Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Koyasan Tempel

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Koyasan, of Koya-san is een berg ten zuiden van Osaka. De berg is 995 meter hoog en huisvest één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Japan; het Koya-san kloostercomplex. Het Koya-san kloostercomplex is het ‘hoofdkwartier’ van het Shingon-boeddhisme, een belangrijke stroom binnen het Japanse boeddhisme. Naast het Koya-san kloostercomplex zijn er nog eens 120 tempels die het bezoeken zeker waard zijn!

Koya-san tempel de Dodenstad

De Koya-san tempel werd in 816 opgericht door de monnik Kobo Daishi. Hij was tevens de stichter van de Shingosekte. Toen hij in 835 stierf werd hij op het terrein van de Koya-san tempel begraven.

Hierdoor ontstond er een grote begraafplaats wat ook wel ‘De Dodenstad van Koya-san’ wordt genoemd.

Koyasan is ook een van de beste plekken om een overnachting in een tempelaccommodatie (Shukubo) te ervaren. Je krijgt dan een voorproefje van de levensstijl van een monnik, de vegetarische keuken en je woont het ochtendgebed bij.

Er zijn zo’n vijftig tempels die deze dienst aan zowel pelgrims als bezoekers aanbieden.

TIP ♥  je kunt een joint ticket kopen voor 2.000 Yen waarmee je het hele complex kunt bezoeken

Koyasan

Overnachten in een tempel bij Koyasan

Naast de cultuur in de zin van 120 tempels vind je op de Koyasan berg nog prachtige natuur. De grootste reden dat Koyasan zo populair is komt echter vooral doordat er in 53 van de 120 tempels overnacht kan worden. Hierdoor kunnen bezoekers een glimp opvangen van het zo bijzondere en traditie volle Japanse religieuze leven.

Als je hier gaat overnachten moet je echter wel een vroege vogel zijn. De monniken die hier wonen verwachten namelijk dat je mee doet aan de ochtendmeditatie of het ochtendgebed. Een absolute aanrader die zonder twijfel een unieke indruk bij je achter laat!

Wat kost het?

Een overnachting kost je tussen 9.000 and 1.,000 yen p.p. per nacht inclusief ontbijt en diner. De meeste tempels accepteren alleen cash dus zorg er voor dat je genoeg cash geld mee neemt.

Tempels bieden vaak traditionele Japanse kamers met tatami-vloeren, schuifdeuren (fusuma) en toiletten en wastafels. Beddengoed is inclusief in de vorm van futons die ‘s nachts op de tatamivloer liggen.

TIP ♥ – overnachten kost je tussen de 9.000 en 10.000 yen

Wat kun je er doen

Nadat je mee hebt gedaan aan de ochtendmeditatie of het ochtendgebed kan je aanschuiven bij een vegetarisch ontbijt om je vervolgens te vergapen aan de schitterende omgeving. De tempel(s) liggen namelijk midden in een adembenemend woud.

Een bezoek aan de tempel(s), het overnachten en de schitterende omgeving maakt Koyasan één van de mooiste plekken in Japan.

Reserveren

Reserveren is vaak vrij makkelijk. We raden aan om in het hoogseizoen van tevoren te reserveren en het weekend te vermijden. Dit zijn behoorlijk drukker periodes en de kans is groot dat veel tempels vol zitten.

TIP ♥ – reserveren kan bij Japanese Guest Houses

Koyasan

De mooiste tempels

Er is bij Koyasan meer te doen dan slapen. De omgeving leent zich perfect voor een mooie wandeling, maar het draait uiteindelijk om de tempels die je hier vindt. En dat zijn er nogal wat. Dit zijn de mooiste tempels.

#1 De Okunoin tempel

Okunoin is het mausoleum van Kobo Daishi (ook bekend als Kukai), de grondlegger van het Shingon-boeddhisme en een van de meest gerespecteerde personen in de religieuze geschiedenis van Japan.

Men geloof dat Kobo Daishi niet is overleden, maar in eeuwige meditatie zit terwijl hij wacht op Miroku Nyorai (Maihreya), de Boeddha van de toekomst. Okunoin is een van de meest heilige plaatsen in Japan en een populaire bedevaartsoord.

TIP ♥ – de tempel is open van 6:00 tot 17:30 en entree is gratis

#2 Kongobuji tempel

Deze tempel werd gebouwd in 1593 door Toyotomi Hideyoshi om de dood van zijn moeder te herdenken. Later werd het samengevoegd met een nabijgelegen tempel en gereorganiseerd in de hoofdtempel van het Shingon-boeddhisme.

Kongobuji staat in het centrum van Koyasan en is een van de mooiste tempels hier.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:30 tot 17:00 en entree is 500 yen

#3 De Garan tempel

Volgens de legende gooide Kobo Daishi zijn sankosho uit China weg. Eenmaal terug in Japan zocht hij een plek om zijn nieuwe religie te vestigen en kwam hij zijn sankosho tegen in de takken van een pijnboom op Koyasan.

Hier besloot hij zijn nieuwe tempel te bouwen. Dit werd het centrale tempelcomplex van de Garan. De pijnboom staat er nog steeds.

TIP ♥ – de tempel is 24 uur per dag, 7 dagen in de week open en entree is gratis

Koyasan

De mooiste hikes

Koyasan is een populaire bedevaartbestemming ven de hele omgeving is door een netwerk van pelgrimsroutes met elkaar verbonden. Terwijl de meeste bezoekers de berg met de kabelbaan bezoeken, zijn er ook pelgrimsroutes richting de top van de berg. Wel zo leuk!

#1 De Koyasan Choishi Michi-route

De oorspronkelijke route van Koyasan is de Koyasan Choishi Michi-route, die begint bij het Kudoyama Station op de Nankai Koya-lijn. Het pad wordt gemarkeerd door stenen wegwijzers (choishi) die om de paar honderd meter langs het pad staan zodat pelgrims hun weg kunnen vinden.

De markeringen zijn genummerd (in kanji) in aflopende volgorde met nummer één in Koyasan, dus let daar goed op.

TIP ♥ – de hele Choishi Michi track duurt is ongeveer 24 kilometer lang en duurt zeven uur om te lopen.

#2 De Fudozaka Trail

Als je geen 7 uur hebt is de Fudozaka Trail een betere optie. De Fudozaka Trail gaat naar Koyasan vanaf Gokurakubashi Station, het grootste station bij de Koyasan-kabelbaan. Het steile, verharde pad is 2,5 kilometer lang en duurt ongeveer een uur om te belopen.

#3 De Kohechi Trail

Als je echt helemaal los wil gaan moet je de Kohechi Trail lopen. Een uitdagende pelgrimsroute en onderdeel van het Kumano Kodo netwerk, dat Koyasan verbindt met de heilige heiligdommen van Kumano. Houd er rekening mee dat het een lange en afgelegen bergachtige route!

TIP ♥ – over deze hike doe je een week en een gids is geen overbodige luxe

Koyasan

Hoe kom je er?

Je kan Koyasan bezoeken door een dagtrip te boeken vanuit Nara, Kyoto of Osaka. Wij raden echter aan om te kiezen voor een overnachting in één van de tempels. Ten eerste is dit een geweldige en unieke ervaring en het bespaart je daarnaast nog een hoop reizen.

Er zijn twee opties om bij deze tempel te komen; via Osaka reizen of direct van Nara naar Koyasan.

Direct vanaf Nara

Dit is de langzaamste optie. Je neemt vanaf het JR Nara Station een JR-trein op de Wakayama-lijn richting Hashimoto Station (2 uur minuten, 1140 yen). Sommige gaan direct en sommige maken tussenstops. Bij

Hashimoto Station stap je over op de Nankai Railways richting Gokurakubashi (45 minuten, 440 yen).

Bij Gokurakubashi ga je naar de kabelbaan die je naar Koyasan brengt. Daar neem je een bus naar het stadscentrum.

TIP ♥ – de Japan Rail Pass is geldig tussen Nara en Hashimoto. Vanaf daar moet je de rest zelf betalen.

Via Osaka

Dit is de snelste manier om naar Koyasan te reizen (via Osaka). Vanuit Nara stap je op de Kintetsu Nara-lijn richting Namba Station (40 minuten met de sneltrein, 560 yen) of de JR Yamatoji-lijn richting Shin-Imamiya Station (35 minuten, 560 yen).

Bij Namba of Shin-Imamiya Station stap je over op de Nankai Koya-lijn richting Gokurakubashi Station. Er gaan sneltreinen rechtstreeks naar Gokurakubashi (80 minuten, 1650 yen) en anders een express trein (100 minuten, 870 yen).

Vanuit Gokurakubashi stap je wederom op de kabelbaan en bus om in Koyasan te komen.

Met Japan Rail Pass

Je kunt met de Rail Pass, maar het duurt wel langer dan de ‘normale’ treinen. Vanaf Osaka kun je de Yamatoji-lijn richting Nara nemen, om daarna richting Oji over te stappen op de Wakayama-lijn tot in Hashimoto. Hierna moet je overstappen op de Nankaï-lijn om in Gokurakubashi te komen (bij de tempel).

Locatie Koyasan Tempel

Meer lezen over Japan?

0 comments

 1. Solange

  Hi, wat een fijne website en info over Japan! Ik heb er echt wat aan! Maar hebben toch nog een vraagje: We willen in oktober met onze 3 maanden oude baby en 3 jarige zoon Koyasan bezoeken. Is de reis er naar toe te doen met bagage, buggy en 2 kids? Ik lees overal dat het er zo bijzonder en mooi is maar vraag me af of het wel geschikt is voor kids. Dank je wel alvast!

 2. joop

  Hoi, wat een toffe site en wat een ideeen.
  In september vertrek ik voor 3 a 4 weken naar Japan met mijn rugzak
  Nu wil ik vanuit Nara of Osaka naar Koyasan maar ik wil ook ook naar Hirosjima en dan door naar Tokio.
  Welke route raden jullie mij aan?
  Eerts naar Koyasan, en dan Hirosjima en vandaar uit naar Hakone/ Tokio
  of
  zouden jullie eerst Hirosjima pakken dan Koyasan en vandaar uit naar het Noorden?
  groet,
  Joop

 3. Rudolf Draijer

  Wat een vette site! Mooi!
  Vraagje: is op het gehele traject van Osaka naar Koya-san onze JR-pass geldig?
  Groet,
  Rudolf

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Rudolf,

   mooi om te horen dat het bevalt! Hopelijk haal je veel inspiratie van de site!
   Het is mogelijk, maar het duurt wel langer dan de ‘normale’ treinen. Voordeel is wel dat het ‘gratis’ is met de JR lijn. Vanaf Osaka kun je de Yamatoji-lijn richting Nara nemen, om daarna richting Oji over te stappen op de Wakayama-lijn tot in Hashimoto. Hierna moet je overstappen op de Nankaï-lijn om in Gokurakubashi te komen (bij de tempel).

   Happy travels!
   Ties

 4. Roos Zeegers

  We willen van Kyoto naar Nara reizen. ( Met JR pas) Daar 1 nacht verblijven en dan doorreizen naar Koyasan. Ook daar willen we 1 nacht verblijven.
  – Graag zou ik willen weten of we van Nara kunnen doorreizen naar Koyasan? Of moeten we daarvoor eerst weer terug naar Kyoto?
  – we zouden Nara ook kunnen overslaan en 2 nachten in Koyasan verblijven.
  Wat is wijs en om andere redenen aan te raden?

  1. Ties Post author

   Hoi Roos,

   er zijn twee opties; via Osaka reizen of direct van Nara naar Koyasan.

   Direct
   Dit is de langzaamste optie. Je neemt vanaf het JR Nara Station een JR-trein op de Wakayama-lijn richting Hashimoto Station (2 uur minuten, 1140 yen). Sommige gaan direct en sommige maken tussenstops. Bij Hashimoto Station stap je over op de Nankai Railways richting Gokurakubashi (45 minuten, 440 yen).

   Bij Gokurakubashi ga je naar de kabelbaan die je naar Koyasan brengt. Daar neem je een bus naar het stadscentrum. De Japan Rail Pass is geldig tussen Nara en Hashimoto. Vanaf daar moet je de rest zelf betalen.

   Via Osaka
   Dit is de snelste manier om naar Koyasan te reizen (via Osaka). Vanuit Nara stap je op de Kintetsu Nara-lijn richting Namba Station (40 minuten met de sneltrein, 560 yen) of de JR Yamatoji-lijn richting Shin-Imamiya Station (35 minuten, 560 yen).

   Bij Namba of Shin-Imamiya Station stap je over op de Nankai Koya-lijn richting Gokurakubashi Station. Er gaan sneltreinen rechtstreeks naar Gokurakubashi (80 minuten, 1650 yen) en anders een express trein (100 minuten, 870 yen). Vanuit Gokurakubashi stap je wederom op de kabelbaan en bus om in Koyasan te komen.

   Ik zou Nara niet overslaan. Persoonlijk vond ik het erg leuk.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt en alvast een fijne reis!

   Groeten,
   Ties

 5. Henske van Zomeren

  Beste mensen,
  Graag zouden wij drieën een reisje maken naar Mount Koya met minimaal 1 overnachting vanuit Osaka.
  Kunnen jullie ons helpen dit te realiseren? Of kunnen wij dit lokaal vanuit Osaka regelen via een reisagent aldaar?
  Wij zijn van 22 november tot 5 december a.s. in Osaka.
  Hoor graag van jullie, Henske.

  1. Azië Expert Post author

   Beste Henske,

   wij zijn geen reisbureau dus kunnen je helaas niet helpen om die reis te boeken. We zijn wel zelf net terug uit Japan en in Osaka kun je genoeg ter plekke regelen. Je kunt er ook op eigen gelegenheid heen.

   Via de Nankai Railway vanuit Osaka kun je met de trein naar Koyasan reizen. De trein doet er ruim 1,5 uur over en een kaartje kost tussen de 1260 en 2050 Yen (afhankelijk van de klasse).

   Fijne reis!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU