindelijk 5 gebleven. Zo relaxed vonden we het. Er is altijd wat te doen. Of je nu tempels gaat bezoeken (en dat zijn er veel!), gaat shoppen, een massage neemt of een van de wandelingen doet. Je verveelt je nooit.

Als je de stad in stapt verwacht je niet gelijk in één van ’s werelds meest cultuur rijke steden te komen. Het eerste wat je ziet, is betonnen muren en de neonreclameborden. Voor het authentieke Kyoto moet je echter buiten het hypermoderne centrum zijn.

Als je wat verder kijkt, vind je die schitterende bouwwerken die Kyoto zo bekend maakt. Het is verstandig om minimaal 3 dagen uit te trekken voor deze stad.

TIP ♥ – als je meer over onze avonturen in Kyoto wil weten kun je dit op ons blog lezen.

11x leuke dingen om te doen in Kyoto

Zoals gezegd is er heel erg veel te doen in deze stad. En dan hebben we het niet alleen over tempels bekijken. We zullen hier ook niet de 17 (!) UNESCO-bezienswaardigheden, 1.600 boeddhistische tempels en meer dan 400 Shinto heiligdommen benoemen.

De kans dat je deze allemaal bezoekt tijdens je bezoek aan Kyoto is bijzonder klein. Onderstaande highlights mag je volgens ons niet missen bij een bezoek aan Kyoto.

#1 Kinkaku-Ji

We beginnen gelijk maar met de bekendste tempel van de stad, misschien wel van heel Japan. Dit paviljoen wordt ook wel Het Gouden Paviljoen genoemd. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat de muren, pilaren en het dak bedekt zijn met bladgoud.

Het gebouw is een replica van het oorspronkelijke paviljoen uit de 12de eeuw. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1950 in brand gestoken door monnik Hayashi Shoken.

Het paviljoen werd herbouwd en behalve de bovenste verdieping werden ook de muren en pilaren op de eerste etage voorzien van bladgoud. De Kinkaku-Ji staat sinds 1994 op de Wereldergoedlijst van UNESCO. Deze tempel diende ook als inspiratie voor de later gebouwde Ginkaku-ji (Silver Pavilion).

Kinkaku ji
Kinkaku-Ji

Kinkaku Ji in KyotoKinkaku-Ji

#2 Kiyomizu dera

Als het gaat om ligging waarschijnlijk de mooiste tempel van Kyoto. Om deze tempel te bezoeken heb je wel een goede basisconditie nodig. De tempel ligt namelijk op een berg. De Kiyomizudera Tempel noemen ze ook wel ‘De Tempel Van Het Pure Water’.

In het voor en najaar geven de kleuren van de omliggende bossen de tempel een nog mooier beeld.

Het meest indrukwekkende is het houten geraamte waarop het balkon van kersenbomen en esdoorns de tempel nog een mooier aanzicht. Voor de mooiste plaatjes moet je echter ’s avonds bij deze tempel zijn! Hou er wel rekening mee dat deze tempel erg populair is.

Als je niet al te veel mensen om je heen wil ga dan vroeg in de morgen of tegen sluitingstijd.

LET OP – de tempel wordt gerenoveerd van februari 2017 tot en met maart 2020. Dit betekent dat een groot deel van de tempel bedekt is met steigers en zeilen. Ook toen wij er waren was dit het geval. Overigens zijn ze in heel Japan bezig met renoveren. Ook in bijv. Nikko.

KioyimzuKiyomizudera

#3 Yasaka Shrine

De Yasaka Shrine, ook wel bekend als de Gion Shrine, is een van de beroemdste heiligdommen in Kyoto. Het heiligdom werd meer dan 1350 jaar geleden gebouwd en ligt in het populaire district Gion District. Het is een verzameling van tempels, poorten en andere heiligdommen.

Dat de tempel inj het Gion district ligt, maakt het een makkelijke tempel om te bezoeken. Je kunt er makkelijk lopend heen.

De Yasaka Shrine is ook bekend om het zomer festival, de Gion Matsuri, dat elke juli wordt gevierd. Het is waarschijnlijk het beroemdste festival in het hele land en is al meer dan duizend jaar oud. Het kan dan extreem druk worden met honderden deelnemers.

Yasaka Shrine Entree
Yasaka shrine KyotoWensborden

Een Geisha in Kyoto

#4 Fushimi Inari Taisha

Ken je die bekende foto van Japan met die rode palen? Dat is de Fushimi Inari Taisha, een van Japans bekendste en mooiste heiligdommen. Die duizenden palen noemen ze Torii poorten. Deze poorten aan elkaar vormen een pad van ruim vier kilometer land die leiden naar de heilige berg Inari.

Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Kyoto.

De Fushimi Inari Shrine heiligdom behoort tot de oudste en bekendste Shintoïstische heiligdommen in Kyoto. Alle (rode) poorten die je hier vindt zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven.

Het totale complex bestaat uit meer dan 5 tempels. Het is tevens de tempel die het verst uit de stad ligt. Je moet er de trein (of taxi) voor nemen, maar het is het zeker waard. Zeker in de avond is dit heiligdom prachtig.

Belangrijk in Kyoto

Fushimi Inari is de belangrijkste van enkele duizenden heiligdommen die gewijd zijn aan Inari, de Shinto god van rijst. Vossen worden beschouwd als Inari’s boodschappers, wat leidt tot vele vossenbeelden bij het heiligdom.

Het is een populaire bezienswaardigheid in de stad wat betekent dat je niet de enige zult zijn. Als je een rustig moment zoekt, ga dan na 18:00 uur. Het heiligdom is 24/7 open en veel mensen bezoeken de stad als dagtrip waardoor het rond de avond een stuk rustiger wordt.

Fushimi InariFushimi

#5 Nijo Castle

Het Nijo Castle werd in 1603 gebouwd als de residentie van Tokugawa Ieyasu, de eerste shogun van de Edo-periode. Zijn kleinzoon Iemitsu voltooide 23 jaar later het paleisgebouw van het kasteel door een kasteelverblijf toe te voegen.

Nadat de Tokugawa Shogunate in 1867 viel, werd het Nijo Castle voor een tijdje als Imperial paleis gebruikt. Deze paleizen zijn waarschijnlijk de beste voorbeelden van kasteelpaleis architectuur. Sinds 1994 staat het op de lijst van UNESCO.

TIP ♥ – het is open van 8:45 uur tot 17:00 uur. In januari, juli, augustus en december is het op dinsdag gesloten. Entree is 600 yen p.p.

#6 Imperial Palace

Het keizerlijk paleis van Kyoto was de woonplaats van de keizerlijke familie van Japan tot 1868, toen de keizer en de hoofdstad van Kyoto naar Tokyo werden verhuisd. Het is gelegen in het ruime Kyoto Imperial Park, een mooi park in het centrum van de stad.

Het huidige paleis werd in 1855 gereconstrueerd nadat het in de loop der eeuwen herhaaldelijk was verbrand. Het complex is omringd door lange muren en bestaat uit meerdere poorten, hallen en tuinen.

TIP ♥ – het is open van april t/m augustus van 9:00 uur tot 17:00 uur, in september en maart van 9:00 uur tot 16:30 uur en in van oktober tot en met februari van 9:00 tot 16:00 uur. Entree is gratis.

#7 Nishiki Market

Er is keuze genoeg om te winkelen in Kyoto, maar de Nishiki Market is de bekendste en leukste markt van de stad. Het is een smalle, vijf blok lange winkelstraat met meer dan honderd winkels en restaurants. Het staat bekend als ‘Kyoto’s Kitchen’, vanwege het vele eten wat je hier kunt kopen. Denk aan verse zeevruchten, Japanse snoep, sushi messen en kookgerei.

Nishiki Market is een aangename, maar drukke markt. Je moet sterk in je schoenen staan om niet een van de culinaire lekkernijen te proeven. De winkels die je hier vindt variëren van kleine smalle stalletjes naar grotere winkels.

KyotoNijo Castle

#8 Ginkaku-ji Tempel

Niet te verwarren met de Kinkaku-ji tempel die hierboven is beschreven. Hoewel ze als het gaat om uiterlijk en naam behoorlijk op elkaar lijken zijn het toch echt twee verschillende tempels. Deze tempel wordt ook wel de Silver Pavilion genoemd en is een Zen tempel aan de oostelijke bergen van Kyoto.

In 1482 bouwde Shogun Ashikaga Yoshimasa zijn pensioen villa op grond van de tempel van vandaag. Als inspiratie gebruikte hij de Kinkanu-ji, de opoffering villa van zijn grootvader.

TIP ♥ – Ginkaku-ji is bereikbaar met bus 5, 17 of 100 vanaf Kyoto Station in ongeveer 35-40 minuten voor 230 yen. Entree is 500 yen p.p.

#9 Gion District

Het Gion district is het hart van Kyoto, het oude centrum. Het is het beroemdste geisha district van Kyoto, gelegen rond de Shijo Avenue vlak bij de Yasaka Shrine en de Kamo River. Je vindt hier winkels, restaurants en ochaya (theehuizen). Daarnaast is het de plek om geisha’s en Maiko (geisha leerlingen) te zien.

Deze regio trekt toeristen uit de hele wereld en dat komt vooral door de vele traditionele houten machiya huizen. De huisjes zijn slechts vijf tot zes meter breed met smalle gevels.

Mocht je de mogelijkheid hebben bezoek deze regio dan in de avond. Het is dan extra sfeervol!

GionGion district

KyotoEen geisha in het Gion district

#10 Bamboo Forest

Bamboo Forest ligt niet in Kyoto maar in Arashiyama. Kyoto is echter wel de plek waar vandaan de meeste toeristen dit schitterende bos bezoeken. Het Bamboo Forest is een veel bezochte plek. Het is niet bijzonder groot, maar zal wel een bijzondere indruk op je achter laten!

Het is er heerlijk rustig en je kan er schitterende foto’s maken.

Bij het Bamboo Forest kan je workshops volgen waar je mandjes, chopsticks, bekertjes en nog veel meer dingen kan maken die de Japanners dagelijks gebruiken.

#11 Chion-in Tempel

De Yasaka Shrine, is mooi, maar wij vonden de Chion-in Tempel die er achter lag velen malen mooier. En daarnaast wat het hier veel rustiger.Gek genoeg hoor je maar weinig over deze tempel. We raden je aan deze wel te bezoeken. Wij hebben hier enkele uur rondgewandeld en genoten van de rust, en vooral de indrukwekkende omgeving.

Het is de hoofdtempel van de Jodo-sekte, een van de populairste boeddhistische sekten in Japan is. De tempel ligt op een berg en kijkt uit over de stad, maar het eerste wat opvalt zijn de enorme Sanmon-poort van 24 meter hoog en 50 meter breed. Dit is de grootste houten poort in Japan en dateert uit het begin van de 17e eeuw.

KyotoDe grote poort

Chion tempelIn het complex

Chion tempelIn de Chion in Temple

Wat kost reizen in Kyoto?

De kosten die je hebt in Kyoto zijn per persoon anders. Wat je wel kunt stellen is dat het reizen in Japan in het algemeen een stuk duurder is dan reizen in bijvoorbeeld Thailand of de Filipijnen. Toch kun je, als je let op wat je doet, redellijk voordelig reizen in Kyoto. Zeker als je veel lokaal eet en zelf kookt.

Onze kosten

Wij gaven zo’n €65 per dag uit in Kyoto. Dat kan goedkoper, wanneer je in dorms slaapt en geen tempels bezoekt, maar ook duurder. Als je in hotels overnacht en veel betaalde tours doet.

 • Appartement met eigen keuken  €50 per nacht
 • Dagkaart voor metro (voordeliger dan losse kaartjes!)  600 yen (€4,80)
 • Fietstour  8860 yen (€71)
Eten
 • Noedelsoep  800 yen (€6,40)
 • Sushi  149 yen voor 1 bordje/2 stuks (€1,20)
 • Pizza  1.500 yen (€12)
 • Okonomiyaki (soort pannenkoek, erg lekker!) 750 yen (€6)
 • Ontbijt  700 yen (€5,60)
Drinken
 • Verse smoothie 450 yen (€3,60)
 • Biertje in grote steden  500-600 yen (€4 – €4,80)
 • Koffie bij toeristische plek  480 yen (€3,85)
 • Koffie in supermarkt  100 yen (€0,80)

TIP ♥ – meer weten over hoeveel onze reis door Japan kostte? Check ons blog ‘wat kost 4 weken Japan

KyotoHet Bamboo Forest in Kyoto

Okonomiyaki ♥

Overnachten

Kyoto is een gigantische stad en het kan best lastig zijn om uit te vinden waar je het beste kunt overnachten. Gelukkig is het openbaar vervoer in Kyoto erg goed en ben je binnen mum van tijd in een ander deel van de stad.

Daarom maakt het ook niet zo heel veel uit waar je overnacht. Zo lang je maar in het centrum slaapt. Een paar van de leukste plekken;

Downtown Kyoto

Samen met Southern Kyoto is Downtown Kyoto de beste plek om te overnachten. Op loopafstand van honderden restaurants, winkels en bars, evenals de metrolijnen.

Southern Higashiyama

Eigenlijk de beste plek om te overnachten, maar vaak ook de duurste. Je zit is in de buurt van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad en je zit dicht bij de bekende wijk Gion verblijft.

Kyoto Station

Kyoto Station is een goede plek om te overnachten als je snel weer vertrekt. Er zitten niet echt bezienswaardigheden in de buurt, maar wel veel bars en restaurants.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Kyoto

Kosten en accommodatie

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om te overnachten. Je hebt dure hotelketens, capsule hotels, hostels en zelfs resorts net buiten de stad. Kosten zijn dan ook afhankelijk van waar je slaapt.

Studio/appartement

Wij sliepen in een studio/appartement en vonden dit heerlijk. Dat komt met name doordat we de prijzen voor ho(s)tels in Kyoto behoorlijk hoog vonden. Daarnaast heb je in een hotel geen eigen keuken. Daarom hebben we een studio geboekt.

Dat scheelde niet alleen in de kosten, maar we hadden ook een eigen keukentje waardoor we zelf konden koken.

TIP ♥ – we sliepen in Ookini Hotels Karasuma Gojo. Deze studio’s helaas niet meer via Booking.com te boeken zijn, maar je kunt ook direct contact opnemen. Mocht dat niet lukken kun je op Booking.com ook filteren op appartementen.

Budget JapanOnze studio

Beste manier om Kyoto te verkennen

Nogmaals, Kyoto is een flinke stad. Amsterdam is een gehucht in vergelijking met dit soort steden. De beste manier om de stad te verkennen is met de bus of metro en trein. Je kunt ook veel lopend doen, maar om bijvoorbeeld van de Kinkaju tempel naar de Ginkaku tempel te lopen ben je 1,5 uur onderweg (8 kilometer).

Mits je van wandelen houdt, is dat niet echt handig.

Fiets huren

Wij besloten onze eerste dag in Kyoto een fiets te huren. Lekker Hollands en handig. Dachten we… Helaas is het huren van een fiets hier iets lastiger dan het lijkt. Niet vanwege de verkeersregels, de prijzen of de chaos op de weg.

Nee, het gaat hier om de parkeergelegenheid. Jazeker, het parkeren van je fiets is hier een grotere uitdaging dan het beklimmen van Mount Fuji.

In een stad waar 1,5 miljoen mensen wonen en duizenden toeristen komen hebben ze, zonder overdrijven, 15 fietsenstallingen waar maximaal 20 fietsen in kunnen. Je fiets op de stoep zetten kan, maar is illegaal met het risico dat je fiets wordt meegenomen door de politie en je €80 per dag betaald.

Daarnaast kost het stallen van je fiets kost 200 yen per 3 uur. Een metrokaartje voor de hele stad kost 210 yen per persoon. Geen goede optie dus 🙂

Fietstour

Een fietstour is een beter idee. Bij het boeken van een fietstour zitten alle kosten inbegrepen voor het huren van de fiets, het parkeren van de fiets EN je krijgt een Engelstalige gids mee die je de leukste plekken van de stad laat zien. Wat ons betreft daarom een veel betere optie en veruit de leukste.

De metro is goedkoper, maar onder de grond zie je zo weinig van de stad. Een fietstour is ontzettend leuk om te doen en een leuke manier om mensen te ontmoeten.

De metro

Beter is het om een dagkaart te kopen voor de metro. Hiermee kun je de hele dag onbeperkt met de metro’s reizen en die brengen je echt overal. Je moet hier en daar nog wat stukjes lopen, maar dat is de toen.

TIP ♥ – een kaartje kun je kopen bij elk station en kost 600 yen per kaartje

Hoe kom je er?

De stad is makkelijk te bereiken vanuit heel Japan. Het is een grote stad en de infrastructuur in Japan is bijzonder goed geregeld. De makkelijkste manier om er te komen is met de trein. Die rijden door heel Japan en rijden vaak op tijd en zijn niet heel erg duur. Hieronder de alle opties;

Vliegtuig

Je kunt naar Kyoto vliegen aangezien er twee vliegvelden in de buurt liggen. Het Osaka Itami Airport (alleen binnenlandse vluchten) en het Kansai International Airport (internationale vluchten). Een ticket vanuit deze stad kost al snel €200 waardoor de trein of bus veel goedkoper is.

Bus

Tussen Tokyo en Kyoto rijden nachtbussen. De rit duurt zo’n 8 uur en vertrekt meestal ’s avonds om 22:10 uur, 22:30 uur en 23:00 uur. Reken op zo’n 5.400 Yen (€45). Andere opties zijn Kanazawa (3.800 Yen) en Hiroshima (4.450 Yen).

Trein

Kyoto ligt op de Tokaido-San lijn. Deze lijn brengt je onder andere naar Kyushu, Nagoya, Osaka, Kobe, Himeji en Hiroshima. Treinen vertrekken vanaf het Kyoto Station. Bekende routes zijn onder andere:

 • Tokyo – dit kost je zo’n 8.210 Yen en je zult een aantal keren moeten overstappen. Je doet er minimaal 8 uur over;
 • Osaka – hier rijdt een JR shinkaisoku (snelle trein). De rit duur maar een half uur en kost 560 Yen;
 • Nara – met de Kintetse lijn ben je binnen 30 minuten in Kyoto. Je bent dan 1.110 Yen lichter. De langzamere trein kost 610 Yen en doet er 40 minuten over.

Ties in KyotoTies in Kyoto

Beste reistijd

Kyoto kun je in principe het hele jaar door bezoeken door de aangename temperaturen. Toch zijn de maanden oktober, november (herfst) en maart tot en met mei (lente) de beste maanden om de stad te bezoeken. In deze maanden zijn de bekende Japanse bloesems namelijk volop in bloei.

De zomermaanden, juni tot en met augustus, kunnen behoorlijk warm zijn terwijl de winters (december tot en met februari) best fris kunnen worden. Het regenseizoen loopt van midden juni tot eind juli. Het is niet te vergelijken met het regenseizoen in Thailand, het regent niet elke dag.
beste reistijd Kyoto

Locatie

0 gedachten over “Kyoto”

 1. Hallo wij zijn al 3 maal 11 dagen in Tokio geweest en 11 in Osaka en van daaruit een dag naar Nara en Kyoto geweest Wij wilden eigenlijk in sept 2019 naar Fukuoka gaan maar dat is te lang denken wij om daar 11 dagen te verblijven. Is het te doen om ook naar Kyoto te gaan om daar enkele dagen te zijn.

 2. Wat vonden jullie zelf van Kyoto? Wij willen eind dit jaar naar Japan en twijfelen of we deze stad moeten aandoen.

  1. Hoi Didi,

   we zijn net 2 weken terug uit Japan en hebben in totaal 4 dagen in Kyoto doorgebracht (inc. 1 dag Nara). Kyoto is een geweldige stad, een van de leukste in Japan. Daarnaast is er ontzettend veel te zien. IK zou deze stad zeker op je lijstje zetten. Een van de hoogtepunten van Japan 🙂

   Groeten,
   Ties

 3. Kyoto was echt zo ontzettend gaaf. Ik zou iedereen die naar Japan wil aanraden om naar Kyoto te gaan. Wij vinden dit één van de hoogtepunten van onze reis 🙂 Overigens dank voor alle informatie heren Azië Expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven