Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Nara

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Nara was één van de allereerste hoofdsteden van Japan. Net als Kyoto zullen je eerste gedachte bij het zien van deze stad niet meteen gaan naar de hoogtijdagen in het keizerrijk. Toch is de stad één van de leukste bezienswaardigheden van Japan. Het heeft tal van interessante historische gebouwen! In Nara vind je prachtige eeuwenoude tempels en heiligdommen waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Nara is in vergelijking met Kyoto en Tokyo meer een dorp dan een stad en meer dan één a twee dagen heb je hier dan ook niet nodig.

Ons verblijf in Nara

Nara stond al lang op ons lijstje om te bezoeken. De eerste keer dat we in Japan waren konden we helaas niet naar Nara vanwege tijdgebrek, dus de tweede keer moest het gebeuren. En daar hebben we geen spijt van gehad. Het is een van de leukste steden in Japan.

Waar steden als Kyoto en zeker Tokyo ontzettend druk kunnen zijn, is de sfeer in Nara veel gemoedelijker. Het is een kleinere stad, maar ook de stad zelf is relaxter. Je vindt er veel groen, open parken in plaats van wolkenkrabbers en schitterende tempels. Vooral de Kasuga Taisha vonden wij een van de mooiste en meest relaxte plekken in Japan.

TIP ♥ – lees hier over onze tijd in Nara

Kofuku-ji tempel

De Kofuku-ji tempel in Nara

6x leuke dingen om te doen in Nara

De stad heeft acht bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. We zullen ze niet allemaal benoemen maar alleen de belangrijkste of mooiste. De belangrijkste highlight in Nara is ongetwijfeld de Daibutsu-den.

Een bekende tempel die niet in Nara ligt, maar in de buurt is de Horyu-ji tempel. Zeker een bezoekje waard ook.

#1 Kofuku-ji

Deze tempel stond eigenlijk in Kyoto, maar is naar Nara gebracht in 710. De originele tempel(s), in totaal zo’n 175 stuks, zijn beschadigd door vuur en andere rampen. Er zijn twee pagodes die dateren uit 1143 en 1426.

Vandaag de dag zijn er een paar gebouwen van grote historische waarde, waaronder een pagode van vijf verdiepingen, de op twee na grootste pagode in Japan. Alleen de To-ji in Kyoto is groter.

De pagode van de Kofuku-ji is zowel een oriëntatiepunt als symbool van Nara. Het tempelgebouw van Kofukuji is en 24 uur per dag open, maar er zijn twee ruimtes die een toegangsprijs hebben: Kofukuji’s National Treasure Museum en de Eastern Golden Hall.

Kofuku-ji ligt op vijf minuten lopen van het Kintetsu Nara station of op 20 minuten lopen van het JR Nara station. Entree is 300 yen p.p.

TIP ♥ –  Er zijn reconstructiewerkzaamheden rond de tempel die tot 2023 duren.

Nara

Kofuku-ji Templel

#2 Todai-ji & Daibutsu-den Hall

Nara’s meest bezochte en bekendste bezienswaardigheid. De Daibutsu (Grote Boeddha) is het middelpunt van deze enorme tempel die terecht op de UNESCO World Heritage List staat. De tempel dateert uit 728.

Het gigantische Boeddha standbeeld in deze tempel is een van de grootste bronzen beelden in de wereld en werd oorspronkelijk gegoten In 746. Het huidige standbeeld, is iets meer dan 16 meter hoog en bestaat uit 437 ton brons en 130 kilo(!) goud.

Todai-ji is de tempel waar de Daibutsuden in staat. Het is een van de grootste houten gebouw in de wereld. Bijzonder is dat de huidige bouw, die herbouwd is in 1707 slechts twee derde is van het origineel!

De Daibutsu is een beeld van Dainichi Nyorai. Historici denken dat keizer Shōmu Boeddha heeft laten bouwen als een soort redmiddel tegen pokken, die Japan in de voorgaande jaren verwoestte.

Door de eeuwen heen heeft het beeld een aardige schade opgelopen door aardbevingen en branden. Zo is zelfs het hoofd er een paar keer afgevallen.

Hoe kom je er

De Todaiji tempel ligt in het Nara Park. Het ligt op ongeveer 30 minuten lopen van het Kintetsu Nara Station, of op ongeveer 45 minuten lopen van het JR Nara Station. Je kunt uiteraard ook met de bus. Stap uit bij Todaiji Daibutsuden. Entree is 500 yen.

Nara

De buitenkant van de Todai-ji tempel

Nara

De gigantische boeddha in de tempel

#3 Kasuga Taisha

Dit is niet de grootste tempel van de stad, maar wij vonden het wel veel indrukwekkender dan de bekende Todai-ji. Dat heeft onder andere te maken met de mooie locatie in he bos. Bedenkt onder de bommen van het bos en omsingeld door honderden lantarens vind je de Kasuga Taisha tempel.

De lantarens worden maar twee keer per jaar aangestoken tijdens het Mantoro festival.

Naar onze mening is dit de mooiste tempel in Nara.

Dit heiligdom staat ook meer dan terecht op de Unesco World Heritage List. Wat meteen opvalt zijn de vele herten die hier lopen. Net als bij de Todai-ji tempel zijn deze herten overal te vinden. Je kunt zo ook voeren met speciaal voer. Volgens de Shintō-traditie is de tempel tot het einde van de 19de eeuw elke 20 jaar volledig herbouwd.

TIP ♥ – De toegang tot het grote deel is gratis, maar er is een betaalde binnenruimte die een veel beter beeld geeft van het heiligdom. Daarnaast is het betaalde gedeelte een stuk minder druk.

Hoe kom je er

Vanaf de Todai-ji tempel volg je de borden richting dit heiligdom. Het is ongeveer 30 tot 40 minuten lopen, afhankelijk van hoeveel herten je wil aaien onderweg. Het is van april t/m september van 6:00 uur tot 18:00 uur geopend. Van oktober t/m maart is het van 6:30 uur tot 17:00 uur geopend.

Entree tot het binnenste gedeelte is 500 yen.

Kasuga Taisha in Nara

Kasuga Taisha tempel

Kasuga Shrine Nara japan

Close up

Nara

#4 Bezoek de wijk Naramachi

Nara is een van de oudste steden van Japan en dat is goed terug te zien in het straatbeeld.  Je vindt er veel oude gebouwen uit de Edo-periode. Vooral in de historische wijk Naramachi. Het is net een openluchtmuseum met traditionele huizen, pakhuizen en ryokan. Een traditionele Japanse herberg.

De wijk is makkelijk te voet te ontdekken. Het lijkt een beetje op de oude wijk in Kyoto.

#5 Beklim Mount Wakakusa

Als je een mooi uitzicht zoekt over Nara, beklim dan de 350 meter hoge Mount Wakakusa. Beklimmen is niet echt het goede woord, want het is meer een wandeling. Je loopt in een uurtje naar de top waar je een groot grasveld met een paar mooie kersenbloesembomen vindt. Halverwege vind je ook een uitzichtpunt dus je hoeft niet helemaal omhoog.

Mocht je in januari naar Nara gaan, is deze plek erg bijzonder. Op de vierde zondag van de maand wordt de met gras begroeide helling in brand gestoken en veel vuurwerk afgestoken. Dit is het Wakakusa Yamayaki-festival.

Mount Wakakusa

Uitzicht vanaf Wakakusa

#6 Bezoek de Nigatsu-do-tempel

Op Mount Wakakusa vind je de Nigatsu-do-tempel die officieel bij de Todai-ji-tempel hoort. Om de tempel te bereiken, loop je langs een sfeervol steegje voordat je de tempel bereikt. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Nara.

De tempel is een van de belangrijkste en meest indrukwekkende gebouwen in het Todai-ji-complex en elk jaar toneel van het jaarlijkse Omizutori-festival. Priesters dragen brandende fakkels langs de tempel om mensen van hun zonden te reinigen. De as en vonken van het vuur die op hen neerregenen, zouden het kwaad afweren. Het levert mooie beelden op!

Nigatsu-do

Nigatsudo Shrine

Hoe kom je er

Het vervoer in Japan is erg goed geregeld. De stad is dan ook goed te bereiken. Er zijn een aantal opties om in de stad te komen. De makkelijkste zijn;

Bus

Je kunt met de nachtbus van Tokyo naar Nara reizen. Kosten verschillen tussen ¥6.000 en ¥9.500 Japanse Yen.

Trein

Een andere makkelijke optie is de trein. De trein verbind alle grote steden in Japan met elkaar. Als je vanuit Kyoto komt neem je de Kintetsu-line. Kosten: ¥1.130 voor een ritje van 30 minuten. Uiteraard kun je ook de JR Pass aanschaffen. Dan reis je op de JR Nara line.

Dit kost ¥710 en de rit duurt 45 minuten.

Beste reistijd

Als je een dagje tempels gaat bezoeken is het wel zo lekker om goed weer te hebben. In principe kun je de stad het hele jaar door bezoeken. Maar in de herfst (oktober/november) en lente (maart tot en met mei) is de natuur het mooist.

Het regenseizoen loopt van midden juni tot en met juli, maar het regent niet elke dag en reizen in deze periode is geen probleem.

Nara

Locatie

Meer lezen over Japan?

0 comments

 1. Lieke

  Hoi! Ik ga deze zomer naar Japan en wil graag een bezoek brengen aan Nara.
  Ik heb een paar vragen en hoop dat jullie mij kunnen helpen:
  1. Is één dag voldoende om Nara te verkennen? Of raden jullie echt aan om een overnachting te boeken?
  2. Ik ben in principe van plan om ‘s ochtends met de trein te vertrekken vanuit Kyoto en ‘s avonds weer terug te keren. Klopt het dat de treinen van de vroege uurtjes tot ‘s avonds laat rijden, zodat het ook haalbaar is om Nara binnen een dag te bezichtigen?
  3. Dan mijn laatste vraag: zouden jullie het adviseren om een guided tour langs alle hoogtepunten te boeken of is het ook goed te doen om er zelf op uit te gaan (met de mooie tips uit dit artikel 🙂 )?
  Alvast heel erg bedankt!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Lieke,

   leuk om te horen dat je naar Nara gaat! Om terug te komen op je vragen;
   1) Eén dag is voldoende. Wij hebben hetzelfde gedaan als dat jij van plan bent. ‘s ochtends vroeg de trein genomen vanuit Kyoto en tegen de avond weer terug gegaan
   2) Dat klopt 🙂
   3) Ik zou geen tour nemen. Alle tempels zijn zelf prima te bezoeken en staan duidelijk met borden aangegeven. Niet te missen. Daarnaast heb je veel meer vrijheid als je zelf door de complexen loopt.

   Heel veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 2. Gerrie

  Wij reizen met de auto van Osaka naar Nara. Waar kunnen we het beste parkeren?

  1. Ties Post author

   Hoi Gerrie,

   Als je een hotel in Nara hebt kun je het daar navragen. Zo niet heb je de meeste kans bij her station en anders bij de Todai-ji waar een groot parkeerterrein is. Ik weet alleen noet of je je auto daar meerdere dagen kunt laten staan.

   Groeten,
   Ties

 3. Kimberley

  Nara was schitterend. Het is zo’n mooie stad met zoveel cultuur en geschiedenis. Echt heerlijk om door heen te lopen en voor ons een bijna magische sfeer. Absoluut een aanrader mensen.

  1. Sjoerd

   Helemaal mee eens Kimberley! Wij vonden het toen ook prachtig..

 4. Emma

  Ik ga binnenkort naar Japan en wil ook naar Nara. Weten jullie wat de beste manier is om hier te komen?
  Alvast bedankt!

  1. Ties Post author

   Hoi Emma,

   als je vanuit Tokyo komt kan je het beste de trein nemen naar Kyoto env vanaf daar afreizen naar Nara. Reken op zo’n €70 voor de hele reis.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU