Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tokyo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

Tokyo bruist. En hoe! De stad bezoeken voelt als het drinken van drie RedBulls. En die vleugels zul je nodig hebben. Tokyo bruist van de energie en het leven gaat hier 24 uur per dag, 7 dagen in de week door. Denk je dat je de nieuwste mobiele telefoon hebt? Die is in Tokyo alweer “oud” en de mode veranderd hier sneller dan de seizoenen. Maar Tokyo is zoveel meer dan een hypermoderne megastad. Het heeft ook tradities en culturele waarde die misschien niet meteen opvallen.

Een groot deel van de reizigers die naar Japan gaat komt via Tokyo binnen. Het is daarom de meest bezochte stad van Japan. Wil jij Tokyo bezoeken? Lees dan deze pagina goed door. We vertellen je graag zoveel mogelijk over deze fantastische stad;

Onze ervaringen in Tokyo

Wow, wat een stad! We hebben Tokyo nu drie keer bezocht en elke keer denk je weer; ‘wát een stad!‘.  We hebben een hoop steden in Azië gezien, maar er zijn weinig steden waar zo veel te doen, te zien en te ervaren is als Tokyo. Als je denkt dat het niet gekker kan, kan het altijd nog een stapje gekker!

We zijn er in totaal zo’n twee weken geweest, maar hebben nog lang niet alles ontdekt. Door de hypermoderne gebouwen, gigantische parken, gekke marktjes, verstopte metrostations, bijzondere mensen en vreemde winkels raak je nooit verveelt.

Een must see in Japan

Veel hoofdsteden in Azië worden overgeslagen door reizigers om snel verder te reizen. Tokyo niet. Het is zo’n te gekke stad! Kijk verder dan het hypermoderne gedeelte en je vindt eend stad met charme, met Shinto heiligdommen, tempeltjes, markten, heerlijk eten en bovenal ontzettend vriendelijke mensen.

Ties in Tokyo

Sightseeing in Tokio

Fortune papiertjes

De bekende fortune papiertjes

 

13 leuke dingen om te doen

Uiteraard raden wij aan om een ticket te boeken richting de stad om het zelf te ervaren. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn hebben wij hieronder onze mooiste, leukste of meest interessante highlights in Tokyo gezet.

Als je van musea houdt, vraag dan een Grutt Pass aan. Hiermee krijg je korting (of gratis toegang) bij meer dan 70 musea.

#1 Wandel door de tuinen van Koishikawa Kōrakuen

Hoewel Tokyo een bijzonder drukke stad is en het dagelijks leven hier voorbij raast, vindt je in Tokyo ook prachtige parken en tuinen. Eén daarvan is de Koishikawa Kōrakuen. Deze schitterende tuin is een oase van rust in het midden van Tokyo.

De aanleg van het park begon in 1629 tijdens door een heer, geholpen door een gevluchte geleerd uit de Ming-dynastie van China.

TIP ♥ – De beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de herfst of lente vanwege de mooie kleuren.

Koishikawa Korakuen

De tuin

#2 Speel real life Mario Kart

Je zal het vast wel eens gezien of gehoord hebben; in Tokyo kun je Mario Kart in het echt spelen. Je rijdt met kart door de stad; verkleed in kleding van Mario of andere superhelden. Het is een bijzondere verschijning als je ineens 10 karts door de straat ziet rijden met Mario, Luigi of Superman achter het stuur.

Het lijk misschien een beetje eng, maar Tokyo heeft een van de meest geavanceerde verkeersveiligheid systemen ter wereld.

Elke beweging wordt door duizenden camera’s vastgelegd en daarnaast zijn Japanners van de regeltjes dus zullen ze je niet zomaar van de weg rijden (uitzonderingen daargelaten).

Tijdens het karten rij je met zo’n 80 km/h langs de meeste bezienswaardigheden van de stad. Het is dus niet alleen heel erg leuk, je ziet ook nog eens behoorlijk wat van de stad. Je kunt ook meerdere routes kiezen. Deze activiteit is voor 6 tot 10 personen dus zorg dat je een groepje vindt.

TIP ♥ – je hebt een Internationaal Rijbewijs nodig (te koop bij ANWB) en het kost €65 en €110 p.p.

Mariokart in Tokyo

Het kan hier echt!

#3 Bezoek de Senso-Ji tempel; een van de oudste tempels in Tokyo

De Senso-Ji is de oudste boeddhistische tempel van Japan. Volgens de legende van deze tempel vonden in het jaar 628 drie vissers een beeld in de Sumida rivier. Volgens het hoofd van het dorp ging het hier om een beeld van de belangrijke boeddhistische god Kannon, de godin van genade.

Het hoofd van het dorp verbouwde hiervoor zijn huis tot een kleine tempel waardoor iedereen het beeld kon komen vereren. In 645 is de bouw begonnen van de tempel zoals die vandaag de dag te bewonderen is.
TIP ♥ – toegang tot deze tempel is gratis.

Senso-Ji tempel in Tokyo

De tempel

#4 Ga naar de top van Tokyo Tower

De Tokyo Tower werd in 1958 gebouwd ter ere van het opbouwen van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De toren lijkt behoorlijk op de Eiffeltoren in Parijs maar is, toevallig of niet, 333 meter hoog. Daarmee is de Tokyo Tower 13 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.

De kleur, fel oranje met wit, heeft te maken met de internationale luchtvaart regels. Het observatieplateau ligt op 145 meter hoogte. Entree voor de Tokyo Towe is 900 yen p.p.

Je kunt ook naar de TMG Building waar je ook een indrukwekkend uitzicht hebt op de stad (zie tweede foto hieronder).

Tokyo Tower

Uitzicht vanaf de Tokyo Tower

TMG building

Het TMG gebouw

#5 Bezoek het kunstmatige eiland Odaiba

Odaiba is een groot kunstmatig eiland in de baai van Tokyo. Het werd in 1853 gebouwd tijdens de Tokugawa-shogunaat, een bekende shogun in de historie van Japan. Het eiland diende als bescherming tegen de bedreiging vanaf de zee.

Daiba verwijst in het Japans naar de kanonnen die geplaatst werden op het eiland. In Japan staat het dan ook wel bekend als Daiba.

TIP ♥ – Blijf even wachten tot het donker wordt, want het uitzicht op de Rainbow Bridge die Odaiba met hartje Tokyo verbindt is echt adembenemend mooi.

#6 Bewonder het oude Yanaka

Yanaka is een van de oudste delen van de stad. Wonder boven wonder is het gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, om nog maar te zwijgen over de vele natuurrampen zoals de Great Kanto Earthquake.

In Yanaka vind je nog oude houten huisjes en bruggen. Dat maakt de buurt uniek in Tokyo.

Naast oude houten huisjes vind je hier ook nog honderden tempeltjes. Daarnaast leven en werken er ook een hoop kunstenaars.

Als je op zoek bent naar leuke tours, georganiseerd door locals kijk dan eens bij The Backstreet Guide

Tokyo

Japanners in het oude Yanaka

#7 Bezoek het bekende Imperial Palace

Het Imperial Palace was het kasteel waar de Edo-ju uit de Tokugawa shogun het land bestuurde. Je kunt er gratis rondlopen. Twee bekende bruggen die naar het Imperial Palace gaan zijn de Niju-bashi en de Megane-bashi.

Als je eenmaal binnen bent zie je de Edo-era Fushimi-yagura wachttoren.

TIP ♥ – je kunt ook een tour boeken door het paleis. Er zijn van maandag tot vrijdag twee tours per dag. Een om 10:00 uur en een om 13:30 uur. Neem je paspoort mee!

Imperial Palace Japan

Het paleis

Tokyo

Imperial Palace

#8 Beleef het 24/7 life bij Shinjuku

Shinjuku is een stad binnen Tokyo. Dit is het Tokyo wat je kent van de TV. Neon reclameboorden aan de muur, gigantische Tv-schermen op gebouwen met de gekste reclames en 24/7 activiteit. Het is echt immens. Steden als Amsterdam en zelfs Bangkok verbleken bij deze reus.

En Shinjuku is het grootste gedeelte. Om even aan te geven hoe groot dit moet zijn; er komen hier meer dan drie miljoen mensen per dag gaan alleen naar het treinstation gaan.

Shinjuku is de wijk met de torenhoge wolkenkrabbers en het grootste entertainmentgehalte van de stad. Wij waren hier in 2017 één nacht en zijn toen naar Ueno gevlucht. Het moet je ding zijn, die drukte 😉

Shinjuku in Tokyo

Typisch Tokyo

#9 Mensen kijken bij Shibuya Crossing

Men zegt dat dit het drukste kruispunt ter wereld is. En dat zou zo maar kunnen. De Shibuya Crossing is een soort mierenhoop waar mensen van alle kanten komen en gaan. Dit is wat je verwacht van Tokyo als je naar de stad gaat.

Elke keer als het licht op groen springt steken er honderden – en in piektijden zijn het er meer dan 1000 – mensen tegelijkertijd de straat over. Het is echt een gekkenhuis.

TIP ♥ – voor het beste uiticht op het kruispunt moet je naar de Starbucks op de 2e verdieping van het Q-frontgebouw aan de overkant van de straat. Het is lastig om een plekje bij het raam te bemachtigen, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen lukt het . En dan kun je leuke filmpjes maken 🙂

 

#10 Mensen kijken in Takeshita Street

Harajuku is een van de leukste wijken in de stad. Vlak bij Yoyogi Park (het leukste park van Tokyo!), ligt Takeshita Dori, of Takeshita Street. Dit is hét centrum van Japans meest extreme tienerculturen en mode stijlen.

Iedereen kent die Japanse meisjes met die gekke kleding. Die kopen ze bijna allemaal in de Harajuku regio, en met name in Takeshita Dori.

Takeshita Street is een smalle, ongeveer 400 meter lange straat omringd door winkels, boetieks, cafés en fast food restaurantjes gericht op de tieners van Tokyo. Vanwege de populariteit van de straat wordt het in het weekend erg druk.

Er zitten ook leuke winkels en restaurants in de zijstraatjes.

Tokyo

Je moet wel tegen drukte kunnen

#11 Ga shoppen in Ameyoko Shopping Street

Ameyoko is een drukke, maar leuke, marktstraat om de hoek van Ueno Station. De naam ‘Ameyoko’ staat eigenlijk voor ‘Ameya Yokocho‘ wat snoepwinkel betekent. Dit komt doordat er traditioneel snoep werd verkocht.

Persoonlijk vinden wij die de leukste straat in heel Tokyo. Je kunt er lekker buiten zitten op van die typische kleine Aziatische stoeltjes en heerlijk eten en mensen kijken.

Vandaag worden bij Ameyoko diverse producten verkocht zoals kleding (heel veel schoenen!), tassen, cosmetica, verse vis, kruiden en specerijen. Er is niet echt een vaste openings- en sluitingstijd. Elke winkel regelt dat zelf.

Een aantal andere leuke markten in Tokyo zijn Oedo Antique, Tsukiji Outer en UNU Farmers Market

TIP ♥ – over het algemeen zijn de winkels meestal om 10.00 uur open en gaan ze rond 20.00 uur dicht.

Tokyo

Ameyoko Street in Japan

Ameyoko Street

#12 Bezoek Tsukiji Market; de bekendste markt

Tsukiji Market is een grote markt voor vis, groenten en fruit in het centrum van Tokyo. Het is de bekendste markt van de stad. Tsukiji Market is een van ‘s werelds grootste vismarkten, die meer dan 2.000 ton visproducten per dag verwerkt.

De vele soorten verse zeevruchten en de drukte van scooters, vrachtwagens, verkopers en kopers maken Tsukiji Market een belangrijke toeristische attractie.

Nieuwe locatie

Het aantal bezoekers is in de afgelopen jaren zo hard toegenomen, dat het te druk wordt. De infrastructuur van de verouderende markt kunnen niet alle toeristen aan. Tsukiji Market zal daarom naar verwachting in de nabije toekomst sluiten en naar een nieuwe locatie in Toyosu verhuizen. De verhuizing was oorspronkelijk gepland voor november 2016, maar wordt nu verwacht rond mei 2018

#13 De wondere wereld van Yoyogi Park

Yoyogi Park is een van de grootste stadsparken van de stad met veel veldjes, vijvers en beboste gebieden. Je ziet hier veel locals en expats joggen, picknicken en andere buitenactiviteiten doen. Dat is echter niet de reden dat hier zo veel mensen komen.

Yoyogi Park is het leukste park van Tokyo. Er gebeurt hier echt van alles; van rock ‘n rollende Japanners, tot dansende PowerRangers en van live jazz bandjes tot hondenshows. Als je een leuke, ontspannende dag zoekt moet je hier zijn.

Daarnaast is het park bekend vanwege de kersenbloemen in de lente hoewel Yoyogi Park relatief weinig kersenbomen heeft vergeleken met andere plaatsen in de stad. Voordat het in 1967 een stadspark werd, was het gebied eerst nog de plaats van het Olympisch Dorp voor de Olympische Spelen van Tokyo van 1964.

TIP ♥ – entree tot het park is gratis.

Yoyogi Park

Rock’ n rollen in het park

Geschiedenis Tokyo

Het is is zeker niet altijd zo’n metropool geweest. In 1603 nam de Tokugawa-familie het shogunaat over. Hierdoor moest de Daimyo, ook wel een Japanse krijgsheer (geen keizer), en zijn familie in het toenmalige Edo verblijven. In die tijd bleef Kyoto de hoofdstad omdat de keizer hier nog woonde maar de komst van de Daimyo had wel grote invloed op de groei van Edo.

Wist je dat lang geleden Tokyo een klein vissersdorpje was? Het heette toen Edo.

Dit veranderde echter op 9 november 1867. Deze dag legde Tokugawa Yoshinobu, de 15e shogun van het shogunaat zijn taken als shogun neer. Hiermee kwam de macht van Japan weer te liggen bij Keizer Meiji en zijn regering.

Zijn officiële naam was Mutsuhito, maar na zijn dood werd dit veranderd naar Meiji wat ‘heldere staat’ betekend. De naam Edo werd veranderd naar Tokyo en het werd de hoofdstad van Japan.

Tokyo vandaag de dag

Vandaag de dag is het een wereldberoemde stad. Steden als Amsterdam of Parijs zijn dorpjes vergeleken met deze megastad. Het heeft met meest uitgebreide en geraffineerde metro- en treintraject ter wereld, heerlijke eten, winkelcentra die ervaren als pretparken en oversteken hier lijkt op een scène uit Brave Heart!

Maar hoewel het een enorme stad is en je letterlijk kan verdwalen hangt er gemoedelijke en gezellige sfeer.

Het oogt kleiner en als je de wolkenkrabbers en neon verlichting op de achtergrond wegdenkt is het helemaal prachtig. De marktjes, barretjes en restaurantjes, winkeltjes en bezienswaardigheden maken deze stad geschikt voor elk type reiziger! Of je nu de Sky Tower bezoekt, het Imperial Palace bekijkt of je vergaapt aan het oversteken op straat, Tokyo heeft het allemaal!

Metrostation in JapanLost in Tokyo

Beste reistijd Tokyo

De beste tijd om de stad te bezoeken is tussen mei tot en met november. De herfst (september tot en met november) zorgt voor kleurrijke bladeren en aangename temperaturen. De zomer (mei tot en met augustus) is het hoogseizoen.

Je hebt dan lekkere temperaturen, maar wel grote drukte en lange rijen bij de musea en in de metro. Naast de drukkende hitte heb je ook nog last van hoge prijzen in de zomermaanden.

De winter is koud, maar niet zo extreem. Het is niet de beste tijd om Tokyo te bezoeken omdat de parken in deze tijd van het jaar niet echt bloeien.
reistijd JapanVoor meer informatie en leuke insider tips over Tokyo kan je terecht op Tokyo.nl.

Meer lezen over Japan?

0 comments

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  2. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  3. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU