Budget Thailand

Je kunt een reis of vakantie in Thailand zo luxe of sober maken als je zelf wilt. Omdat iedereen andere wensen heeft, is het moeilijk om een vast bedrag te noemen als budget voor Thailand. Zoals zo veel landen in Azië is, ook het leven in Thailand goedkoper dan het leven in Nederland. Met €30-35 per dag kun je redelijk goed rondkomen.

Dan hebben we het over; een overnachting in ho(s)tels (privékamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een highlight bezoeken en wat boodschappen.

Budget voor Thailand

Er is nogal wat te vinden op internet over wat mensen uit geven. Het ligt er ook aan wat voor soort reiziger je zelf bent. Een backpacker kan voor €25 per dag wel rondkomen, maar als je wat meer luxe wil onderweg ben je zomaar €40 per dag kwijt. Hou er daarnaast ook rekening mee dat populaire bestemmingen als Bangkok, Phuket en Phi Phi, duurder zijn dan minder bekende bestemmingen.

Ties: “Reken op minimaal €30 tot €40 per dag als budget”.

€30 per dag is voornamelijk voor de (low-budget) backpackers. Je slaapt dan voornamelijk in hostels (dorms) en je doet niet al te veel tours.

Maar niet iedereen is een backpacker. Als je kiest voor hotels en af en toe wat luxer reist, een leuke tour boekt en uit eten gaat, ga je makkelijk naar de €45 per dag.

Wat gaven wij uit?

De eerste keer dat wij in Thailand waren was in 2009. Als echte backpackers reisden ook wij voor €20 per dag. Die tijd is echter wel voorbij. Voor iedeereen trouwens. Ook Thailand wordt duurder.

De laatste jaren reizen we wat luxer. We slapen in hostels (privékamers) of hotels en we reizen af en toe met de minivans i.p.v. de lokale bus.

Eigenlijk zoals 90% van alle reizigers doet. Wij reisden de laatste keer voor €40 p.p. per dag.

 • Backpacker budget ➜ €30 per dag
 • Normaal budget ➜ €40 – 50 per dag
 • Luxe budget ➜ €60+ per dag

Wat kost het reizen door Thailand?

Thailand kan een zeer goedkope plek zijn om te reizen. Als je niet te veel eisen stelt, kun je rond reizen voor zo’n €30 per dag. Dan ben je wel genoodzaakt te kiezen voor eenvoudige accommodatie, eten, drinken en reizen zoals de locals.

En dure resorts in Phuket, Koh Samui en Koh Phi Phi zijn niet aan je besteed.

Hieronder een idee wat je ongeveer uit zal geven.

Kosten voor accommodatie

Het meeste geld geef je uit aan je accommodatie. Dat kan heel veel zijn, of juist heel weinig. De kosten voor het overnachten variëren tussen de €5 en de €100 per nacht.

Slapen in een dorm (een gedeelde slaapkamer), is al mogelijk voor €5 per nacht. Ben je op zoek naar een privékamer in hostel? Dan ben je al snel €20 per nacht kwijt.

Goede hotels beginnen meestal rond de €30 en kunnen oplopen tot het tienvoudige.

Alle soorten en maten accommodatie is beschikbaar in Thailand. De regel ‘ you get what you pay for‘ is hier wel van toepassing, dus verwacht voor €5 per nacht geen Hilton taferelen.

Voorbeeld van onze kosten voor accommodatie;

 • Tweepersoonskamer hotel in Bangkok  €32
 • Tweepersoonskamer hostel Chiang Mai  €16
 • Bungalow op Koh Lanta  €14
 • Bungalow aan strand op Koh Phangan  €17
 • Tweepersoonskamer hostel Sukhothai  €13
 • Tweepersoonskamer hostel Pai  €15

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de €39 per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen. Dan kom je op zo’n €19 p.p. per nacht. Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Slaap je in dorms? Reken dan op €5 p.p. per dag. De kosten voor accommodatie zijn bepalend voor je budget voor Thailand.

Budget voor Thailand

Een resort als dit op Koh Phi Phi kost je wel een paar duizen baht per nacht. Dat heeft wel invloed op je budget Thailand

Kosten voor eten en drinken

Het eten in Thailand is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens goedkoop. Voor €6 kun je drie maaltijden per dag halen. Vooral de night markets en eet kraampjes (street food) zijn goedkoop. En het eten is ook nog eens heel lekker.

Wil je liever in restaurants eten? Dat kan ook. Je bent dan wel iets duurder uit. Reken op zo’n €12 voor een maaltijd en een biertje in een toeristisch plek.

Wij hebben in Thailand bijna elke dag gegeten voor minder dan €15. Geen geld als je bedenkt hoe lekker het eten is.

Een voorbeeld van onze kosten voor eten

 • Thai Street Food  €1 – €2
 • Pad Thai (lekker!)  €1,25
 • Maaltijd in lokaal restaurant  €4
 • Complete maaltijd met verse vis op Koh Phangan  €6
 • Pizza in ‘luxe’ restaurant  €8
 • Lokaal ontbijt  €3

Kosten voor drinken:

 • 1 liter water  €1
 • Verse fruit smoothie  €3
 • Biertje op terras  €2
 • Biertje uit supermarkt  €1

Kosten per dag

Bij sommige accommodatie zit ontbijt in de kamerprijs dus die kosten heb je niet elke dag. Gemiddeld waren wij zo’n €50 per dag, zo’n €20 p.p. kwijt aan eten en drinken. Dat is als je niet heel gek doet en veel lokaal eet.

Budget voor Thailand

Als je het bij street food houdt kun je een lager budget Thailand aanhouden

Kosten voor vervoer

Het vervoer kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt de belangrijkste highlights bezoeken door er met de minivan, trein, bus of TukTuk heen te gaan. Van stad naar stad ga je meestal met de bus. 

Een tourbus, met airco en luxere stoelen, van Bangkok naar Phuket kost al snel €15. Een lokale bus is al snel de helft goedkoper, maar ook langzamer.

Als je in de stad bent, of op eilanden kun je een TukTuk te nemen. TukTuk’s rijden van A naar B voor een paar baht. Afhankelijk van de afstand en de plek waar je bent.

Een brommer huren in Thailand kost je zo’n zo’n €10 tot €15 per dag.

Binnenlandse vluchten worden steeds goedkoper, maar het is afhankelijk van je budget voor Thailand of je dat wil overwegen. Wij vinden het vaak relaxter om een uur te vliegen voor €50 dan voor €20 de hele dag in de bus en boot te zitten.

Voorbeeld van onze kosten voor vervoer:

 • Bus Bangkok naar Chiang Mai  €14
 • Minivan Chiang Mai naar Pai  €3,85
 • Vlucht Chiang Mai naar Suratthani  €48
 • Boot Suratthani naar Koh Phangan  €17
 • Bus Krabi naar Bangkok  €15
Online boeken

Sinds een tijdje kun je je hele reis ook online plannen ons boekingssysteem. Een super handige tool waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Makkelijk als je in Thailand bent (of thuis) en de tickets voor bussen wil reserveren.

Kosten per dag

Vervoer is niet heel duur, maar je kan het zo gek maken als je zelf wil. Kosten voor vervoer zullen naast accommodatie wel de grootste invloed hebben op je budget voor Thailand. Wij gaven gemiddeld per dag ongeveer €15 p.p. uit, maar dat is inclusief een binnenlandse vlucht en we reisden regelmatig met de minivan i.p.v. lokale bussen. Dat kan dus goedkoper (ook duurder).

Krabi

Kosten voor activiteiten

Als er een land is waar je veel en vooral leuke (en gratis) activiteiten kunt doen, is het wel in Thailand. Het is het mekka voor reizigers en dat is goed te merken aan het aantal touroperators, (gratis) tours en gekke activiteiten die je hier kunt ondernemen.

Of je nu wil duiken, snorkelen, hiken, rijstvelden bezoeken, surfen, parasailen, kajakken, kooklessen wil volgen, zen wil worden tijdens een yoga les of met een fiets door Bangkok wil cruisen.

Het kan hier allemaal en ook nog eens voor weinig geld. Hoeveel betaalde activiteiten je wil/kan doen is afhankelijk van je eigen budget voor Thailand.

Voorbeeld van onze kosten voor activiteiten:

 • Tour naar drijvende markt in Bangkok  vanaf €20
 • Kookcursus in Bangkok  vanaf €25
 • Entree Grand Palace Bangkok  vanaf €12
 • Kajakken in Khao Sok  vanaf €25
 • Entree Doi Suthep in Chiang Mai  vanaf €0,75
 • Entree Yun Lai Viewpoint in Pai  vanaf €0,50
 • 3 tot 4-daagse PADI cursus Koh Phi Phi  vanaf €350
 • Kajak huren op Koh Tao  vanaf €8

Kosten per dag

Het doen van activiteiten kun je zo gek maken als je zelf wil. De een doet het liefst elke dag wel iets leuks terwijl de ander genoegen neemt met een tourtje per week en de rest lekker aan het strand wil zitten. Daarom is het budget voor Thailand ook lastig te bepalen. Wij waren gemiddeld €10 p.p. per dag kwijt aan activiteiten, maar dit is echt per persoon verschillend.

Khao Sok

Een tocht over het water in Khao Sok National Park

Thaise Baht

In Thailand betalen ze met de Thaise baht (THB). De actuele koers kun je hier vinden. Als je wilt betalen in kleinere winkeltjes op minder bekende plekken zorg dan voor klein geld/biljetten. Vaak hebben de kleinre winkeltjes niet terug van ‘groot geld’.

Pinnen

In Thailand kun je in elke grote stad met Nederlandse en Belgische pinpassen betalen. Bekende banken zijn Bank of Thailand en Siam Commercial Bank. Let er wel op dat je je pinpas instelt op ‘Pinnen Wereldwijd’. Als je dat niet doet, kun je namelijk niet pinnen.

TIP ♥ – let er daarnaast op dat je voor elke pintransactie transactiekosten betaald (rond de 150 baht).

Creditcard

Een creditcard lijkt misschien niet nodig als je in alle delen van kunt pinnen. Toch is een creditcard wel handig. Wij raden aan om een creditcard aan te vragen voor vertrek. Je kunt dan altijd geld opnemen.

Daarnaast zijn aankopen vaak verzekerd. En mocht je pinpas om wat voor reden dan ook niet werken kun je in ieder geval met je creditcard uit de voeten.

4 gedachten over “Budget Thailand”

 1. Hallo wij zijn van plan om 1x Thailand te bezoeken. Wij zijn mensen die enorm veel houden van fauna. Nu zouden we graag willen weten in welke streek in het zuiden we de meeste fauna gaan tegenkomen en f het veilig is om alleen de jungle in te trekken op zoek naar de dieren? Wat ons ook aanspreekt zijn de witte stranden met helder blauw groen water. En als laatste zouden we ook graag verblijven in een mooi resort met een kamer met poolacces. Kunnen jullie ons zeggen welke streek we moeten kiezen vb. Khao Lak of krabi of khao sok? We weten het niet zo goed.

  1. Hoi Nadia,

   Khao Sok is een mooie optie waar je zelf de natuur in kan trekken. Je hebt hier alleen geen stranden, maar daar voor kun je vrij makkelijk naar een van de eilanden reizen.
   Khoa Lak is wat minder geschikt om zelf de jungle in te gaan en Krabi is eigenlijk meer stranden en vrij toeristisch. Je zou eens op onze pagina highlights Thailand kunnen kijken voor meer info.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven