Als je door Japan reist ontkom je bijna niet aan een Japan Rail Pass, tenzij je met een huurauto (of camper) reist. Het is DE manier om rond te reizen in Japan. Zo’n pass is een behoorlijk investering, maar het is elke cent meer dan waard. Met de Rail Pass hoef je namelijk geen losse kaartjes te kopen. En die zijn behoorlijk prijzig.
Op deze pagina vertellen we je alles over de pass en hoe je een Japan Rail pass kan kopen via Azië-Expert.

Wat is een Japan Rail Pass?

Een Japan Rail Pass is een soort OV-kaart waarmee je in Japan met de trein kunt reizen. Het is veruit de makkelijkste manier om te reizen in Japan, de pas is super eenvoudig in gebruik en veel voordeliger dan lose tickets kopen voor treinreizen. Er zijn verschillende passen verkrijgbaar;

 • 7 dagen | 2e en 1e (Green) klasse
 • 14 dagen | 2e en 1e (Green) klasse
 • 21 dagen | 2e en 1e (Green) klasse

De Japan Rail Pass maakt het mogelijk om snel en efficiënt door Japan te reizen. De aanschaf van zo’n pas eenvoudig en het gebruik is ontzettend makkelijk.

Japan Rail Pass

Wat kost het een Japan Raill pass kopen?

Er zijn verschillende passen beschikbaar. Je hebt passen voor 7 dagen, 14 dagen en 21 dagen. Daarnaast heb je de keuze uit 2e klassen of GREEN (1e) klasse. De meeste reizigers kiezen voor 2e klasse aangezien de treinen in Japan ontzettend schoon, ruim en kwaliteit goed zijn.

*Prijzen zijn onderhevig aan veranderingen. 

*iedereen onder de 6 jaar reist gratis

Japan Rail Pass

Verschil tussen Ordinary en Green Class

Het verschil met de Ordinary Class (2e klasse) en Green Class (1e klasse) is vergelijkbaar met het verschil tussen eerste en tweede klasse in Nederland. Met de Green Class kun je reizen in de Green Car, een soort eerste klasse.

In principe is Ordinary Class prima aangezien de treinen in Japan van ongekend hoge kwaliteit zijn. Je hebt genoeg ruimte om te zitten en voor je bagage. Green Class is daarom alleen nodig als je écht luxe wil reizen.

Onze Japan Rail Pass partner

Azië-Expert kan de Japan Rail Pass aanbieden in samenwerking met Japanspecialist (onderdeel van JTB), een reisbureau gespecialiseerd in reizen naar Japan. Japanspecialist is gevestigd in Amsterdam en heeft Japans, Nederlands en Engels sprekend personeel waardoor ze klanten altijd te woord kunnen staan.

Door onze kennis van reizen in Azië en de kennis en connecties van Japanspecialist in Japan kunnen wij, in samenwerking met Japanspecialist, de Japan Rail Pass aanbieden. Door de goede samenwerking kunnen wij de Rail Pass tegen dezelfde prijs aanbieden als andere Nederlandse reisspecialisten. 

Hoe werkt het?

Een JRP aanschaffen is ontzettend makkelijk. Het gebruik van zo’n pas is nog makkelijker. De pas kun je online bestellen. Je volgt hier simpelweg de volgende stappen;

 1. Bestel je Japan Rail Pass online en ontvang je voucher via de post;
 2. Ruil de voucher om bij een JR Office in Japan (aanwezig bij luchthavens en grotere treinstations);
 3. Start met je reis.

Om een Rail Pass te kunnen gebruiken, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent een buitenlandse toerist;
 • Voor je reis ben je niet langer dan 90 dagen in Japan (toeristenvisum);
 • Je komt naar Japan als toerist.

1. Koop de pas

Bestel een Japan Rail Pass van 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen. Na bestelling ontvang je je voucher.

2. Wissel de pas om

Wissel de voucher (via de post verstuurd) om voor de werkelijke pass. Dit kan bij het vliegveld en alle grote treinstations in Japan.

3. Begin je reis!

Nadat je de voucher hebt omgewisseld kun je je Japan Rail Pass gebruiken in treinen, bussen en veerboten in heel Japan.

Is het echt goedkoper?

Dat ligt er aan hoe lang je naar Japan gaat en hoeveel je gaat reizen van A naar B. Als je langer dan een week naar Japan gaat raden we aan een Rail Pass te kopen. Korter dan een week is niet rendabel.

Daarnaast ligt het er natuurlijk aan wat je wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld alleen steden als Tokyo of Kyoto bekijken en verder niet? Dan is een JRP waarschijnlijk niks voor jou. Als je echter Japan wil ontdekken is een Japan Rail Pass zeker goedkoper.

Onze ervaring

Wij hebben de Japan Rail Pass aangeschaft voor onze reis van 3,5 week door Japan. We waren in totaal zo’n €35 goedkoper uit met een Japan Rail Pass. Geen schokkend bedrag, maar wel als je er van uit gaat dat we nog een week op Amami-Oshima hebben gezeten waar geen treinen rijden 🙂

TIP ♥ – wij hebben berekend wat we kwijt zouden zijn zonder JRP. Bekijk het overzicht hier

  Meer lezen over Japan?

0 gedachten over “Japan Rail Pass”

 1. Goedemiddag! Ik zit een beetje te puzzelen en te kijken of het voor ons noodzakelijk en uberhaupt mogelijk is om een JRP aan te schaffen:

  We reizen van Kyoto naar Nagasaki met de trein & liefst vanaf Nagasaki ook naar Tokyo met de trein. Gelden hier de JRpassen ook of raad je in dit geval losse tickets aan?

  Dank alvast!

 2. Ik ben al aan het reizen. Nu heb ik besloten om toch 2 weken naar japan te gaan. Kan ik railpass nog bestellen? Hoe werkt dit ivm bezorging van de voucher?

  1. Hoi Nicole,

   dat is wel mogelijk, maar in praktijk erg lastig. Je zou het adres van je hotel in Japan door kunnen geven, maar het risico dat dit niet aankomt is te groot. Daarnaast moet je precies weten in welk hotel je bent tegen de tijd dat de Japan Rail Pass aan komt. Dit is ook de reden dat wij dit niet doen.

   Happy travels,
   Ties

 3. ik wil een pass kopen voor twee periodes. Dus eigenlijk een pas voor twee weken en dan na twee weken nog een pas voor twee weken. Hoe doe ik dat op jullie site?
  Groet Jacqueline

  1. Hoi Jacqueline,

   je kunt ook 2 bestellingen in je winkelmand plaatsen. Dus eerst de ene Japan Rail Pass toevoegen met de juiste data, daarna de andere. Je kunt mij ook je gegevens sturen, dan maken wij het voor je in orde. Je hebt als het goed is mij email adres!

   Happy travels,
   Ties

 4. Hoi Ties en Sjoerd,

  We gaan 21 dagen naar Japan en willen de Japan Rail Pass via jullie gaan aanschaffen. Jullie reisgids heeft ons al veel inspiratie en handige tips gegeven! Ons reisprogramma is: Tokyo (4 dagen), Matsumoto (2 dagen), Kamikochi (2 dagen), Kyoto (3 dagen), Fujiyoshida (3 dagen), Minamiizu (3 dagen) en weer Tokyo (2 dagen). Ik kan uit Hyperdia niet goed halen welke treinen wel en niet vergoed worden. Denk je dat het kostentechnisch slim is om de pas voor 21 dagen aan te schaffen?
  En kun je op het vliegveld (waar we de voucher omruilen voor de pas) ook meteen de zitplaatsen in de trein reserveren? Ik heb van elke transfer een Hyperdia uitdraai gemaakt, maar geen idee of ze daar wat mee kunnen bij de ticket office van de JPR.

 5. Mijn reis naar Japan loopt alsvolgt ,drie dagen Tokyo (zelf zit ik in shinjuku )en wil meerdere wijken bezoeken in die drie dagen daar ,vervolgens wil ik met de skinkansen naar nagoya waar ik ook drie dagen rondreis en dan ga ik weer twee dagen terug naar Tokyo… is de railpass wat voor mij????

 6. De Witte Serge

  We gaan pas volgend jaar (juli 2019) naar Japan. Kan ik nu al de Japan Rail Pass kopen of moet ik wachten tot enkele weken voor wij vertrekken?

  1. Hoi Serge,

   De voucher die je ontvangt na aankoop moet binnen 3 maanden na uitgifte ingewisseld worden.
   Je kunt dus maximaal 3 maanden voor vertrek pas je Japan Rail pass aanschaffen. Enkele weken voor vertrek is het meest ideaal.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Is het mogelijk de pas verspreid te gebruiken Dus bijvoorbeeld ergens twee dagen verblijven en dan doorgaan dan weer een paar dagen verblijf en dan weer de trein nemen.

  1. Hoi Reuser,

   dat kan. Je hoeft de pas niet elke dag te gebruiken. Wel is het zo dat de pas 7, 14 of 21 dagen geldig is. Het is niet zo dat als je de pas niet gebruikt het aantal geldige dagen verlengt wordt. Stel dat je een 7-dagen-pas op 1 juli activeert in Japan is deze tot 7 juli geldig. Ongeacht of je de pas elke dag gebruikt of om de paar dagen.

   Groeten,
   Ties

 8. Pernille Dago

  Hallo,

  I will een rail pass kopen voor mijn vriend en ik voor onse reis naar Japan in mei. Ik weet gewoon niet of ik zul de 7 dagen of 14 dagen kopen. Hoe duur is het om te reisen zonder de rail pass, als we misschien 1 of 2 dagen moeten reisen tussen Tokyo en Nikko/Kyoto zonder rail pass? Is het dan beter om gewoon de 14 dags rail pass te kopen?

  Wat is jullie opinie?:)

  Dank u op voorhand.
  M.v.g Pernille Dago

  1. Hoi Pernille,

   als je alleen tussen Tokyo en Nikko of Kyoto reist heb je geen railpass nodig. Een kaartje voor de trein kost ongeveer €60 p.p. Als je elke dag, of om de twee dagen, met de trein reist heb je wel een Railpass nodig.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven