Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Nikko

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 17 februari, 2023

Nikko is een klein dorp en de toegangspoort tot Nikko National Park en een aantal van de mooiste tempels in Japan. De bekendste is de Tōshō-gū heiligdom. Nikko was, en is, namelijk eeuwenlang een belangrijke plek voor boeddhisten. De tempels liggen schilderachtig verborgen in de bossen. Je kunt deze tempels eenvoudig bezoeken terwijl je net buiten de stad Nikko National Park kunt ontdekken met bergachtige landschappen, meren, watervallen, warmwaterbronnen, wilde apen en wandelpaden. Het grote voordeel is dat Nikko makkelijk te bereiken is vanuit Tokyo (1,5 uur).

Nikko; een oase van rust

Gelegen tussen heuvelachtige bossen is Nikko één van Japans belangrijkste bezienswaardigheden. Het Tōshō-gū heiligdom en andere UNESCO World Heritage Sites geven de rijkdom en macht aan van de bekende Edo periode.

De stad is niet heel bijzonder, maar de eeuwenoude tempels die hier staan en de natuurrijke omgeving maken dat allemaal goed. Elk jaar komen er duizenden toeristen om deze tempels te bezichtigen.

Wij reisden naar Nikko. Hier lees je onze avonturen!

Dit betekent dat het in het hoogseizoen (zomer en herfst) en in het weekend heel erg druk kan zijn. Het beste is om er een paar nachten te blijven zodat je niet mee hoeft in de hectiek van de dagjesmensen. Daarnaast kan je de prachtige natuur in de omgeving verkennen, evenals het nationaal park en andere bezienswaardigheden (keizerlijk paleis) en activiteiten.

Nikko

De tempels liggen verscholen in de bossen

Nikko

Elke tempel is een soort kunstwerk

5x de mooiste tempels in Nikko

Het is niet voor niets dat deze stad jaarlijks duizenden reizigers en locals weet te boeien. Naast Kyoto zijn er in Japan weinig tot geen plekken waar je zoveel indrukwekkende tempels vindt als hier. Het is alsof je door een openlucht museum loopt! Hieronder de mooiste tempels van Nikko.

Je kunt de tempels in binnen één dag bezoeken, maar de omgeving van Nikko is ook zeker de moeite waard. Wij raden dan ook aan om zeker twee dagen rondom Nikko te blijven.

#1 Tōshō-gū

De belangrijkste trekpleister hier is zonder twijfel de Tōshō-gū. Dit heiligdom is opgedragen aan Tokugawa Ieyasu, de oprichter van het Tokuwaga shogunaat of dynastie. De tempel is gebouwd in 1617 tijdens de Edo periode toen Ieyasu’s zoon Hidetada leider van het leger was (shogun).

Later is de tempel uitgebreid en vergroot. Er is een jaarlijks festival rondom de Tōshō-gū tempel.

Het heiligdomcomplex bestaat uit meer dan een dozijn gebouwen die verzameld staan in een prachtig bos. Ontelbare houtsnijwerken en grote hoeveelheden goud werden gebruikt om de gebouwen te verfraaien op een manier die je nergens anders in Japan ziet.

Deze tempel wordt beschouwd als een van de mooiste van Japan.

TIP ♥ – de tempels is open van 8:00 tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van november t/m maart). De entreeprijs is 2.100 yen per persoon (museum + tempel)

Tosho-gu tempel Nikko

Een van de mooiste tempels van Nikko

Tosho-gu

Tosho-gu

#2 Iemitsu Mausoleum (Taiyuinbyo)

Het Iemitsu Mausoleum en het Taiyuinbyo is het mausoleum van de derde Tokugawa shogun, Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu. Van alle tempels die we in Nikko hebben gezien, vonden wij dit de meest indrukwekkende.

Het ligt vlak bij het Toshogu-heiligdom, maar werd opzettelijk bescheidener gebouwd dan de Toshogu. Dit vanwege het grote respect van Iemitsu voor zijn grootvader. Taiyuin.

Net als de Toshogu, beschikt de Taiyuinbyo over een mix van boeddhistische en Shinto structuren. De tempel ligt van alle tempels op de mooiste plek tussen de bossen en met mos begroeide bouwwerken.

Het is hier een stuk rustiger dan de Toshogu en dat maakt deze tempel net wat indrukwekkender. Neem de tijd om dee tempel te bezoeken! Het is zeker de moeite waard.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 550 yen p.p

Nikko

Het Iemitsu Mausoleum

Nikko

#3 Rinnoji tempel

Dit is een van de belangrijkste tempels van Nikko. De tempel werd gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die het Boeddhisme in de 8e eeuw introduceerde. Het hoofdgebouw van de tempel, de Sanbutsudo, herbergt grote gouden houten beelden van Amida, Senju-Kannon en Bato-Kannon.

De drie goden zijn belangrijke boeddhistische figuren.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 400 yen p.p voor Sanbutsudo Hall en 300 yen p.p voor de Treasure House en Shoyoen Garden.

#4 Futarasan Shrine

De Futarasan Shrine staat naast de Toshogu in Nikko. De Futarasan Shrine werd in 782 gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die ook de nabijgelegen Rinnoji Temple bouwde.

Deze shrine is gewijd aan de goden van de drie meest heilige bergen van Nikko: Mount Nantai, Mount Nyoho en Mount Taro. Futarasan is een andere naam van Mount Nantai, de meest prominente van de drie bergen.

Eerlijk gezegd vonden wij dit de minste van de tempels van Nikko. Je vindt er naast kleine tempels ook een kleine beboste tuin met een paar hallen en oude heilige bomen (Love Tree). De Shinkyo Bridge ligt op een kilometer van het heiligdom, en behoort ook tot Futarasan Shrine.

TIP ♥ – de tempel is open van 8:00 uur tot 17:00 uur (tot 16:00 uur van  november t/m maart). Entreeprijs is 200 yen p.p.

Nikko

Details van de Futarasan Shrine

#5 Shinkyo Bridge

Waarschijnlijk de meest gefotografeerde brug in heel Japan. De Shinkyo brug (‘heilige brug’) staat bij de ingang van waar de heiligdommen en tempels van Nikko beginnen. De brug hoort eigenlijk bij de Futarasan Shrine, maar iedereen bezoekt het apart.

In Japan scharen ze deze brug als een van de drie mooiste bruggen van Japan, samen met Iwakuni’s Kintaikyo en Saruhashi in Yamanashi Prefecture.

Als je foto’s wil maken zonder tientallen toeristen op je foto kom dan na 17:00 uur naar de brug. Dan zijn alle dagjesmensen namelijk weer terug naar Tokyo.

De huidige brug werd gebouwd in 1636, maar een andere brug stond al veel langer op dezelfde plek, hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is. Tot 1973 kon je niet bij de Shinkyo brug komen.

Tegen het einde van de jaren negentig heeft de brug verschillende renovatiewerkzaamheden ondergaan, en bezoekers kunnen nu over de brug lopen (en terug).

TIP ♥ – de brug is altijd te bezichtigen. Alleen als je over de brug wil lopen betaal je 300 yen p.p

Shinkyo Bridge

De bekende brug

Te doen in de omgeving

De tempels en heiligdommen is niet het enige dat Nikko te bieden heeft. De omgeving is namelijk ook indrukwekkend. Veel mensen komen hier ook om te wandelen in de omgeving nadat ze de tempels hebben bezocht.

Een aantal dingen die je hier nog meer kunt doen is fietsen of naar een van de vele spa’s te gaan die allemaal beschikken over natuurlijk warmtebronnen.

Iets wat misschien nog wel meer de moeite waard is, is het Lake Chuzenji en de Kegon Waterval. Het is een busreis van ongeveer

#1 Lake Chuzenji

Lake Chuzenji is een schilderachtig meer in de bergen boven de stad Nikko. Het is gelegen aan de voet van de Nantai-berg, de heilige vulkaan van Nikko. Het meer is zo’n 20.000 jaar geleden is ontstaan. De busrit er naar toe is misschien wel net zo mooi als het meer zelf.

Je slingert over goed onderhouden wegen met de bus over de bergen heen met hier en daar schitterend uitzicht.

TIP ♥ – de bus van Tobu Nikko Station naar Lake Chuzenji doet er ongeveer 50 minuten over en kost 1.150 yen p.p.  Je kunt ook een 2-daagse buspas tussen Nikko en Lake Chuzenji kopen voor 2.000 yen bij het Tobu Nikko Station.

Lake Chuzenji in Japan

Lake Chuzenji

#2 Kegon Waterval

De Kegon Waterval is een 100 meter hoge waterval op loopafstand van Lake Chuzenji. In de omgeving van Nikko vind je veel watervallen, waarvan de Kegon Waterval niet alleen de bekendste is, het is ook de hoogste. Deze waterval wordt gezien als een van de mooiste watervallen van japan.

Het water van de waterval komt van Lake Chuzenji. Je kunt de waterval zien vanaf een gratis observatieplatform. Het is echter leuker om de lift te nemen die je dwars door de rots, zo’n 100 meter lager aan de voet van de waterval neerzet.

TIP ♥ – de waterval is op dezelfde manier te bereiken als Lake Chuzenji. Entree voor de lift is 550 yen p.p.

Kegon Waterval

De waterval

#3 Wandel door Nikko National Park

Het dorpje Nikko is niet alleen de toegangspoort tot schitterende tempels, maar ook tot Nikko National Park. Dit park ligt een paar kilometer buiten de stad en is een bergachtig gebied, gevormd door eeuwenlange vulkanische activiteit. Het gebied staat bekend om zijn dichte loofbossen van beuken, esdoorns en eiken.

Het park is onder internationale reizigers niet zo bekend, maar Japanners komen hier om te genieten van het spectaculaire uitzicht en de goede wandelmogelijkheden. Je kunt watervallen, meren en bergen ontdekken. Met een beetje geluk spot je zelfs de Japanse makaak en het Japanse hert.

Nikko National Park

Het uitzicht in het park

Hoe kom je in Nikko?

Nikko is een van de bekendste bezienswaardigheden van Japan en dus goed bereikbaar. Bijna alle afstanden in Japan leg je af met de trein. Zo ook de route naar Nikko. Het ligt ongeveer 125 kilometer ten noorden van Tokyo.

Het is dan ook een populaire dagtrip of twee-daagse trip vanuit de hoofdstad. Nikko is verbonden met Tokyo door Tobu Railways en Japan Railways (JR).

Tobu Railways

Als je niet de beschikking hebt over een Japan Rail Pass is dit de beste optie.  Het Tobu Asakusa station in Tokyo verbindt Tokyo met Nikko is het station. Het station is makkelijk bereikbaar met de metro (Ginza en Asakusa Subway Lines).

Er zijn per uur snelle treinen tussen Asakusa en Nikko, die ongeveer twee uur duren en 1.360 yen p.p kosten (enkele reis). ‘S Morgens en’ s middags zijn er ook een paar exprestreinen (alle zitplaatsen gereserveerd), genaamd ‘Kegon’.

Die doen er slechts 105 minuten over, maar zijn twee keer zo duur.

Japan Rail Pass

Als je naar Japan gaat raden we sowieso aan om een Japan Rail Pass (JRP) aan te schaffen. Dit is veel goedkoper dan alle kaartjes los kopen. Mocht je een JRP hebben neem dan de JR Tohoku Shinkansen (van Tokyo of Ueno Station) naar Utsunomiya Station.

Hier stap je over naar de JR Nikko Line. Met een goede verbinding bij Utsunomiya duurt iets langer dan 1,5 uur. Vanwege de hoge kosten. Deze rit is gratis als je een JRP hebt.

Beste plekken om te overnachten in Nikko

Nikko is geen hele indrukwekkende stad. Je komt hier vooral voor de omgeving. Als het gaat om accommodatiemogelijkheden, zijn er verschillende opties om uit te kiezen, variërend van traditionele Japanse herbergen (ryokans) tot moderne hotels.

Tobu-Nikko Station Area

Dit is het belangrijkste knooppunt in Nikko en heeft een aantal hotels en herbergen in de buurt. Het is een handige optie voor diegenen die gemakkelijk toegang willen tot Nikko’s trein- en busnetwerk.

Nabij tempels

Dit gebied is de thuisbasis van het UNESCO-werelderfgoed en verschillende heiligdommen, tempels en andere culturele bezienswaardigheden. Heel veel opties heb je niet. Bovendien overnacht je redelijk buiten uit het centrum.

Oku-Nikko

Dit is een meer landelijk en rustig gebied in de bergen van Nikko. Hier vind je afgelegen en rustige herbergen, lodges en villa’s die worden omgeven door weelderige bossen en mooie uitzichten.

Hier vind je alle accommodaties.

Toshogu Shrine

De Toshogu Shrine in Nikko

Beste reistijd

Hoewel je zou denken dat de zomer de beste tijd is om Nikko, of Japan in het algemeen, te bezoeken is dat niet waar. Zeker niet voor NIkko. Nikko is namelijk op z’n best in de herfst. Dit een van de beste vier seizoensbestemmingen in Japan. Een van de reden dat mensen hier zo graag komen in de herfst is omdat de bomen en bossen prachtig oranje/bruin kleuren.

In combinatie met de tempels, de bergen en de mist is dit een schitterende tijd om hier te zijn.

Locatie

Meer lezen over Japan?

2 comments

 1. Katja Panis

  Heehee, Wij willen in de zomervakantie naar Japan. De accomodaties in Nikko zitten echter al erg snel vol en zijn duur. We durven nu nog niet te boeken i.v.m. covid-19. Hebben jullie misschien goede tips voor accomodaties in de buurt van Nikko?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Katja,

   tof dat jullie naar Nikko gaan! Ik snap je punt wat betreft accommodatie. Hotels (en hostels) in Japan zijn ontzettend duur en helaas hebben wij ervaren, dat hoe langer je wacht met boeken, hoe duurder het wordt. Zeker als je in het weekend in grote steden overnacht, raad ik aan om ver van tevoren te reserveren. Ik adviseer daarom ook om te reserveren om hogere kosten te voorkomen. Wij sliepen in Nikko Akarinoyado Villa Revage omdat het redelijk dicht bij het centrum ligt. Met (destijds) €85 per nacht was het wel wat duurder. Je zou ze direct kunnen mailen en vragen hoe het zit met een refund policy.

   Als je bij het centrum wil overnachten, moet je rekenen op minimaal €100 per nacht. Goedkoper wordt het helaas niet denk ik 🙂

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU