Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Shikoku

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

Het eiland Shikoku heeft een laid-back sfeer, vriendelijke mensen en schitterende stranden. Het is het vierde eiland van Japan en gek genoeg slaan een hoop reizigers dit eiland over. Zonde want met de prachtige Iya Valley, de indrukwekkende kustlijn, stromende rivieren, bergketens en een cultuur die je nergens anders vindt is Shikoku een bijzondere plek!

Shikoku is het eiland der verlichting

Shikoku is de geboorteplaats van boeddhist Kōbō Daishi (774–835). Op Shikoku vindt je ook de 88 Temple Route, de bekendste en belangrijkste pelgrimsroute van Japan. Het eiland is echter meer dan verlichting en pelgrims (henro’s).

Dit is één van de mooiste eilanden in Japan. De natuur hier is overweldigend en met name de stranden en omliggende eilandjes zijn oogverblindend mooi.

Het water rondom Shikoku is te verkennen met bootjes en je kan er ook prima surfen. Als je de omgeving écht wilt zien kan je hier makkelijk een week verblijven. De bekendste bezienswaardigheden hier zijn onder andere het Matsuyama ‘s kasteel en de heetwaterbronnen bij Dōgo.

Daarnaast kan je nog kijken bij de tuinen vanaf Ritsurin-kōen in Takamatsu. En als je dat allemaal gedaan hebt kan je een bootje nemen richting het kunsteilandje Naoshima.

Shikoku

Zonsondergang op het strand.

Stranden Shikoku

De stranden van Shikoku zijn werkelijk prachtig met witte zandstranden en helder water. Je kan er voortreffelijk duiken, kayakken en vooral surfen. Shikoku is namelijk dé plek om te surfen. De twee beste plekken om te surfen zijn Ikumi Beach in Shikoku en Ozuna Kaisuiyokujo in Tokushima City.

Bij eerstgenoemde kan je goed windsurfen. De laatste is een goede plek voor golfsurfen. In de zomer wordt er in Tokushima ook het ‘Awa Odori’ festival gehouden. Op twee uur rijden van Ozuna Kaisuiyokujo vindt je Kaifu Point, de beste plek om te surfen in Japan.

TIP ♥ – genoeg gesurft? Ga dan op zoek naar verlichting bij Muroto-misaki, zoals ook Kobo ooit deed.

Bezienswaardigheden op Shikoku

Er is genoeg te zien op Shikoku. Het is een flink eiland en alle bezienswaardigheden opnoemen is niet te doen. Daarom hebben we een selectie gemaakt met (naar onze mening) de mooiste en leukste bezienswaardigheden op dit eiland.

#1 Beklim de Ishizuchi-san

Met 1.982 meter hoogte is de Ishizuchi-san de hoogste berg in het westen van Japan. Het was ooit een van de heilige bergen. Veel pelgrims komen daarom nog steeds naar deze berg om hem te beklimmen.

De beste tijd om de Ishizuchi-san te beklimmen is tussen juli en augustus. In de winter (december tot en met maart) kun je hier skiën. Je kunt met een kabelbaan naar 1.400 meter hoogte. Vanaf daar is het nog zo’n 5 uur lopen naar de top en terug.

#2 Loop de 88 Temple pilgrimage

Deze pelgrimstocht is een van de mooiste en bekendste in Japan. Overal waar je komt zie je mensen lopen die zich wagen aan deze hike. En terecht. Want je loopt een prachtige route door valleien, langs bossen en rivieren en over bergen.

Uiteraard kom je ook langs een aantal indrukwekkende tempels. Vergis je echter niet over de afstand, het is namelijk een kleine 1.400 kilometer die je aflegt! En dat te voet.

Shikoku

#3 Verken Okhinohama

De meeste inwoners van Shikoku (iets meer dan vier miljoen) wonen in de vier grootste steden Takamatsu, Tokushima, Kochi en Matsuyama. Het eiland wordt in tweeën gesplitst door een enorme bergketen die loopt van het oosten naar het westen.

Hierdoor is het noordelijke gedeelte meer ontwikkeld dan het landelijke zuiden waar de Stille Oceaan een ruige kustlijn met kliffen en rotsblokken heeft gevormd.

#4 Bezoek de Iya Vallei

De Iya Vallei is een bijzondere plek in Japan. Met zijn diepe kloven, bergbossen, het ijzige blauwe water van de Iya River en eeuwenoude touwbruggen is het de ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De actieve reizigers kunnen zich uitleven op Japans mooiste wandelpaden rond Tsurugi-san of raften op één van de beste locaties locaties ter wereld; de Ōboke en de Koboke Gorges.

De Iya Vallei is een lust voor het oog. De bizar groene bergen die geschieden worden door wilde rivieren en weer verbonden worden door karakteristieke touwbruggen geven een spectaculair aanzicht

TIP ♥ – meer informatie over deze vallei lees je op onze pagina over de Iya Vallei

Iya Vallei

Cultuurrijk eiland

Volgens oude verhalen is Shikoku het tweede eiland waar Izanagi en Izanami geboren zijn. Twee belangrijke goden die gezien worden als de voorouders van Japan. Hierdoor is Shikoku één van Japans meest cultuur rijke plekken.

Shikoku is lang afgesloten geweest van de bewoonde wereld en dit geïsoleerde bestaan leidde tot een rustige geschiedenis. Hoewel het eiland nog steeds heerlijk rustig is, is de geïsoleerde ligging met de komst van de Seto Ōhashi in 1989 ten einde. Dit zijn zes bruggen die de eilanden verbinden.

Beste reistijd

De winter (december tot en met maart) zijn hier redelijk mild. Rond het begin van april kun je de bekende kersenbloesem zien opkomen waardoor het wat drukker wordt. De lente en zomer zijn een plezierige tijd op Shikoku (en Kyushu) omdat de temperaturen aangenaam zijn en de dagen zijn over het algemeen zonnig.

Vanaf juni heb je wel meer regenval en is er een kans op tyfoons als de zomer overgaat in de herfst (augustus-september). Zodra het tyfoonseizoen voorbij is, keren de herfstachtige dagen terug en wordt het weer droog met aangename temperaturen.

Hoe kom je er?

Je bereikt Shikoku vanaf Osaka of Tokyo. Vanaf Osaka  duurt het ongeveer 3 uur met de trein en vanaf Tokyo zelfs 6 uur. Kijk niet te veel op tegen deze rit want het uitzicht tijdens deze treinreis is adembenemend.

Locatie Shikoku

Meer lezen over Japan?

0 comments

 1. Jasna Terihaj

  Ik wil graag vanaf begin maart ong. 6-7 weken verblijven op een van Okinawa eilanden, maar sta ook open voor andere mogelijkheden. Ik zoek rustige omgeving en wil het liefst verblijven bij lokale mensen incl. het eten. Zelf beoefen ik zen boeddhisme , dus als er nog een tempel in de buurt is…
  Hoe en waar kan ik zo iets vinden ?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jasna,

   als je iets van boeddhisme wil meemaken is Shikoku wel de beste optie. Er zijn andere mooie eilanden, zo vonden wij Amami Oshima heel erg mooi, maar hier is qua boeddhisme/cultuur minder te zien.

   Happy travels,
   Ties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU