Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Robbeneiland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 6 januari, 2023

Robbeneiland is een een van de bekendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika. Het eiland, in de buurt van Kaapstad, werd al in 1638 gebruikt als gevangeniseiland en hield deze functie tot in het jaar 1996. Het gevangeniseiland is beroemd geworden omdat Nelson Mandela hier maar liefst achttien jaar lang gevangen heeft gezeten.

Geschiedenis van Robbeneiland

Robbeneiland staat bij veel reizigers op het to-do lijstje. Jarenlang was dit eiland voor veel mensen hel op aarde. Robbeneiland is geen tropisch eiland,  maar een vrij kaal, plat eiland wat het een perfecte plek maakte voor een gevangenis. Ontsnappen was onmogelijk.

De bekendste gevangen was Nelson Mandela, die hier 18 jaar van zijn 27 jaar celstraf doorbracht. Hij was niet de enige die hier vast heeft gezeten. Ook de de Zuid-Afrikaanse presidenten Kgalema Motlanthe en Jacob Zuma brachten hier tijd door.

Robbeneiland

De voormalige gevangenis

Robbeneiland

Een tour op Robbeneiland

Je kunt Robbeneiland alleen bezoeken door een tour te boeken. Het is niet mogelijk om om eigen gelegenheid naar het eiland te reizen. Overigens is dat ook niet heel bijzonder want juist de verhalen van de gidsen maken dit een van de betere tours in Zuid-Afrika.

Hoe regel je dat?

Alle tours vertrekken vanuit Kaapstad. Hier kun je ook de tours boeken. De tours zijn een dag of een halve dag en bij alle tours krijg je een wandeling door de oude gevangenis (met de verplichte blik in de cel van Mandela), evenals een 45 minuten durende busrit rond het eiland.

De gids, vaak een oud-gevangene, verteld over verschillende plekken zoals de kalksteengroeve waarin Mandela en vele anderen moesten werken. Of het kleine huis waar Robert Sobukwe, leider van het Pan-Africanist Congres zes jaar(!) in een isoleercel zat.

Wat kost het?

De tickets worden verkocht bij Jetty 1 van de Waterfront. Hier vind je ook een gratis museum waar je veel kunt leren over het Robbeneiland. De kosten voor een tour zijn:

  • Vetrek om 9:00 uur 550Rand
  • 11:00 uur 550Rand
  • 13:00 uur 550Rand

TIP ♥ – alles over het eiland, de tours, prijzen en tijden vind je op de officiële website van het eiland

Robbeneiland

De bekende celblokken

Robbeneiland

Robbeneiland

Overnachten in Kaapstad

Als je Robbeneiland wil bezoeken zul je moeten overnachten in Kaapstad. Kaapstad is een gigantische stad veel ontzettend veel wijken en straten. Het kan nogal verwarrend zijn om te bepalen waar je nu het beste kunt overnachten. Zeker gezien de afstanden tussen bepaalde wijken.

Ook wij moesten even zoeken toen we de eerste keer in Kaapstad waren. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de leukste wijken om te overnachten in Kaapstad.

Bekijk hier ons blog met de leukste wijken in Kaapstad

Locatie Robbeneiland

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU